Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".
Saznajte više.
Korisnici na ovoj temi: niko
|
|
Korisnik | |
|
|
RE: Epiduralna DA ili NE 2.8.2010 13:13:37
|
|
|
|
ivaj
|
Cvorak,ako budes uskoro svracala napisi nam gde si se porodila i tako malo neke detalje oko epidurala
|
|
|
|
RE: Epiduralna DA ili NE 2.8.2010 13:58:16
|
|
|
|
jane
|
Svako ko ima mogucnosti da primi epidural, toplo preporucujem. Ja sam se porodila 13. marta u Narodnom frontu sa epiduralom uz izabranog anesteziologa. Sve to me je kostalo 17.000,00. Inace sam epidural kosta 12.000,00. Vredi svaki dati dinar. Nemate se cega plasiti. Sto se tice nogu, tacno je da ih ne osecas do pola, ali ne totalno, sto kazu kao kad ti utrnu, mozda i blaze. Sve to brzo prodje. Mene su spustili u porodjajnu salu u sest ujutru, u pola sedam su mu dali indukciju, u sedam epidural. Imala sam ludacke kontrakcije (koje nisam ni osetila), prespavala sam skoro do porodjaja, tj. do jedno 14h. Oko pola tri su dosli lekari i rekli da sam otvorena za porodjaj. Okrenuli su me na bok, pocela sam da osecam kao da mi se kaki i naponi su poceli. Naravno bez bolova. U 14.45h sam se porodila, i moje sunce je doslo na svet. Znaci, epidural, 100%, za!!!
|
|
|
|
RE: Epiduralna DA ili NE 2.8.2010 14:22:25
|
|
|
|
stasha77
|
i ja sam se poradjala uz epidural u Misovicu. Iskustvo mi je preslikano Janino, i svakom bih preporucila.. sto se tice oduzetosti nogu: meni su dali kontinuiranu nisku dozu anelgetika od kad su pocele da se javljaju kontrakcije dok nisam izbacila bebu, s tim sto su mi malo dodatno smanjili dozu u nekom trenutku. Sve vreme sam bila i na indukciji i nikakve bolove nisam osecala, mogla sam cak i da spavam ali sam bila previse uzbudjena, i pratila porodjaje na susednom stolu. Posto mi je beba bila velika i puno su me isekli a on me je jos i dodatno iscepao, nakon porodjaja dali su mi jednu veliku dozu kroz epidural koja mi je zaista izazvala da ne osecam noge. Ali to mi je omogucilo da ne osteim ni 45 minuta usivanja uopste, a devojci do mene da ne oseti reviziju. Po pravilu posle epidurala 2h ne sme nista da se pije i jede, a 6h ne sme da se ustaje. Posle 6h moras da ustanes uz sestru, odvedu te da se istusiras i ako mozes da piskis. Ako ne uspes, obavezno treba reci sestrama da ti isprazne besiku. I jos jedan savet svima, kad prestane dejstvo epidurala stomak i rana bole i bole... nemojte da oklevate da trazite da vam daju inekciju diklofenaka (obicno je oni sami nude posle par sati) ili vec nesto za bolove. posebno ako ste u baby friendly i donesu vam bebu, treba to izdrzati.
|
|
|
|
RE: Epiduralna DA ili NE 2.8.2010 18:14:14
|
|
|
|
Trudnicica83
|
IZVORNA PORUKA: mejvis Evo baš gledam moje analize. Meni je PTT bilo 26,6 i to je bilo u redu. Ne brini, sigurno će ti odobriti epidural, čim je u granicama znači dobro je! Jee, Mejvis, hvala puno, sad sam se umirila!
|
|
|
|
RE: Epiduralna DA ili NE 2.8.2010 20:57:26
|
|
|
|
krtina
|
a da li boli sam ubod za postavljanje katetera za epidural? Ja se bojim da se tu ne cimnem...
