|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: <<   < Prethodna stranica  42 43 [44] 45 46   Sledeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   RE: Epiduralna DA ili NE
19.12.2011 22:43:22   
mama kukunka
svi moji delovi tela su saradjivali  sa mozgom sve vreme -mogla sam da pomeram noge, samo nista nije bolelo..Osecala sam napone, obicno to zene opisuju -kao da treba da iskakis najvece g..no na svetu..
Dovoljno boli pre  epija i nakon porodjaja- i ako to moram da istrpim -bar da  se spasim cega se spasiti mogu..
Vuko, cudno je to kod vas, kako si isla u kupatilo cim si se porodila? kod nas nema ustajanja .prva 2h posle porodjaja, jos si tu, u hodniku pored boxa, bas zbog krvarenja.. Tek kad te odvezu u sobu, posle 3-4 h probas da ustanes  i to uz pomoc sestre ides u wc
Ja sam se srucila u wc-u, bila sam u nesvesti par sekundi.. a mogla da nosim sestru u zubima pa mi nije jasno kako me podigla i prizvala k svesti sama u sred noci
Nemoj da se plasis porodjaja-ovako ili onako porodices se sigurno.user posted image I to tako shvati.. Rodices svoje pilence,i to je vredno svih muka..ALi, ako imas mogucnost uzmi epidural ..

(odgovor članu jovicaa)
Direktna veza do poruke: 1076
19.12.2011 22:52:00   
Anoniman
ZA epidural. Meni su dali u lezecem polozaju zbog kontrakcija zbog kojihn nisam mogla da ustanem. Bitno je samo kada ti uvede kateter da kazes da li osecas da ti trnu noge. To nije dobro, nije strasno ali je neprijatno i moze da ostane to trnjenje posle neko vreme. Zato im se odmah kaze i oni ga malo pomere i posle nema problema. Sve normalno osecas noge i mozes da ih pomeras. Ali imas osecaj kao da ti je neko stavio ruku na rame. Takav je meni bio osecaj kada me je dr pregleda i dilatirao i kada mi je usivao grlic i ranu. Napone ja nisam osetila, iako mi tad jos nije dala drugu dozu. Ja sam moj dobila malo sa zakasnjenjem

Neko je pitao za otvorenost kod koje se daje epi. Ja sam konstantno bila otvorena 2 cm, ne znam da li je doslo do 3 posle par sat kontrakcija zbog izuzetno rigidnog grlica. Meni su tad vec kontrakcije krenule na minut u najjacem intenzitetu i dr je rekao da sam kandidat bez obzira na otvorenost jer taj bol ne moze da dozvoli da trpim. Ja se nisam otvarala bez obzra na sve i nije mogao da me dilatira bez anestezije. Meni nikakvi bensedini ili sta vec daju nisu pomogli.

Sem trnjnja nogu kao posledica moze da se javi hematom na mestu uboda i on moze da bude nezgodanaali ne i opasan. Zato se rade neke analize pre. Meni je trazila da ponovo vadim trombocite i vremekrvarenja par dana pred porodjaj.

U vecini bolnica prvo imas razgovor sa anesteziologom gde ti objasne komplet roceduru, pregledaju kicmu i kazu nezeljena dejstva i posledice. I mozes da pitas sta hoces.

A ne reagujemo svi isto na anesteziju. Neko i pored vecish doza moze da oseca, nekom se desi da mu otupi jedna strana, ali to su redji slucajevi i na to se ne moze uticati. Ako ste nekad bili u anesteziji znacete kako cete reagovati na epi.

(odgovor članu jovicaa)
  Direktna veza do poruke: 1077
19.12.2011 23:04:16   
Azra_
Ja sam cvrsto resena da trazim epi, samo sto to ovde niko ne moze da mi garantuje. Da sam sigurna da cu ga dobiti, mirnije bih cekala taj dan. A kad se plasira kateter, to posle ne smeta da se lezi na ledjima, mislim u toku porodjaja, ne smeta?

