|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: <<   < Prethodna stranica  35 36 [37] 38 39   Sledeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   RE: Epiduralna DA ili NE
1.9.2011 21:23:01   
Brana
IZVORNA PORUKA: Ana RR

Cockic, ne slažem se sa tobom.
Znači ako sam se ja odlučila za porođaj bez bolova ja sam razmažena?
Porođaj je porođaj, kakav god on bio. Žene nekada nisu imale izbora a da jesu verujem da bi izabrale da ih manje boli.
A da se razumemo, nije to bezbolan porođaj, naponi se itekako osećaju.

Sve je stvar izbora, naravno.

U potpunosti se slazem sa Anom,ja sam uzela epidural,ne zbog porodjajnih bolova,vec zbog postporodjajnih okolnosti koje slede,pored usivanja radjena mi je i revizija koja boli kao sam porodjaj,izvini ali zasto bih to trpela,sta time postizem sto trpim bol?!Ja sam zahtevala da mi se prva doza epidurala tek pusti kada se porodim i krene usivanje,a sam porodjaj sam htela da oset_im i da ucestvujem u njemu,i zbog cinjenice da epidural malo umanjuje osecanje napona..ali sve u svemu,svako ima izbor i ne treba ga osudjivati,po tome bi mi razmazene trebalo reci vama koje se poradjate bez epiduralne da ste mazohisti jer volite bol!Drugo to je isto prirodan porodjaj kao i bez epidurala jer beba izlazi na vaginu,neprirodan je samo carski rez!

< Poruku je uredio Brana -- 1.9.2011 21:25:23 >

Kada nekog volis bori se za njega,
kada nekog trazis,trazi ga gde treba,
kada nekog varas,varaj ga da valja,
al kada nekog volis,voli ga do kraja!!!

(odgovor članu Ana RR)
Direktna veza do poruke: 901
1.9.2011 22:07:52   
cockic
reko ja da je to moje misljenje user posted image

jer smem da imam svoj stav,ne znam zasto ste se nasle prozvane user posted image

svako ima pravo da kaze sta misli u ovoj temi,barem ja tako mislim,
lepo pise za epidural ili protiv ja sam rekla protiv.ne vidim razlog
za ljutnju user posted image

a masina i mobilni, ne vidim u kakvoj su vezi sa porodjajem
malo mi je ne jasno.

pa ne boli porodjaj 5 dana nego ne duze od 2 sata.
a jaci bolovi 10 min.

(odgovor članu madre)
Direktna veza do poruke: 902
1.9.2011 22:13:40   
cockic
ja sam i reviziju radila sa lokalnom boli ali nije tragicno.

ja sam se lepo ispricala sa lekarom za vreme revizije i nije me puno
bolelo jer kad se radi odmah posle porodjaj sve vec trni i malo dodaju
lokalnu i samo je malo neprijatno.

ne radi se da ja volim bol,nego mi je mozda prag izdrzljivosti
veci.a i porodjaj mi je trajao kratko za prvo dete.

(odgovor članu cockic)
Direktna veza do poruke: 903
1.9.2011 22:19:51   
zeljo
Epidural DA, DA i DA!!!! Ni u najludjim snovma sledeci put bez epidurala!!!! I, o DA, jaki bolovi itekako mogu da traju 2 sata, a bogami i duze!!! Itekako cu sledeci put biti razmazena, sto da me boli, kad vec ne mora, i sto da imam traumu, kad vec ne moram. user posted image

(odgovor članu cockic)
Direktna veza do poruke: 904
2.9.2011 7:20:53   
Lilla
IZVORNA PORUKA: cockic

reko ja da je to moje misljenje user posted image
jer smem da imam svoj stav,ne znam zasto ste se nasle prozvane user posted image
svako ima pravo da kaze sta misli u ovoj temi,barem ja tako mislim,
lepo pise za epidural ili protiv ja sam rekla protiv.ne vidim razlog
za ljutnju user posted image
a masina i mobilni, ne vidim u kakvoj su vezi sa porodjajem malo mi je ne jasno.
a jaci bolovi 10 min.