|
|
|
|
RE: Epiduralna DA ili NE 2.8.2010 21:04:34
|
|
|
|
*Alexx*
|
IZVORNA PORUKA: krtina a da li boli sam ubod za postavljanje katetera za epidural? Ja se bojim da se tu ne cimnem... Veruj da je to apsolutno ništa naspram kontrakcija Ja se uopšte ne sećam uboda, više se sećam kad je počela da deluje... aaaaaaaa... nirvana Nećeš se cimnuti, sarađuješ sa anesteziologom - on te "bode" u pauzi između kontrakcija.
|
|
RE: Epiduralna DA ili NE 2.8.2010 21:15:07
|
|
|
|
ivaj
|
Vec sam pisala o tome da ubod nisam ni osetila.Ali ni malo
|
|
|
|
RE: Epiduralna DA ili NE 2.8.2010 21:19:52
|
|
|
|
anuksunamun
|
iako jos nisam citanje ovih postova pomoglo mi je da odlucim da cu da prekratim sebi bol :)
|
|
|
|
RE: Epiduralna DA ili NE 2.8.2010 21:21:15
|
|
|
|
anuksunamun
|
IZVORNA PORUKA: stasha77 i ja sam se poradjala uz epidural u Misovicu. Iskustvo mi je preslikano Janino, i svakom bih preporucila.. sto se tice oduzetosti nogu: meni su dali kontinuiranu nisku dozu anelgetika od kad su pocele da se javljaju kontrakcije dok nisam izbacila bebu, s tim sto su mi malo dodatno smanjili dozu u nekom trenutku. Sve vreme sam bila i na indukciji i nikakve bolove nisam osecala, mogla sam cak i da spavam ali sam bila previse uzbudjena, i pratila porodjaje na susednom stolu. Posto mi je beba bila velika i puno su me isekli a on me je jos i dodatno iscepao, nakon porodjaja dali su mi jednu veliku dozu kroz epidural koja mi je zaista izazvala da ne osecam noge. Ali to mi je omogucilo da ne osteim ni 45 minuta usivanja uopste, a devojci do mene da ne oseti reviziju. Po pravilu posle epidurala 2h ne sme nista da se pije i jede, a 6h ne sme da se ustaje. Posle 6h moras da ustanes uz sestru, odvedu te da se istusiras i ako mozes da piskis. Ako ne uspes, obavezno treba reci sestrama da ti isprazne besiku. I jos jedan savet svima, kad prestane dejstvo epidurala stomak i rana bole i bole... nemojte da oklevate da trazite da vam daju inekciju diklofenaka (obicno je oni sami nude posle par sati) ili vec nesto za bolove. posebno ako ste u baby friendly i donesu vam bebu, treba to izdrzati. i pratila porodjaje na susednom stolu. e to je poso...ja bih volela da sam vako na porodjaju
|
|
|
|
RE: Epiduralna DA ili NE 2.8.2010 21:29:26
|
|
|
|
Anoniman
|
IZVORNA PORUKA: krtina a da li boli sam ubod za postavljanje katetera za epidural? Ja se bojim da se tu ne cimnem... I meni ovo strasno deluje! Navijam za prirodan (ako Bog da nekada)!
|
|
|
|
RE: Epiduralna DA ili NE 2.8.2010 21:29:32
|
|
|
|
choopa choops
|
IZVORNA PORUKA: stasha77 kad prestane dejstvo epidurala stomak i rana bole i bole... Kako to mislis stomak boli?
