RE: Double test (Puna verzija)

Forum >> [Trudnoća] >> Trudnoća i porođaj

Poruka

marince1 -> RE: Double test (27.2.2012 15:08:17)

Moji rezultati:

PAPP-A 1,3 mlU/ml corr.MoMs 0,64
fb-hCG 50,7 ng/ml corr.MoMs 1,49

gest age. 12+1

Double test 1:640
Age risk      1:732

Rist for trisomy 1:10000

[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/zmeden.gif[/image]

New Mom -> RE: Double test (27.2.2012 19:50:29)

PAPP ti je ispod granice od 0,75, zato ti daje da je rizik 1:640.
Najbolje da uradiš tripl i tako dodatno proveriš (ovo je ipak statistika, ne zaboravi).

Maryjana -> RE: Double test (28.2.2012 15:19:19)

Hej devojke,pogledajte sta sam nasla na netu!!!!!!Kopirala sam text.

Američka kompanija Sequenom je počela da prodaje neinvazivni test za dijagnozu Daunovog sindroma (Down), koji može da indentifikuje hromozomske anomalije ploda u ranoj trudnoći, saopštava Bloomberg.

Test je mogao da bude u prodaji i ranije, ali pre dve godine je uočen propust u njegovom ispitivanju. Posle toga je kompanija naručila "slepa" istraživanja u nezavisnim laboratorijama.

Postojeći testovi za Daunov sindro, trizomoja hromozoma 21 zahteva amniocentezu - punkciju plodove vode iz materice da bi se izvršilo određivanje hromozomskog statusa fetusa. Ova procedura nosi rizik od infekcije i prekida trudnoće.

Test kompanije Sequenom nazvan je MaterniT21. Za njega je potreban samo uzorak krvi trudnice. Test je u stanju da otkrije bolest fetusa u 10-oj nedelji trudnoće sa tačnošću od 99,1%. U isto vreme neželjena dejstva ne postoje. Izveštaj o testu biće publikovan u časopisu Genetics in Medicine.

Analiza je zasnovana na visokospecifičnoj mas-spektrometriji (tehnologija MassARRAY) fetalne nukleinske kiseline (DNK i RNK) koja cirkuliše u majčinoj krvi, a izdvaja se posebnom tehnikom (SEQureDx tehnika). Obe tehnike su vlasništvo Sequenom.

Predstavnici kompanije su izjavili da u SAD svake godine ima 750 hiljada trudnoća sa visokim rizikom za Daunov sindrom. Tim tudnicama se savetuje korišćenje MaterniT21.

Prodaja MaterniT21 je započela 18 oktobra 2011 god. Istog dana akcije Sequenom su porasle za 4,5%, što je bio najveći rast vrednosti biotehnoloških kompanija.

Sanchy -> RE: Double test (28.2.2012 19:39:57)

Cula sam za to,cak sam posle triple testa pitala genetsku laboratoriju da li je pocelo sa ispitivanjima na osnovu krvi trudnice u okolnim zemljama posto smo mi zemlja treceg sveta i ko zna kada ce.,ali su mi rekli da je to u eksperimentalnoj fazi jos uvek...inace sam skoro cula da su i kinezi u toj oblasti jako napredovali i da je u pitanju test kojim se otkrivaju i druge hromozomske nepravilnosti a ne samo t21 isto iz krvi majke i isto tako rano...blago buducim trudnicama[sm=smiley1.gif],sve ove traume oko cekanja rezultata prvo dabl pa tripl pa amniocenteza ,dobro sam psihicki ostala normalna,ne mozes ni da uzivas u trudnoci..[sm=smiley19.gif]

Catalina. -> RE: Double test (28.2.2012 20:07:43)

Ja mogu reci da dobro podnosim dane do dobijanja rezultata,nekako sam sebi ucinila dane zanimljivijim (iako sam morala da mirujem)da bi mi brze prolazilo vreme...eto sutra je vec osmi dan a rezultati treba da budu od 8-10 dana...

ipak to ne smanjuje strah i strepnju sta ce taj rezultat reci...

tako da i jazavidim buducim trudnicama ako imaju mogucnost da ranije saznaju...kako su poceli sa testovima verovatno ce kroz nekih 5 godina i taj biti obavezan u ranoj trudnoci....

pahuljce91 -> RE: Double test (28.2.2012 20:15:57)

Ja imam pitanje,kad moze najranije da se radi double test da bi se otkrilo da li plod ima neku anomaliju?

