|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: <<   < Prethodna stranica  37 38 [39] 40 41   Sledeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama
27.1.2012 22:12:09   
Yula
Uh, sta je poruka. da pocnem od poslednje

IZVORNA PORUKA: Tash

Krenula sam danas sa paprikom. Kupila sam i cveklu. Kelerabu nisam našla.

Super za paprku! Jedva cekam da vidim kako ce to proci, to ce za njega biti jedno sasvim novo iskustvo u smislu ukusa! Paparika, rekla bih ne lici ni na sta sto on vec jede, zar ne?

Koliko sam cula ( citaj- procitala na netu user posted image ) keleraba se tesko nalazi, jer ona ne moze dugo da stoji, brzo se udrveni, i zato cim je negde zapazis, kupuj i stokuj u zamrzivac. Tako sam ja uradila, eno je u zamrz. a jos nikako da dodje na ed za uvodjenje, tako isto u bundevu imam spremnu, sve podeljeno na doze od manje ka vecim user posted image .

Sto se tice tvojim planiranih jelovnika, Tash, ovde u fr hrane decu tako da je to meni bilo i jos uvek je neverovatno u negativnom smislu. Detetu uglavnom izruce konzervu nekog klot povrca, npr. mladi grasak, onako, samo kuvan na vodi i blago slan i uz to recimo seckan paradajz, neslan i seckanu sunku npr. Umesto graska cesto bude klot riza, ili klot makarone. Deca jedu sve bljutavo. Jedva smo klinke od devera naucili da jedu normalnu hranu. To tako hrane decu od kada pocnu da jedu hranu koja nije kasa, pa sve dok ne porastu i ne pocnu sami da kuvaju user posted image Mislim da se previse zamaras s anjegovim jelovnikom i strah me je da sebi ne napravis magarecu uslugu, ako je vec navikao na ovako obicno povrce i voce bz raznih soseva i kerefeka, lepo jede i lepo napreduje, zasto da to komplikujes i otezavas sebi. OK ponekada, npr. 2-3x nedeljno mu napravis neko iznenadjence u vidu nekog obroka koji je slican nasem, ali smatram da ako vec ima alergije na namirnice koje se veoma tesko izbegavaju u konvencionalnoj kuhinji, samo ce njemu biti kasnije teze.
Mada, opet, mi nismo stigli do tog stadijuma i uzrasta, a i ne poznajem tvoje dete, tako da ovaj savet svakako uzmi sa rezervom, ali kao jedan prijateljski predlog. Znaci, ja bih mu komplikovala kuhinju tek onda kada bih videla da ovo nece da jede, ili kada sam trazi nesto sto i mi jedemo.

Sve zaboravim da te pitam, kada planirate da probate junetinu? I da li uospte planirate?

Ljubav, sreca i najveca radost:

Lazar 06.06.2011.

Stevan 20.08.2013.

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 951
27.1.2012 22:16:14   
Yula
Zille, dobro dosli! user posted image

Mozda malcu smeta nesto od namirnica koje jede, samo sto se alergija manifestuje samo po nekada? Smes li da uvodis nove namirnice, a da izbacis neku od onih koje vec jede, neku od onih koje je jeo bas od kada ste izasli iz bolnice, neposredno pre nego sto se osuo?
Ako se nije osipao dok je samo pio mleko, smatram da je problem u necemo sto jede. Mozda nisam u pravu, ne znam tacnu bas situaciju kod vas, ali ja bih pokusala sve kombinacije dok ne bih nasla resenje problema.

Lazar 06.06.2011.

Stevan 20.08.2013.

(odgovor članu Yula)
Direktna veza do poruke: 952
27.1.2012 22:25:07   
Yula
Macaki, ja ne bih dugo cekala sa palentom, ja bih je uvela odmah posle tikvice, cula sam da je odlicna za probavu. Takodje, ja licno sam uvela meso pre voca i to smatram veoma korisnim za moju bebu.

Uvodjenje mesa u bebinu ishranu- nove preporuke

Pedijatri su do skoro preporučivali uvođenje mesa u ishranu bebe tek oko 7. meseca ali nova istraživanja pokazuju da ono treba da bude jedno od prvih namirnica, ako ne i prva, sa kojima se počinje prelazak na čvsrtu hranu. Za vas smo izdvojili sve važne detalje.

Pedijatrijski žurnal gastroenterologije i ishrane (Journal of Pediatric Gastroenterology and Nutrition – link) prenosi istraživanje koje preporučuje meso u bebinoj ishrani još od prvih kašica, pre svega jer je meso, između ostalog, važan izvor proteina, gvožđa i vitamina B12.

Za početak se savetuje upotreba onog tipa mesa koje je prisutno u ishrani cele porodice uz povremeno davanje i drugih vrsta koje su ređe prisutne na porodičnom meniju.

