Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".
Saznajte više.
Korisnici na ovoj temi: niko
|
|
Korisnik | |
|
|
RE: Epiduralna DA ili NE 4.1.2012 20:58:17
|
|
|
|
jovicaa
|
IZVORNA PORUKA: slavica. p Novi Sad... Mislim da u Betaniji nema sanse da je dobijes soim ako imas neku debelu vezu... Jako bih volela da se varam. ako si resena da dobijes epidural i ako zelis da budes sigurna da ces ga dobiti, moras da se poradjas u beogradu koliko sam ja skontala.
|
|
RE: Epiduralna DA ili NE 5.1.2012 12:26:59
|
|
|
|
Anoniman
|
IZVORNA PORUKA: crazymama ribi, tebi je treca trudnoca koliko vidim po stikeru, zar je moguce da se plasis? :) Bojim se vise nego ikad Imala sam lose iskustvo sa Akijem sa Petrom jos gore pa se pitam kako ce biti sad Ako moze da se javi neka zenica koja je birala anesteziologa pa da mi pomogne , madre
|
|
|
|
RE: Epiduralna DA ili NE 5.1.2012 12:30:28
|
|
|
|
Inica
|
Ribizla trudna? Pa cestitam kako da JA to nisam znala
|
|
|
|
RE: Epiduralna DA ili NE 5.1.2012 17:58:41
|
|
|
|
tannata
|
Zašto trpeti bol ako ne moraš? Tako kažu oni koji žele epidural.... Ali po mom je: zašto dobijati anesteziju ako ne moraš? Jako se plašim inekcije i igle u svakom smislu te reči... Bol prođe!!!! Ali naravno da razumem i one koji bi pre pretrpeli jedan ubod iglom nego trpeli bol sat, dva ..... ili duže!
|
|
|
|
RE: Epiduralna DA ili NE 6.1.2012 13:58:50
|
|
|
|
jovicaa
|
tannata da li je tebi prva trudnoca?
|
|
RE: Epiduralna DA ili NE 6.1.2012 17:19:08
|
|
|
|
Inica
|
IZVORNA PORUKA: tannata Zašto trpeti bol ako ne moraš? Tako kažu oni koji žele epidural.... Ali po mom je: zašto dobijati anesteziju ako ne moraš? Jako se plašim inekcije i igle u svakom smislu te reči... Bol prođe!!!! Ali naravno da razumem i one koji bi pre pretrpeli jedan ubod iglom nego trpeli bol sat, dva ..... ili duže! Ona koja je trpela bolove sat ili dva i porodila se- ona verovatno i ne razmislja o epiduralu Kad sam se poradjala prvi put, zbog indukcije sam imala jake bolove i sve je to mnogo duze trajalo.. I u tim trenutcima bi me najmanje uplasio jedan ubod iglom- u prevodu- pristala bih na SVE, samo da taj bol prestane..
|
|
|
|
RE: Epiduralna DA ili NE 6.1.2012 17:45:51
|
|
|
|
Olga75
|
ajd ja cu ponovo porodila sam se mesec dana pre termina i od pucanja vodenjaka do katapultiranja bebe je proslo dva sata malo sam dremala, malo disala , malo visila na wc solji i u principu nije bilo strasno . Da je bolelo , bolelo je ali posle jedno godinu - dve zaboravila sam koji je bio intenzitet bola , ono , bilo je kratko ali ako postoji epidural , ne postoje kontraindikacije , ako je strah od bola velik onda je konkluzija : uzeti epidural strasno je sto je to kod nas spejs satl pa ajde da se dogovorimo da izdodolamo da neznamnijasta epiduralna analgezija olaksava vaginalni porodjaj koji je prirodan i trebalo bi da je dostupna svakoj porodilji
|
|
RE: Epiduralna DA ili NE 6.1.2012 18:24:51
|
|
|
|
Anoniman
|
Ribizla, u gradskoj na Zvezdari kada udjes u 9-ti des na razgovor sa anesteziologom, svakim radnim danom od 12-13. Javis se na salter 3 i sacekas, oni pozovu dezurnog da sidje. On te pregleda i kaze sta treba od analiza (najbolje da dodjes sa ovim da se ne vracas) i sve ti objasni i pitas sta te interesuje i dobijes izvestaj koji nosis sa sobom. . Za izabranog ne znam tacno, ali za epi kada si na prijemu u porodiliste kazes da zelis i das izvestaj i oni ga pozovu. Tj ko je na smeni ili dezurstvu. U gradskoj ih nema non stop, ima samo cetvoro. Znam da nisu nikad primili pare od bolnice za te izabrane lekare tako da ne znam kolike su sanse da dodju mimo smene osim ako se "ne dogovoris". Za ovu bolnic imas vise u temi porodiliste gradska
|
|
|
|
RE: Epiduralna DA ili NE 6.1.2012 21:15:35
|
|
|
|
Leki 77
|
IZVORNA PORUKA: tannata Zašto trpeti bol ako ne moraš? Tako kažu oni koji žele epidural.... Tako kažu svi koji nemaju sklonosti ka mazohizmu No, šalu na stranu, mnogo je i teže i duže bez njega.
