Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".
Saznajte više.
Korisnici na ovoj temi: niko
|
|
Korisnik | |
|
|
RE: Epiduralna DA ili NE 23.9.2012 20:59:47
|
|
|
|
Maslacak15
|
Evo i ja da probam da razbijem strahove Istina ja se nisam poradjala nikad u epiduralu ali jesam imala carski sa spinalnom sto mu je vrlo slicno samo, mnogo ozbiljnija regionalna anestezija. I ja sam se pribojavala kako ce sve to da izgleda i kakav je osecaj i mogu da kazem bilo je neuporedivo manje uzbudljivo nego sto sam mislila. Nit je bolelo davanje u kicmu ( nista gore od boca koje sam kao dete dobijala u dispanzeru u straznjicu ) nit sam sta osetila tokom operacije (nije ni trebalo naravno), nit sam imala problema posle. U medicini teoretski uvek moze nesto da podje naopako, ali epidural za prirodni porodjaj je kranje rutinska procedura. Price o efektima na dete su neosnovane jer se anestezija daje u epiduralni prostor kao sto joj ime kaze a ne u majcinu cirkulaciju. Ne vidim ni jedan jedini razlog zasto zena koja ili ima strah od bolova ili lose iskustvo sa porodjaja nebi uzela ovo moderno sredstvo da joj se pomogne.
|
|
|
|
RE: Epiduralna DA ili NE 23.9.2012 21:03:43
|
|
|
|
nina26
|
Maslacak, jel nisi imala glavobolje od spinalne, posto je to kao jedan od cestih side effect?
|
|
RE: Epiduralna DA ili NE 23.9.2012 21:23:34
|
|
|
|
Maslacak15
|
Ne nina bas nimalo. Jedini sporedni efekat imala sam na samom pocetku operacije, uzasno me svrbeo nos pa sam molila muza da me ceska Znam da je to side effect jer mi je to na licu mesta rekao prisutni anesteziolog. Kao sto rekoh, bilo je neuporedivo manje strasno nego sto sam mislila.
|
|
|
|
RE: Epiduralna DA ili NE 23.9.2012 21:24:30
|
|
|
|
bojanica7
|
ja ko snelle, bila jako radoznala da osetim kako to prirodno izgleda. mada, nije da u novoms adu mogu da biram, i da hocu, ne moze, ali ja eto nisam ni htela. i nije bilo toliko strasno, al sam u fazonu, zasto popravljati zub bez anestezije kad mozes sa? a sad drugi put kontam da ce sve ici brze i da nece biti potrebe za epiduralom , iako u novom sadu i dalje ne postoji opcija da se epidural dobije (osim ako sam ja neapdejtovana potpuno)
|
|
RE: Epiduralna DA ili NE 23.9.2012 21:28:47
|
|
|
|
nina26
|
Ok, znaci ne mora kod svakog da se javi ta nesnosljiva glavobolja, a ako je u pitanju samo nos, onda nije nikakav problem
|
|
RE: Epiduralna DA ili NE 23.9.2012 21:43:54
|
|
|
|
Maslacak15
|
Ma naravno bojanice sve zavisi od zene. Nemam nista protiv koja zeli da se porodi bez bilo kakvih pomagala da tako i uradi. Samo mislim da su strahovi od epidurala neosnovani. Uvek postoje price. Ima zilion horor prica i o normalnim porodjajima bez icega i sa indukcijom, i prosto kako god se zena poradjala postoje dobra i manje dobra iskustva. Ali nema razloga odbiti epidural ako su bolovi neizdrzivi bas nikakvih. Mozda je delimicno razlog sto se epidural nije odomacio u srpskim porodilistima pa su eto svi nesto sumnjicavi. Ne znam. Ovde se on bez problema ukljucuje na zahtev zene i mislim da je velika vecina prirodnih porodjaja pod epiduralom.
|
|
|
|
RE: Epiduralna DA ili NE 23.9.2012 21:47:31
|
|
|
|
tijatija
|
Kako bi mene frka uhvatila , kad bi me zasvrbelo nesto , a nemogu da se pomerim da pocesem , nesmem ni da pomislim o tome. jovice Sa prvom tacno na termin, drugom (godinu dana posle) prenela 13 dana, a sa trecom prenela 9 dana,sad se nadam da cu cim udjem u 9-ti, posto sam od 16 te nedelje otvorena 1 prst i glic mi je razmeksan i skracen na 1 cm. Tako da ako izguram do devetog bice super
|
|
|
|
RE: Epiduralna DA ili NE 23.9.2012 21:57:05
|
|
|
|
jovicaa
|
cuuuuuti bojanice, pa ti si mi jedan od gurua kojima se vodim da ne uzmem epi mislim posle citanja tvoje porodjajne price, stekla sam utisak da je tebi to bilo jedno lepo iskustvo, ja bih volela da i meni bude tako ovaj put. inace ja se jako plasim recimo revizije posto kod nas uglavnom ne ubacuju u totalnu kada je rade.. ako bih znala da nece biti tako nekih poduhvata jos lakse bih se odlucila na jos jedan porodjaj bez epidurala. mislim nisam ni prvi put imala reviziju, ali nikad ne znas hoces li je imati.. ne znam do pre par meseci sam bila ubedjena da bez epdirala na sto necu leci, a sad se bas premisljam ,ne znam otkud to...
