RE: Double test (Puna verzija)

Forum >> [Trudnoća] >> Trudnoća i porođaj

Poruka

Valerie -> RE: Double test (15.3.2012 15:35:20)

ja bih svakako uradila triple, cim moze, od 15. nedelje. nije invazivan, rezultati gotovi istog dana uglavnom. meni je na triple corr mom od betahcg bio triput bolji nego na double. nije invazivno a ostali parametri su joj skroz ok! tek ako ni triple ne valja bih isla na amnio, jer ima vremena. naravno vi sve procenite i konsultujte genetsko savetovaliste i sl.

Sanchy -> RE: Double test (15.3.2012 15:42:21)

Ako cekaju tripl kasne za horionske cupice koje su bolje nego amnio u smislu ako sa bebom nesto nije u redu ,ne daj Boze,jer se rade mnogo ranije i rezultat se dobija za dan ,dva...samo to je problem...inace meni je tripl bio jos gori nego dabl u stvari dabl mi je bio negativan 1:350 a tripl pozitivan 1:67 i sve zbog visokog hcg-a i na kraju amnio i sve ok...ali cekanje rezultata amnio je katastrofa takav stres ...

Maslacak15 -> RE: Double test (15.3.2012 16:07:41)

Ali je CVS , to jest cupice riskantnija procedura od amnio. Bez obzira koju mi matematiku ponude o rizicima intervencije nikad nebih ceprkala oko bebe pre navrsene 12. nedelje kada placenta preuzima proizvodnju progesterona i zavrseni su glavni stadijumi organogeneze. Pre navrsenog 3 . meseca je rizik od pobacaja znatno veci.

Sanchy -> RE: Double test (15.3.2012 16:11:35)

IZVORNA PORUKA: Maslacak15

Ali je CVS , to jest cupice riskantnija procedura od amnio. Bez obzira koju mi matematiku ponude o rizicima intervencije nikad nebih ceprkala oko bebe pre navrsene 12. nedelje kada placenta preuzima proizvodnju progesterona i zavrseni su glavni stadijumi organogeneze. Pre navrsenog 3 . meseca je rizik od pobacaja znatno veci.

Slazem se ,zato sam ja radila amnio ali rezultate privatno da ne bih cekala tri nedelje ,mislim 17 nedelja procedura a 20 rezultati nekad i kasnije i sta ako nesto nije ok? A ti bebu vec osecas?POsle dok sam cekala rezultat amnio konacan posto se i privatno ceka deset_ak dana prebacivala sam sebi sto nisam uradila cupice...eto...sve ima svoje za i protiv i verovatno zavisi od coveka kakav je i sta moze da podnese a sta ne..

malenac76 -> RE: Double test (16.3.2012 12:35:21)

cao cure..napokon stigli i rezultati triple testa
evo kao se neka razumije da mi kaze sta misli [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

AFP 44,76 ug/L Mom corr. 1,1
HCG tot 36352,0 U/L MoM corr 1,51
U F3 1,2ng/mL MoM corr 1,21

starosna dob, rizik u terminu 1:367
god +AFP, rizik u terminu 1:710
god +AFP+HCG tot. 1:720
Triple test rizik u terminu 1:1141

rizik cutt off 2:270 screening na triosomy 18-13 AFP+HCG+uE3 < 1:100 000

pinky -> RE: Double test (16.3.2012 17:00:39)

Koliko se ja razumem, a verujem da će ti to potvrditi i lekar, rezultati su sasvim ok, tako da nema razloga za brigu[sm=smiley1.gif]

pocahontas -> RE: Double test (17.3.2012 18:56:07)

Cao, imam pitanje za vas, stigli su mi rezultati dabl testa, pa sam uporedjujuci ih sa vasim shvatila da i nisu bas ok, odnosno da su mi ovi markeri poviseni, sa lekarom treba da se cujem tek sutra popodne pa bih bila zahvalna ako neko moze da mi ih prokomentarise, da se malo smirim do tada.

fb-hCG 115ng/ml 3,15 Corr.MoM
PAPP-A 6,55mlU/ml 2,03 Corr.MoM

Nuchal trans. 0,80mm
CRL 65mm 0,48MoM

Gestational age 12+5

Biochem. risk+NT 1:4930 below cut off
Double test 1:1006 below cut off
Age risk 1:785 below cut off
Trisomy 13/18+NT 1:10000 below cut off

Hvala unapred!