Ma ne ljutimo se i nismo se pronasle prozvane nego smo reagovale na tvoj post, znas kako ide na forumu, nije ovo za monologe, uglavnom se diskutuje. Tako da no ljutis, i mi smo samo rekle svoje misljenje na tvoje misljenje user posted image

A Masina, anestezija i mobilni su pomenuti kao olaksice danasnjice, nekad ih nije bilo ali da jeste sigurno bi se koristili od strane nasih predaka, ne bi ni oni birali tezi put. Isto tako i za epidural, neke nase prabake i bake (ne sve naravno, kao sto ni sve zene danas ne biraju) bi sigurno rodile sa epiduralom da ga je bilo. Sto ne znaci da su one druge hrabrije a one slabije user posted image

2 sata, ja da znam da ce boljeti samo dva sata mirno bih spavala, ali imam prijateljicu koja je imala bolove 3 dana. Doktori ovdje procjenjuju da porodjaj prvorotkama traje cca 13 sati, i booooliiii cijelo vrijeme, nekad manje, nekad vise, ali boli user posted image

< Poruku je uredio Lilla -- 2.9.2011 7:22:48 >

"Divno je biti nekome nesto, divno je biti tebi sve...Sve dok te drzim cvrsto za ruku, nikog na svijetu ja se ne bojim!"

(odgovor članu cockic)
Direktna veza do poruke: 905
2.9.2011 12:26:49   
Verus
Lilla je sve lepo rekla...cokic mislim da si imala i puno srece, u vezi kratkog poroda.  Ja sam se poradjala 19 sati, od momenta kada mi je pukao vodenjak.  Zadnji pa, 5-6 sati su bili dosta uzasni, i par puta sam pomislila "ja ne mogu ovo".  Pa sam rekla sebi da mogu sve za moju Helenu i da ovo radim za nju.  Mene je strah bio epidurala jer sam bila na heparinu, jer imam losa iskustva sa bolnicama i drugih razloga.  Porodila sam se u SAD i mogla sam da trazim epidural u bilo kom momentu (ne moras da ga zakazes, platis extra itd tako da to nije bio problem), a i anesteziolog mi je poznanik sa posla.  Ali sam zelela da izguram bebu sto brze van sebe jer sam nosilac streptokoke B, koja moze izazvati infekciju kod beba (iako su mi davali penicilin od kada sam dosla u bolnicu pa do samog kraja), i znam da je jedna od losih strana epidurala to sto POTPUNO zavisi od toga kako se da, koliko se da itd.  Mozes da oset__is napone, a mozes bogami da budes skroz paralizovan i da ne oset__is gde guras i kako guras, i ako beba u bilo kom momentu bude pod stresom ovde se ne zezaju nego te salju na CR, a ja to nisam zelela.

Nakon poroda mi je bilo drago sto ga nisam imala. Odmah sam ustala, snimala sam Helenu kamerom, pomogla sestri da je okupa, potpuno ucestvovala u svemu.  Vise od jedne laktacijske i druge sestre i babice koje su bile tu su rekle da se TACNO vidi da sam se porodila bez epidurala na osnovu motorike bebe, ponasanja, grabljenja sise da sisa (znaci tog reflexa sisanja koji je bio puno jaci od beba rodjenih pod epiduralom).  On utice i na tonus bebe ne treba ziveti u zabludi da to nije tako.

A da li je tragicno? Ma naravno da nije.  Da me drugi put uhvati neka frka, da nisam u mentalnom sklopu, ga mi ova beba bude neka 5to kilasicauser posted image   pa mozda bi se i odlucila za epi.  Ko zna. user posted image Jedina, ali JEDINA svrha bilo kog porodjaja je da se zavrsi 100% bezbedno i dobro i po bebu a bogami i po majku.  Sve drugo su nijanse....

< Poruku je uredio Verus RR -- 2.9.2011 12:29:29 >

(odgovor članu Lilla)
Direktna veza do poruke: 906
2.9.2011 12:35:22   
Olga75
ja sam se porodila bez epidurala za dva sata i to kad sam usla u predporodjajnu sam bila otvorena dva i po prsta i za kratko vreme puna dilatacija i porodjaj tako da ne bi imali ni vremena da mi ga daju
ali ja sam imala srece user posted image
i mislim da bi bilo dobro da se uvede u proceduru bez ovih gluposti sto sad postoje tj. da oko njega licitiras od sestog meseca
nije to razmazenost to je samo blagodet farmakologije

Marija je moj najveci uspeh

JER SMO TAKO U MOGUCNOSTI !