|
|
RE: Epiduralna DA ili NE 23.9.2012 21:58:51
|
|
|
|
Maslacak15
|
Ma ja sam teoretski mogla sama da se pocesem, ruke i grudni kos nisu paralizovani u spinalu uopste ali sam bila prikacena na kanile i elektrode (ipak je to operacija) pa nisam htela da mlatim rukama kad su me vec lepo namestili A muz ionako nije imao sta da radi osim da mi sedi uz uzglavlje i ceska moj nos. I ja sam se najvise plasila tog efekta paralize ali, iako je tesko objasniti osecala sam sve vreme vrhove prstiju na nogama. Znaci od grudi na dole nisam osecala apsolutno nista od bola ali sam osecala da imam stopala. U visini stomaka je paravan i ne vidi se nista. Sve je to jako brzo. Traje bukvalno 10 minuta maksimum od anestezije dok ne zacujete bebin plac. Sam carski traje mozda minut dva, oni jako jako brzo moraju da izvade bebu. A kao sto i same znate koje ste prosle kroz to, kad beba zaplace i kad je donesu uz uzglavlje posle je malo sta vazno. Onda traje jos 20 ak minuta max dok ne zasiju sve, stvarno me nije interesovalo . Ali da ne upadam na temu, sa pricama o carskom rezu, spinal je neuporedivo ozbiljniji od epidurala pa nije strasan. Samo to htedoh da ohrabrim zene...
|
|
|
|
RE: Epiduralna DA ili NE 23.9.2012 22:01:57
|
|
|
|
jovicaa
|
a i kod nas je malo komplikovana procedura za epidural, ako se ne ide na dogovoren porodjaj, onda je pitanje da li cu ga dobiti, a ja nikako ne zelim opet na dogovoren indukovan porodjaj, tako da je sve .....
|
|
RE: Epiduralna DA ili NE 23.9.2012 23:23:57
|
|
|
|
Sanchy
|
Da sam se poradjala prirodno bez epidurala ne bih ni pod tackom razno..kad udjete gore gde su boksovi i cujete zene kako kukaju satima od predpostavljam jakih bolova koliko god da ste spremne na porodjaj bez epidurala vise necete biti... ...
< Poruku je uredio Sanchy -- 23.9.2012 23:25:30 >
|
|
|
|
RE: Epiduralna DA ili NE 23.9.2012 23:31:33
|
|
|
|
bojanica7
|
maslacak, slazem se da su strahovi od epidurala neosnovani. jovice, ma dobar si utisak stekla, jeste mi bio lep dogadjaj. trudila sam se da mi tako bude. bila sam sve vreme super raspolozena. slusala sam muziku i disala i nisam skidala kez s lica. i kasnije, kad smo se popeli i kad sam lezala bez muzike, samo sam disala i u pauzama se smejala,i zezala s babicom koju prvi put vidim. i jedino tako i moze da ti bude dobro. ja nisam imala ni zrno sumnje da nesto moze da krene lose, nimalo se nisam plasila i radovala sam se radjanju bebe (kao sto cu i ovaj put) ali kad tako pomislim, isto to sve sve, samo da umesto tih nekoliko sati bolova da ne bude bolova, pa bila bih luda kad bih rekla da zelim da me boli a o tim revizijama i slicnim stvarima nemoj razmisljati, tako mozemo onda unedogled. ima toliko gorih stvari od revizije, ali razmisljanjem o tome neces oterati mogucnost da se one dese, a uteraces sebi strah u kosti. bez potrebe. dakle, ides u porodiliste da rodis bebu i sve ce biti u savrsenom redu (cak se i rimuje) a sad za drugi mislim da ne bih uzela, jer stvaaaarno imam osecaj da ce sve biti gotovo za tri saata od prvih kontrakcija
|
|
RE: Epiduralna DA ili NE 24.9.2012 0:31:31
|
|
|
|
jovicaa
|
bojanice i mene neki moj prirodan osecaj tera da odustanem od epidurala. ne znam kako to da objasnim jednostavno kao da osecam da ce biti lakse ovaj put. posebno zato sto zelim da sve krene prirodno, to mi uliva nadu... ali opet sa druge strane ja sam jako strasljiva i bojim se da cu od straha sebi da napravim pakao. ja se ni prvi put nisam plasila porodjaja, ali dobro tada je sve bilo drugacije, nekako nista zivo nisam znala, kao da sam pala sa marsa... sad se osecam spremnijom, ali pitanje je koliko je to realno, jer ti bolovi koje sam ja na porodjaju osetila su najjaci i najuzasniji koje sam u zivotu osetila. ali ja mislim da je to bilo zbog indukcije i zato sada zelim da prodjem ako to bude moguce bez ijednog leka na porodjaju. uzdam se u prirodu ovaj put, ali dzaba meni to, kada smo u bolnici sve kao krave na traci, kako se opustiti i imati hrabrosti u toj krvolocnoj atmosferi?! ja sam se do skoro tako jako plasila porodjaja, da sam skoro padala u nesvest kada odem u porodiliste na kontrolu.. tek sam sad na zadnjoj kontroli bila normalna... bez straha, jednostavno mi je nesto kliknulo u glavi i to se preokrenulo.