< Poruku je uredio Leki 77 -- 6.1.2012 21:23:49 >
|
|
|
|
RE: Epiduralna DA ili NE 6.1.2012 21:21:56
|
|
|
|
Leki 77
|
IZVORNA PORUKA: ribizla .....Ako moze da se javi neka zenica koja je birala anesteziologa pa da mi pomogne Ja sam se poradjala u Frontu sa biranim anesteziologom. To preporučujem jer nema bojazni da nećeš primiti epi, mada mislim da je to retko u Frontu. Lekar koji mi je vodio trudnoću mi je dao telefon anesteziologa i dogovorio vidjanje sa njim. Kada su me pregledali i konstatovali da sam za porofjajnu salu, pozvala sam anesteziologa koji je stigao pre nego što su mi završili klizmu. Vodio je porodjaj, sve smo se dogovarali, a porodjaj se završio za tačno 2h od ulaska u porodjajnu salu.
|
|
|
|
RE: Epiduralna DA ili NE 6.1.2012 22:38:44
|
|
|
|
tannata
|
Jovicaa nisam trudna! Imam već troje dece samo iznosim svoj stav o epiduralu. Inače lično poznajem našeg Zrenjaninskog doktora Savovića koji je jedini anesteziolog koji daje epidural ali kad sam prvi put prošla odlično na prirodnom, drugi put još bolje i brže onda ni treći put nisam razmišljala o epiduralu . Sva tri puta porađao me je dr Šijak
|
|
|
|
RE: Epiduralna DA ili NE 11.1.2012 11:26:10
|
|
|
|
Anoniman
|
IZVORNA PORUKA: tannata Zašto trpeti bol ako ne moraš? Tako kažu oni koji žele epidural.... Ali po mom je: zašto dobijati anesteziju ako ne moraš? Jako se plašim inekcije i igle u svakom smislu te reči... Bol prođe!!!! Ali naravno da razumem i one koji bi pre pretrpeli jedan ubod iglom nego trpeli bol sat, dva ..... ili duže! ili 20 Inice , eto promaklo mi je da ti se pohvalim Hvala MM pogledacu temu , Leki a da li je taj anesteziolog iz Narodnog fronta ? To me zanima da li mora da bude iz bolnice u kojoj cu se poradjati ..
|
|
|
|
RE: Epiduralna DA ili NE 14.1.2012 22:26:58
|
|
|
|
ivaj
|
Pa valjda mora Prvi put sam imala izabranog anesteziologa u visegradskoj,ovaj drugi put nisam-otisla sam pa kako bude. I ispalo je bolje nego prvi put.Zena je bila predivna.
|
|
|
|
RE: Epiduralna DA ili NE 15.1.2012 1:43:17
|
|
|
|
jovicaa
|
znate sta meni nije jasno, kako taj kateter uspe da ostane na mestu, mislim zena se napreze lezi na ledjima kako se ne pomeri i ne zezne nesto?
|
|
RE: Epiduralna DA ili NE 15.1.2012 9:57:04
|
|
|
|
Anoniman
|
Ja nisam bila na razgovoru sa anesteziologom, od analiza imala sam samo ono što se standardno radi, samo mi je vreme krvarenja dodatno urađeno pred porođaj. Kad su me spuštali sa patologije kažem sestri koja me vodila da hoću epidural, ona kaže samo polako, ništa ne brini. Dok su me peli na sto pitali me hoću li epidural ja povikala od sreće da hoću, anesteziolog se stvorio za 10 sekundi i to je bilo to. Inače porodila sam se u Frontu.
|
|
|
|
RE: Epiduralna DA ili NE 15.1.2012 11:19:43
|
|
|
|
Anoniman
|
Zalepe ga, kateter, preko celih ledja
|
|
|
|
RE: Epiduralna DA ili NE 15.1.2012 17:43:54
|
|
|
|
jovicaa
|
na pr ja sam imala kontrakcije na minut, kako uspe da ti stavi taj kateter dok imas kontrakcije? koliko se oseti?