(odgovor članu Verus)
Direktna veza do poruke: 907
2.9.2011 13:03:53   
bea83
Upravo je trajanje porodjaja jedan od glavnih razloga ZA epidural, po mom mišljenju. To se ne može predvideti, što Lila reče da znam da će trajati dva sata to bi bilo super, ali to zaista niko ne može unapred da nam kaže. A biti u bolovima 10,20 sati nije uopšte normalno stanje i smatram da žena time gubi snagu pa samim tim postoji i više mogućnosti za komplikacije. Time se porodjaj pretvara u traumatično iskustvo. Uostalom, da ponovim svoj stav i ključno pitanje - zašto bi me nešto bolelo kad ne mora? Pa i zubi su se pre vadili bez anestezije, pa ne vidim da neko danas to propagira.Hoću da budem svesna i koliko toliko prisebna dok donosim svoje dete na svet a ne da budem u agoniji

(odgovor članu Olga75)
Direktna veza do poruke: 908
2.9.2011 14:23:05   
Olga75
pa , da , mislim , znas se manje - vise da kod prvorotki porodjaj traje bar deset sata ( kod mene nije ali ja sam se porodila mesec dana pre termina i to ko da sam bila nasapunjana dole ) i vide babice kad pregledaju a stalno pipkaju kako ide otvaranje i zasto trpeti satima ako su vec smislili epi ? zato sto je skupo ? zato sto anesteziologa mrzi da tamo sedi ? citava procedura se pravi od tako banalne stvari user posted image
postujem ja i to : hocu da se porodim iskljucivo prirodno , ok , nista indukcija , nista epi ali onda bi trebalo i setati ( sto u Su bolnici nije moguce ) jer poradjanje lezeci na ledjima nije prirodno . Jednostavno nema trbusne prese da pomogne guranje dole a lezis i ledja ti se raspadaju jer si prikacen na CTG
rasplinula sma se
jedino sto cu reci da je najprirodnije poroditi se cuceci ali
ako su to radile nase prababe ( mozda ) zasto mi da trpimo bol koji mozemo da sprecimo

Marija je moj najveci uspeh

JER SMO TAKO U MOGUCNOSTI !

(odgovor članu bea83)
Direktna veza do poruke: 909
2.9.2011 20:41:09   
cockic
dobro vece devojke vidim da jos pricamo o mom postuuser posted image

salim se nisam htela nikoga da uvredim,ja sam rekla samo ono
sto ja nebi a to epidural.
mozda je grubo zvucala ta rec razmazene izvinjavam se ali znate
da je u trudnoci to tako odmah kazes sta mislis user posted image

mislim da je bea u pravu sto se tice nasih anesteziloga da nisu
u svim bolnicama dobri.
a plus u mom okruzenju par slucaja je losije proslo.
tako da je dobro sto to kod nas moze da se bira da svako odluci
sam za sebe.

slazem se da je super da ne boli,ali kazem svako odlucuje za sebe user posted image

znam da ima porodjaja koji traju i po 20 sati,upoznala sam i te devojke.
ali i one potvrdjuju da ne boli svih 20 sati kao tih 2 kad krecu prave kontrakcije.

kad bolje pogledam nisam ni ja skroz prirodno pomogla mi je indukcijauser posted image

(odgovor članu Olga75)
Direktna veza do poruke: 910
3.9.2011 19:38:38   
blondyy
Ma definitivno DAAAA! Ako mogu da biram, naravno da cu izabrati najbezbolnije resenje. Kad nas zaboli glava, zub,stomak...ma bilo sta,ne cekamo da prodje bol sam od sebe, nego popijemo tabletu,jel da?! Pa zasto i kod porodjaja (za koji je dokazano da je nesto najbolnije) ne bismo to uradile i olaksale sebi...?

<3 Mihajlo<3 23.12.2011.<3

(odgovor članu cockic)
Direktna veza do poruke: 911
6.9.2011 12:52:57   
bubisarba
Veliko ZA za epidural.

Neka budem i razmazena i ovakva i onakva, zasto da trpim nesto kad ne moram. By the way, i kad vadim zub daju mi anesteziju, obicno ga ne vadim "na zivo". Mozda ja ipak jesam razmazena user posted image

Salu na stranu, svako odlucuje za sebe, ja postujem svaciju odluku, ali ja licno nisam za to da se bol trpi ako vec ne mora.

user posted image

Svako ima svojih pet minuta, neko jednom, neko vise puta.

Bubi R + Bubi I = Krofnica Isidora

(odgovor članu blondyy)
Direktna veza do poruke: 912
6.9.2011 13:25:41   
dejana007
ja sam se porodila bez epidurala za dva sata i to kad sam usla u predporodjajnu sam bila otvorena dva i po prsta i za kratko vreme puna dilatacija i porodjaj tako da ne bi imali ni vremena da mi ga daju ali ja sam imala srece

takodje. porodila se brzo i bez epidurala, iako bila najveca kukavica na svetu kad je porodjaj bio u pitanju. kad se sve zavrsilo samo sam rekla da "nije bilo tako strasno" :)

Ponovo sam se rodila kad sam Nikolu rodila :)
A preporodila se kad sam Luku rodila :)

(odgovor članu bubisarba)
Direktna veza do poruke: 913
6.9.2011 16:30:58   
Leki 77

a jaci bolovi 10 min.