|
|
RE: Epiduralna DA ili NE 2.8.2010 21:33:01
|
|
|
|
anuksunamun
|
IZVORNA PORUKA: choopa choops IZVORNA PORUKA: stasha77 kad prestane dejstvo epidurala stomak i rana bole i bole... Kako to mislis stomak boli? e pa nemojte nas plasiti ...taman sam odlucila
|
|
|
|
RE: Epiduralna DA ili NE 2.8.2010 21:36:55
|
|
|
|
choopa choops
|
anuk Meni nije jasno zasto stomak, jer mene nije stomak bolio poslije porodjaj uopste? A rana od epiziotomije jeste Ali to boli i ovako i onako, za to ti epiduralna nema veze, ali ako ce ti olaksati porodjaj, onda nema razloga za strah
|
|
RE: Epiduralna DA ili NE 2.8.2010 21:41:25
|
|
|
|
*Alexx*
|
Mene stomak isto uopšte nije boleo. Žene, sve vam je to individualno
|
|
RE: Epiduralna DA ili NE 2.8.2010 21:43:00
|
|
|
|
anuksunamun
|
IZVORNA PORUKA: choopa choops anuk Meni nije jasno zasto stomak, jer mene nije stomak bolio poslije porodjaj uopste? A rana od epiziotomije jeste Ali to boli i ovako i onako, za to ti epiduralna nema veze, ali ako ce ti olaksati porodjaj, onda nema razloga za strah ja sam i ranije cula iskustva koja su super nakon tog epidurala....mora nesto da boli to je sigurno....ja bih samo smanjila bol na minimum...naravno us uslov da ostanem trudna dok se ne promeni nesto drasticno u svetu
|
|
|
|
RE: Epiduralna DA ili NE 2.8.2010 22:28:48
|
|
|
|
krtina
|
Koliko sam ja cula od svojih drugarica koje su se vec porodile, boli rana od epiziotomije, ali normalno je da boli kao i svaka druga rana..u bolnici sestre nude Brufen koji je kazu sasvim dovoljan da ublazi taj bol..ne mozes da sedis nedelju-dve dana i prodje...ali porodjaj je sa epiduralom potpuno bezbolan, mada i to dosta zavisi od anesteziologa. Ja planiram porodjaj u Frontu, i vec sam se dogovorila sa anesteziologom za koga sigurno znam da ne iskljucuje epidural pred kraj porodjaja (to rade uglavnom u Visegradskoj, pa se soknes od bolova kad ti iskljuce epi na 8 prstiju otvorenosti), i cak ti ostavi kateter i za sutra, da ti spriceve sa anestezijom i objasni koliko da se sama doziras. Tako da pregrmis i taj prvi dan posle porodjaja, kad su bolovi verovatno najjaci.. Mene samo zanima, da li su bolovi pre nego sto dobijes epi podnosljivi, ili....
|
|
|
|
RE: Epiduralna DA ili NE 3.8.2010 8:49:25
|
|
|
|
Jele
|
IZVORNA PORUKA: krtina i cak ti ostavi kateter i za sutra, da ti spriceve sa anestezijom i objasni koliko da se sama doziras. Tako da pregrmis i taj prvi dan posle porodjaja, kad su bolovi verovatno najjaci.. Mene samo zanima, da li su bolovi pre nego sto dobijes epi podnosljivi, ili.... Čoveče, kakva razlika između Beograda i Novog Sada, kao da smo dve države... U Bg nema da razmišljaš da li ćeš ga dobiti, platiš regularno i dobiješ, a u Novom Sadu se dogovaraš na crno, pa tako i plaćaš i moliš Boga da se porađaš u toku dana i da anesteziolog baš tada nema ili hitnu ili zakazanu intervenciju... A o epiduralu dan nakon porođaja ili ostavljanju katetera da samu sebe doziraš sutradan nema ni govora u Novom Sadu, a malo mi je čudno to i za Bg, prvi put čujem da ti ostave i za sledeći dan. Što se tiče bolova pre davanja epidurala, moji su bili nepodnošljivi, ali ja sam se sporo otvarala i kasno su mi ga dali. Koliko znam anesteziologa zoveš kada prođeš klistiranje i onda te pregledaju, ako si otvorena 4-5 prstiju onda dobijaš epidural. Koliko dugo ćeš se ti otvarati 4-5 prstiju zavisi od tvog grlića, ali ako vide da to jako sporo ide daju ti nešto za ''omeškavanje'' grlića.
