RE: Double test (Puna verzija)

Forum >> [Trudnoća] >> Trudnoća i porođaj

Poruka

Sanchy -> RE: Double test (26.4.2013 9:06:56)

Meni je i na double i na triple testu bhcg bio povisen i shodno tome rezultatii bas losi ,triple test 1:67,amniocenteza je pokazala da je sa bebom sve u redu....inace Bhcg je i tumormarker a ja sam u trudnoci imala ogromno cistu na vratu koja je u stvari i uslovila to povecanje bhcg samo sto ja to u tom trenutku nisam znala medjutim i da sam znala opet bih rada amniocentezu s obzirom da je ona dijagnosticki metod a ovi testovi ipak to nisu

Zemunka85 -> RE: Double test (26.4.2013 10:13:46)

Meni je beta bila 2,05MOM, ali meni od 5 DR, koliko ih je igrom slucaja gledalo moj test, niko nikada nista nije pomenuo da tu nije OK. Ja sama saznala na netu. Ostalo mi je bilo OK.

tatjana1 -> RE: Double test (26.4.2013 10:53:41)

Povišena beta je, koliko vidim, relativno česta pojava. Samo relativno, hvala Bogu :) Ali ovako visok papp-a (preko 5 MoM) je dosta retka pojava, a očigledno naši lekari nemaju baš puno iskustva sa tim, na kraju krajeva ni u svetu nije veliki procenat trudnoća u kojima se javi, pa je zato teško doći do informacije... A sve vi znate koliko je važno da nađeš nešto što će da te umiri u trudnoći. Zato i pišem sve ovo, da sledeći put kad se nekoj ženi pojave jako visoke vrednosti oba markera ili papp-a može bar nešto da nađe. Ja ću svakako raditi amnio, sada ne bih mogla da preživim do porođaja da je ne uradim, ali me je juče ovaj čovek baš umirio jer sada imam stav eksperta, a to puno znači. I will keep you informed [sm=smiley1.gif] Komentar mojih prijatelja: Uvek smo znali da si ti posebna žena [sm=smiley36.gif]

tatjana1 -> RE: Double test (26.4.2013 11:25:24)

Jos jedna novost, prema ponovljenom double testu beta je 2,55MoM, a PAPP-A je opet 5,81. Rizik od Dauna 1:215 (umesto prethodnih 1:125) Saljem profi i ove rezultate, da vidim sta ce da kaze...

Sanchy -> RE: Double test (26.4.2013 11:28:42)

Tatjana ti ne zelis da radis amniocentezu?Mislim ja sam na dablu imala 1 prema 350 pa sam vec bila 80 posto za amnio a kad sam na triplu dobila jedan prema 67 nije bilo dileme,,sta god da je uslovilo povecanje markera..

tatjana1 -> RE: Double test (26.4.2013 13:43:12)

Draga Sanchy, ja cu svakako raditi AC, ali znas i sama da to mora da sačeka, svakako je neću raditi pre sredine maja, a onda čekanje rezultata... To je dosta vremena, a moji rezultati su zaista atipični, pa sam se, pored toga što AC treba sačekati, plašila da ukazuju na nesto sto amnio i ne proverava... Zato sam se i obratila ovom profesoru, posto je, kao sto sam napisala, on sa timom od jos 11 strucnjaka uradio pre 10 godina jedinu analizu trudnoća sa jako povišenim PAPP-A markerom. Ovde kod nas je jasno o čemu se radi kad su rezultati dobri, jasno je i na šta ukazuje kad je beta visoka a PAPP-A nizak, ali niko nije umeo da mi objasni na šta ukazuje i šta može da znači kad je PAPP-A daleko iznad uobičajenih rezultata (ni na engleskom kad tražiš na netu ne možeš da nađeš ništa osim istraživanja koje sam navela). A moj PAPP-A je jako visok, MoM 5,81!

Poslala sam nove rezultate profesoru danas i on mi je odmah odgovorio, kaže da se njegova početna procena rizika od 1:3000, u kombinaciji sa rezultatima UZ, posebno s obzirom na to da se na UZ jasno videla nosna kost, redukuje na oko 1 prema 10 000. Takođe su ga još dvoje kolega koje je kontaktirao ohrabrili da mi napiše da nema razloga da brinem zbog jako visokog nivoa PAPP-A, u skladu sa njihovim ranijim iskustvom u takvim slučajevima. Takođe mi je predložio da u drugom trimestru ponovo proverim nivo beta HCG, s obzirom na to da moja dva rezultata double testa pokazuju pad ovog markera, i da bi bilo najbolje da uradim i triple ili quadripl test između 15 i 18 nedelje, jer i drugi markeri mogu da budu od značaja za krajnju procenu. Jedino što nisam razumela šta je - neki "anatomical scan " između 18 i 20 nedelje, ako neko ima predstavu šta bi to moglo da bude, javite :) Ja ću svakako uraditi 4D UZ, radim amniocintezu, a odlučila sam da uradim i quadripl test, pa ću videti šta će sve to da pokaže, od viška analiza glava ne boli :)