U prvoj godini života detetu je potrebno puno proteina i gvožda da bi raslo i pravilno se razvijalo. Namirnica koja najbolje zadovoljava ovu potrebu je upravo meso. Mnogi pedijatri ne ograničavaju posebno način pripreme pa se detetu može ponuditi neko homogenizovano meso iz teglice (započeti sa 1 kašičicom da bi se do 7.meseca stiglo do cele teglice) ili sveže kupljeno i pripremljeno meso (započinje se u ovom slučaju sa 40g svežeg mesa koje se skuva na pari i onda blendira (izmiksa) i pomeša sa kašicom od povrća).

Proteini za rast

Proteini su “cigle organizma” jer predstavljaju osnovne elemente za izgradnju i održavanje svih ćelija, zatim unutrašnjih tkiva i mišića. Proteini iz mesa, kao i svi drugi proteini životinjskog porekla, nazivaju se kompletnim jer sadrže sve aminokiseline koje organizam ne može sam da proizvede pa ih treba uneti kroz ishranu. Detetu se može dati i belo i crveno meso jer je količina proteina veoma slična, s tim što belo meso ima blagu prednost i uz to lakše za varenje.

Imajte na umu da je meso visokoproteinska hrana i da kao takva, ako je data u prevelikim količinama, može da optereti bubrege male bebe. Iz ovog razloga se preporučuje redovno davanje male količine mesa pomešane sa pasiranim povrćem.

Gvožđe za krv

Gvožđe je osnovno za život (potrebno je hemoglobinu za transport kiseonika u krvi i za rezerve u mišićima, za respiratornu aktivnost i deobu ćelija, kao i za izgradnju strukture tkiva i organa). Gvožđe je važno i za formiranje crvenih krvnih zrnaca: svake sekunde koštana srž proizvodi preko 2 miliona crvenih krvnih zrnaca. Iz ovog razloga je neophodno da ona redovno dobija adekvatnu količinu gvožđa kako bi proizvela hemoglobin iz njega.

Dete, u odnosu na svoju kilažu, ima potrebu za većom količinom gvožđa od odrasle osobe jer je njegov organizam u razvoju. Tu potrebu najbolje zadovoljava meso (pre svega juneće i jagnjeće meso) jer je gvožđe životinjskog porekla lakše asimilirati nego ono iz biljaka (iz povrća, mahunarki).

Vitamini B grupe za ceo organizam

Još jedan motiv zbog koga je meso veoma važno za rast deteta je prisustvo vitamina B grupe, naročito vitamin B12, prisutan samo u namirnicama životinjskog porekla kao što je meso, zatim džigerica i riba. Vitamin B12 štiti nervni sistem, učestvuje u proizvodnji crvenih krvnih zrnaca, stimuliše apetit i pospešuje asimilaciju proteina, masti i ugljenih hidrata, pretvarajući ih u energiju doprinoseći normalnom razvoju. Osim B12 meso sadrži i vitamin B1 (štiti srce, stomak, creva i nervni sistem) i B6 (stimuliše moždane aktivnosti i ojačava prirodni odbrambeni sistem organizma).

Belo ili crveno meso?

Belo meso (piletina, ćuretina, zečetina) bez kožice u odnosu na crveno (juneće, teleće, konjsko i svinjsko) sadrži manje zasićenih masti. To je važan podatak ako se zna da ove masti štete organizmu ukoliko se unose u preteranim količinama. Osim toga, belo meso je lakše za varenje i za žvakanje. Međutim, crveno meso ima više gvožđa koje je toliko važno za mali organizam.

Kalendar uvođenja mesa

5.mesec – Meso se uvodi u ishranu deteta od samog početka uvođenja čvrste hrane jer se u ovom periodu povećava potreba za gvožđem koga nema u mleku. Svaka 2-3 dana može da se ponudi nova vrsta mesa pomešana sa kašicom.
Meso se bebi može dati odmah. Potrebno je čekati, međutim, sa kobasicama i salamama.

Na ovaj način će u roku od mesec dana dete probati sve vrste mesa izuzev svinjskog sa kojim treba još sačekati.

8.mesec – Od ovog uzrasta detetu se može ponuditi i praška šunka (koja je napravljena od kuvanog mesa) ali samo najkvalitetnije vrste proizvedene bez masnoća i bez polifosfata (konzervansa). Bebe obično vole šunku jer se ona lako topi u ustima.

12.mesec – nakon prvog rođendana dete može da jede sve vrste mesa (i svinjsko) i bez mešanja sa kašicom. Možete polako prelaziti sa izmiksovanog na iseckano meso kada dete bude moglo da žvaće i poslužiti ga uz povrće. Kada detetu dajete samo meso vodite računa da ga ne presušite u pripremi jer ono onda postaje tvrdo za žvakanje i teško za varenje.