|
|
|
|
RE: Epiduralna DA ili NE 3.8.2010 10:11:55
|
|
|
|
choopa choops
|
IZVORNA PORUKA: Jele Koliko znam anesteziologa zoveš kada prođeš klistiranje i onda te pregledaju, ako si otvorena 4-5 prstiju onda dobijaš epidural. Koliko dugo ćeš se ti otvarati 4-5 prstiju zavisi od tvog grlića, ali ako vide da to jako sporo ide daju ti nešto za ''omeškavanje'' grlića. 4-5cm ili prstiju? 4-5 prstiju je gotov porodjaj, ne znam da li onda daju epidural Sto se tice bolova, mene nije puno boljelo Mozda zadnjih 20 minuta. Ali koliko vidim iz prica ja sam imala srece Javicu se poslije drugog porodjaja pa cu vam rec
|
|
RE: Epiduralna DA ili NE 3.8.2010 10:17:27
|
|
|
|
stasha77
|
IZVORNA PORUKA: anuksunamun IZVORNA PORUKA: choopa choops IZVORNA PORUKA: stasha77 kad prestane dejstvo epidurala stomak i rana bole i bole... Kako to mislis stomak boli? e pa nemojte nas plasiti ...taman sam odlucila Izvinjavam se sto sam stvorila zabunu. To sto boli rana od epiziotomije i sto je mene boleo stomak nema nikakve veze sa epiduralom, nego sam samo rekla da prihvatite anelgetik i posle posto sam se ja iz nepoznatog razloga junacila kad su me prvi put pitali, a onda nisam mogla sestru da dozovem da mi da. Inace to sto je mene stomak boleo verovatno ima veze sa tim sto mi je beba bila bas velika za moje dimenzije i sto su pritiskali dr. da pomognu da izadje... uglavnom zenice u porodilistu nije nesto boleo. Isto tako rana, moja je bila bas nezgodna pa me je zato dosta i bolela.. ali sve to nema veze sa epiduralom. Sto se tice uboda kad ti stavljaju kateter ne bih ni otprilike to opisala kao bol, oseti se, ali kao manja neprijatnost stvarno.
|
|
|
|
RE: Epiduralna DA ili NE 3.8.2010 10:24:21
|
|
|
|
stasha77
|
IZVORNA PORUKA: choopa choops IZVORNA PORUKA: Jele Koliko znam anesteziologa zoveš kada prođeš klistiranje i onda te pregledaju, ako si otvorena 4-5 prstiju onda dobijaš epidural. Koliko dugo ćeš se ti otvarati 4-5 prstiju zavisi od tvog grlića, ali ako vide da to jako sporo ide daju ti nešto za ''omeškavanje'' grlića. 4-5cm ili prstiju? 4-5 prstiju je gotov porodjaj, ne znam da li onda daju epidural Sto se tice bolova, mene nije puno boljelo Mozda zadnjih 20 minuta. Ali koliko vidim iz prica ja sam imala srece Javicu se poslije drugog porodjaja pa cu vam rec Epidural ti daju zaista tek kad si otvoren barem 4 prsta. Tada smatraju da je porodjaj zaista poceo. Mene otvaranje od 1 prsta (pukao mi je vodenjak u toku noci i na prijemu sam bila otvorenna 1 prst) do tih 4-5 stvarno nije dramaticno bolelo. Primili su me oko 1h nocu, i imala sam u dva navrata jake kontrakcije ali nista nepodnosljivo, disala kroz njih. prvo nekih sat vremena na 6-7minuta, i kasnije jos jednom nekih 20 tak minuta na 5min i to je bilo to - ujutru na pregledu bila otvorena 4-5. Meni je grlic u startu vec bio omeksao, verovatno i to ima veze. Moja dobra drugarica nije prosla tako glatko jer se jako sporo otvarala i grlic joj je bio tvrd, ali ona je bas ekstremni slucaj i to je krajnje individualno. ali i ona kaze da joj je bilo mnogo lakse uz epidural kad se konacno otvorila, jer je uspela malo da odmori pre samog porodjaja.
|
|
|
|
RE: Epiduralna DA ili NE 3.8.2010 10:47:07
|
|
|
|
choopa choops
|
stasho nije mi palo na pamet ovo za pritiskanje stomaka. Zato sam se i cudila sto stomak, jer meni ga nisu stiskali, L je izasla u 3 napona Sigurno te boljeo zbog pritiska A ovo za davanje epi Zbunjena sam sad Ja sam mislila da se daje dok se otvaras (do 3-4prsta), da te ne bi boljele kosti, a ne kad si vec potpuno otvoren za porodjaj? Ma ja je vjerovatno necu uzet sad, vidjecu sa doktorom. Ako bude stanje kao prosli put,onda nece biti potrebe , a ako se budem sporije otvarala ili beba bude veca onda mozda?
