Prolecee -> RE: Azoospermija (31.5.2022 13:51:33)
|
IZVORNA PORUKA: SidartaH Pozdrav svimaJa sam izgleda lud pa ne znam kako da objavim poseban post :)) vidim samo opciju citiraj i odgovori. Elem, par pitanja pa ko moze neka odgovori ili da misljenje na osnovu svog iskustva ili silnog citanja i istrazivanja. Koliko bi dana bilo dovoljno ostati u Istanbulu ako bi se tamo radila micro tese i kompletna terapija? Citah ovde da je neko napisao oko tri nedelje. Je l to to? Mi smo u CG. Ovde jedna doktorka koju mi svi hvale i koja mi se cini strucnom, predlaze prvo kod nje biopsiju, a ako ne nadje nista, micro tese.Ja sam prosle godine na prvom spermogramu imao posle centrifugiranja nekih 28, cini mi se, spermatozoida, uglavnom nepokretnih. Sledeca tri su bila losija,ali u svakom je nadjeno po par spermatozoida, nepokretnih.Marta sam bio kod Vinke u Beogradu i ona mi je rekla da odradim inhibin b, vitamin d i dnk analizu za deleciju y hromozoma i kariotip. Vitamin D je ok, inhibin 106 sto je, onako. Nije bog zna koliki ali opeg iznad donje granice.Nalaze za deleciju i kariotip cu znati za malo vise od nedelju dana. Rekla je Vinka ako budu ok nalazi, da krenem sa terapijom koju mi je dala, ali mi se iskreno ne pije vise nista nego bih odmah na biopsiju za pocetak. Znam da je micro tese bolja opcija, ali pre svega zbog para bih prvo biopsiju ovde pa onda micro ako nista ne nadju s biopsijom.Testosteron mi je povisen (23, a granica do 14 cinj mi se). Fsh 9.16 i za to mi je ova dr ovde rekla da je malo povisen iako je gornja granica oko 12 ali se smatra da je kod nas ovakvih slucajeva 9 malo poviseno ipak.I tako. Cekam y delecije s nestrpljenjem. Nadam se da je ovo sto si mi nalazili po par spermatozoida, doduse nakon centrifugiranja, mozda dobat znak, ali videcemo uskoro.Pozdrav svima i drzite se i samo napred dok ima sansi. Zdravo, SidartaH. Kao što je rekla Prolece, u Turskoj je spermogram daleko napredniji nego kod nas, tako da su i vece sanse da spermatozoide pronadju u samom ejakulatu. Mi idemo sad pocetkom jula, pa cemo videti rezultate, nadamo se najboljem. Ja cu evo biti slobodna da te posavetujem. Svi mi bismo hteli da do pozitivnih rezultata i bebe dodjemo sto ranije. I jeste finansijski izdatak itekako veliki za odlazak u Tursku. Mada, kada sracunamo sve preglede ovde, terapije i intervencije, dodjemo na manje vise slicnu cifru. Verujem da su biopsijom testisa kod mnogih muskaraca uspesno pronadjeni spermatozoidi, ali smatram da je daleko veci broj onih koji imaju negativne rezultate. Biopsijom testisa se uzima vece tkivo radi moguceg pronalaska spermatozoida, i ta metoda samim tim vise ostecuje sam testis. Mogucnost postoperativnih komplikacija su vece nego kod Microtese metode, a sam oporavak je duzi. Microtesa je metoda kojom se pod uvecanjem od oko 40 puta pregledaju kanali i traze spermatozoidi. Ostecenje je minimalno, mislim da oko 70% manje nego kod biopsije. Druga stvar, nivo testosterona nakon biopsije moze naglo opasti, tako da mnogi muskarci moraju nakon nje dozivotno da uzimaju testosteron. Treca stvar, nakon biopsije, neophodno je jednom godisnje raditi tumor markere zbog samog ostecenja testisa. Ovo bi trebalo da nam kazu svi savesni lekari, ali nazalost nije takav slucaj kod nas. To ti je moj savet i misljenje, bar koliko sam ja upucena u citavu problematiku. Dakle, zasto bi prvo probao biopsiju i izlagao se rizicima, kada je bolje da sacekas, prikupis novac i odes na microtese, a ujedno ces i sto posto biti siguran u rezultate.
|
|
|
|