Korisni saveti:

Ukoliko koristite meso iz mesare, kupite samo ono dobro poznatog porekla i zagarantovano žigom kvaliteta.
Odbacite masne delove jer njihova svojstva ne odgovaraju potrebama malog deteta a mogu da sadrže i otrovne supstance; ne dajte detetu džigericu ili druge iznutrice.
Meso je bolje kuvati na pari kako bi sačuvalo hranljivu vrednost, ono se zatim izmiksuje ili isitni odgovarajućim aparatima; može se i bariti u supici od povrća.
Kada koristite meso iz mesare dajte prednost goveđem butu: radi se o odrasloj životinji koju nije potrebno hraniti hormonima ili drugim lekovima a mekoća junetine nije potrebna jer se meso u svakom slučaju mora usitniti.

IZVOR: http://www.najboljamamanasvetu.com/2011/04/uvodenje-mesa-u-bebinu-ishranu-nove-preporuke/

Lazar 06.06.2011.

Stevan 20.08.2013.

(odgovor članu Yula)
Direktna veza do poruke: 953
27.1.2012 22:31:24   
Yula
Macaki, evo jednog predloga i za tebe:

sargarepa
krompir
tikvica
palenta
meso
blitva( ali samo 2x nedeljno! )
brokoli
karfiol
pirinac

Voce:

kruska
jabuka
bundeva

Pa, opet uvodis neko meso, pa povrce i tako u krug.

< Poruku je uredio Yula -- 27.1.2012 22:32:48 >

Lazar 06.06.2011.

Stevan 20.08.2013.

(odgovor članu Yula)
Direktna veza do poruke: 954
28.1.2012 0:23:34   
Anoniman
yula, hvala puno, bas si se potrudila oko mene user posted image user posted image user posted image user posted image

tvoj predlog mi se dopada, tako nesto sam i ja mislila.. ali onda opet imam samo tri vrste povrca, a treba da jede nesto svaki dan. sargarepu sme samo 2x nedeljno, krompir takodje steze.. pa sam mislila cisto zbog raznovrsnosti da uvedem bar jos jednu povrcku (blitvu npr), onda cu lakse moci da kombinujem. videcu jos, razmislicu, ali palentu cem definitivno probati. ja se nadam da nije rano, mi za nedelju dana punimo 6 meseci.
imam i one nove pirincane pahuljice na kojima pise da su hipoalergene, pa cu i to probati za jedno dve ili tri nedelje..

ovaj tekst sam samo preletela sutra cu ga citati natenane. srce si!!!

(odgovor članu Yula)
  Direktna veza do poruke: 955
28.1.2012 9:03:03   
Anoniman
Marko je sinoc jeo hleba i slanine u pola 8, pa 2,5dcl mleka u pola 9 i probudio se u pola 11, histericno placuci i trazeci mleko. Odlucila sam da mu ne dam jer smatram da mu ne treba. Plakao je sat i po, gadjao me flasicom sa vodom i zaspao, spavao do pola 4. Dakle, navika! E, nema vise!
Pisem sa mob, ostalo cu komentarisati sa kompa posle.

(odgovor članu Anoniman)
  Direktna veza do poruke: 956
28.1.2012 19:52:28   
Anoniman
Evo kakvo je stanje kod nas. Telo besprekorno čisto user posted image , a oko usta i dalje crvenilo, češe se pa raskrvari user posted image Ne vrede ni čarapice više, i sa njima napravi belaj. Za utehu je to što nije upaljen kao kad smo izašli iz bolnice pa je nešto pojeo, već mi se čini da ga prolazi user posted image Danas je jeo pirinač sa kajsijom za doručak i za ručak jagnjetinu sa krompirom. Ono prvo je smazao, a ručak je gnjavio pa ga nisam forsirala, svega par kašičica je pojeo. Kasnije sam mu dala mleko pa je svu količinu mleka povratio user posted image Posle 10 minuta je opet popio fl.mleka i zaspao user posted image I juče se ispovraćao posle istog ručka i mleka, pa sam ja zaključila danas da krompir više ne ide!
Idemo dalje sa uvođenjem, možda da mu dam kačamak za doručak, a za ručkić jagnj. sa pirinčem? Smisliću kasnije, počela sam ručkove da kuvam uveče u ovo vreme za sutra, jer ne mogu pre podne da se posvetim klincima ako treba i ručak da kuvam.
Imamo već dva zubića, gornju levu jedinicu i gornju desnu dvojku user posted image Jako je smešan!

(odgovor članu Anoniman)
  Direktna veza do poruke: 957
28.1.2012 22:23:56   
Anoniman
Apropo zuba, nama je izbila i četvorka dole desno, nema veze što dvojke nemamo! user posted image user posted image

Papriku pljuje i okreće glavu! To je prva stvar koju neće, ljudi, ja sam u čudu. user posted image   Verovatno će je jesti kada počenm da je mešam sa ostalom hranom, ali do sada je jeo i solo namirnice bez problema...

