Jeca* -> RE: Epiduralna DA ili NE (28.2.2009 13:07:02)
|
EVO TEKSTA O TOME: Pet hiljada da ginekolog dođe od kuće Lekarima u GAK-u „Narodni front" više nije dozvoljeno da posle radnog vremena dolaze i porađaju „svoje pacijente", kako je do sada bila praksa. Ova mera uprave, koja je počela da se primenjuje pre desetak dana, izazvala je revolt pojedinih lekara, ali i zabrinutost trudnica koje su već izabrale lekara koji će ih poroditi. Na ovaj način uprava je želela da stane na put korupciji koja je počela sve više da uzima maha. – Nisam ja zabranio dolazak lekarima od kuće, to im je zakon zabranio. Ni do sada lekari nisu imali pravo, nisu smeli da dolaze od kuće da nekog porađaju. O tome niko nije vodio računa i ja sam samo rekao da to više neće moći da se radi i da zakon mora da se poštuje. Dolazak lekara van radnog vremena mora neko da plati, ako ne plaća klinika, ne plaća Fond, jasno je da to mora da plati pacijent. To je bio izvor korupcije – kaže prof. dr Dušan Stanojević, direktor GAK-a „Narodni front". Pojedino lekari nisu bili oduševljeni ovim vašim potezom? – Zakon se mora poštovati i mora se naći način kako da se sve svede u pravne okvire. U ovom poslu može nehotice, nenamerno da se nanese šteta pacijentu. Kad se pacijentu nanese šteta, on ne tuži lekara, već kliniku. Klinika je u obavezi da vidi ko je od lekara štetu načinio i onda dođe do doktora koji je došao od kuće po dogovoru sa pacijentom. Ima li razloga da trudnice traže lekara koji će da ih porodi? – Ne. Mi smo prošle godine imali 7.500 porođaja i nikome nije falila dlaka s glave. Svaka smena ima stručnu ekipu u kojoj su tri lekara specijalista, dva lekara na specijalizaciji i glavni dežurni lekar. Ukoliko nešto nije u redu, ukoliko su u životnoj opasnosti majka ili beba, dežurni lekar zove konsultanta koji mora da se stvori u bolnici za 15 minuta u bilo koje doba dana i noći. Ni za jednog pacijenta nema potrebe da dolazi neko od kuće. Ni trudnice koje imaju „svog lekara" nisu oduševljene vašom odlukom? – Trećina žena koje se porode u Frontu insistiraju da ih porodi određeni lekar. Izaći ćemo i njima u susret. Poslaćemo zahtev Ministarstvu zdravlja da se dolazak određenog lekara na porođaj uvrsti kao vanstandardna usluga. Za to će trudnica morati da plati klinici oko 5.000 dinara. Tek tada će lekaru biti dozvoljeno da dođe na porođaj. Do sada je bio običaj da doktor koji dođe zbog nekog pacijenta u porodilište požuruje dežurnu ekipu, a porođaj ima prirodan tok i mora da se čeka. Zbog toga su ispaštali pacijentkinje koji nemaju nigde nikoga. Stručne ekipe postoje, ali ipak ima i žena koje imaju loša iskustva s porođaja. Kako kontrolišete rad osoblja? – Mi smo u početku imali na svaka četiri meseca anonimnu anketu među pacijentima. Sada smo uveli svakodnevnu anonimnu anketu, dakle svaka trudnica koja dođe na porođaj obavezno dobije da popuni i listić i da ga ubaci u kutiju na svom spratu. U toj anketi fokusirali smo se na dva pitanja „koliko ste dugo čekali na prijem" i „koliko dugo ste čekali na pripremu u porodilištu". To su dve glavne stvari na osnovu kojih se vidi kako se ponaša osoblje prema pacijentu. Uveli ste i obavezno nošenje bedževa s imenom i prezimenom lekara i osoblja? – Bedževi su uvedeni pre nekoliko meseci. Pacijent može da pohvali nekoga ili da prijavi, ali mora da zna o kome se radi. Do sada su se žalili ili hvalili sestru sa crnom kosom, lekara sa zelenim očima … Mali broj anesteziologa je bio veliki problem, tako da su se trudnice žalile da ne mogu da dobiju epidural. – Mi imamo 15 anesteziologa, a samo njih 12 dežura, ostali ne mogu iz zdravstvenih razloga. Noću od 22 do 7 ujutro imamo samo jednog anesteziologa i on daje anesteziju ženama koje su uplatile ranije. Onima koje dođu u tom periodu na porođaj i tek onda traže anesteziju nismo u stanju da obezbedimo uslugu. Da bi ova usluga postala standardna, nama je potrebno još pet anesteziologa. IZVOR: BLIC Inače, ja sam se u avgustu porađala u Gradskoj bolnici na Zvezdari i tamo je epidural tada koštao 10.000din
|
|
|
|