Blago tebi!
Ja sam (prvi porodjaj), primljena na patologiju trudnoce oko 15h. Trpela sam velike bolove, nisu me hteli spustiti na porodjajno jer sam bila samo dva prsta otvorena i imala holestazu. Oko 21h ja vise nisam mogla da izdrzim bolove i zvsla sam svog doktora i trazila da me porode. Uradili su mi diletaciju grlica, pripremili za porodjaj, sve vreme tri prsta otvorena i cini mi se da ne bih izdrzala da nisam primila epidural. Onda sam se, 20min nakon sto je analgezija pocela da deluje, porodila. Ispostavilo se da sam se tesko otvarala zbog Partusistena, a kako sam bila u grcu od bolova i to je odmagalo. Kada su bolovi prestali, ja sam se opustila i otvorila jos 6 prstiju za 20min. Anesteziolog, ginekolog i babica nisu verovali svojim ocima.
Elem, 10min max bolovi? Kod mene barem 4-5h, a ko zna koliko bi bilo da nisam primila epi.
Zato, drugi put, cim su krenule kontrakcije-epidural. Nisam osetila porodjaj.
Oba puta sam odmah ustala i nikakvih smetnji i propratnih efekata nisam imala.

(odgovor članu cockic)
Direktna veza do poruke: 914
6.9.2011 16:34:28   
*Alexx*

ali i one potvrdjuju da ne boli svih 20 sati kao tih 2 kad krecu prave kontrakcije.

Vala, ni to nije tačno. Od 12 do 2 ujutru sam imala kontracije non stop iste, veoma bolne, sa povraćanjima, dijarejom... Živeo epidural.

Do not speak - unless it improves on silence.

(odgovor članu cockic)
Direktna veza do poruke: 915
6.9.2011 16:35:04   
Leki 77

IZVORNA PORUKA: Brana
Drugo to je isto prirodan porodjaj kao i bez epidurala jer beba izlazi na vaginu,neprirodan je samo carski rez!

Pa naravno!!!!!user posted image user posted image user posted image

(odgovor članu Brana)
Direktna veza do poruke: 916
6.9.2011 16:39:22   
Leki 77

ja NISAM za epidural,jer porodjaj sa njim nije porodjaj.

Ma da. To je zapravo odlazak na pijacu posle koga se, umesto povrća za bećarac, vratiš sa bebom. E svašta. user posted image

(odgovor članu cockic)
Direktna veza do poruke: 917
6.9.2011 16:42:33   
*Alexx*
Leki, drago mi je što si opet sa nama user posted image Još jedan bebac? Bravo! (odoh off, sorry)

Do not speak - unless it improves on silence.

(odgovor članu Leki 77)
Direktna veza do poruke: 918
6.9.2011 16:46:49   
IVA 11
Ja bih zivot dala da je bio anesteziolog tu kad mi je trebala epiduralna anest. Ja sam se cijeli dan poradjala i pamtim porodaj kao nesto najgore. Svaka cast svim porodiljama koje se brzo porode prirodno...Ali razmazenost zbog epidurala ili carskog, presmijesno zvuci. user posted image

(odgovor članu Leki 77)
Direktna veza do poruke: 919
6.9.2011 17:12:10   
Anoniman
ja sam se pre mesec dana porodila bez epidurala i evo kakvo je moje iskustvo.
primljena sam na patologiju u utorak u 5 ujutru sa jakim, ali nepravilnim kontrakcijama. odlezala jedan dan sa kontrakcijama na 5 minuta koje su meni bile skroz podnosljive (primala poset_e, set_ala hodnikom), oko 11 uvece dobila jace bolove na 2,3 minuta. trpela par sati, pa se javila doktoru u 1 sat posle ponoci. on me pregledao, konstatovao da sam otvorena mali dlan i spustili  me u porodiliste. do 3 sata bila otvorena veliki dlan, tj. potpuno. sve ovo do tada je meni bilo skroz podnosljivo. e onda su mi u 3 ukljucili indukciju jer se bebi glavica nije spustala (ispostavilo se da je zaglavila ruku iznad glave). to od 3-6 su bili oni pravi porodjajni bolovi kada bih recimo mozda volela da sam imala epidural, sve pre toga je bilo podnosljivo. moje kontrakcije su bile uzasno jake, ali nisu uopste bile previse cesce, nisu bile na minut kako pricaju... naponi mi nisu uopste bili bolni, ali uopste. porodila sam se u sredu u 6:15.
znaci ovako, kada bih znala da cu se sledeci put isto ovako poradjati sa jakim bolovima koji traju 3 sata, opet bih se odlucila da ga ne uzimam. kazu da je obicno prvi porodjaj tezi, a drugi laksi.. ali moja drugarica se prvi put porodila za pola sata, a drugi put nadrljala nacisto. tako da posto pravila nema, razmislicu dobro sledeci put sta cu...

