RE: Double test (Puna verzija)

Forum >> [Trudnoća] >> Trudnoća i porođaj

Poruka

mama kukunka -> RE: Double test (29.2.2012 22:51:24)

maslackic15 potpisujem sve sto si rekla..nisam geneticar, vec inzenjer biotehnologije, u neku ruku srodna disciplina ..imam 37 godina, rodila sam zdravo dete ( drugo) pre nepuna 2 meseca i na zgrazavanje svakog dr koji me video u trudnoci -odbila sam preporucenu i od strane fonda placenu amniocentezu..[sm=zmeden.gif]..prvenstveno zbog rizika od pobacaja.. Svaki dr me je gledao kao da sam pala s Marsa, iscudjavao si i zgrazavao nad mojom odlukom..Jer je kod nas zene obicno na svoju ruku rade..verovatno je malo ko odbija
po double testu-rizici na downa, edwards-a etc su mi bili po 1: par hiljada, jedino je age risk bio oko 1:300..na to se nisam obazirala, nosna kost je bila prisutna, nuhalni nabor ok(1,9), i na UZ je beba i bila ok.. Ni u jednom trenutku trudnoce se nisam zapitala da li je moja odluka bila ispravna..
Narocito se slazem oko forsiranja invazivnih metoda kod nas u svim granama medicine.. nepotrebno potpuno.. sve u cilju nekog prebacivanja para sa fondova , koliko ja mogu da pretpostavim..a u dr-ima je toliko sujete, kad se suprotstavis nekom njihovom stavu, da se ljudi generalno plase i da pitaju nesto vise od onoga koliko je on bio raspolozen u tom trenutku da kaze( nekad mislim da se na fakultetima oko autokomande na svakoj godini slusa po jedan semestar predmeta''kako postati i ostati sujetan''-cast izuzecima koji potvrdjuju pravilo) odoh u off.. sorry

Maslacak15 -> RE: Double test (1.3.2012 11:34:44)

Valerie, oba parametra koja si navela mogu da uticu na rezultat. Od kriticne je vaznosti kako je izmerena duzina embriona. Greska u merenju direktno utice na corr MOM rezultat. I tacno je da je hcg relativno nestabillan ako dugo stoji u serumu. Ukoliko uzorak nije bio odmah obradjen a stajao je u frizideru duze od par dana moze da se ocekuje da koncentracija hormona padne. Da ponovim jako je bitno ko i kako radi ultrazvuk. I onda se mozete osloniti na njega. Fetus mora dobro da se izmeri u dobroj ravni i debljina nabora tamo gde je on zaista najveci. Uz prisustvo ostalih vaznih markera, nosne kosti, normalnoog srcanog rada itd itd moze se stvarno steci pouzdana slika o zdravlju i razvoju fetusa.

Valerie -> RE: Double test (1.3.2012 13:46:57)

hvala puno maslacak!!![image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley31.gif[/image]
iskreno sam se nadala da postoje i takve mogucnosti.
bila sam danas i u genet.savetovalistu u Gradskoj pa cu sutra naravno na tripl, ali ovaj put tamo. nadam se da 15+3 nije prerano [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley29.gif[/image], citala sam negde da je optimalno raditi u 17. nedelji. svidja mi se sto oni rade istog dana, tj. rezultati su odmah posle podne. u Frontu su mi jedino nudili da uradim u petak, 16. marta, a rezultati su onda valjda u ponedeljak. bar da ovaj put uzorak "ne trune" u frizideru (naravno ako je to uopste slucaj). svesna sam i da se hvatam za slamku, ali sam i jako optimista jer su svi ostali pokazatelji sasvim dobri.

Maryjana -> RE: Double test (1.3.2012 14:44:50)

IZVORNA PORUKA: Maslacak15

Valerie, oba parametra koja si navela mogu da uticu na rezultat. Od kriticne je vaznosti kako je izmerena duzina embriona. Greska u merenju direktno utice na corr MOM rezultat. I tacno je da je hcg relativno nestabillan ako dugo stoji u serumu. Ukoliko uzorak nije bio odmah obradjen a stajao je u frizideru duze od par dana moze da se ocekuje da koncentracija hormona padne. Da ponovim jako je bitno ko i kako radi ultrazvuk. I onda se mozete osloniti na njega. Fetus mora dobro da se izmeri u dobroj ravni i debljina nabora tamo gde je on zaista najveci. Uz prisustvo ostalih vaznih markera, nosne kosti, normalnoog srcanog rada itd itd moze se stvarno steci pouzdana slika o zdravlju i razvoju fetusa.