Sanchy -> RE: Double test (28.2.2012 20:19:24)

Za dabl i tripl nisam se toliko nervirala cekajuci rezultate ali sam se debelo iznervirala kada sam ih dobila...a pogotovu za tripl 1 prema 67 na dauna ...strasno sam bila besna jer to je statisticki test a ne dijagnosticki i on me je svrstao u kategoriju zena od 50 godina odprilike tako sam se osecala[sm=smiley35.gif]i naravno oterao me na amniocentezu ...i ako sam radila privatno i cekala najkrace moguce vreme ti sati i minuti bili su duzi od godine ,ma strasno,i sve je ok[sm=smiley1.gif]a ova dva testa bih zabranila da se uopste rade eto tako[sm=smiley7.gif]

Sanchy -> RE: Double test (28.2.2012 20:22:22)

IZVORNA PORUKA: pahuljce91

Ja imam pitanje,kad moze najranije da se radi double test da bi se otkrilo da li plod ima neku anomaliju?

ne moze pre dvanaeste nedelje i nece ti on pokazati da li je dete zdravo ili bolesno samo ce ti pokazati statisticki da li postoji veca ili manja sansa da je dete zdravo tj.bolesno i na osnovu tog statistickog testa dr.ce te poslati ili na tripl ili na amnio ili nigde...eto...

Catalina. -> RE: Double test (28.2.2012 22:39:05)

Sanchy koliko si cekala rezultate AC ? nadam se da ne skrecemo puno sa teme :(

Sanchy -> RE: Double test (29.2.2012 0:19:18)

Istog dana su mi javili rezultat na pet najcescih hromozopatija,daunov,tarnerov,klineferterov,edvardsov i patau a jedanaest dana sam cekala rezultat citogenetike dakle svi hromozomi,broj i struktura..ako radis drzavno cekas minimum tri nedelje a neretko i pet sto je jako jako dugo...nisam mogla toliko da cekam...

Maryjana -> RE: Double test (29.2.2012 10:43:58)

Ja sam pronasla na netu da je test poceo prosle god da se prodaje u Nemackoj,samo mi nije jasno da li se prodaje tj kupuje u apoteci i trudnice ga same rade u kuci ili se radi u domu zdravlja.U svakom slucaju blago buducim majkama.Postedece sebe trauma i agonije cekanja.

Sto se tice dabl test on se radi od 11. do 13+6 nedelja.To je ono sto pise u strucnoj literaturi,ali iz iskustva vidim da postoje neslaganja medju lekarima oko toga kad ga najranije treba uraditi.Vlada misljenje (medju nasim lekarima) da je najbolje uraditi ga u 12.nedelji.Meni je radjen u 11+2.Pa posle ponovo u 13.nedelji ponovljen mi je ultrazvuk i situacija je bila ista-nuhalni nabor malo veci nego sto bi trebao.Ali vidim da i oko nuhalnog nabora postoje razlicita misljenja medju lekarima oko toga kolika je granicna vrednost.

Sanchy bas me raduje sto si cula i za test na dr trizomije,jer sam se bas pitala sta je sa ostalim hromozomskim poremecajima.

Maryjana -> RE: Double test (29.2.2012 10:49:18)

Sanchy, ako nije problem mozes li da javis tvoje rezultate sa dabl testa?

nink -> RE: Double test (29.2.2012 10:54:42)

Imam jedno pitanjce to jest da mi kazete vase misljenje .Zakazali mi da radim double poslednji dan po izostanku m a plod mi je po uz dva dana manji,jer naravno nije bilo termina...Da li po vama je to ok ili da idem privatno sta mislite..Htela sam u toj bolnici jer sam tu vodila 2 trudnoce ,porodila se hvala. Tada bi bila 13+5

Maslacak15 -> RE: Double test (29.2.2012 11:42:21)

Amniocenteza daje definitivan odgovor samo na ono sto se testira a to su krupne hromozomske aberacije trizomije, aneuplodije itd. Pitanje je uopste da li proveravaju neke poznate translokacije. Nigde nisam videla spisak sta se uopste testitra u Srbiji na amniocentezi. Lepo bi bilo da ga neko postuje ako ga poseduje.
Kako bilo da bilo, mislim da ekspertski ultrazvuk ako je dobro uradjen daje dovoljno informacija. Jeste to verovatnoca, ali studije pokazuju da ipak detektuje veliku vecinu dece sa ozbiljnim problemom. Amniocenteza je invazivna metoda koja nosi rizike i ne daje garanciju za zdravo dete. Nikad je nebih radila osim ako verovatnoca nije ispod 1:100 i postoje zaista oozbiljne naznake. Ali postujem naravno svaciju privatnu odluku. Samo bih zelela da istaknem da postoje vrlo ozbiljna gentska oboljenja i sindromi koji se NE testiraju na amniocentezi.

