RE: Double test (Puna verzija)

Forum >> [Trudnoća] >> Trudnoća i porođaj

Poruka

Sanchy -> RE: Double test (27.3.2012 20:13:04)

Imas i temu amniocenteza pa procitaj svasta smo tamo pisale i ja sam se dosta dosta dvoumila ali na kraju sam odlucila ipak...

Maslacak15 -> RE: Double test (27.3.2012 20:25:55)

Ana 77,

Ti si pretpostavljam moje godiste. Rezultati su ti bas bas odlicni! To po godinama je fiksan tzv age background i iznosi 1:274 za svaku zenu sa punih 35 godina! To samo je dato kao poredjenje. Znaci na osnovu starosti imala bi sansu 1:274 da dobijes dete sa downom (tolika je ucestalost u populaciji) a ti na osnovu testa imas sansu 1:2633-znaci rizik ti je mnogo mnogo manji jer su rezultati testa odlicni. Tako se u Nemackoj uvek i prikazuju rezultati kao poredjenje u odnosu na age background. Ja sam (prosle godine, sa nepunih 34) radila samo ekpertski ultrazvuk i samo na osnovu njega verovatnoca je pala na 1:1312 za Downa... To je meni bilo vise nego dovoljno da prekinem sva dalja testiranja na tu temu. Nisu mi ni predlagalli da radim hormone (ovde to nije obavezno). Rodila sam zdravog decaka. Naravno sve je stvar licnog izbora. Sve najbolje[sm=smiley36.gif]

ana77 -> RE: Double test (27.3.2012 21:23:21)

Hvala puno Maslacak, da i ja sam 77 godiste i ovo mi je drugo dete, a prvo je rodjeno normalno i pored dosta losijih (hormonski odnos je bio 1:122, a u kombinaciji sa NT 1:670 npr) rezultata. Ma najverovatnije necu ici na AC jer je to ipak invazivna metoda, a pored ovako dobrih rezultata, stvarno bi bilo glupo da rizikujem bebu.

@Sanchy - citala sam temu mnogo puta, i u prosloj i ovoj trudnoci i kad to radi neko drugi, cini mi se da to sve uvek super prodje, a kad zamisljam sebe kako mi guraju iglu u stomak odmah pomislim kako ce nesto krenuti nizbrdo. Ako mi bude los triple, verovatno cu ici. Tako mi je savetovala i moja dr - da ako ne moram, ne radim jer sam ipak na samoj granici sa godinama. :)

Sanchy -> RE: Double test (27.3.2012 21:29:57)

I ja sam 77 godiste,napunila 35 u januaru,isto su mi rekli da posto sam zatrudnela sa 34 ne spadam u rizicnu grupu,dabl mi je bio negativan ali tripl katastrofa 1:67 na dauna,i morala sam na amnio....

ana77 -> RE: Double test (28.3.2012 12:55:47)

Pa tako nesto i ja razmisljam. Ako triple bude los nasuprot ovome sto je double dobar, odoh i ja na amnio, necu da rizikujem... 

pocahontas -> RE: Double test (3.4.2012 23:47:32)

evo link, mozda nekome bude od pomoci, to je program koji se koristi u laboratorijama pri analizi dabl i tripl testa, upravo mi drugarica poslala [sm=smiley1.gif] same ukucate rezultate, a on vam izbaci moguci rizik...svakako doca treba da bi se izanalizirao rezultat, ali eto, to je za nas radoznale [sm=smiley36.gif]

http://www.sbpsoftware.com/trisomy-risk-calculator.html

ivana70a -> RE: Double test (4.4.2012 16:30:01)

pozdrav svima, nova sam na temi i procitala sam unazad 3-4 stranice, vidim da postoje buduce mamice koje imaju isti problem kao ja tj povisen betahcg , kod mene je 3.51 Corr. Mom. doktorka mi je rekla da je sve do 2.5 ok, e sada nije i lepo objasnila a ja sam zurila pa ne stigoh lepo da je pitam da mi objasni, pa ako neko zna neka mi kaze sta zapravo taj parametar pokazuje? ona mi rece nesto tipa to je pokazatelj hormona koji su vezani za izgradnju posteljice tj to je neka moja interpretacija. ja sam se skoro (pre 8 meseci) porodila pa mi je rekla da moze da mi bude poviseno zbog toga , ali rekla je da cemo raditi tripl kada dodje vreme. dakle, sta zapravo govori ta stavka??
pozz

nink -> RE: Double test (5.4.2012 12:11:45)