Sanchy -> RE: Double test (17.3.2012 19:03:48)

Tebi je krajnji rezultat testa skroz ok..ali ti je i hcg povisen i papp,iskreno ovo prvi put vidim u smislu da su hormoni poviseni a rezultat super pa bolje da ti dr to sutra interpretira a ti ga pitaj sve sto ti nije jasno...mozda se i ovde javne neko jos pa ti bolje objasni...uglavnom krajnji rezultat je vise nego dobar[sm=smiley1.gif]

pocahontas -> RE: Double test (17.3.2012 19:08:48)

Hvala ti puuunooo, u ponedeljak popodne treba da se cujem sa lekarom pa cu videti, nadam se da nije nista strasno, vec sam navikla da su mi svi moguci hormoni poviseni, dugo sam kuburila sa hipertireozom [sm=smiley17.gif] Javicu svakako sta je rekao, mozda jos nekome bude od koristi!
Hvala jos jednom [sm=smiley27.gif]

Valerie -> RE: Double test (17.3.2012 19:22:09)

i papp ti je ok, samo je betahcg povisen. meni je bio skoro identican i poslali su me na triple, pa je betahcg na triple bio 1 i nesto Corr mom. da se ne iznenadis ako te samo zbog toga posalju na triple

pocahontas -> RE: Double test (21.3.2012 8:56:44)

Cao, evo samo da javim da moj lekar smatra da su ovo dobri rezultati, ova dva markera sto su poviseni nije ni komentarisao nego je samo rekao da je konacan rezultat uredu i da on nista ne bi radio po pitanju daljih testova, tako da mogu da se opustim [sm=smiley1.gif]

New Mom -> RE: Double test (21.3.2012 12:55:01)

Sjajno![sm=smiley1.gif]

Zemunka85 -> RE: Double test (25.3.2012 16:26:01)

Cao,

nova sam na ovom Forumu, citam i nesto mi nije jasno.

LM, ja sam Dabl test radila na Institutu za majku i dete. Kada dolazis po rezultate, uvode jednu po jednu, unutra sedi DR (valjda) i saopstava ti. Meni je rekao "Rezultati su dobri, ono sto svima savetujemo je ekspertski UZ u 21 nedelji" i to je to. Doktorka privatno je rekla da je OK rez, a DR u DZ samo prepisao. Esada, citajuci, mene nesto buni ...

Prvo sto me buni je:

- meni je dabl radjen u 12 nedelji, ali po UZ 12+6 i mislim da je to merodavnije, jer tacno znam da mi je ovulacija 9., a ne 15. dana. Nebitno. Srcana radnja, velicina, zeludac, svi delovi tela .. sve je vidjeno i ok.

Nosna kost isto.
NT je 1,4mm

Free Bchg 78,4 IU/I jednak je 2.050 MOM
PAPP-A 6,783 IU/I jednak je 1.667 MOM

E sad: kao sto rekoh NIKO MI NISTA NIJE LOSE prokomentarisao za rezultate, a ja ipak vidim da je Beta povisena.
2,05 nije OK, je l tako? I? Nikom nista?

Kao zakljucak NA SVE, ide:

Down - pocetni 1:908 korigovani 1:15966
Edwards - pocetni 1:2230 korigovani 1:44596
Patao - pocetni 1:6692 korigovani 1:139837 ???????????

NIKO NEMA NI PRIBLIZNE REZULTATE! Iz mog poznavanja statistike i verovatnoce, ako se uslov postavi kao RIZIK - rezultat je bolji sto je razmera VECA, zar ne? Tj treba da bude 1: STO VECI BROJ, tako? Kako je moguce da se onda po Internetu DOBRI rezultati komentarisu kao <1:10000. Da li je to MANJE OD JEDAN - na prema DESET HILJADA, ili MANJE OD - JEDAN na prema DESET HILJADA? Zbun ...

I jos ovo - kako je ovo moguce - prenosim vam rezultate mene i jos dve devojke

1) Free bhCG 58,8 mlU/ml : 2,48 MoM
2) Free bhCG 78,4 IU/I : 2,050 MoM
3) Free bhCG 21,38 IU/ml : 0,57 MoM

Kako je meni (srednji red) vrednost Free bhCGa najvisa, a premereno u MoM - SREDISNJA u odnosu na ova dva rezultata?