Imamo geneticara na forumu (pored Sanchy i mame kukunka-cija kolicina znanja i informacija je impozantna)?!Divno!!!!Imam jedno pitanje za tebe tj zanima me tvoje misljenje posto me je moja dr otpisala jos 7.februara kada mi je uradjen dabl.Sada sam ostavljena da cekam amnioc.koja je zakazana 19.februara.Rezultati dabl testa:

fb-hCG 2,55 Corr.MoM
PAPP-A 0,45 Corr.MoM
CRL 47,8mm
NT 2,45mm (1,88 MoM)

Srcani rad normalan,nosna kost vidljiva i normalno razvijena,protok krvi kroz Ductus venosus normalan,kompletna anatomija normalna.

Iako je nosna kost normalno razvijena (sto je kasnije ponovo potvrdjeno i na 4D ultrazvuku u Narodnom frontu) na dabl testu je napisano Nasal bone unknown.Da li je to njihova greska u pisanju ili nesto drugo?

Dakle sve je normalno osim hormona i NT-a.Da li kod Dauna uvek osim hormona i NT-a mora da bude prisutan i jos neki parametar koji bi ukazivao na Dauna ili se ne javljaju obavezno svi markeri?(Znam da moji hormoni predstavljaju indikator Daunovog sindroma

I jos jedno pitanje-ja sam Rh negativna,suprug je pozitivan.Receno mi je da se u 16toj nedelji radi test na antitela,ali to mi je receno dok se jos mislilo da mi je sa trudnocom sve ok.Sad mi niko nista ne spominje.Jednostavno sam ostavljena i prepustena cekanju amnioc.Da li se taj test radi na genetici ili u domu zdravlja i da li treba da ga uradim?

Sanchy -> RE: Double test (1.3.2012 16:56:19)

Ja sam isla na Institut za transfuziju radi utvrdjivanja krvne grupe,rh faktora i skrining antitela ,isla sam predpostavkom da je tamo najbolje uraditi,ides na uput tvog dr,i kopiras uput posto oni rade jos jednu proveru ako si rh negativna ,osam nedelja posle amniocenteze..Inace mislim da ces svakako posle amnio dobiti injekciju Rhogam koju ces verovatno morati sama da kupis i poneses(raspitaj se za to,tamo gde radis amnio)..Ne moraju svi parametri da budu prisutni kada je daun u pitanju ali isto tako i taj nuhalni od 2.45 ne mora nista da znaci..to sto su napisali unknown za nosnu kost mislim da je greska posto ti kazes da je vidjena...ali bez obzira nista ti to sad ne znaci ,meni bi bilo dovoljno da je jedan parametar los pa da radim amnio kao sto i jeste i na dabl i na triplu mi je hcg bio povisen samo to,ali dovoljno da ne bih mogla do kraja trudnoce mirno da spavam.

Maslacak15 -> RE: Double test (1.3.2012 17:01:49)

Maryijana,
Kao sto si i sama vec rekla NT od 2,45mm jeste malo iznad proseka sa datu velicinu embriona (na nekih 97 percentila) ali jos uvek nije ni po cemu dramaticna vrednost. Nisam 100% sigurna ali mislim da kalkulacije verovatnoce sa ultrazvuka za downa su i dalje bazirane samo na debljini nuhalnog nabora. Ipak odsustvo nosne kosti kao i protok kroz ductus venosus su oba vazni faktori. Pogledala sam nekoliko velikih studija radnjeih poslednjih godina. Fetusi koji imaju downov sindrom pokazju odsustvo nosne kosti u preko dve trecine slucajeva (iznad 66%). Slicne cifre su i za ductus venosus flow. Kao individualni marker on moze da otkrije preko 60% obolelih fetusa. Znaci ako su oba parametra ok kod tvoje bebe ( predpostavljam da je to na nalazu unkwonwn ako su ti rekli i to dva puta da je nosna kost prisutna) znatno su smanjene sanse da je prisutna trizomija 21. Postoje jos neki soft markeri za downa ali oni su manje sigurni. Na primer duzina femura, butne kosti, u odnosu na velicinu ( BPD/ FL) glave kao i oblik glave ( odnos BDP i OFD ). U svakom slucaju amniocenteza ceti dati definitivan odgovor ali ja iskreno mislim da su sanse velike da je dete ok. Kao sto sam vec napisala hormone smatram jako nepouzdanima i oni sami kao parametar imaju samo 40 % detection rate uz visok procenat false positives.