|
|
RE: Epiduralna DA ili NE 3.8.2010 10:56:38
|
|
|
|
LillyT
|
IZVORNA PORUKA: stasha77 Po pravilu posle epidurala 2h ne sme nista da se pije i jede, a 6h ne sme da se ustaje. Posle 6h moras da ustanes uz sestru, odvedu te da se istusiras i ako mozes da piskis. Ako ne uspes, obavezno treba reci sestrama da ti isprazne besiku. I jos jedan savet svima, kad prestane dejstvo epidurala stomak i rana bole i bole... nemojte da oklevate da trazite da vam daju inekciju diklofenaka (obicno je oni sami nude posle par sati) ili vec nesto za bolove. posebno ako ste u baby friendly i donesu vam bebu, treba to izdrzati. Ovo sve vazi i kada ne primis epi, jer 2 sata dzedzis na onom stolu, kao na posmatranju, a svakako ti posle 6 sati ne daju da ustanes. Jako je bitno da se piski posle porodjaja, nema veze da li je bio epi ili ne. Takodje, boli sve svakako, ja mislim da je to vise psiholoski, jer nekako ocekujemo da posle porodjaja sve prestane da boli, ali ono cvrc. Kazu da posle drugog porodjaja stomak jace boli.
< Poruku je uredio LillyT -- 3.8.2010 10:57:15 >
|
|
RE: Epiduralna DA ili NE 3.8.2010 11:01:59
|
|
|
|
stasha77
|
choopa, nekako mislim da ti drugi put moze samo biti lakse osim ako bebe nije bas jumbo. tako da ako ti je prvi put bilo podnosljivo, ne moras se ni sada odluciti. iskreno, uvek postoje neki rizici kad primas anestezije, pa ako vec znas da mozes da podneses sto da se izlazes.. to ti je ono, procena rizika i koristi koliko sam ispratila za porodjaj treba da se otboris minimum 8-9 prstiju, cak nekad cekaju i 10. a to bi za mene bio dug put.. jer je ovako, uz indukciju trajalo 5 sati.
|
|
|
|
RE: Epiduralna DA ili NE 3.8.2010 11:05:45
|
|
|
|
Trudnicica83
|
IZVORNA PORUKA: LillyT Kazu da posle drugog porodjaja stomak jace boli. Ovo sam i ja cula, valjda zato sto se materica teze vraca u prvobitni polozaj, ali ja ipak mislim da je sve individualno i da sve zavisi od praga bola. Moj je na primer uzasno nizak, danasnji pregled me je bas boleo i opet sam pomislila ako me ovo boli, sta ce tek biti sa porodjajem, gde te svaki cas neko cacka i pre a kamoli posle kad sve krene...
|
|
|
|
RE: Epiduralna DA ili NE 3.8.2010 11:18:33
|
|
|
|
choopa choops
|
IZVORNA PORUKA: LillyT Kazu da posle drugog porodjaja stomak jace boli. Ubicu te Ja se pripremila za bol od epiziotomije (posto sam prvi put bila nespremna da ce to toliko da boli), ali ne i za stomak stasho to je nesporazum onda Oko mjera Za [porodjaj treba da se bude otvoren 10cm odnosno 5 prstiju. 1prst = 2cm. Zato sam se i zbunila kad su rekli 5prstiju za epi. jer tad krece porodjaj, to je 10cm. Al' sam sad nabacala cifri
|
Poslednje teme sa foruma
Najčitaniji sadržaji u rubrici Curtis Means je najranije rođeno dete koje...Guinnessova knjiga rekorda potvrdila je da je Curtis, koji sad ima 16 meseci, postavio novi svetski rekord. Standardna t...
AnaTamara
Preporuka budućim mamama!
Porođaj je sve bliže, pripremaju se stvarčice, između ostalog i Fitolat, koji mi je mnogo pomogao sa prvim detetom, uspeli smo da uspostavimo laktaciju!
Više >>
Anketa
Расположење у трудноћи.
пеперутка16
Да ли сте имали нагле промене расположења током трудноће?