|
|
RE: Epiduralna DA ili NE 15.1.2012 21:43:28
|
|
|
|
Anoniman
|
ja sam imala bukvalno vezane kontrakcije u momentu kad su mi stavljali kateter i nista nije smetalo, mozda cak kontrakcija i odvuce paznju od cinjenice da te bockaju.
|
|
|
|
RE: Epiduralna DA ili NE 15.1.2012 22:04:07
|
|
|
|
Anoniman
|
jovice, tako sam i ja imala i to na minut i bas najjace i svak cast dr sto je pristala da mi da epi. Ima poseban polozaj kako se namestis, obicno sedeci ali ja nisam mogla pa su mi oni pomogli da legnem. Ona je vrebala da prestane kontrakcija a ja sam se za sledecu stisla i nisam mrdala, ne znam kako mi je to poslo za rukom. Ja nisam osetila skoro nista. Onda ti sprovedu taj kateter duz celih ledja do vrata da mogu ti lepo da ti doziraju epi. Mene nije bolelo nista, a pored onih kontrakcija ubola bih se i u oko. Inace se daje ranije, a meni su kasnili i kontrakcije su bile tako jake vec par sati a ja se nisam nista otvarala i dalje 3 -3.5 cm, sa maximalnim kontrakcijama na minut jedno 2-3h. Ne znam kako bi me porodili bez toga. Idem sad na kontrolu u petak pa cu bas da pitam dr.
|
|
|
|
RE: Epiduralna DA ili NE 15.1.2012 22:45:43
|
|
|
|
mama kukunka
|
Sad citam kako sam pre manje od mesec dana bila u ubedjenju da cu se poroditi sa anestezijom, kad ono trt. Dosla u bolnicu sa nepravilnim kontrakcijama izmedju 10 i 20 min..Na prijemu otvorena 8 prstiju, u pripremnoj sobi komplet otvorena..Imala sam dogovoren epi, ali nit je moj dr bio tu, mada je zvao dvoje drugih, niti su oni imali vremena da mi daju..Od momenta kad sam legla na porodjajni sto do prpdjaja proslo je 20 min!! Fakat je da je oporavak malo brzi kod porpdjaja bez epi-ja , ali to se meri u satima, tako da i nije neka korist..a komfor koji pruza porodjaj sa anestezijom ne moze da se meri.. Sam porodjaj ( meni je jos sve sveze, pa nisam uspela da zaboravim) boli neopisivo, ai sve naknadne radnje -posteljica, davanje lokalnog anestetika , usivanje- nisu neosetne -ko se boji igle, svakako ce biti boden mnogo puta, ali sa epiduralom nece osecati sve te ubode.. Saradnja sa dr-ima je na jednom finom nivou kad imas anesteziju, a ovako -bar ja, sam mislila da se rastajem od zivota u tih pola minuta napona i guranja bebe..ko zna sta sam izgovorila sve.. Tako da, kao neko ko je video obe strane medalje glasam ZA anesteziju , definitivno! Ako imate mogucnost, ne razmisljajte!!
|
|
|
|
RE: Epiduralna DA ili NE 15.1.2012 23:30:20
|
|
|
|
jovicaa
|
ja sam skroz za epidural, ali u zru postoji samo jedan anesteziolog... to mi nije dovoljno pouzdano, a ne bih opet na dogovoren porodjaj nego kad krene...
|
|
RE: Epiduralna DA ili NE 5.2.2012 11:19:01
|
|
|
|
ivana70a
|
meni nije jasno recimo kako iko moze postaviti pitanje Zasto zelis epidural pri porodjaju?! Ja bih pre pitala buduce majke Zasto ne zelis epi pri porodjaju?! Ako znamo da nam se sprema dogadjaj koji je jako jako bolan,koji traje satima i satima, zar se ne podrazumeva da cemo uzeti sta god samo da bi ublazili bol?! cemu junacenje? razumem jedino radoznalost,ajde kao hoce zena da vidi sta je to oko cega se dize tolika galama (porodjajni bol) , ali isto tako mislim da ce ozbiljnije razmisliti o epiju sledeci put. svakom svoje naravno. ja sam uzela epidural (jako slaba doza tako da sam skoro svaku kontrakciju bas fino osetila,ali to je bilo do lose procene anesteziologa oko doze). sledeci put opet epi i brdo nade da ce mi zapasti drugi anesteziolog ...