Sanchy -> RE: Double test (29.2.2012 12:26:50)

IZVORNA PORUKA: Maryjana

Sanchy, ako nije problem mozes li da javis tvoje rezultate sa dabl testa?

Dabl test sam radila u 12+4,nh je bio 1.2mm,nosna kost je bila vidljiva jos u jedanaestoj nerdelji sto je sve ok...rezultat testapapp 1.01 corr mom,hcg 3.63 corr mom.visok...konacan rezultatdaunov sindrom 1 prema 350,edvardsov 1 prema 20000,negativan...ali i ako mi je rezultat ispod granicnog cut off a vrednost hcg mi je kao sto vidite povisena i zbog toga sam kasnije radila i tripl koji je bio blagi uzas pa na kraju i amniocentezu...

Sanchy -> RE: Double test (29.2.2012 12:39:22)

IZVORNA PORUKA: Maslacak15

Amniocenteza daje definitivan odgovor samo na ono sto se testira a to su krupne hromozomske aberacije trizomije, aneuplodije itd. Pitanje je uopste da li proveravaju neke poznate translokacije. Nigde nisam videla spisak sta se uopste testitra u Srbiji na amniocentezi. Lepo bi bilo da ga neko postuje ako ga poseduje.
Kako bilo da bilo, mislim da ekspertski ultrazvuk ako je dobro uradjen daje dovoljno informacija. Jeste to verovatnoca, ali studije pokazuju da ipak detektuje veliku vecinu dece sa ozbiljnim problemom. Amniocenteza je invazivna metoda koja nosi rizike i ne daje garanciju za zdravo dete. Nikad je nebih radila osim ako verovatnoca nije ispod 1:100 i postoje zaista oozbiljne naznake. Ali postujem naravno svaciju privatnu odluku. Samo bih zelela da istaknem da postoje vrlo ozbiljna gentska oboljenja i sindromi koji se NE testiraju na amniocentezi.

Proveravaju ,bar u ovoj privatnoj gde sam ja radila,posto sam pitala...Citogenetika obuhvata rucno brojanje hromozoma,ispitivanje kvaliteta kao i translokacije jer na pr.daunov sindrom je u 95 posto slucajeva translokacija t21 ali u pet posto dolazi do translokacije hromozomskog materijala na obliznje hromozome najcesce na 22...osim toga trizomija moze da se javi na bilo kom hromozomu i na 1,2,3...i sve su to kojekakvi sindromi za koje mi nismo ni culi ovde.citala sam malo na stranim sajtovima..utesno je to da sto se bar toga tice kada izbroje 46 bar si siguran da nema trizomije ni na jednom hromozomu...slazem se da je invanzivna metoda ali isto tako mislim i da do problema dolazi samo ako se procedura obavi nestrucno i nepazljivo od strane doktora,tako da doktor tu najbitniji....i jos nesto u 85 posto slucajeva uz ce pokazati neku anomaliju deteta posle cega se i onako ide na amnioc da se vidi ima li hromozomskih aberacija,ali u ostalih 15 posto dete ce biti savrseno sto se tice uz pregleda a sa nekom trizomijom sto se na kraju ispostavi,tako da nazalost danas samo amnioc.moze da da odgovor da je beba ok sa preciznoscu od 99 posto niko ti ni nece reci 100 posto ni za sta pa ni za to..i meni je rezultat tripl testa bio jedan prema 67 posto si rekla da bi radila amnio kada bi ti rez.bio ispod 1 prema sto...i dete je zdravo,sto znaci da su ti dabl i tripl glupost i nista nista ti ne garantuju a procenat tacnosti oko 60 posto ne vise...

Valerie -> RE: Double test (29.2.2012 15:09:53)

mene i brine da mi triple ne bude jos gori nego double. Isto kao i ti Sanchy bih ga radila samo zbog 3,23 corr mom za bhcg....... idem ipak sutra u genetsko savetovaliste u Gradsku, ali bih najradije preskocila i triple i mogucnost AC. Vise bih volela da uradim neki dobar 4d do kraja 19. nedelje.... zakomplikovase [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley3.gif[/image] totalnooooo

Maslacak15 -> RE: Double test (29.2.2012 18:21:50)