Mi smo danas imali jedan extra mesni dan. user posted image
Za doručak je opet jeo hleba i slanine i 90ml mleka.
Za ručak sam izdinstala luk, ubacila meso malo na luk, dolila vode pa tako malo kuvala, dodala krompir, pa dodala paradajz. Bilo je njami.
Spavao je kod moje mame jer smo mi tamo ručali, ustao, video postavljen sto i rekao Njami-njami user posted image , seo, prvi počeo a poslednji završio: bilo je pečene jagnjetine i pomfrita. Ja nabodem na viljušku, on sam uzme viljušku i stavi u usta user posted image .
E onda je za večeru dobio palentu jer sam shvatila da inače sutra neće kakiti. user posted image

Ima nešto crveno na nozi, ali ja mislim da ima veze sa novom trenerkom koja je futirana iznutra, do sada smo uvek nosili isključivo 100% pamuk.

Inače, večeras je sam zaspao u krevetcu. Jesam ja ležala na bračnom pored, ali više sam bila policajac da podviknem ako pokuša da ustane i vandališe po krevetu. Trajalo je nekih 20-30min. Razmišljala sam o onome što mi je Didy pisala na drugoj temi da on noću traži mleko jer je navikao da zaspe na flašici. Možda ako se rutina večernjeg uspavljivanja promeni, možda ako uveče zaspe bez flašice, možda onda nauči noću da se sam uspava, bez flašice, ako se probudi. Nakon što sam juče videla da mu tih 150ml ne treba, voljna sam da žrtvujem 10ak noći i pokušam to da mu ukinem. Ako ne uspem za toliko, pomiriću s sa sudbinom da će noćno mleko piti do ženidbe! user posted image

Yula, ja ne mislim da dete od skoro godinu i po treba da jede samo bareno (to protrči kroz stomak). Nije on više bebac, uostalom, videćeš još malo. user posted image

Luki se pre nekog vremena nešto pojavilo iza uha. Sitne tačkice, meni je čak izgledalo kao osip od znoja. Mazala pantenolom, fenistilom, nije prolazilo. Onda odlepim jedan dan, i namažem elokomom u galsani, do jutra nema. Aha, rekoh, tu smo! Danas mami kažem da pogleda, kaže "Hihihi, ekcem!".... eto tako... sve više razmišljam o onome što je ishler negde napisala da Mustela stvara ekceme. user posted image Činjenica je da Marku Mustela prija. Ali je takođe činjenica da je Luka imao ekcem kao bebac, po obrazima, nekih 2 nedelje, i da od tada nikada nije imao ekcem, dok nisam počela da ga kupam sa Markom u Mustelinoj uljanoj kupki. user posted image I činjenica je takođe da Luki ne smem da namažem Mustelinu emolijentnu kremu na obraze (suvi su mu jako, valjda od grejanja), jer posle par dana izbije neko crvenilo, kao da je rumen od vrućine, a onda počne crvenilo da se spušta ka rubovima usana, i da se suši. user posted image

(odgovor članu Anoniman)
  Direktna veza do poruke: 958
28.1.2012 23:14:51   
Yula
Tash, nesto se nismo razumele, ja sam bas pisala da bih da sam na tvom mestu pokusala sa svezom hranom, jer smatram da je dete dovoljno veliko da jede sveze voce i povrce. Samo sam ti rekla da mislim da ne moras da ga navikavas na komplikovana kuvana jela, ako on to sam ne zahteva, odnosno, ako ne zeli vise da jede to sto jede. Ako moj Lazar ne preraste alergije, svakako da cu mu spremati i kuvana jela specijalna za njega, ali ce vecina obroka biti nesto tipa: meso ( peceno, przeno, kuvano, u vidu pljeskavice, snicle, cevapa, kobasica, pastete, kako god ) i pored dve vrste povrca, npr. kuvani grasak i sargarepa. Nekada ce prilog biti pomfrit i paradajz salata... Znaci tanjir ce biti bogat sa par namirnica, bez da sam ih prethodno nesto previse brckala.

Ne znam da li Marko jede gulas? To bi komotno mogao jesti, zatim ako imas sada testeninu bez jaja, mozes da mu pravis pastu bolonjeze. Kada uvedete papriku- punjenu papriku. E da, imam jedan sjajan recept za finu musaku. Poredjas u vatrostalnu posudu na listice seckan krompir pomesan sa malo pirinca, odozgo tikvice, pa preko paradajz i peces. Zaboravis, trebalo bi malo sve te namirnice prethodno premazati sa vrlo malo ulja, ili nakapati odozgo. Mi na kraju odozgo naredjamo i emental ili gaudu pa zapecemo, ali to ne moras. Izuzetno je ukusna musaka. Takodje, mozes da mu pravis standardnu musaku ( ne znam, mozda je vec jedete? ).