Konacno evo i mog double test,Sanchy i ostale devojke da li moze komentar:      Free beta hcg 33,56mlU/ml 0,99MoM        PAPP-A 1947 mlU/l :0,54Mom      Nuchal Translucency 1mm (CRL of 66mm) :0,59MoM      (Truncated 0,78 MoM in trisomy 21 Risk calculations).          Risk for Down"s syndrome is 1:772             Age risk:1:772    i na kraju  je ovaj odnos 1:250                                                                                        

sladja77 -> RE: Double test (5.4.2012 12:19:08)

Ana, Sanchy i ja sa 77 godiste, u februaru sam napunila 35 i juce na genetskom u drugoj bolnici rekli su da nije potrbna ac.. E sad cekam tripl, i nadam se da ce i tu sve biti ok, i da ce na tome i ostati...

sladja77 -> RE: Double test (5.4.2012 12:23:24)

Nink, meni po ovom sa mojim rez ispade jos manji rizik!:)

nink -> RE: Double test (5.4.2012 12:27:03)

Ja se u ovo nista ne razumem ,valjda ce se javiti neko ko zna:)

ana77 -> RE: Double test (5.4.2012 14:02:46)

Sladjo, mozda je u Kg drugacija procedura ili ti jos nisi napunila 35. Ovde su meni na Institutu za majku i dete odmah zakazali AC cim su saznali da cu u trenutku porodjaja imati 35 godina. Ali ja nadam se da necu ici na to ako UZ i triple test u 16 nedelji budu OK. Posle se ide u 20 nedelji valjda na jos jedan ekspertski UZ i ako i tamo sve izgleda OK onda stvarno ne znam sta bi moglo da krene naopako... Ja u principu ne zelim da idem ako ne moram.

Nink, nisi jasno izdiktirala rezultat ali po UZ parametrima OK ti je rezultata i 1:772 je skroz OK. Samo ne znam za sta je ovo 1:250? Da li je to onaj "calculated risk" ili je to samo oznaka za granicu kad postaje rizicno - sve preko 1:250 nije narocito rizicno inace, to je cut off. Prepisi nam malo bolje :D!

Sanchy -> RE: Double test (5.4.2012 14:30:40)

IZVORNA PORUKA: ivana70a

pozdrav svima, nova sam na temi i procitala sam unazad 3-4 stranice, vidim da postoje buduce mamice koje imaju isti problem kao ja tj povisen betahcg , kod mene je 3.51 Corr. Mom. doktorka mi je rekla da je sve do 2.5 ok, e sada nije i lepo objasnila a ja sam zurila pa ne stigoh lepo da je pitam da mi objasni, pa ako neko zna neka mi kaze sta zapravo taj parametar pokazuje? ona mi rece nesto tipa to je pokazatelj hormona koji su vezani za izgradnju posteljice tj to je neka moja interpretacija. ja sam se skoro (pre 8 meseci) porodila pa mi je rekla da moze da mi bude poviseno zbog toga , ali rekla je da cemo raditi tripl kada dodje vreme. dakle, sta zapravo govori ta stavka??
pozz

Jeste hormon koji uglavnom ukazuje na problem sa posteljicom,medjutim posto si se ti skoro porodila vrlo je moguce da su ti hormoni i dalje poremeceni i upravo iz tog razloga se ne preporucuje trudnoca dve godine nakon prvog deteta...meni je takodje bio povisen hcg 3.63 corr mom i takodje su me poslali na tripl koji je bio katastrofalan pa sam na kraju radila amnio...i sve je okk...inace povisen hcg je i tumor marker odnosi se i na bilo koju benignu izraslinu kao sto ja imam cistu na vratu pa su mi verovatno ti hormoni bili bezveze ,sto sam naknadno saznala,a po nekim izvorima zna da bude povisen i kada je u pitanju devojcica ili blizanci,e pa sad videces sta dalje sa dr,,,[sm=smiley1.gif]

