Leki 77 -> RE: Epiduralna DA ili NE (28.2.2009 11:50:27)
|
Pozdrav devojke, ja sam skroz nova ovde, a zanimam se temom epidurala jer sam usla u 9. mesec. Na osnovu razgovora koje sam imala sa poznanicima sto u inostranstvu, sto u Srbiji, zakljucila sam da se u Evropi 80-100% porodjaja izvodi pod epiduralom. Rodjaka mog supruga je ginekolog u Francuskoj i tamo zene koje odbiju epiduralnu anesteziju idu kod psihologa na razgovor, jer se smatra da nesto sa njima nije u redu ukoliko zele, a ne moraju da trpe bol. Juce sam razgovarala sa anesteziologom koji mi je rekao da ga za epidural zovem kada budem bila otvorena 2cm, tako da ta prica o 7cm, svakako nije praksa. Ali, ovo je ipak Srbija, i posto se mali procenat zena odlucuje na epiduralnu anesteziju (sto zbog cene - u GAK Narodni Front sam juce uplatila 12.000 za to "zadovoljstvo", sto zbog veoma lose informisanosti), koji u pomenutom GAK Narodni Front iznosi oko 20%, smatram da sami anesteziolozi nemaju dovoljno iskustva sa tom, delikatnom anestezijom. Mene taj aspekt price brine. Juce su mi rekli da ja samo dezurni anesteziolog i ginekolog-akuser mogu da me poradjaju i da moj doktor, koji mi je mesecima vodio trudnocu ne moze da udje u porodjajnu salu ako u tom trenutku bas nije dezuran. Ista prica vazi i za anesteziologa. Ostala sam bez teksta i ne znam sta da radim. Prvi mi je porodjaj, nije da sam razmazena, ali kome moze da smeta da moj lekar dodje. Ostale porodilje ce imati vecu paznju dezurne ekipe, a dezurna ekipa ce imati jednog pacijenta manje. A svakako ne bih da mi priuceni anesteziolog zabada kateter u kicmeni stub. Da li vi znate nesto o toj novoj ideji proslavljenog sadiste dr Tomice Milosavljevica? HVALA
|
|
|
|