Vec dugi niz godina ne zivim u Srbiji tako da ti ne mogu pomoci sto se tice gde i kako da testiras prisustvo antitela za RH faktor. Zelim ti sve najbolje i drzim fige da se ispostavi da je sve bila samo lazna uzbuna[sm=bravo.gif]

Neprilag0djena -> RE: Double test (1.3.2012 17:23:08)

Maryjana,i mojoj bebi je viđena i premerena nosna kost (2mm), a isto mi je pisalo na izveštaju iz laboratorije kao i tebi... Gledala sam listu koja se popunjava kada se krv šalje na analizu i uošte se ne traži to oko nosne kosti... Moguće da različite laboratorije različito rade, a da dr izmeri nosnu i butnu kost (mom bebcu je 4.5 na 47 dužine) jer je to deo UZ pregleda, a i da bi i oni ti bili sigurniji u rezultate....

nink -> RE: Double test (1.3.2012 17:31:45)

Mene zanima koliko se cekaju rezultati double testa??

Neprilag0djena -> RE: Double test (1.3.2012 17:33:08)

Ja sam radila privatno i bili su gotovi za manje od 24h...

nink -> RE: Double test (1.3.2012 17:38:06)

Jel neko zna u Visegradskoj koliko se cekaju??

Maryjana -> RE: Double test (1.3.2012 18:53:20)

Sanchy ma ja naravno idem na amnio ali ovo cekanje....Kopam jer se nadam da cu cuti nesto pozitivno,nesto sto ce me smiriti i dati mi nade.Nisam te najbolje razumela-da li test na antitela radim 8nedelja posle amnio ili treba da ga uradim i pre amnio.?

Maslacak 15 hvala puno!Ja zivim za to da je lazna uzbuna.

Maryjana -> RE: Double test (1.3.2012 18:55:28)

IZVORNA PORUKA: nink

Mene zanima koliko se cekaju rezultati double testa??

Ja sam radila dabl u Narodnom frontu i rezultati su odma sutradan.Nista se ne placa,treba ti samo uput.

Sanchy -> RE: Double test (1.3.2012 19:21:57)

Maryjana uradi ti skrining antitela pre amniocenteze,ako nemas krvnu grupu iz Instituta za transfuziju,neka ti tvoja dr da uput neka ti urade i skrining i krvnu grupu i rh faktor,njihv nalaz je najvalidniji...a kad budes otisla tamo dobices jedan upitnik da popunis i posle vadjenja krvi razgovaras sa dr koja ce ti reci da posto si rh negativna dodjes i 8 nedelja posle amniocenteze ponovo ...obavezno tamo gde ces raditi amnio zovi telefonom ili idi pitaj posto si rh negativna da li treba sama da kupis rhogam injekciju ili sta se desava po tom pitanju...ne znam da li to rade svi dr ali veruj mi da ako zena ima krvarenje bilo kakvo u toku trudnoce ,prepisuju rhogam ..on sprecava nastanak antitela na bebina crvena krvna zrnca(ukoliko je beba nasledila pozitivan rh od oca) ,dobices je i posle porodjaja kako bi buduce trudnoce mogla da izneses..kod mene je postojala sansa da sam rh negativna ali je ispalo da nisam pa sam zato malo pratila i tu oblast koja se tice rh faktora

Maryjana -> RE: Double test (1.3.2012 21:44:59)

Hvala Sanchy!Sad mi je sve kristalno jasno!!!![sm=smiley1.gif]

