mamapsi
|
IZVORNA PORUKA: jovicaa ne planiram da odustanem, cak ce mm verovatno uzeti sledecu nedelju slobodno da bi meni bilo lakse, zato sto sam sama sa njima pola dana. nego posle koliko bi trebao vec da se vidi neki pomak? ja ga ne bih forsirala, kazu da su traume vezane za odvikavanje od nose jako opasne kasnije u zivotu. ali ne znam ni kako razgraniciti forsiranje i ne forsirranje? ja mu stalno govorim kada se upiski ne tu, nego u nosu, moras da zoves mamu da kazes pi pi mama, hocu da piskim, daj mi nosu, i to mu ponavljam milion puta, pa su opet tu i stalna pitanja da li ti se piski, sta radis i bla.. mislim mi ni jednog momenta nismo grubi u celoj prici, ali to opet nekad tako ispadne. mislim stalno smaras dete. ali bas citam po netu, kazu da su neka deca jednostavno kanije spremna, tek oko trece godine, i [b]kako ja sad da znam da li je moje dete spremno. ili ga pritiskam pre vremena? Ovo i mene zanima, nevezano za uzrast deteta, koji su to znaci na osonovu kojih mozemo da znamo da li je dete spremno. Konkretno u nasem slucaju, stanje je sledece. Prihvatila je nosu, hoce da sedi kad je ponudim (posebno ako joj pustim pepu, onda trci ka nosi), kad sedne obicno piski u kratkom roku ili ako joj kazem hajde da piskis, ona se umiri, skoncetrise i piski. U proseku imamo jedne upisane gace u toku dana. Ali jos uvek ne zna da trazi sama, desilo se mozda 2-3 puta i ja prosto ne mogu da verujem da je trazila i cini mi se da je bilo slucajno . Primer od danas, jela je u svojoj hranilici, kad je vec bila pri kraju, citaj, smorila se i htela da ustane, trazila je nosu i onda je rekla pepa. Ja mislim da je ustvari samo htela da gleda pepu jer je najcesce i gleda dok sedi na nosi mada je stvarno piskila tad. Nemam pojma... Mislila sam da je pustim, da joj danas uopste ne nudim pa da vidim kako ce ici. I definitivno nema vise pepe dok je na nosi . Posle koliko vremena deca obicno pocnu da traze sama nosu? Ustvari, nije mi ni vazno posle koliko vremena, meni se ne zuri, zanima me da li da je i dalje nudim, da probam da joj stvorim nekakvu naviku da piski,npr. pre i posle spavanja i slicno pa ce vremenom i sama da trazi u to vreme ili da je pustim da se upisava pa da sama skapira. Ne znam sta je pametnije... ako neko ima savet dobrodosao je . za sve mame sapatnice
|