Nadam se da će sve ovo što pišem nekom nekada biti od koristi :)

MamaJaca -> RE: Double test (26.4.2013 13:54:16)

Tatjana1, mislim da je 'anatomical scan' u stvari ekspertni kontrolni UZ koji se vrsi oko 20-te nedelje, do tad bi svi organi trebali da budu formirani, pa bi onda i eventualna nepravilnost mogla da se vidi! Bice to sve ok, samo sto moras da se brines i cekas, i super je sto ces se informisati na vise strana!

tatjana1 -> RE: Double test (26.4.2013 14:00:40)

Sad mi je mnogo lakše da sačekam. Pre nego što sam dobila ove informacije, pošto koga god sam pitala nisam dobila ništa što liči na informaciju, baš mi nije bilo svejedno. Sad ću mirno da sačekam amnio i jedini strah će mi biti onaj od igle (u mojoj glavi ona već ima oko 2 metra [sm=smiley36.gif]) ali je to mnogo lakše kad mi je neko ko zna o čemu priča objasnio da nema nikakvog razloga za paniku. Valjda će i taj 4D da pokaže sve što treba, a videćemo koji će UZ da mi da da radim moja dr....

mojaprvabeba -> RE: Double test (27.4.2013 11:11:42)

Tijana, da bi ti bilo lakse ja ti savetujem da, pored amniocinteze, radis i FISH metodu. Raspitaj se u kom se to periodu radi (verovatno kad i amniocinteza). A mozes pitati i profesora za njegovo misljenje o tome.
Ovde sam nesto malo nasla o tome: http://hr.wikipedia.org/wiki/FISH, ali ne sumnjam u to da ces ti naci vise. Ovo ti pricam zbog loseg iskustva jedne moje drugarice, ne da te dodatno uplasim. Radili su joj amniocintezu, iako je tada imala tek 30 (a kao sto znas radi se preko 35). Sve joj je bilo u redu, ali je rodila devojcicu, kod koje su u njenih 6-7 meseci otkrili da ima tezak i jako redak sindrom koji se ne otkriva amniocintezom. Nije ni nasledan. Za otkrivanje toga se koristi FISH metoda i doktori salju na to samo ako nesto posumnjaju na osnovu rezultata. Nisam jos cula od nekoga da je to radio.
E sad, sve to zvuci opterecujuce, ali mislim da ce ti biti lakse ako znas i uradis sto vise tih dijagnostika i dobijes dobre rezultate cemu se ja nadam :)
Samo napred i hrabro! Zelim ti puno srece!!! [sm=smiley1.gif]

mojaprvabeba -> RE: Double test (27.4.2013 11:20:37)

Inace, doktorka mi je juce rekla da su mi dobri rezultati double testa. Ali ja sad znajuci sve ovo, razmisljam da li treba da radim dalje testove ili ne... Cisto da bi mi bilo lakse. Kad bi sve nakako moglo da se ubrza.... :)

tatjana1 -> RE: Double test (27.4.2013 18:29:52)

Ja mislim da ne treba da se opterećuješ. Rezultati su ti dobri, nisi u rizičnim godinama, pa treba da se opustiš i uživaš [sm=smiley1.gif] Najzad, moja prababa je peto dete rodila u 47 godina, a nije bilo nikakavih analiza, ne znam da li je i lekara videla :) Ne opterećuj se i ne čitaj ništa, što više čitaš, više će ti stvari pasti na pamet, a u tvom slučaju stvarno nema potrebe [sm=smiley1.gif]

Hvala ti, baš ću da pogledam šta je ta metoda, nisam čula za to...

mojaprvabeba -> RE: Double test (27.4.2013 20:08:17)

I ja mislim i nadam se da ne treba da radim nista vise. Prosle godine kada sam cula za ovaj slucaj bila sam ubedjena da cu sigurno raditi amniocintezu bez obzira na sve, kad mi se desi trudnoca, ali sada, kada citam da to bas i nije pametno raditi ako je double test ok, razmisljam o tome da mi je bolje da se opustim i uzivam. Bar doktorka kaze da nema potrebe i to me tesi.
Inace FISH metoda je za izuzetno retke sindrome.

tatjana1 -> RE: Double test (29.4.2013 11:16:53)