Sanchy ,
delimicno se slazemo i ja mislim da su i tripl i double glupost. Narocito biohemijski deo. Ali ultrazvucna dijagnostika, poo meni ima prednost jer moze da detektuje problematicne karateristike fetusa koje su nastale kao posledica genetskih promena, ali i i eventualnih teratogenih dejstava okoline. Naravno ultrazvuk isto ne dokazuje nista 100% ali mislim da je sansa jako jako mala da beba sa potpuno neupadljivim nalazima ima ozbiljne trizomije. Neslazem se i dalje da amniocenteza daje garanciju od 99% da je beba zdrava. Oni ispituju kariogram. I gledaju odredjene citogenetske anomalije eventualno. Ali to su samo najocigledniji i najveci feleri, to jest rearanzmani genoma. Nazalost za gomilu bolesti ne zna se naasledna osnova. Drugo postoji gomila monogenskih oboljenja koje se sigurno ne testiraju u standardnoj amniocentezi jer bi to zahtevalo detaljne molekularno bioloske analize ( tipa cisticne fibroze, misicne distrofije, huntigton horea itd) i vise meseci rada.
I na kraju postoji gomila bolesti koje su nasledne za koje se jos nezna koji ih geni uslovljavaju pa samim tim i ne moze da se testira. Zato sam i pitala ima li neko konkretnu listu sta proveravaju. Amniocenteza garantuje 100 % da dete nema Downa, pataua i slicno ali ne garantuje zdravu bebu ni blizu 99%. Lepo bi bilo da je tako ali nije. Znam vrlo dobro o cemu pricam, po profesiji sam geneticar[sm=smiley36.gif] Razumem da se zeli imati sigurnost, i te najkrupnije greske jesu grozne i uzasna stvar kada se dese ali ne treba imati lazne predstave o tome sta medicina moze da predvidi. Sve ima svoje granice pa i amniocenteza.

Valerie -> RE: Double test (29.2.2012 18:52:13)

jao, maslacak15 je geneticar[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/bravo.gif[/image] sad cemo te nacisto udaviti[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/jezicek.gif[/image]
ja imam utisak da cu "doktorirati" na temu Double, koliko sam iscitala o tome [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image]
zanima me da li corr mom od fb-hcg moze da bude nesto uvecan ako lekar koji je radio UZ nije dobro procenio/izmerio gestacijsku starost. Ja sam radila na 13+0, a velicina crl je bila 61,5mm, tj, receno je da je 12+3. (mada sam po nekim kalkulatorima videla da se ta velicina ploda racuna kao 12+5). pitanje je da li to moze da ima ikakve veze. Dr u Gradskoj mi je rekao da moze.
Druga stvar je, citam, fb-hcg nije stabilan i napravi se problem ako se ne obradi u roku od 24h. Ja sam imala specificnu situaciju da su mi Double pomerili na 14.feb zbog spajanja praznika zbog vanredne situacije, a datum obrade rezultata (datum na izvestaju) je 20. feb, dakle SEST dana. Da su rezultati bili istog dana, valjda mi ne bi rekli da tek dodjem posle 6 dana. Tja nisam pametna da li se samo tesim....[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/zmeden.gif[/image]

Sanchy -> RE: Double test (29.2.2012 18:56:30)

U BGd postoje dve genetske laboratorije Helix i Dnk centar ,mozda ima jos neka ali dalje nisam ni trazila...ako ih pitas koji je procenat tacnosti dobices odgovor 97 posto za pcr metodu i 99 posto za citogenetiku,takodje ako pitas bilo kojeg dr iole strucnijeg dobices takav odgovor...moj dr sa Gak koji je vrlo vrlo cenjen inace,je svojoj zeni radio amnio u obe trudnoce..znaci da smatra da je to nepotrebno ili da je uz dovoljan verovatno je ne bi izlagao bilo kakvom riziku ,ni nju ni sopstveno dete...pri tome mu je zena imala manjee od trideset_ godina u obe trudnoce...u mojoj okolini postoji zena koja je imala translokaciju 4 hromozoma sto opet znaci da se ne ispituju samo 13,18,21 i polni...i poslednje jedna od monogamskih bolesti i to autozomno recesivna je i cisticna fibroza...gen krivac se nalazi na q kraku sedmog hromozoma i to se moze otkriti citogenetikom jer ona posmatra i strukturu hromozoma a ne samo broj...ja nisam htela da radim amnio zato sam procitala tone stranica na tu temu ne bih li nasla razlog da kazem sebi e bice sve u redu,amnio je glupost,dovoljan je uz ili sta god samo da ne idem....ali nisam ga nasla...sve sto sam procitala i sto sam konsultacijama sa dva ,tri dr saznala govorilo mi je suprotno...naravno svako treba da radi onako kako misli da treba u svakom slucaju[sm=smiley1.gif]a da nista ne garantuje zdravo dete to je vise nego tacno sve je u procentima pa sad kako nam Bog da..http://klinikaperinatal.com/2011/09/12/amniocenteza/ tu je bolje objasnjeno nego sto sam ja pokusala..

