|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: <<   < Prethodna stranica  16 17 [18] 19 20   Sledeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   RE: Epiduralna DA ili NE
15.7.2010 18:40:32   
Maja_bg
Ja sam resila ....carski rez ....sa epiduralnom....to mi zvuci ....najbezbolnije i najmanje traumaticno
...samo me nesto zanima sto nisam razumela iz svih ovih odgovora kada se dobije epiduralna...jel imas osecaj u nogama ...jel mozes da pomeras noge ...ili  samo deo oko stomaka ne osecas?

(odgovor članu Verus)
Direktna veza do poruke: 426
15.7.2010 19:12:59   
Verus
Ne osecas ni noge.

(odgovor članu Maja_bg)
Direktna veza do poruke: 427
19.7.2010 15:33:29   
Neela11
Zanima li me jel ima neko iskustva sa epiduralom i Betanijom?
Da li je stvarno tacno da je dovoljno samo da trazis i ako je slobodan anesteziolog-nemaproblema ili ipak mpramo ranije da se sa njim dogovorimo?
Pozdrav

(odgovor članu Verus)
Direktna veza do poruke: 428
19.7.2010 16:17:34   
Anoniman
koliko dugo su noge oduzete posle epiduralne? meni je malo frka od toga,da ne osecas jedan deo tela...

(odgovor članu Neela11)
  Direktna veza do poruke: 429
19.7.2010 18:55:42   
ivaj
Ako govoris o epiduralu prilikom carskog reza stvarno ne znam,a ovako kad uzimas epidural noge ti nisu oduzete,sigurnouser posted image  Jedino osecas kao ono kad sedis nezgodno pa ti utrnu noge.Ali bas u blagom obliku.

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 430
19.7.2010 18:58:18   
Anoniman
IZVORNA PORUKA: Verus RR

Ne osecas ni noge.

Ovo nije tačno . Noge su pokretne i sasvim oset_ljive . Samo je anesteziran donji deo stomaka i ingvinalni - preponski deo , ako je porođaj prirodni + epidural . Za carski rez se već primenjuje spinalna anestezija ili produženi epidural .

< Poruku je uredio BubaMira -- 19.7.2010 19:00:03 >

(odgovor članu Verus)
  Direktna veza do poruke: 431
19.7.2010 19:03:35   
Anoniman
Vrste anestezije

Postoje dvije glavne vrste anestezije; vi može biti ili budni ili spavati. Većina carskih rezova obavlja se u regionalnoj anesteziji u kojoj ste budni, ali je osjet iz donjeg dijela tijela umrtvljen. Obično je sigurnija za majku i dijete i omogućava da vi i vaš partner zajedno doživite porod.
Postoje tri vrste regionalne anestezije:

1. Spinalna- metoda koja se najčešće koristi. Može se primjeniti i kod planiranih i hitnih carskih rezova. Živci i kičmena moždina koji prenose osjete iz donjih dijelova vašeg tijela ( kao i nalog mišićima da se pokreću ) nalaze se u vrećici s tekućinom unutar vaše kičme. Lokalni anestetik unosi se unutar ove vrećice sa tekućinom koristeći pri tome veoma tanku iglu. Spinalna anestezija nastupa brzo sa malom dozom anestetika.

2. Epiduralna- tanka plastična cjevčica ili kateter postavlja se izvan vrećice s tekućinom pokraj živaca koji prenose bol iz maternice. Epiduralna se često koristi za tretman boli u porodu koristeći slabu otopinu lokalnog anestetika. Ako je potreban carski rez može se epiduralna analgezija pojačati dajući jaču anastetičku otopinu. U epiduralnoj anesteziji potrebna je jača doza lokalnog anestetika nego u spinalnoj i treba duže vrijeme da bi djelovala. Vaša epiduralna se može dodatno pojačavati ako je potrebno.

3. Kombinirana spinalno-epiduralna (CSE) – kombinacijaje prethodne dvije vrste anestezije. Spinalna se može koristiti za carski rez. Epiduralna se može koristiti kad je potrebno dati još anestetika, te kada treba uklaniti bolove nakon operacije.