Hvala :D

Zemunka85 -> RE: Double test (25.3.2012 16:30:55)

Aha cek cek ... posle maaalo vise mozganja, zelim da preformulisem pitajnje u, da li je

<1:10000 ISTO STO I >(1:10000), tako? :D

Mada i dalje stoji pitanje sta sa ovom free bhCG od 2,050 MOM? Mada je sad vec proslo nekoliko nedelja ... jedino sto je zaukruzeno je da se savetuje EUZ u 21 nedelji, ali uz komentar, kao sto rekoh "Rezultati su dobi, sledeci UOBICAJENI postupak je EUZ u 21 nedelji". Sto opet u poredjenju sa drugaricom, nije tacno. Ne znam za njene free bhCg, a trenutno je u porodilisti, cekamo da smizla izadje, ali se secam da je NT bila isto kao i moja, i da je korigovani rizik za Down bio MANJI od mog tj 1:18000, a njoj nije zaokruzeno EUZ u 21., ali joj je savetovan TRIPL. Tako da .. nista meni ovde jasno nije ... :D

Bolje da sam slusala njih i ostala na tome SVE JE OK, nego unela sebi ovaj nemir ...

Kao i pitanje oko poredjenja ova tri rezulata sto sam napisala ...

Joooooooooooj ....

------

I DA! Ovo oko procene rizika vezanog za godine nigde ne pise brojevima - ima samo grafikon. Inace imam 26god.

Zemunka85 -> RE: Double test (25.3.2012 17:05:11)

Jos jedna nedoumica i necu vise, obecavam :D

- Da li je rezultat vezan za MOM - od 0,5 podjednak (jednoako dobar tj los) kao i 1,5. Poznavajuci sustinu medijane, jeste. Ali - da li je to u medicini drugacije? Da li se ova dva rez isto tumace, kao PODJEDNAKO odstupanje od medijane ili je jedan pozeljniji? Hvala

Maryjana -> RE: Double test (25.3.2012 17:56:11)

Ja prvi put cujem za korigovani rizik.Sto se tice razmere-razmera 1:50 je veca razmera od 1:100.Dakle,sto ti je razmera veca to ti je rizik veci tj rezultat je gori.Oni kao granici uzimaju 1:250.Dakle,sve razmere vece od 1:250 (1:100, 1:50, itd.) su lose tj rizik je veci. I obrnuto, sve razmere manje od 1;250 (1:500, 1:1000, 1:5000, itd) su manjeg rizika tj rezultat je bolji.

Ali sve je to za tebe potpuno nebitno jer ti je rezultat dobar bez obzira na bhCG koji je povisen.A tvoj bhCG je veci u odnosu na dr 2 rezultata jer su druga 2 radjena u drugoj starosti trudnoce.Doktori tacno znaju kolika koncetracija hormona treba da bude za odgovarajucu starost trudnoce.I ne brini, oni starost trudnoce za dabl test odredjuju na osnovu velicine ploda a ne na osnovu poslednje menstruacije.Dakle tebi je za tvoju velicinu ploda (CRL) kolicina od 78,4 IU/ml bhCG iznosi 2,05 MoM.Nadam se da si me razumela.

Nemas nikakvog razloga za paniku,a ako im bas ne verujes uradi privatno amniocentezu i onda ces biti potpuno mirna.

Maryjana -> RE: Double test (25.3.2012 18:01:58)

IZVORNA PORUKA: Zemunka85

Jos jedna nedoumica i necu vise, obecavam :D

- Da li je rezultat vezan za MOM - od 0,5 podjednak (jednoako dobar tj los) kao i 1,5. Poznavajuci sustinu medijane, jeste. Ali - da li je to u medicini drugacije? Da li se ova dva rez isto tumace, kao PODJEDNAKO odstupanje od medijane ili je jedan pozeljniji? Hvala

0,5 MoM znaci da je kolicina duplo manja od normalne vrednosti, a 1,5MoM znaci da je 1ipo puta veca.Tako je u matematici a nema razloga da i u medicini ne bude tako.

New Mom -> RE: Double test (25.3.2012 22:57:38)

IZVORNA PORUKA: Zemunka85

Nije isto. Zavisi o kom parametru je reč. Za neki nije poželjno da ga ima više, za neki nije poželjno da ga ima manje.

Zemunka85 -> RE: Double test (26.3.2012 10:37:10)

NewMom - Hvala, sVatila. Mislila sam konkretno na free bhCg, posto je to jedino sto me brine, ali OK.
Maryjana - Hvala i tebi. Ja sam sada vec 17 nedelja. A eto ne bih ni znala da je rezultat od 2 povecan, posto mi tri doktora nista nisu rekli, da nisam ovde nasla. A bolje i da nisam. "Korigovani" - kao "Prilagodjeni" (mojim podacima), kao sto rekoh radila sam na Institutu. Vidim da je bas malo njih tamo. Inace, oni su do skoro davali te rezultate na engl.