Sanchy -> RE: Double test (5.4.2012 14:55:19)

Ni meni Nink nije jasno sta je ovo 1:250?Fali ti risk na Edvardsa...na dauna je rezultat ok,godine ok,sve u svemu papp ti je malo snizen pa sad sve zavisi od tvog dr.neko gleda samo krajnji rezultat a drugi posmatraju i pojedinacne parametre pa se shodno tome orjentisu u pracenju daljeg toka trudnoce...

nink -> RE: Double test (5.4.2012 15:27:14)

Sanchy na Edvardsa je 1:10000,a ovo je neki krajnji rezultat posle neke tabele pise Low risk 1:250 High riska  e nemam pojma vise ali doktor mi je pogledao i kaze da je sve ok.Ma najbitnije mi je da je uz ok nuhalni nabor je super a statistika isto nije losa

Sanchy -> RE: Double test (5.4.2012 16:33:49)

E pa eto to 1:250 je cut off,uglavnom ako je dr rekao ok onda ok,ali radices i tripl?ili neces

nink -> RE: Double test (5.4.2012 17:13:21)

Sanchy ne znam za tripl,verovatno ne ,sta ti mislis jel to los rezultat???

Sanchy -> RE: Double test (6.4.2012 1:47:24)

Izvini Nink sad sam videla post,rezultat testa ti je negativan znaci sve je ok posto je dabl kombinovanii test pa se svi parametri zajedno uzimaju u obzir,,nego je papp malo snizen kao pojedinacan parametar pa videces da li ce ti reci da radis tripl ili ne,to sad zavisi od tvog dr....

nink -> RE: Double test (6.4.2012 9:43:12)

Hvala ti Sanchy!!!

sladja77 -> RE: Double test (6.4.2012 11:33:09)

ana 77, napunila sam 35 u februaru, ali su mi rekli da ne treba, jer sam ostala trudna sa 34?

Sanchy -> RE: Double test (6.4.2012 18:18:46)

Isto je i meni dr rekao koji je prof...ali mi je posle tripl bio katastrofa pa sam morala na ac

ana77 -> RE: Double test (6.4.2012 21:07:34)

Meni je dr rekla da samo ako mi rezultati ovih testova budu losi odem na AC ali su mi u Institutu za majku i dete zakazali AC cim su videli da cu napuniti 35 (sto se u medjuvremenu i dogodilo :D). Ali sama sam zakazivala geneticara, niko me nije terao jer sam htela da imam zakazanu AC za svaki slucaj i drago mi je sto je tako bez obzira sto se nadam da je zapravo necu iskoristiti :D!

Sanchy -> RE: Double test (6.4.2012 21:11:00)

Ne znam sta da kazem,ja sam toliko strahovala od ac a u sustini to je ipak dijagnosticki metod dok su dabl i tripl cista statistika...meni je bas bio los tripl 1:67 a ac je pokazala da je sve ok i na uzekspertskom ma beba skroz ok,bas kako treba za tu nedelju ,skolski primer...eto...ja bih zato te testove ukinula vala samo su mi zivce pokidali...

ivana70a -> RE: Double test (6.4.2012 21:16:37)

meni je doktorka rekla da bi me poslala posle dabl testa na expertski uz,tamo oko 20te nedelje, ja sam mislila da je to zapravo tripl test, jel gresim?

Sanchy -> RE: Double test (6.4.2012 21:19:23)

ja mislim da se tripl radi ranije...joj sad sam zaboravila ali mislim da sam ga ja radila u 16 nedelji a ako ti je ekspertski u 20 ti si tada vec zakasnila za amniocentezu...ja sam amnio radila u 17+1 a radi se do 19 nedelje...da...u 16.toj nedelji sam radila tripl

Stranica: <<   < Prethodna stranica  69 70 [71] 72 73   Sledeća stranica >   >>