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 1078
19.12.2011 23:08:36   
jovicaa
a kako to ide  u bgu, cela procedura se epijem? 

don't shit where you eat :))

(odgovor članu Azra_)
Direktna veza do poruke: 1079
19.12.2011 23:19:51   
Anoniman
Kao i svaka anestezija. Imas razgovor sa anesteziologom pre intervencije, kod trudnoce kad udjes u 9-ti ides na razgovor. Tako je u vecini bolnica. E sad naravno ima i onoga dogovoricemo se, ali kod mene je islo redovno i imala sam srece da sam se poradjala kada ih je bilo na smeni. Malo su kasnili pa samo sto ne crkoh od bolova, ali ne znam sta bi da ga nisam dobila. Posto se nisam otvarala dr ne bi smeo tako da me dilatira i pretpostavljam da bi me na CR, mada su mi posle rekli ma sve bi ti ti lako, ali islim da je to bilo samo za utehu i trud user posted image

Nista ti kateter ne smeta, to je sve tako malo. Oni ga sprovedu duz celih ledja i zalepe ga na vratu da imaju lak pristup. Jedino sto te izlepo po ledjima flasterima.

(odgovor članu jovicaa)
  Direktna veza do poruke: 1080
20.12.2011 1:37:05   
Sashica82
Ja sam nakon svog porođaja (koji se završio hitnim carskim rezom nakon 9 sati porađanja), prevrćući film u glavi, shvatila da bih dobila epidural i i nešto drugo za smirenje mišića,i da ga nisam sama tražila.

Kad se lekar pojavio nekih pola sata, sat nakon što sam dobila indukciju (prenela sam 6 dana trudnoću), pogledao je CTG i video nepravilan rad srca bebe, odnosno da je usporen. Dolazi drugi lekar kog svi zovu šefe, skida me sa indukcije i pita da li sam tražila epidural. Zove odmah anesteziologa, pipa mi stomak koji je bio kao od kamena. Pita me da li se bavim sportom, a ja u životu nisam potrčala. Meni su dali epidural, materica prestala da se grči, ja odspavala dva sata, i otkacaji bebinog sca došli u normalu.

Posle pitam prijateljicu koja je tu radila i bila sa mnom u sali, šta je to bilo. Kaže da mi je od indukcije materica bila u konstantnoj kontrakciji, da to sprečava dotok kiseonika bebi jer je i pupčana vrpca u kontrakciji. Dobih ja epidural i sve došlo na mesto. Kao da sam ga primila kao terapiju.

Ja ne znam ni da mi je pomogao s bolovima jer sam ga rano tokom porođaja dobila iz drugih razloga. Ali je pomogao...

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 1081
20.12.2011 3:28:52   
vukosava
IZVORNA PORUKA: mama kukunka

svi moji delovi tela su saradjivali  sa mozgom sve vreme -mogla sam da pomeram noge, samo nista nije bolelo..Osecala sam napone, obicno to zene opisuju -kao da treba da iskakis najvece g..no na svetu..
Dovoljno boli pre  epija i nakon porodjaja- i ako to moram da istrpim -bar da  se spasim cega se spasiti mogu..
Vuko, cudno je to kod vas, kako si isla u kupatilo cim si se porodila? kod nas nema ustajanja .prva 2h posle porodjaja, jos si tu, u hodniku pored boxa, bas zbog krvarenja.. Tek kad te odvezu u sobu, posle 3-4 h probas da ustanes  i to uz pomoc sestre ides u wc
Ja sam se srucila u wc-u, bila sam u nesvesti par sekundi.. a mogla da nosim sestru u zubima pa mi nije jasno kako me podigla i prizvala k svesti sama u sred noci
Nemoj da se plasis porodjaja-ovako ili onako porodices se sigurno.user posted image I to tako shvati.. Rodices svoje pilence,i to je vredno svih muka..ALi, ako imas mogucnost uzmi epidural ..

Nisam ja isla u wc prva dva dana uopste, Imala sam kateter a velika nuzda je dosla tek kad sam otisla kuci pet dana nakon operacije. Jesam nakon opreacije lezala ispred operacione sale neko vreme. Kasnije uvece, nisam sigurna nakon koliko sati tacno sam otisla u blok gde su bebe da pokusam da je dojim i da je drzim na grudima, koliko god sam izdrzala. Stegla sam ranu i hodala jedno pola sata ono sto ti treba 5 min. Ali meni je epidural bio izlapeo mnogo ranije, to mi je posle bila spinalna...