|
|
|
|
RE: Epiduralna DA ili NE 5.2.2012 12:01:17
|
|
|
|
nenja22
|
nema se potrebe biti iskljuciv, ima i te kako dovoljno razloga zasto bi se neko premisljao oko epidurala, a u smeru da ga ne uzme...bol je i te kako subjektivna kategorija, a mnogo zena ima jako veliki (svejedno opravdan ili ne, ako je u njihovim glavama tako, to je dovoljno) strah i od samog zahvata stavljanja i od mogucih nezeljenih dejstava, veci nego sto je taj strah od bola... i ne govorim tu toliko u svoje ime. ja sam se potrudila da imam epidural, bila jako potresena sto to nemam kao ponudjenu opciju svakako, morala sam cimati i tamo i vamo (i to i dalje ne dovodim u pitanje, mislim da bi moralo biti kao uobicajena opcija koja se daje zeni u toku porodjaja da izabere da ili ne)...ali, na kraju mi nije ni trebao i znam da sam imala mnogo srece da se sa prvim deteto porodim tako kako jesam (za nepunih tri sata od ulaska u bolnicu i mozda pola sata jacih i bolnijih kontrakcja na kraju) ali eto, postoje i takve situacije...i u tom smislu, polako, ali za sledeci put, kad i kako bude, ali ako nista drugo, recimo da bih bila opustenija i rasterecenija pri ulasku u porodjajnu salu, makar i znala da je nemoguce da ga dobijem... ovo pisem samo iz razloga sto bi "svakom svoje" po meni bi trebalo da znaci malo siru sliku od "a zasto neko ne bi uzeo?!?"
|
|
RE: Epiduralna DA ili NE 5.2.2012 14:47:13
|
|
|
|
ivana70a
|
pa znam,ali ako su zene informisane (a u danasnje doba sigurno jesu) onda je jasno da negativnih posledica uzimanja epidurala gotovo i nema. a sto se tice straha od davanja tj dobijanja igle u ledja, samo zvuci nekako strasno, a u praksi nije uopste. cak sta, dobije se anestezija za tu anesteziju tako da bola nema. a ako se misli na strah da ce neko promasiti tacku pa ubosti gde ne treba, ipak je tu kicma, strah je opravdan ali ja ne znam primer da se tako nesto ikome ikada desilo. ne znam sta jos moze biti razlog protiv epidurala, osim jos finansijski momenat ali to nije korektno komentarisati, mnogima i te kako znaci taj novac i radije ce ga potrositi na bebu i to pozdravljam kao odluku i izbor
|
|
|
|
RE: Epiduralna DA ili NE 5.2.2012 22:17:45
|
|
|
|
Marcipan
|
Epidural,da i to uvek. Svoje dvoje dece rodila sam uz epiduralnu anesteziju i iz prve ruke mogu reći da je to prelepo iskustvo. Moja mama je 1990. u Kgu rodila brata sa epiduralom. Svuda u civilizovanom svetu je deo obavezne prakse. U Beogradu postoje porodilišta u kojima se epidural plaća, što je po meni super stvar. Sina sam rodila 2008.u vreme kada se epidural nije plaćao, pa nije bilo ni izvesno da ćeš ga dobiti. Dali su mi prvu dozu, a za drugu su kaaaaasnili. Ćerku sam rodila 2009. i tada je to bilo 20.000 dinara, ali je anesteziolog bio stalno uz mene. Neponovljivo iskustvo. Sada čekamo treću bebicu i nadamo se da će ostati u stomaku bar do aprila, dok ne uđemo u deveti. Ne treba ponavljati da sam uvek za to. Inače, kažu da svaki anesteziolog zna da da epidural, ali da ne zna svaki ginekolog da porodi bebca tako, oko toga da epidural može da oduži porođaj. Držim ti palčeve da sve prođe bezbolno i čarobno. Držim ti palčeve.
|
|
|
Poslednje teme sa foruma
Najčitaniji sadržaji u rubrici 13 znakova da očekujete dečakaDa li je moguće da postoje očigledni znaci koji nam mogu reći da ćemo biti ponosni roditelji malog dečaka? Čitajte dalje...
pamaja
Fitolat je obavezni deo moje torbe za porodilište.
Fitolat sam otkrila u prvoj trudnoći. Pošto imam blizance, veoma mi je bilo važno da uspostavim pravilnu laktaciju. Još dok sam bila u porodilištu suprug mi je doneo Fitolat. Ja sam bila oduševljena. Mleko je pravilno nadolazilo, nisam imala mastitis niti bilo kakvih tegoba. Koristila sam ga tokom čitavog perioda dojenja. Moji blizanci su dojene bebe, bez adaptiranih mleka zahvaljujući Fitolatu. Sada su to zdravi sedmogodišnji dečaci. Uskoro nam stiže i seka, tako da će Fitolat biti obavezni deo moje torbe za porodiliste.
Više >>
Anketa
Расположење у трудноћи.
пеперутка16
Да ли сте имали нагле промене расположења током трудноће?