|
|
RE: Epiduralna DA ili NE 24.9.2012 7:50:51
|
|
|
|
tijatija
|
Meni je svaki put , kad sam pocela osecati one nesnosive bolove, padao na pamet epidural, u tom momentu da bi mi dali uopste nebi razmisljala o posledicama , vec bila srecna sto sam olaksala sebi, a ovako kuci dok sedim i dok me nista nemobil nerazmisljam bas tako, i poucena proslim porodjajima, necu ovaj put opet da se kajem, inace su meni radili i reviziju tako da sam odliucila da sam ZA, jos samo da ulovim dr. (sto je ovde bas tesko)
|
|
|
|
RE: Epiduralna DA ili NE 24.9.2012 8:20:10
|
|
|
|
jovicaa
|
koliko je strasna revizija?
|
|
RE: Epiduralna DA ili NE 24.9.2012 8:42:46
|
|
|
|
Tiziana
|
KAd si u epiduralu nemas pojma ni da su ti je uradili,tek vidis na otpusnoj listi da si imala manuelnu reviziju!
|
|
|
|
RE: Epiduralna DA ili NE 24.9.2012 8:46:58
|
|
|
|
Tiziana
|
Da sam se poradjala prirodno bez epidurala ne bih ni pod tackom razno..kad udjete gore gde su boksovi i cujete zene kako kukaju satima od predpostavljam jakih bolova koliko god da ste spremne na porodjaj bez epidurala vise necete biti... ...[/quote] Ovo je preslikano moje razmisljanje...Bila sam uzasnuta prvi put kad sam u pola noci usla u porodiliste i cula zene koje urlaju. Prvi put u bolnici,pa jos u pola noci,pa jos ne znam sta me ceka. Samo sam molila boga da nisam previse otvorena za epidural i kad je dosao dr i rekao vi ste bese za periduralnu,pao mi je kamen sa srca..Ni drugi put mi nije bilo prijatno da cujem zene koje urlaju,ali posto sam znala da cu ja da dremkam dok ne dodje vreme za push,push,onda sam bila daleko opustenija. Ali ja se nikada nisam ni dvoumila oko epidurala. Od prvog dana sam znala da cu se tako poradjati,osim ako ne krene nesto brzo pa nemaju vremena da mi ga daju.
|
|
|
|
RE: Epiduralna DA ili NE 24.9.2012 8:55:55
|
|
|
|
jovicaa
|
tiziana kako si ti dogovorila epidural? meni je malo probem sto bih morala da idem na dogovoren porodjaj da bih ga dobila, a to ne zelim...
|
|
RE: Epiduralna DA ili NE 24.9.2012 9:01:07
|
|
|
|
tijatija
|
IZVORNA PORUKA: Tiziana KAd si u epiduralu nemas pojma ni da su ti je uradili,tek vidis na otpusnoj listi da si imala manuelnu reviziju! A kad nisi u epiduralno strasno, mada ovde kod nas nedaju nikakvu anesteziju, a koliko sam citala da kod vas u SR daju cak i kad te siju. E sad... nekim zenama nije strasna revizija,ali meni je bila Sa drugim porodjajem sam je imala a sa prvim i trecim nisam.
|
|
|
|
RE: Epiduralna DA ili NE 24.9.2012 9:05:57
|
|
|
|
jovicaa
|
bas cu pitati mog ginekologa da li daju anesteziju kada rade reviziju, mada iskreno sa njihovim shvatanjima, cisto sumnjam..