Čini mi se da se i za tu metodu vadi plodova voda... Ako se ne ukaže potreba, ja ne bi da me bockaju kroz stomak dva puta, i jednom mi je ogromna trauma [sm=smiley13.gif] Samo da sve prođe kako treba i da beba bude dobro, a profa iz Engleske čak misli da ja uopšte ne treba da radim amnio. Ja ću ipak da uradim jer to što oni tamo to ne rade ukoliko se ne pokaže ozbiljna potreba meni ništa ne znači, tim pre što se potvrdilo da su im softveri za detekciju eventualnih poremećaja osetljiviji nego naši ovde, a sigurna sam i da naši ultrazvučni aparati nisu na nivou onih koje oni imaju, pa da ja ipak proverim... Pa ćemo videti... Ali, kao što rekoh, meni je najvažnije da sam ja dobila dovoljno informacija da mogu opušteno da sačekam rezultate AC [sm=smiley1.gif]

mojaprvabeba -> RE: Double test (30.4.2013 10:48:32)

Videces i rezultate triple testa prvo. Mozda ne budes ni AC morala da radis :) Ali ako te budu bockali, ni slucajno dva puta. Samo trazis da sva ispitivanja urade od istog uzorka. Ionako se radi u isto vreme kao i AC.
A do tada uzivaj! Zelim ti dobre rezultate triple testa, da ne moras ovo ni da radis. Sto manje bockanja, to bolje :) Dobro je sto si iskopala profu, Sve sto on kaze deluje vrlo utesno i umirujuce :) a u pitanju je veliki strucnjak, ne bilo ko.

tatjana1 -> RE: Double test (30.4.2013 12:17:57)

To što je on stručnjak i što me je baš umirio je natravno najvažnije. Ali i činjenica da se toliko angažovao da mi sve objasni, da proverava sa kolegama, da mi preporučuje lekare (doduše u Sloveniji i Bosni, pošto je njima to valjda sve isto[sm=smiley36.gif]) e, to me je stvarno oduševilo!!! Kad živiš negde gde je sve ovako neuređeno kao ovde, takve stvari te obore s nogu [sm=smiley1.gif] Ja bih radila kvadripl, pošto on meri više markera.... Nešto tripujem da je to bolje?

mojaprvabeba -> RE: Double test (30.4.2013 14:52:25)

Mozda je bolje. Samo je l'moras za njega duze da cekas? U kojoj se to nedelji radi? Triple mozes vec za dve nedelje :) Ako radis u drzavnim, ne placa se i mozes da uradis oba bez problema.

drudi -> RE: Double test (30.4.2013 22:20:47)

Tatjana, koliko sam ja iscitala o dablu (a citala sam i citala, kao manijak) mislim da su tu dalekooo najvazniji kakvi su nuhalni nabor, pa nosna kost. Hormoni mogu da divljaju zenama iz raznih razloga, a nekim zenama su jednostavno takvi.
Uradices amnio da bi se umirila, odnosno da se ne bi opterecivala time do kraja trudnoce. Iscitaj, kako ti je rekla Sanchy, nasa iskustva o amnio - nije to toliko strasno ako sve radis kako treba - citaj:mirujes, i ako si u pravim rukama-preporucuem ti IMD

tatjana1 -> RE: Double test (7.5.2013 13:58:53)

Drudi, ko je tebi radio amnio na IMD? Ja 9. maja idem tamo, pa ću znati da li ću uspeti kod njih da odradim....

babytwo -> RE: Double test (7.5.2013 16:57:14)

Da li mi mozete reci jel neka radila od  vas double test u 34.godini i da su rezultati dobri? Da li zena sto je starija, mora nuzno imati lose rezultate double testa?

Tiziana -> RE: Double test (7.5.2013 17:59:13)

Ja sam radila i bio je dobar.imala sam pune 3 godine,u trudnoci sam napunila 35. nisam radila amnio.

Tiziana -> RE: Double test (7.5.2013 17:59:39)

htela sam da napisem pune 34 godine:-)

mojaprvabeba -> RE: Double test (7.5.2013 19:20:56)

Ja 34 punim za dva meseca i rezultati su mi bili ok. Radila sam pre 15 dana double test.

babytwo -> RE: Double test (7.5.2013 21:40:08)

I ja treba da ga radim za par dana, ali sam vec u panici bila kako rezultati u 34 god ne mogu biti dobri. Hvala!

tatjana1 -> RE: Double test (8.5.2013 12:04:29)

Moja drugarica je imala 40 u trudnoći i rizik joj je bio 1:750 :) Druga drugarica je imala 37 i rizik se merio u hiljadama. Tako da nema pravila, a 34 godine i nisu neke :)

mojaprvabeba -> RE: Double test (13.5.2013 17:15:00)

Tijana, ti si car! :) I ja se slazem da to i nisu neke ;) Kad radis amniocintezu? Treba li to da bude ovih dana?
Javi kako je proslo.
Srecno!

Stranica: <<   < Prethodna stranica  82 83 [84] 85 86   Sledeća stranica >   >>