Valerie -> RE: Double test (2.3.2012 18:40:05)

znam da ima i tema triple, ali samo da se nadovezem na ono sto sam pisala o rezultatima double. Anyway, triple mi je po beta hcg skoro 3 puta bolji, bio je 3,23 corr mom na double, a sad je 1,37mom.
afp mi je 1,19 mom
samim tim su i drugi rezultati bolji - down s. risk 1:1107, maternal risk 1:417, edward i patau s. risk 1:50944.
naravno da sam zadovoljna, ali stvarno mislim da su ovi testovi vrlo cudni i pausalni. i UZ koji je kljucan za ove proracune nije uopste tako precizan. meni je beba na double kasnila 4 dana, sad, dve nedelje kasnije, zuri 6... i kad sve to smuckas, jednom je rezultat los, drugi put dobar, a citanje, razmisljanje, odlasci na placanje, analiziranje na stranu.
znam da smo "osudjeni" na ovakve testove dok ne smisle nesto pouzdanije a pritom neinvazivno. ali nas se toliko nervira bezveze....[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley29.gif[/image] umesto da uzivamo u [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/nosecka.gif[/image]

smurfi -> RE: Double test (3.3.2012 19:19:08)

molim vas da mi neko kaze nesto vise o mojim rezulatima, ocajna sam, od juce ne prestajem da placem [sm=smiley19.gif]
doktor mi je tefonom javio da su mi rizici veci nego inace ,ali mi je ultrazvuk u redu,a ultrazvuk mi je radjen 1 og marta a odmah poslije toga sam otisla da dam krv za double test i sinoc odem po nalaze u k.........( priv.laboratorija) oni su fax-om poslali doktoru mom nalaz i on mi je samo rekao sta sam vam i rekla, i da je dabl test bezveze i da bi trebala da razmislim o genetickoj analizi, o biospiji posteljice,ja sam naravno odmah zakazala u ponedeljak kod njega,prva mi je trudnoca i toliko sam se radovala a sad mislim da cu da poludim do ponedeljka pa onda do srede kad ce biti gotovi rezultati...
a evo rezultata dabl testa:
PAPP-A 2,57 unknown 0,58 Corr.MoM
fb-HCG 7,9 ng/ml 0,20 Corr.MoM

NT 1,77 mm 1,09 MoM
CRL 63 mm Nasal bone unknown

biochem.risk+NT at sampling date
<1:10 000 below cut off

age risk at sampling date 1:885

Trisomy 13/18 +NT
1:3292 BELOW CUT OFF

A IMAM 26 GODINA....NIGDE MI NE PISE DOUBL TEST TAJ RAZMER SAMO OVO STO SAM VAM NAPISALA...
MOLIM VAS DA MI NEKO KO ZNA NESTO O VIM REZULTATIMA DA NEKI ODGOVOR POLUDECU DO PONEDELJA
HVALA VAM

Maryjana -> RE: Double test (3.3.2012 19:30:53)

.

smurfi -> RE: Double test (3.3.2012 19:41:55)

jao Maryjana jesi sigurna....evo sad sam zaplakala od srece,tvoje reci su me malo ohrabrile....ali zasto mi je doktor rekao da razmislim o genetickoj analizi,(biopsiji posteljice) ja cu sve da uradim samo da moja beba bude dobro...mada sam citala da ni te biopsije i amniocinteze nisu 100 posto bezopasne ali suu bar preciznije od glupih dabl testova....mislis da ovaj moj dabl nije puno los da su samo malo povecani rizici da mi nije bas katastrofa a ?[sm=smiley13.gif]

smurfi -> RE: Double test (3.3.2012 19:43:20)

Marijana zasto mi je sad nestao tvoj odgovor[sm=smiley13.gif]

Maryjana -> RE: Double test (3.3.2012 19:53:16)

Ove razmere koje imas su SUPER! NT je takodje super! Kakvi....da ti ne napisu razmeru za dabl?!Svasta! Oba hormona PAPP-A i fb-hcg su ti snizeni i verovatno je to razlog sto ti doktor savetuje da uradis dalje analize. Ako ti je za utehu kod beba sa Daunom fb-HCG je povisen a PAPP-A snizen i najcesce kod tih beba ne valja ni NT a kod tebe je NT odlican tako da bar po tom pitanju mozes da odahnes.