|
|
RE: Epiduralna DA ili NE 24.9.2012 9:06:36
|
|
|
|
Tiziana
|
Pa za prvi porodjaj sam sa mojim dr na pocetku 9.otisla kod anesteziologa da dobijem saglasnost za epdural,tj tu te oni nesto ipsitaju da li si imao povrede kicme itd,bla bla, i onda ti upisu u karton i kad dodjes na porodjaj,ako nije tvoj dr tu,oni vide da hoces(to je bio slucaj samnom prvi put jer je dr bas dan uoci mog porodjajaj koji je krenuo iznenada otputovao na more). a drugi put je moj dr znao da hocu epi,pozvao anesteiologa da mi ga da pre nego sto mi je pokidao vodenjak. s'tim msto sam ja dosla na porodjaj bez da sam osecala kontrakcije,a imala ih jos od 7. meseca,bila otvorena 5 prstiju i nije bilo grlica. tempirali smo da se porodim kad je on dezuran,pa sam na 2 dana isla na preglede jer je on zeleo da sto duze izdrzim, na kraju sam ja rekla da ne mogu vise tako na 2 dana da ustajem u cik zore i on je reko ok,dodji tad i tad(to je bilo pre godinu dana tacno na danasnji dan:-)) i ja sam dosla ujutru. ali bi sve jedno u toku tog dana pocela da se poradjam sa takvim nalazom..tako da sto on kaze ni smo mogli da pozelimo bolji nalaz za porodjaj.
|
|
|
|
RE: Epiduralna DA ili NE 24.9.2012 9:09:18
|
|
|
|
Tiziana
|
Ovde ako se ne poradjas sa epiduralom sto posto daju anesteziju kad rade reviziju!
|
|
|
|
RE: Epiduralna DA ili NE 24.9.2012 9:09:59
|
|
|
|
bojanica7
|
tiziana, jeste prizor uzasan. meni se svi smeju kad kazem da mi je najgori deo porodjaja bio da slusam ribu pored mene kako vristi. ali stvarno je tako. ne mogu, doduse, sad ni te zene da krivim sto tako vriste, znam da boli, ali hocu da kazem da ne mora da se vristi i kuka i panici. jer to nimalo ne pomaze, bude samo gore. joviceeee, preeeestani da se interesujes za tu reviziju
|
|
RE: Epiduralna DA ili NE 24.9.2012 9:10:21
|
|
|
|
jovicaa
|
gde zivis tiziana? kod nas je sve to jako zamrseno. na mom prvom porodjaju sam trazila epidural, ali anestezilog je bio u bgu??? a tada je radio samo jedan a. epidural.
|
|
RE: Epiduralna DA ili NE 24.9.2012 9:11:05
|
|
|
|
jovicaa
|
IZVORNA PORUKA: bojanica7 tiziana, jeste prizor uzasan. meni se svi smeju kad kazem da mi je najgori deo porodjaja bio da slusam ribu pored mene kako vristi. ali stvarno je tako. ne mogu, doduse, sad ni te zene da krivim sto tako vriste, znam da boli, ali hocu da kazem da ne mora da se vristi i kuka i panici. jer to nimalo ne pomaze, bude samo gore. joviceeee, preeeestani da se interesujes za tu reviziju joviceeee, preeeestani da se interesujes za tu reviziju user posted image
|
Poslednje teme sa foruma
Najčitaniji sadržaji u rubrici Uobičajeni pregledi i analize u trudnoćiPred vama je spisak svih uobičajenih pregleda i analiza koje se rade u trudnoći i približni period kada se oni rade.
Aleksandra*
Definitivno ih preporučujem svakoj trudnici i porodilji.
Pre dve godine i tri meseca na svet je došla moja devojčica, prvo dete. Dojenje je bilo nešto oko čega se uopšte nisam razmišljala. Težak porođaj, zbunjenost, bol su doveli do toga da uopšte nisam sigurna da li i koliko imam mleka. Beba je plakala, a ja sam došla u iskušenje da posegnem za adaptiranim mlekom. Drugarica koja je za Fitolat saznala na ovom forumu mi je poslala link. Iskreno, bila sam skeptična, ali bih sve uradila da imam što više mleka. Suprug je kupio isti dan ove divne tablete. Nisam verovala, ali sam uredno pila. Posle par dana sam imala osećaj da beba manje plače i da mleko više ide! Od tog trenutka kreće i uživanje u dojenju. Mogu slobodno napisati da od tog trenutka sam i ja mnogo srećnija i zadovoljnija bila. Nekoliko meseci sam ih redovno pila. A moja bebica je sisala punih godinu dana.
Sada to više nije bebica nego devojčica koja će uskoro dobiti batu, a mama ovog puta ne ide u porodilište bez ovih fantastičnih tableta.
Više >>
Anketa
Расположење у трудноћи.
пеперутка16
Да ли сте имали нагле промене расположења током трудноће?