tatjana1 -> RE: Double test (26.4.2013 13:43:12)
|
Draga Sanchy, ja cu svakako raditi AC, ali znas i sama da to mora da sačeka, svakako je neću raditi pre sredine maja, a onda čekanje rezultata... To je dosta vremena, a moji rezultati su zaista atipični, pa sam se, pored toga što AC treba sačekati, plašila da ukazuju na nesto sto amnio i ne proverava... Zato sam se i obratila ovom profesoru, posto je, kao sto sam napisala, on sa timom od jos 11 strucnjaka uradio pre 10 godina jedinu analizu trudnoća sa jako povišenim PAPP-A markerom. Ovde kod nas je jasno o čemu se radi kad su rezultati dobri, jasno je i na šta ukazuje kad je beta visoka a PAPP-A nizak, ali niko nije umeo da mi objasni na šta ukazuje i šta može da znači kad je PAPP-A daleko iznad uobičajenih rezultata (ni na engleskom kad tražiš na netu ne možeš da nađeš ništa osim istraživanja koje sam navela). A moj PAPP-A je jako visok, MoM 5,81! Poslala sam nove rezultate profesoru danas i on mi je odmah odgovorio, kaže da se njegova početna procena rizika od 1:3000, u kombinaciji sa rezultatima UZ, posebno s obzirom na to da se na UZ jasno videla nosna kost, redukuje na oko 1 prema 10 000. Takođe su ga još dvoje kolega koje je kontaktirao ohrabrili da mi napiše da nema razloga da brinem zbog jako visokog nivoa PAPP-A, u skladu sa njihovim ranijim iskustvom u takvim slučajevima. Takođe mi je predložio da u drugom trimestru ponovo proverim nivo beta HCG, s obzirom na to da moja dva rezultata double testa pokazuju pad ovog markera, i da bi bilo najbolje da uradim i triple ili quadripl test između 15 i 18 nedelje, jer i drugi markeri mogu da budu od značaja za krajnju procenu. Jedino što nisam razumela šta je - neki "anatomical scan " između 18 i 20 nedelje, ako neko ima predstavu šta bi to moglo da bude, javite :) Ja ću svakako uraditi 4D UZ, radim amniocintezu, a odlučila sam da uradim i quadripl test, pa ću videti šta će sve to da pokaže, od viška analiza glava ne boli :) Nadam se da će sve ovo što pišem nekom nekada biti od koristi :)
|
|
|
|