A i sto se tice dabl testa on ne sluzi za dijagnostiku vec daje statisticki podatak tj ukazuje na mogucnost da beba nije zdrava.Meni su na genetici dr rekli da dabl sluzi samo da se izvrsi selekcija trudnica koje ce ici na dalje analize a to nikako ne znaci da njihove bebe nisu zdrave.

Maryjana -> RE: Double test (3.3.2012 19:56:39)

A u kojoj si nedelji? Ako mozes da uradis biopsiju URADI STO PRE jer cekanje ubija.U drzavnim rade do 12.nedelje.Posle ces morato da cekas 14ili15 nedelju za amniocentezu tj plodovu vodu.

smurfi -> RE: Double test (3.3.2012 20:06:22)

12 nedelja i 1 dan sam bila u cetvrtak kad sam radila ekspertski ultrazvuk i test dabl....a uz mi je bio u redu, privatno sam kod doktora J.A. da ne pisem sad puno njegovo ime,u ponedeljak idem odma kod njega,vec sam zakazala da mi radi biopsiju i nadam se najboljem ...znam da je dabl samo matematicki proracun da nije dijagnoza nikakva ali nisam bila spremna ni obavestena o tome i juce mi je jako tesko bilo kad sam saznala da mi nije dobar test....od sinoc sam izcitala dosta na netu...i vidim da je dosta njih imalo slicna iskustva da dabl ne valja a da je kasnjije sve u redu...sad mi nije jasno sta meni tacno nije dobro na nalazu, koliko sam skontala meni beta i pappa nisu ok a i cudno je da mi dolje pored grafikona pise ono bioch.risk age risk i trisomy risk a nema double test tu ..
moram da napomenem da je doktor izuzetno dobar,vodio je trudnocu mojoj prijateljici i mojoj kumi,a radi u NF. ja idem privatno kod njega i jedina utjeha mi je sto je njegov ekspertski uz pokazao da je u redu sve

Maryjana -> RE: Double test (3.3.2012 20:09:26)

Naravno da sam sigurna.Kao sto rekoh SVE ove razmere koje imas su ODLICNE.Dakle jedini problem su ti hormoni i zato te salje.Ja bih na tvom mestu otisla na biopsiju posteljice.Imas ovde temu AMNIOCENTEZE zaista ne znam da li ima i biop.posteljice tj horionske cupice (ili resice) ali videces koliko je puno devojaka radio amnio i nista im se nije desilo.Stalno se prica o tome koliko su te intervencije opasne ali je cinjenica da je verovatnoca da izgubis bebu na taj nacin jako mala,zato se opusti.

Maryjana -> RE: Double test (3.3.2012 20:15:58)

Da,meni je neverovatno da ti nije napisan rezultat dabla.Zaista neverovatno.Pa zasto ga ne pitas.I iskreno ne razumem da su hormoni smanjeni i to oba a biohemiski risk ti je fenomenalno dobar.Zar se biohemiski risik ne radi na osnovu hormona?
Izvini al meni je tu nesto bas ....[sm=smiley29.gif]

smurfi -> RE: Double test (3.3.2012 20:20:03)

uhh zahvalnaaa sam ti do neba na ovim recima.....ohrabrila si me da izdrzim do ponedeljka a onda do srede kad ce biti rezultati biopsije....ma ja sam odmah sinoc odlucila i zakazala biopsiju kad mi je rekao to za dabl ...izludela bih do kraja trudnoce posle ovog glupog dabl testa...samo mi je pometnju napravio....[sm=smiley13.gif] iskreno se nadam da ce sve biti kako treba i sada znam da ubuduce necu raditi dabl i tripl testove jer samo zbune....ocajna sam bila sinoc danas...do sad, zahvaljujuci tebi....toliko si sigurna u to da ti ja potpuno verujem....hvala ti jos jednom od [sm=smiley27.gif] i javljam sta je bilo i kako je proslo u ponedeljak....hvalaaaa tiiiiiiii[sm=smiley1.gif]

Stranica: <<   < Prethodna stranica  64 65 [66] 67 68   Sledeća stranica >   >>