I meni je bilo to usled indukcije vezano za dotok kiseonika i otkucaje bebinog srca i pored epidurala, beba bila velika.

A epidural su mi dali kad sam bila na 4 cm. Izlapeo je kad sam bila na 7 cm.

< Poruku je uredio vukosava -- 20.12.2011 3:31:11 >

(odgovor članu mama kukunka)
Direktna veza do poruke: 1082
20.12.2011 4:18:03   
Verus
Ne moram uopste da zakazem.  Samo kazem "sestro, hocu epidural"....
IZVORNA PORUKA: jovicaa

da, a kod nas je sve komplikovano... ali ti i ako zakazes mozes da odustanes zar ne?
uf ja se bas plasim porodjaja, to mi je jedna od vecih kocnica.

(odgovor članu jovicaa)
Direktna veza do poruke: 1083
20.12.2011 8:25:29   
Anoniman
meni su krv uzeli na porodjaju. ne znam sta su radili od analiza, ali verovatno sam zbog toga primala neki injekcije antikoagulantne naredna 4 dana.
i kad god bi pocela da deluje nova doza epidurala, ja sam prvo drhtala. drhtanje me prodje nakon par minuta, a dr kaze da je to normalna reakcija.

(odgovor članu Verus)
  Direktna veza do poruke: 1084
20.12.2011 8:33:20   
Anoniman
Drhtanje i na porodjaju je normalana reakcija. Ja sam se i posle operacije i totalne a i posle epidurala prilicno tresla. To je normano

(odgovor članu Anoniman)
  Direktna veza do poruke: 1085
20.12.2011 8:42:03   
*Alexx*
Niti sam drhtala, niti su mi se noge oduzele - samo sam bila blažena user posted image
Jedino što nisam osećala napone, kad su mi rekli da guram - ja sam gurala.

Do not speak - unless it improves on silence.

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 1086
24.12.2011 17:34:10   
Azra_
Meni dr ne rece da mi treba nesto od dodatnih analiza ako dodje do toga da primim epi, a ja zaboravila da pitam. Da li ste vi radile nesto od analiza?

(odgovor članu *Alexx*)
Direktna veza do poruke: 1087
24.12.2011 18:01:42   
slavica.
Kako ja zavidim vama iz BGa i ostalih gradova gde se epidural dobije bez ikakvih problema...dodje mi da se preselim dok se ne porodim...

(odgovor članu Azra_)
Direktna veza do poruke: 1088
24.12.2011 20:57:52   
jovicaa
a odakle si slavice? ja planiram da se porodim sledeci put u bgu, ako se ne izmeni situacija u zrenjaninskom porodilistu, mislim ako i kad ostanem trudna opet

don't shit where you eat :))

(odgovor članu slavica.)
Direktna veza do poruke: 1089
24.12.2011 22:23:31   
slavica.
Novi Sad... Mislim da u Betaniji nema sanse da je dobijes soim ako imas neku debelu vezu... Jako bih volela da se varam.

(odgovor članu jovicaa)
Direktna veza do poruke: 1090
25.12.2011 23:28:12   
beboni

+-----------+++++++++++++++++++++++++++++

Verus, vidim da si iz NS...da li ti to planiras u NS da se porodis sa epiduralom...koliko znam da tamo ne postoji ta opcija. Jedino ako je 'DEBELA' veza...

(odgovor članu jovicaa)
Direktna veza do poruke: 1091
27.12.2011 0:00:55   
crazymama
zasto ne moze epidural da se dobije u NS?
ni u bgd se ne dobija, vec ga platis... maltene kupis... sto ne bi mogao i u ns da se plati?
ako ne budem morala na carski, epidural se podrazumeva, samo zdravlje Boze da dodjem dotle!