(odgovor članu Anoniman)
  Direktna veza do poruke: 432
19.7.2010 21:33:11   
Anoniman
moja sestra se porodila vaginalno+epidural i nije osecala noge 3,4 sata.... mozda njoj nisu dobro dali anesteziju,mozda su preteraliuser posted image

(odgovor članu Anoniman)
  Direktna veza do poruke: 433
19.7.2010 21:35:54   
Anoniman
ja sam osetila trnjenje nogu ali nije bilo neprijatno..
joj kako je to bilo lepo..
nije delovao kad je trebalo ali ni ono posle nije bilo lose user posted image user posted image

(odgovor članu Anoniman)
  Direktna veza do poruke: 434
19.7.2010 21:37:30   
Anoniman
a posle koliko si ustala da setas?

(odgovor članu Anoniman)
  Direktna veza do poruke: 435
19.7.2010 21:42:47   
Anoniman
nisu mi dali nekoliko sati a ja htela odmah..super sam se osecala..
laksa za sto kila, nista ne boli..divan osecaj

porodila sam se u 1:30h a ustala na tusiranje oko 5:30h
do tada sam samo lezala u krevetu budna i divno se osecala..kao nikad u zivotu
i fizicki i psihicki

(odgovor članu Anoniman)
  Direktna veza do poruke: 436
19.7.2010 21:45:01   
Anoniman
user posted image user posted image   sve cesce razmisljam o tom epiduralu...

(odgovor članu Anoniman)
  Direktna veza do poruke: 437
19.7.2010 21:55:40   
Anoniman
draga, ja sam se zaklela da bez epija necu da se poradjam

i doslo vreme da se poradjam..
Moj DR kaze u sred porodjaja:
NE TREBA TI EPI, gotovo je beba krece
ja vicem: HOCUUUUUUUUUUUUUUUUUUU
on kaze: ne treba
ja vicem HOCUUUUUUUUUUUUU
babica kaze: ne treba ti sve najgore je proslo, sad ce beba
ma jok
HOCUUUUUUUUUUUUUUUU

odustali oni i dali mi epi.
nije stigao da deluje...

i zao mi je sto ih nisam poslusala jer sam 20.000 dinara bacila
ali ako dr kaze da moze da stigne da deluje UZIMAJ- moj savet

(odgovor članu Anoniman)
  Direktna veza do poruke: 438
19.7.2010 21:59:34   
Anoniman
IZVORNA PORUKA: lenaJe

moja sestra se porodila vaginalno+epidural i nije osecala noge 3,4 sata.... mozda njoj nisu dobro dali anesteziju,mozda su preteraliuser posted image

Draga , to je sve individualno , epidural se ne daje odjednom pa gotovo , nego se postepeno pojačava doza kako porođaj odmiče i kako se javlja potreba za tim . Nekom je prag bola niži , nekom viši , pa se shodno tome nekoj mami daje malo jača , odnosno slabija doza ... zato neke mogu odmah da ustanu posle porođaja , a neke ne mogu ni da mrdnu i osećaju se slabo i nesigurno na nogama ... Znači - sve zavisi kada i kolika doza je data . Koliko će se anestezije dati zavisi i od samog porođaja , pa i od opšteg stanja porodilje - koliki joj je pritisak , da li joj je muka - uglavnom od uobičajenih vitalnih funkcija . Etooo ...

(odgovor članu Anoniman)
  Direktna veza do poruke: 439
19.7.2010 22:41:29   
Maja_bg
Mene je stvarno plasilo to da ne osecam noge....to je sigurno odvratan osecaj ...sad mi je lakse user posted image  a dva , tri sata trnjena .....izdrzacu...lakse je to sigurno nego budjenje iz totalne anestezije...a znam da se daju neki sedativi pre epiduralne ...tako da nije bas da cu biti totalno budna u casrkom rezu

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 440
20.7.2010 0:07:04   
cipiripi
Bas sam danas bila kod dr i pitala za opcije porodjaja (zbog fraxiparina)...
Kaze "carski ili prirodno,  epidural nikako jer se mora prestati sa fraxijem 24h pre porodaja..a ti neznas kad ces da se porodis" user posted image
Smejala sam se, ali u pravu je...
Kaze jos ako je velika beba , obavezno carski, a ako je sve normalno, najbolje prirodno...
Ostavio mi je otvorene dve opcije kao mogucnost, iskljucio je tj zabranio epidural..

user posted image

saljem ti bebi prasinu draga! Nek uspe!!! ... by Verus ! :D

A sad Ivona kaze "Verus..al si mi zaprasnjavilaaaa mamuuuu" !!!!