< Poruku je uredio Macaki -- 6.9.2011 17:23:49 >

(odgovor članu IVA 11)
  Direktna veza do poruke: 920
6.9.2011 17:16:55   
Verus
macaki moje iskustvo je slicno, nekih 5,6 sati jacih bolova od 19 sati poroda.  Guranje mi je bilo taaaakvo olaksanje, uopste nije bolelo.  Bolelo kad je izasla, sigurno jer sam pukla.  Meni je gore bilo nakon, jer nije placenta izasla pa su je cupali rukama nazivo.  E tad bi bilo fino imati nestouser posted image

Mene igla u kicmi uzasava, to mi je najveci faktor protiv epija. 

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 921
6.9.2011 17:17:08   
liliana
Ja sam se porodila carskim, ali uvek, ali baš uvek bih  se odlučila za epidural. Zašto se mučiti i trpeti, kada več postoji  nešto što , koliko-toliko, može pomoći?
Moja je majka mene rađala 2 dana i  dve noči ...što bi ona dala da je tad postojao epidural!!!

" BOŽE, ČUVAJ MI OVO PILE...
OVU MRVU ZLATA I SVILE..."

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 922
6.9.2011 17:20:36   
Anoniman
ja sam u sred tih jakih bolova pitala moju babicu: jel imas ti dece (delovala mi je mlado). kaze ona: imam troje. ja rekoh: pa kako si ih rodila, jel prirodno? kaze ona: prirodno! uvek se svaka zaklinje na porodjaju da nema sanse vise ovako sledeci put, pa posle sve zaborave i dodju opet ovde. ja rekoh: a kakva su iskustva onih koji uzimaju epidural? kaze ona: pa nekoj se desi da joj epidural ne deluje, pa onda lose prodje jer se nije psihofizicki pripremala za prirodan porodjaj. one kojima lepo deluje uglavnom dobro prodju...
eto, to je iskustvo moje babice.

inace, moja drugarica se poradjala od 7.-9. maja.. pod najjacim kontrakcijama je bila vise od 35 sati, a nije se otvarala uopste. na kraju je pocela da bunca user posted image dajte mi stapove, treba da idem na pecanje... user posted image
naravno, trebalo je da se odradi cr, ali neko je tu cekao pare, pa su je ostavili da se muci. ali eto, da je bar uzela epidural, ne bi joj porodjaj ostao trauma.

< Poruku je uredio Macaki -- 6.9.2011 17:25:18 >

(odgovor članu Anoniman)
  Direktna veza do poruke: 923
6.9.2011 17:26:06   
Verus
strasno, jadna devojka...

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 924
6.9.2011 18:09:34   
Anoniman
stvarno uzasno. ja ne mogu da zamislim da najjace porodjajne bolove imam 35 sati.  user posted image user posted image

(odgovor članu Verus)
  Direktna veza do poruke: 925
Stranica:   <<   < Prethodna stranica  35 36 [37] 38 39   Sledeća stranica >   >>
Stranica: <<   < Prethodna stranica  35 36 [37] 38 39   Sledeća stranica >   >>
Idi na:

13 znakova da očekujete dečaka
Da li je moguće da postoje očigledni znaci koji nam mogu reći da ćemo biti ponosni roditelji malog dečaka? Čitajte dalje...
VIDEO: Beba spava u vodenjaku, doktori je ...
Neverovatan video bebe rođene u plodovoj vrećici, dok je lekari bude pre dolaska na svet.

image
AnaTamara
Preporuka budućim mamama!
Porođaj je sve bliže, pripremaju se stvarčice, između ostalog i Fitolat, koji mi je mnogo pomogao sa prvim detetom, uspeli smo da uspostavimo laktaciju!  Više >>
image

Anketa

Расположење у трудноћи.
пеперутка16

Да ли сте имали нагле промене расположења током трудноће?

Click Here