Lazar 06.06.2011.

Stevan 20.08.2013.

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 959
28.1.2012 23:24:20   
Yula

Marko je sinoc jeo hleba i slanine u pola 8, pa 2,5dcl mleka u pola 9 i probudio se u pola 11, histericno placuci i trazeci mleko. Odlucila sam da mu ne dam jer smatram da mu ne treba. Plakao je sat i po, gadjao me flasicom sa vodom i zaspao, spavao do pola 4. Dakle, navika! E, nema vise!
Pisem sa mob, ostalo cu komentarisati sa kompa posle.

user posted image user posted image user posted image

I mom L. se vec uveliko bas beli ovaj jedan zubic, ali nikako da skroz izbije. Evo ga, lezi pored mene is talno jeca, 100x se probudio od kada je zaspao i place malo pa opet zaspi... Bas mi ga je zao.

P.S. Mi od sutra krecemo sa cveklom, a danas nam je bio 3 dan kruske. Ima malo ispupcenih ospica po licu, nisu crvene, i na jednom obrazu su, ali one mu se cesto pojave same od sebe i prodju. Ako se pocnu siriti izbacicu krusku na par dana, da vidim ima li kakve veze izmedju ta dva.

Inace, bas mi fali neko novo povrce, nisam presrecna sa nasim jelovnikom, jer prakticno iste namirnice jede svaki dan, samo rasporedjene po obrocima. Dooduse, blitvu sam izbacila iz svakodnevne ishrane, i davacu je 2x nedeljno, a brokoli i karfiol sada dajem naizmenicno, ako jedan dan dam karfiol, sutradan dajem brokoli i tako... Meso, tikvica, krompir i jabuka su uglavnom do sada bili redovni, u vecoj ili manjoj zastupljenosti u obroku. Tako i sa zitaricama, ako za rucak dam pirinac, onda uvece za uzinu dajem palentu ili kacamak.

Cveklu uvodim jer je potpuno drugacija od svega sto je do sada jeo i mislim da nam treba nesto takvo, posle nje cu najverovatnije mladu boraniju, zatim junetinu, pa bundevu. Stalno nesto menjam, ali mislim da ce ovo biti definitivni spisak.

Od kada se uvodi paradajz? Ti si Tash to bese nesto rano uvela? Sve nesto mislim, ako Mare nije reagovao na paradajz, nece valjda ni moj Lale, mada ne planiram jos da ga uvodim, ima jos more namirnica koje su pre njega na spisku.

Lazar 06.06.2011.

Stevan 20.08.2013.

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 960
28.1.2012 23:29:52   
Yula

IZVORNA PORUKA: Zille

Evo kakvo je stanje kod nas. Telo besprekorno čisto user posted image , a oko usta i dalje crvenilo, češe se pa raskrvari user posted image Ne vrede ni čarapice više, i sa njima napravi belaj. Za utehu je to što nije upaljen kao kad smo izašli iz bolnice pa je nešto pojeo, već mi se čini da ga prolazi user posted image Danas je jeo pirinač sa kajsijom za doručak i za ručak jagnjetinu sa krompirom. Ono prvo je smazao, a ručak je gnjavio pa ga nisam forsirala, svega par kašičica je pojeo. Kasnije sam mu dala mleko pa je svu količinu mleka povratio user posted image Posle 10 minuta je opet popio fl.mleka i zaspao user posted image I juče se ispovraćao posle istog ručka i mleka, pa sam ja zaključila danas da krompir više ne ide!
Idemo dalje sa uvođenjem, možda da mu dam kačamak za doručak, a za ručkić jagnj. sa pirinčem? Smisliću kasnije, počela sam ručkove da kuvam uveče u ovo vreme za sutra, jer ne mogu pre podne da se posvetim klincima ako treba i ručak da kuvam.
Imamo već dva zubića, gornju levu jedinicu i gornju desnu dvojku user posted image Jako je smešan!

Svaka tebi cast Zille, kada sve to postizes i imas troje dece! Ja se i tash divim kako sve stize i plus radi! Ja sam izgleda ocajno organizovana jer po ceo Biiiiip..... dan radim, ne sednem, osim kada jedem i opet imam brdo stvari koje jos treba da se urade. user posted image

I hajde bas javi sta je bilo na kraju sa tim krompirom, da li je on bio uzrok problema. Ma, deca kada su mala, a sklon alergijama, na svasta mogu da odreaguju u datom momentu, da covek ne poveruje!

Lazar 06.06.2011.

Stevan 20.08.2013.