"Wanting to be someone else is a waste of the person you are. I'd rather be hated for who I am than loved for who I am not"
Curt Cobain

(odgovor članu beboni)
Direktna veza do poruke: 1092
28.12.2011 18:03:24   
slavica.
Ma nisam ni ja mislila da se dobije bukvalno :) platila bih i ja,samo da znam da cu se manje muciti. Mislim da je problem u tome sto nema dovoljno anesteziologa,barem sam ja tako cula.

(odgovor članu crazymama)
Direktna veza do poruke: 1093
28.12.2011 18:08:30   
crazymama
e, pa to je logican razlog, moguce...

"Wanting to be someone else is a waste of the person you are. I'd rather be hated for who I am than loved for who I am not"
Curt Cobain

(odgovor članu slavica.)
Direktna veza do poruke: 1094
28.12.2011 19:16:20   
Verus
beboni, iz NS ali zivim u SAD...tako da je drugacija situacija, a znam da mnoge iz NS (Kuma mi se skoro porodila) kazu da to tamo nije opcija ili je jako jako tesko dobiti...

(odgovor članu beboni)
Direktna veza do poruke: 1095
28.12.2011 21:36:34   
Leki 77

IZVORNA PORUKA: slavica.

.... Mislim da je problem u tome sto nema dovoljno anesteziologa,barem sam ja tako cula.

Tako je. Anesteziolozi su inače (svugde pa i kod nas) deficitarna specijalizacija. Uz to, ustanova pošalje na obuku anesteziologa, tako da je i to potrebno.Dakle, ustanova zainteresovana da potroši odredjena sredstva na obuku anesteziologa.
Što izgleda, van Bgd-a, u Srbiji, dodje SF.

(odgovor članu slavica.)
Direktna veza do poruke: 1096
4.1.2012 12:34:39   
Anoniman
Znam da je rano ali me uhvatila panika od porodjaja user posted image
Ne znam gde da se porodim , da li da uzmem epi ili ne , kako to ide za izabranim anesteziologom , da li mogu mimo bolnice da ga nadjem , platim i da on dodje u bolnicu gde cu se poradjati ili se bira anesteziolog iz bolnice gde cu biti ?

(odgovor članu Leki 77)
  Direktna veza do poruke: 1097
4.1.2012 13:04:50   
dejana007
panike sad ima, ali nece ga biti kad krene porodjaj. mislices samo da bebi bude o.k, ti tog momenta postajes nebitna. ne plasi se, sa ili bez epidurala sve se dobro zavrsi - imas bebu u rukama user posted image

ja sam prvo bez epidurala (iako planirala i pisala ovde puuuno) a i drugi put cu zdravlje boze bez epidurala.

< Poruku je uredio dejana007 -- 4.1.2012 13:06:04 >

Ponovo sam se rodila kad sam Nikolu rodila :)
A preporodila se kad sam Luku rodila :)

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 1098
4.1.2012 13:13:46   
crazymama
ribi, tebi je treca trudnoca koliko vidim po stikeru, zar je moguce da se plasis? :)

Curt Cobain

(odgovor članu dejana007)
Direktna veza do poruke: 1099
4.1.2012 13:21:02   
madre
IZVORNA PORUKA: crazymama

ribi, tebi je treca trudnoca koliko vidim po stikeru, zar je moguce da se plasis? :)

pa zato se i plasiuser posted image
ribizla, mislim da mozes da biras anesteziologa iz bolnice u kojoj se poradjas, nikako drugacijeuser posted image

Zivi za svoje hocu, a ne za tudje trebalo bi...

(odgovor članu crazymama)
Direktna veza do poruke: 1100
Stranica:   <<   < Prethodna stranica  42 43 [44] 45 46   Sledeća stranica >   >>
Stranica: <<   < Prethodna stranica  42 43 [44] 45 46   Sledeća stranica >   >>
Idi na:

Dobijanje na težini po nedeljama trudnoće
Koliko je preporučljivo ugojiti se u trudnoći i zbog čega kilogrami tako naglo rastu?
VIDEO: Beba spava u vodenjaku, doktori je ...
Neverovatan video bebe rođene u plodovoj vrećici, dok je lekari bude pre dolaska na svet.

Anketa

Расположење у трудноћи.
пеперутка16

Да ли сте имали нагле промене расположења током трудноће?

Click Here