Maslacak15 -> RE: Double test (29.2.2012 19:44:38)

Vrtimo se u krug meni se cini[sm=smiley36.gif] Ne sporim ja tacnost citoloskih metoda niti PCR. PCR je deo moje svakodenvnice vec 15 godina.
I imala sam prilike licno da zavirim u labove i koji su razvijali metodologiju za molekularnu detekciju cisticne fibroze i misicne distrofije u Srbiji. I PCR ima limitacije za detekciju svih mutacija. Predpostavlja ogranicavanje na set odredjenih mutacija. Ne detektuje de novo mutacije. Samo sekveciranje pokriva teoretski sve mutacije a ato se nigde neradi u sklopu standardne dijagnostike. Ali to nije poenta onoga sto sam htela da kazem. Predpostavimo da za te genetske aberacije koje gledaju je tacnost i 100 % poosto je metodologija relativno pouzdana. Da ne bih drzala predavanja i zamarala, ako nekog zanimaju detalji tu sam -rado cu odgovoriti.
Ono sto ja pokusavam da kazem je da je broj genetskih defekata u priroodi mnogo veci, teoretski i prakticno neogranicen jer se mutacije stalno desavaju, da nije pokriven standardnim testovima amniocenteze, i prema tome testiranje ne moze da garantuje da nema naslednih oboljenja. Jeste ogromno olaksanje znati da dete nema downa ili edwardsa ok ali sticem utisak da se ima pogresna predstava sta test zaista kaze.
Amniocenteza samo kaze da dete nema krupnih genetskih promena i moze da iskljuci pojedinacne sindrome. A zasto su neki radi da testiraju sve iako je rizicno to ne znam. Nije mnogo rizicno. Neki ljudi vole da znaju i da budu sigurni barem u taj segment koji se testira. Ja to ne osudjujem.

I mozda je ovaj post pripadao threadu amniocenteza. Jako bih volela i dalje da dobijem kompletan spisak i metodolgiju kako se radi amniocenteza u Srbiji radoznalosti radi. Ne mogu da nadjem nigde, goooglanjem se dobijaju samo taksativne informacije bez pravih detalja. Ako neko moze da mi pomogne molila bih da postuje.[sm=smiley36.gif]

Sanchy -> RE: Double test (29.2.2012 20:17:44)

Mozes da posaljes mejl Helix labu naci ces ga na njihovom sajtu oni rade PCR,citogenetiku radi na pr.Konzilijum i njima mozes da posaljes mejl...meni su licno uredno odgovorili..i Slazem se da ni amniocenteza nije svemoguca i da je procenat tacnosti u stvari procenat koji se odnosi na ono sto je tom metodom ispitivano a ne na sve i da nije garancija zdravog deteta i da postoje sindromi koji se mogu ispoljiti tek iznedju treceg meseca i trece godine detetovog zivota ali meni licno je dovoljno sto je broj hromozoma 46,i sto ne postoje ti cesci sindromi,i sto nema translokacija...nista od toga mi ne mogu reci ni dabl ni tripl ni ultrazvuk,pa jel tako?[sm=smiley1.gif]i to je sustina..

Maslacak15 -> RE: Double test (29.2.2012 20:29:49)

Saglasna sam[sm=bravo.gif][sm=bravo.gif] Za to sto si nabrojala samo ti amniocenteza moze dati 100 % pouzdan odgovor, utrazvuk moze dati samo verovatnocu. Eto ja joj cak dajem i 100 % tacnost posto u principu verujem nauci, samo sam zelela da skrenem paznju da nije svemoguca [sm=smiley1.gif] Uzgred doktori su poznati da vole da seckaju i ako mi dozvolis da budem malo profesionalno arogantna kad je genetika i dijagnostika bolesti u pitanju moje kolege, molekularni biolozi i geneticari,su daleko bolja adresa od medicinara za tu temu .I vodeci strucnjak u zemlji za VTO trenutno, doktor Stojkovic u SPEBO leskovac nije lekar. Ali javice se neki uvredjeni medicinar nagrabusila sam hihihi[sm=smiley9.gif] Postujem ja njih samo volim da ih jedim.

Sanchy -> RE: Double test (29.2.2012 20:57:00)

[sm=smiley36.gif]

nink -> RE: Double test (29.2.2012 21:36:34)

Pa ja ne moram da brinem,kada uradim double test vi cete mi bolje procitati rezultate od doktorke,stvarno ste strucnjaci[sm=smiley36.gif][sm=bravo.gif]

Stranica: <<   < Prethodna stranica  63 64 [65] 66 67   Sledeća stranica >   >>