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 961
28.1.2012 23:33:32   
Anoniman
tash, bravo za novi zub! user posted image
sto se nocnog jela tice, u "onoj" knjizi pise da deci nakon tri meseca, a najkasnije sest meseci vise nije potrebno d14a jedu nocu. eto, ne znam sta bih ti rekla.. i moja K se budi svake noci po nekoliko puta, posebno sada kada je zubi intenzivno muce. nego, odakle sada to da marko spava u kreveticu, kad si nas pre savetoval da ubacimo decu u nas krevet pa da se konacno naspavamo? user posted image ja tako ubacila jednu malu sunju, pa sad ona spava raspistoljena na sredini, a muz i ja na ivicama. user posted image
kako ti je uspelo to uspavljivanje? to kod mene nema sanse da bi proslo. ona se uspavljuje iskljucivo tako sto ja legnem pored nje (u dnevnoj ili na nasem bracnom), drzim je za ruku, mazim, ljubim, pevusim.. nekada duze traje uspavljivanje nego spavanje! a kada je bila bebica sam je uspavljivala tako sto je ubaicm u krevetac, poljubim, ugasim svetlo i izadjem iz sobe!
ja kseniju umivam ujutru i jos nekoliko puta u toku dana, posebno ako jede kasicu. svaki put ja namazem pantenolom. i kad idemo napolje namazem joj lice, nekada pantenolom, nekada pavlovicevom.

(odgovor članu Anoniman)
  Direktna veza do poruke: 962
28.1.2012 23:36:46   
Anoniman
yula, jao pa tvoje dete ima zapravo godinu i 7 meseci. a ja mislila 7 meseci! bas sam tupson user posted image mzoda sam i zbog slike to pomislila.

(odgovor članu Anoniman)
  Direktna veza do poruke: 963
28.1.2012 23:43:49   
Anoniman
copy-paste iz razgovori mama, da se ne ponavljam....

posto je ksenija jako plakala danas, mi smo resili da ne cekamo ponedeljak nego da je odmah odvedemo kod dr. tamo je dezurao neki stari pedijatar. pregledao je, konstatovao da joj je stomak jako napet i dao nam uput za decijeg hirurga da idemo na klistriranje. user posted image rekao je da batalimo sargarepu jer joj se od nje to desilo, nego da forsiramo krusku i pomorandzu. user posted image
onda smo otisli kod decijeg hirurga, on je pregledao i rekao da nije trebalo da dolazimo jer oni nemaju mikroklizme, nego samo ono crevo za klistir, i da se to ne radi malim bebama. rekosmo da smo stavili juce klizmu, ali samo malo, ne celu. poslao nas je kuci, a na izvestaju napisao: roditelji da stave mikroklizmu! user posted image
onda smo dosli kuci, stavili joj to cudo i u roku od 5 minuta K ja napunila pelenu! user posted image sada je kakila bas cvrsce i braonkasto. izvinjavam se na opisu. onda je postala tako vesela, nismo mogli da je prepoznamo. skakala je po krevetu, po nama, smejala se, cicala.. user posted image koja sreca covece!
iako nam je sutra treci dan tikvice, ja sam resila da joj uvedem i krusku. sutra malkice, a u ponedeljak malo vise. prvo mi da regulisemo stolicu kako treba, pa cemo onda da nastavimo sa klopom. ionako nigde ne kasnimo, tek u petak puni 6 meseci.
inace, danas sam joj dala malkice zasecerene kamilice. prvo sam joj namazala oko usta, posto se nije nista desilo dala sam joj na kasicicu. samo sto su kolicine koje ona pije smesne, pa naravno da nije nista delovalo. nemam pojma kako da pocne da pije tecnost jer ako ne bude pocela, problem sa probavom ce postati hronican! ne dolazi u obzir da stalno koristimo klizmice. znaci moram joj sto pre ovesti jabuku (vec je probala vodicu od kuvanja, sljivu (takodje), palentu i eto tu krusku. nadam se da ce sutra sve proci ok..

(odgovor članu Anoniman)
  Direktna veza do poruke: 964
29.1.2012 0:15:49   
Yula
Jao, Macaki, bas sam danas msilila sta je bilo sa malenom i da li je kakila. Dobro je da se sve zavrsilo dobro! I da, pametno ti je to za krusku! Ali, pokusavaj svakodnevno sa vodom. I da, pravi joj redje kasice, dodaj onu vodu od kuvanja voca i povrca, mada verujem da to vec i radis.

I ne, moja beba nema godinu i 7 meseci user posted image user posted image user posted image vec samo 7 meseci i 3 nedelje, mozda malo jace. Otkud ti ideja da ima preko godinu? user posted image

Lazar 06.06.2011.

Stevan 20.08.2013.