Pozz

Sanchy -> RE: Double test (26.3.2012 13:38:01)

Bas ste ga zakomplikovali[sm=smiley1.gif]....i ja prvi put cujem za "korigovani"...to niko od nas nije imao citaj unazad temu ili ja nisam bar primetila[sm=zmeden.gif]...i meni je na dablu bio povisen hcg ali je krajnji rezultat bio negativan ali sam ja zbog tog povisenog hcg ipak upucena i na tripl koji je bio katastrofalan i na kraju i na amniocentezu koja je pokazala da je sa bebom sve u redu [sm=smiley1.gif]...tako da sledeci put ,ako ga bude,ne radim ni dabl ni tripl jer smatram da su to ciste gluposti nego pravo na amniocentezu to je bar dijagnosticki metod..

Zemunka85 -> RE: Double test (26.3.2012 13:50:56)

Dobih objasnjenje

Ono što su doktori trebali da ti razjasne je da si ti, kao i sve ostale trudnice koje pišu na ovoj temi, u stvari radila KOMBINOVANI, a ne samo dabl test. Dabl test su samo rezultati dva hormona iz krvi i ti rezultati se koriguju merama sa UZ.
Rezultat se zove kombinovani test. Zato tebi stoji "početna vrednost "(koja se gleda na osnovu samo hormona iz krvi) i "korigovana vrednost" koja se dobija preračunavanjem na osnovu parametara sa UZ. Tebi su ti kombinovani rezultati OK, i to je krajnji i relevantni rezultat koji doktori gledaju. Sama beta pri tome nije bitna, baš zato što ona može biti "poremećena" iz niza razloga.

cockic -> RE: Double test (26.3.2012 16:00:14)

samo da podelim sa vama da je meni free b-hcg bila u 14 n 4,5,razlog tome
je krvarenjke u 9 nedelji zbog hematoma a cak sam imala dve zumancane kese.

i onda posle tog krvarenja je ostala jedna.tako da nisu dve bebane nego
jedna koja sad place u krevecu.

sve u svemu od krvarenja u trudnoci hoce da bude povecana ta beta.

idem nadam se da ce nekom ovo znaciti sto sam napisala da nebrinu
previse oko rezultata[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

ana77 -> RE: Double test (27.3.2012 19:46:28)

I ja sam radila na Institutu za majku i dete double test i ocekivala sam lose rezultate jer su takvi bili u prosloj trudnoci, kad ono - dobri :D :D :D! Sad ne znam da li su lazno dobri kao sto su oni pre bili lazno losi???? Ma zbunjivanu nikad kraja :D!

Plod 13+0 po UZ, 12+4 po zadnjoj M
Beta - 44.8 IU/I      1,161MoM
Papp-a - 2.834 IU/I 0, 769 MoM

Tr 21 1:2633  (po godinama 1:274)
Tr 18 1:13309 (po godinama 1:665)
Tr 13 1:41777 (po godinama 1:2089)

Sad ne zna da li da idem na amnio zbog godina, napunih pre par dana 35...

Sanchy -> RE: Double test (27.3.2012 20:02:22)

Tebi je dabl odlican stvarno...a to oko amniocenteze je na tebi da odlucis .meni je dabl bio mnooogo losiji nego tvoj a tripl katastrofalan da bih na kraju radila amniocentezu koja je pokazala da je sve okk.,toliko sam se nervirala zbog tih statistickih testova da sam resila da ih nikad vise necu raditi ako se odlucim za jos jedno odmah idem na amnio....takodje imam punih 35...sad sam tek videla ove rezultate u zagradi po godinama...ja to nisam imala...po godinama ti je jedino malko losiji ovaj t21 mada je i on iznad cut offa ...

ana77 -> RE: Double test (27.3.2012 20:09:15)

I meni su u prosloj trudnoci bili mnogo losiji rezultati ali nedovoljno losi da bi me poslali na amnio jer tad nisam bila u toliko rizicnim godinama - imala sam 32. Na kraju sam na svoju inicijativu ponovila triple test (imala sam svez UZ iz Narodnog fronta) i on je bio dobar, pa se nisam odlucila za amnio.
Sad mi je vec zakazana u Institutu za majku i dete i na meni je ili da odem ili da je otkazem. Uradicu jos triple test, pa cu odluciti :D!

Hvala u svakom slucaju :D!

Stranica: <<   < Prethodna stranica  68 69 [70] 71 72   Sledeća stranica >   >>