:D :*:*:*

(odgovor članu Maja_bg)
Direktna veza do poruke: 441
20.7.2010 3:48:29   
Verus
cipi...pokusacu da objasnim mada ne znam jel umem na srpskom..znaci fraxiparin je low molecular heparin (ili ti u prevodu nisko molekularni ili mali molekuli heparina), i zbog toga mu treba 24h da se ocisti iz tela.  Gore sam ti vec pisala o tome, ali mislim da nisi videla...

Znaci, nije tacno da ne mozes epidural, ALI u 36 nedelji moraju da te prebace na "obican" heparin, ili ti heparin sodijum.  To ces uzimati 2x na dan (fraxi se obicno uzima jedanput ako je preventiva kao kod tebe i sto je bilo kod mene). Obicnom heparin sodijumu treba 4 sata da izadje iz organizma, i u bolnici takodje mogu dati lek koji radi kao kontraefekat i odmah ponisti dejstvo heparina (to se radi u slucaju hitnih operacija a pacijent je na heparinu).  Posto ce porodjaj trajati duze od 4 sata, heparin ce ti se vec ocistiti i onda mozes da dobijes epidural.

Pitaj ponovo lekara za ovo ako naravno zelis vaginalni porodjaj (sto ti je ipak bolja opcija, ljudi zaboravljaju da je CR rez velika abdominalna operacija). 

Mogu prebrojati koliko flasica imam heparina...ovi su od 1ml 10, 000 jedinica i morala bi da vuces spricem iz flasice da ubrizgavas.  Ja bih ti poslala ako tamo nemas...ne znam, ja bih da te spasim CR...

IZVORNA PORUKA: cipiripi

Bas sam danas bila kod dr i pitala za opcije porodjaja (zbog fraxiparina)...
Kaze "carski ili prirodno,  epidural nikako jer se mora prestati sa fraxijem 24h pre porodaja..a ti neznas kad ces da se porodis" user posted image
Smejala sam se, ali u pravu je...
Kaze jos ako je velika beba , obavezno carski, a ako je sve normalno, najbolje prirodno...
Ostavio mi je otvorene dve opcije kao mogucnost, iskljucio je tj zabranio epidural..

user posted image

(odgovor članu cipiripi)
Direktna veza do poruke: 442
20.7.2010 3:50:06   
Verus
evo moj post od ranije...

tebe u 36 nedelji moraju staviti na cist heparin (ne frakcionski) jer se on "cisti" iz tela za 4 sata.  U protivno ne mozes imati epidural..tj. mogla bi, ali rizik od krvarenja u kicmu je velik, i potencijalne paralize usled krvarenja. 

Najbolja varijanta ti je da guras prirodno ako mozes....
IZVORNA PORUKA: cipiripi

Joj ja sam bila veliki protivnik epidirala...
Htela sam na carski..mislila sam ustvari da moram..
Ali hematolozi kazu da je u mom slucaju najbolji porodjaj prirodni sa ili bez epidurala..
Ja se iskreno najvise plasim secenja i cepanja..
Videcemo...ostavljam tu odluku dok ne krenu prve prave kontrakcije...tad cu da se smislim user posted image

(odgovor članu Verus)
Direktna veza do poruke: 443
20.7.2010 8:04:06   
Trcosava

Ne osecas ni noge.

ja osećalla sve osim stomaka, a trnce u nogama samo dobila od dignutih nogu u vis, veze nema sa epiduralom. Može da se desi, naravno. Shvatite da anesteziolozi ne vide gde daju, epi je ''na slepo'', ali su to retki slučajevi, baaaaaaaaaaš baaaaaaaaaaaaaaš retki

I flunked anger management! }:->

(odgovor članu Verus)
Direktna veza do poruke: 444
20.7.2010 12:43:23   
Jele
IZVORNA PORUKA: Neela11

Zanima li me jel ima neko iskustva sa epiduralom i Betanijom?
Da li je stvarno tacno da je dovoljno samo da trazis i ako je slobodan anesteziolog-nemaproblema ili ipak mpramo ranije da se sa njim dogovorimo?
Pozdrav