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 965
29.1.2012 0:25:49   
Anoniman
nesto sam prolupala user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image
bebac secerko user posted image
jesi li probala da mu dajes spanac, brokoli, karfiol, prokelj, kelerabu, paskanat, bananu?
sad sam sigurno pomenula nesto od onoga sto vi jedete. kad ne pazim na casu. a se toga samo mi je neko voce i povrce u glavi po citav dan. user posted image

< Poruku je uredio Macaki -- 29.1.2012 0:29:15 >

(odgovor članu Yula)
  Direktna veza do poruke: 966
29.1.2012 0:28:23   
Yula
user posted image

Odoh ja, laku noc zelim. Moj bebac se najzad smirio, ne jeca i ne placucka. nadam se da cemo se sutra ujutru probuditi sa jednim zubom vise.

Lazar 06.06.2011.

Stevan 20.08.2013.

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 967
29.1.2012 13:10:01   
Anoniman
Ja ne mislim da bi sveža hrana uticala na njegovu sitost. Recimo, ja ako pojedem jabuku, za 15min moram da pojedem kilo bureka da ne bih pala u nesvest, istruže mi želudac. Naravno, to ne znači da neću u jednom momentu probati (i nadam se usvešno davati) da mu dam sveže voće, ali ću još malo to odložiti. On uživa u ukusnoj hrani, što barena hrana nikako nije, pa i ja uživam sa njim. Termčki je obrađeno, kako je dr rekla, a ukusno. I rekla bih da to pozitivno utiče na noćni san, jer recimo, noćas se probudio oko 3, dala sam mu vode, popio je par gutljaja i nastavio da spava do 6, kada sam mu dala mleko. Ja zadovoljna.
A od povrća sem paradajza i paprike ne znam šta bih mu još dala sveže. Krastavac nisam uvela, i ni ne planiram, jer je on lep svež, ali je težak za stomak. Zelenu salatu... ne mogu da je zamislim bez sirćeta. Mogla bih još šargarepu narendano da dam jer je suviše tvrda da bi je on sa to malo zuba mogao gristi.

Imam u zamrzivaču punjene paprike za njega, imam i musaku, imam već izdinstano meso za bolonjeze. Nisam pravila gulaš, ali jesam neku imitaciju paprikaša. Tako da, jeste, sve slažem, to su jela koja ćemo forsirati. user posted image Pisala sam već o tome.

Danas sam recimo malo izdinstala luk, stavila na pola presečen prokelj na luk, malo mešala da poprimi ukus, dolila vode, i ubacila pl. patlidžan da se skuva. Od toga sam napravila prilog koji će jesti uz pečenu jagnjetinu i pomfrit.

Paradajz sam uvela sa njegovih 9 meseci (3 dana pre punih 9m). Ali na njega su se mrštile i dr iz DZ i dr iz Dečije.

Macaki, tvoja beba ima 5, a moja 16 meseci. Sasvim različito poimaju stvari. Marko razume kada kažem "Lezi dole i spavaj!", on legne i žmuri (i plače user posted image ). I i dalje oko 2-3 završi u našem krevetu, ali ga uvek u 20h kada zaspe, stavim u njegov krevet, tamo je bezbedan da ne padne dok mm i ja ne pođemo na spavanje. Onda kada se probudi, ja ga prebacim kod nas. A odlučila sam da ga ne uspavljujem u kolicima nego u krevetu u nadi da će to promeniti njegove noćne navike. Znam ja da njemu nije potrebno noćno mleko, ali me mrzelo da se mlati sa izbacivanjem. Ako bude išlo ovako glatko kao što je počelo, potrudiću se da to okončamo, ako ne, nastaviću da mu dajem mleko noću, pa jednom će porasti i prestati da ga traži. user posted image

Pomorandžu detetu od nepunih 6m? user posted image

< Poruku je uredio Tash -- 29.1.2012 13:12:29 >

(odgovor članu Yula)
  Direktna veza do poruke: 968
29.1.2012 18:55:50   
Anoniman
Pomorandžu detetu od nepunih 6m? user posted image  

mm sad kaze da se seca da se dr ispravio i rekao: a ne, ne kiselo voce.. krusku, krusku joj dajte! ali ja to nisam cula. verovatno sam bila u prevelikom soku sto bebu moramo da vodimo na klistir. user posted image

ja sam se danas zeznula i K prakticno nista nije jela. prvo smo se poremetili sa obrocima (tj. tim jednim koji ima trenutno ima), jer nismo pola dana bili kod kuce, pa je onda K zaspala u povratku, pa dok se povrce skuvalo, ona se probudila..
onda sam se zeznula i dala joj prvo da proba krusku. malo je reci da je bila odusevljena, sve vreme je coktala. gledala nas je razocarano kada smo izmakli cinijicu. imala sam utisak da je mogla sve ono da pojede. posle nekog vremena sam joj dala tikvicu u koju sam stavila kasicicu maslinovog ulja. uopste nije htela da jede, sve vreme je negodovala. znaci, ili joj se nije dopao ukus zbog maslinovog ulja ili nije htela tikvicu posle kruske. u svakom slucaju moja beba sad ponovo samo pije mleko. a i to dosta manje nego ranije, nemam pojma zasto, mislim da je zbog zuba.
sutra cu joj ponovo dati krusku, neka pojede vise nego danas, ali ne mora bas punu cinijicu. a sta slano da joj dam pojma nemam.
sta mislite da joj krusku dam popodne, a slano oko podne? zar opet da jedemo tikvicu? nemamo bas puno izbora, sargarepu ne smemo, krompir mozda...

(odgovor članu Anoniman)
  Direktna veza do poruke: 969
29.1.2012 19:30:13   
Anoniman
sto se tecnosti tice, spremila sam ovako: prokuvanu vodu, zasecerenu kamilicu, vodicu od kuvanja kruske i vodicu od tikvice (nadala sam se da ce hteti tikvicu jer je juce bila odusevljena, a danas nista).
nsita nije htela.. plakala je i negodovala. onda smo joj malocas dali vodicu od kruske skoro na silu, gutala je i plakala. popila je pola solje iz koje ja pijem kafu, nemam pojma koliko ml ima, nema puno.. ali otprilike pola je zavrsilo po njoj, pola u ustima. nadam se da ce od ove kruske malo da joj prorade creva.

(odgovor članu Anoniman)
  Direktna veza do poruke: 970
29.1.2012 19:36:44   
Verus
Macaki: kupovnu bebi teglicu sljive i to joj daj,naravno, prvo malo 1 dan, malo vise 2 i jos vise 3, ako nema reakcije onda je ok da jede, H bi uvek lepo kakila od toga...>Zasto sam ja mislila da kruska steze stolicu??

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 971
29.1.2012 19:46:57   
Anoniman
verus user posted image kako si? nadam se da uzivate. user posted image

sto se sljive tice, i zaova mi je savetovala isto. sutra cu joj kupiti, ali moram sacekati neki dan dok uvedem krusku i mozda jos nesto. nista sad od povrca nemamo sto bismo klopali sem te tikvice, zitarice isto ne jedemo.. prakticno nemamo slani obrok. 
dr sinoc rece da je kruska dobra, pojma nemam. user posted image dunju imam u zamrzivacu, ali znam da ona zatvara. za jabuku su misljenja podeljena. ..

(odgovor članu Verus)
  Direktna veza do poruke: 972
29.1.2012 19:55:05   
Sanjica26 RR
I ja sam citala da kruska steze stolicu.

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 973
29.1.2012 20:00:11   
minavb
IZVORNA PORUKA: Verus RR
Zasto sam ja mislila da kruska steze stolicu??

zato sto ima pektina. Isto kao jabuka i dunja.user posted image

Mina, persona non grata :)

Mišljenje je kao zadnjica - svako ga ima.I ne samo što ga ima, već ima i potrebu da skine gaće i drugima maše istim ispred nosa.

(odgovor članu Verus)
Direktna veza do poruke: 974
29.1.2012 21:47:38   
Yula

IZVORNA PORUKA: Macaki

verus user posted image kako si? nadam se da uzivate. user posted image

sto se sljive tice, i zaova mi je savetovala isto. sutra cu joj kupiti, ali moram sacekati neki dan dok uvedem krusku i mozda jos nesto. nista sad od povrca nemamo sto bismo klopali sem te tikvice, zitarice isto ne jedemo.. prakticno nemamo slani obrok. 
dr sinoc rece da je kruska dobra, pojma nemam. user posted image dunju imam u zamrzivacu, ali znam da ona zatvara. za jabuku su misljenja podeljena. ..

Macaki, mala vec jede krompir, ako se ne varam? Zasto joj onda ne das pomesano tikvicu i krompir, ipak je tikvica sva vodnjikava sama,a verujem malo i dotuzna. Ako ne zelis sargarepu jer steze stolicu, krompir je skroz ok i verujem da bi malena takvu kasicu super prihvatila.

Lazar 06.06.2011.

Stevan 20.08.2013.

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 975
Stranica:   <<   < Prethodna stranica  37 38 [39] 40 41   Sledeća stranica >   >>
Stranica: <<   < Prethodna stranica  37 38 [39] 40 41   Sledeća stranica >   >>
Idi na:

Prirodan izbor za miran san vaših mališana
Nedostatak istog može negativno uticati na fizičko i mentalno zdravlje roditelja, smanjujući njihovu sposobnost da se no...
Popularna ruska imena za bebe i njihovo zn...
Jedan od najuzbudljivijih delova iščekivanja bebe je odabir imena. Ako ste trudni, a razmišljate o ruskom imenu za bebu,...

Anketa

Najlepse je:
pisuljica

pomozite :)

Adrijana (19%)

Sofija (23%)

Aurora (13%)

Hana (45%)

Ukupan broj glasova: 91

Hvala za glasove. Glasao/la si za sve aktuelne ankete. Izradi svoju anketu!
Click Here