Ja sam imala i pisala o tome već na ovoj temi. Uglavnom, prošle godine 29. marta sam se porodila i tada su stvari stajale ovako: za epidural, ako nemaš medicinsku indikaciju od samog lekara (npr. porođaj traje duže od 18 sati ili tako nešto, pa lekar prepisuje epidural i anesteziolog po njegovom nalogu dolazi), tj. ako ti sama želiš epidural, onda se sa anesteziologom dogovaraš ranije, pre porođaja. Odeš u Betaniju na razgovor sa njim, ispita te neke stvari u vezi sa tvojim zdravljem, itd i kaže ti da ga možeš zvati kada ti urade klistir i to do 22h i od 07h ujutru, između ne. Njih su samo dvojica, imaju smene, dežurstva, zakazane intervencije, itd. i jako ih je teško dobiti u suštini. Tako da se stisni i porađaj u toku dana user posted image . Posle se raspitaš kolika je cena epidurala u tom momentu i lepo mu odneseš lovu na ruke - vredi svaki euro, veruj mi.

(odgovor članu Neela11)
Direktna veza do poruke: 445
20.7.2010 12:45:53   
Jele
Ne mogu reći ni da sam osećala noge skroz, ni da ih nisam osećala, nešto između. To govorim o momentu kada su prošla dva sata ležanja na porođajnom stolu i kada su me na kolicima dovezli do sobe. Htela sam da ustanem na noge do prozora da mahnem mm, sestri, mojima, itd. ali baš nisam mogla skroz, trebalo je sestra da me pridržava... 

(odgovor članu Jele)
Direktna veza do poruke: 446
20.7.2010 12:59:26   
cipiripi
Hvala Veki user posted image

saljem ti bebi prasinu draga! Nek uspe!!! ... by Verus ! :D

A sad Ivona kaze "Verus..al si mi zaprasnjavilaaaa mamuuuu" !!!!

:D :*:*:*

(odgovor članu Jele)
Direktna veza do poruke: 447
2.8.2010 11:09:59   
Trudnicica83
Radila sam test za epidural - koji se gleda preko nalaza krvi. Rezultat mi je sledeci: aPTT = 26, a granice su 24-35. Mislim da je to vreme zgrusavanja ili krvarenja, tako nesto. Da li neko zna jel ok to sto sam pri donjoj granici, mislim da li je rezultat prihvatljiv za dobijanje epidurala ili ne?

Znam da je to samo 1 od testova, ali posto mi je prilicno granicni, malo sam se prepala da mi nece dati da ga primim, pa ne mogu da iscekam da mi anesteziolog  kaze, rek'o da vidim da li neko od vas zna, ako ste radile ova testiranja?
Hvala user posted image

(odgovor članu cipiripi)
Direktna veza do poruke: 448
2.8.2010 12:21:59   
mejvis
Evo baš gledam moje analize. Meni je PTT bilo 26,6 i to je bilo u redu.
Ne brini, sigurno će ti odobriti epidural, čim je u granicama znači dobro je! user posted image user posted image user posted image

(odgovor članu Trudnicica83)
Direktna veza do poruke: 449
2.8.2010 12:26:06   
Cvorak
Samo kratko da se javim user posted image  Porodila sam se 27.07 uz epidural. Do polaska u porodilište nisam odlučila definitivno, iako sam uzela dozvolu od anesteziologa.
Ipak sam se , na kraju odlučila i provela na porođaju gospodski. Bila sam opuštena i jako sam se brzo otvorila. Posle mi je doktorka objasnila da jedan od efekata davanja epidurala je lakše otvaranje jer nema onog spazma od bolnog grčenja koji malo usprava dilataciju. Za svaku preporuku.

(odgovor članu Trudnicica83)
Direktna veza do poruke: 450
Stranica:   <<   < Prethodna stranica  16 17 [18] 19 20   Sledeća stranica >   >>
Stranica: <<   < Prethodna stranica  16 17 [18] 19 20   Sledeća stranica >   >>
Idi na:

13 znakova da očekujete dečaka
Da li je moguće da postoje očigledni znaci koji nam mogu reći da ćemo biti ponosni roditelji malog dečaka? Čitajte dalje...
Dobijanje na težini po nedeljama trudnoće
Koliko je preporučljivo ugojiti se u trudnoći i zbog čega kilogrami tako naglo rastu?

Anketa

Расположење у трудноћи.
пеперутка16

Да ли сте имали нагле промене расположења током трудноће?

Click Here