Anoniman
|
Moja mama se zanimala Markovim ručkovima. Ona inače misli da ja nemam pojma da kuvam jer realno to jako retko radim. Nije da sam vrsna kuvarica, ali vladam nekim osnovnim stvarima . Uglavnom, žena je nakuvala pa mi poslala mail-om šta je sve kuvala. Recepti su pisani kao detetu debilu , ali nema veze, meni je prijalo da je tako pisalo, a vama svima će služiti za nekih pola godine - godinu. Pa evo, copy-paste (ima malo slovnih grešaka, ali snaći ćete se): 1. Karfiol čorba: crni luk iseckati na sitne kockice i propržiti na ulju. Kada postane staklasto, dodati sitno seckanu šargarepu i karfiol, malo propirjati, lagano posuti sa malicko brasna, promešati, naliti vodom i posoliti po ukusu. Od mlevenog mesa napraviti male kuglice i ubaciti u vodu. Krompir isecakati an stitne kockice i dodati, nakon toga za oko 20 min corba je gotova. 2. Čorba od kelerabe: crni luk iseckati na sitne kockice i propržiti na ulju. Kada postane staklasto, dodati sitno seckanu šargarepu i kelerabu, malo propirjati, lagano posuti sa malicko brasna, promešati, naliti vodom i posoliti po ukusu. Od mlevenog mesa napraviti male kuglice i ubaciti u vodu. Krompir isecakati an stitne kockice i dodati, nakon toga za oko 20 min corba je gotova. 3. Svinjski "paprikas": sitno iseckaci crni luke i propržiiti na ulju. Kada postane staklasto, dodati na kockice seckano svinjsko meso, propirjati malo, posuti maicko brasnom i naliti vodom. Paradajz oljuštiti, povaditi kostice i izblendiratio i dodati u vodu. Šargarepu narendati i dodati u vodu. KUvati dok meso ne omeksa. 4. Musaka od tikvica: crni luk iseckati na sitne kockice i popržiti na ulju. Kada postane staklasto, dodati mleveno meso, posoliti, proprirjati malo, pa naliti vodom da ogrezne. Kuvati uz povremeno mešanje kako se mleveno meso ne bi slepilo u krupnije grudvice. Oljuštiti tikvice očistiti od koštica i iseći na trake , zatim propržiti na ulju. Oljuštiti krompie, obariti i iseći na pločice. Redjati tikvice, krompir i mleveno meso naizmenično. Malo brašna razmutiti u deci-deci i po vode, preliti preko musake i zapeci u rerni 5. Musaka od karfiolta: crni luk iseckati na sitne kockice i popržiti na ulju. Kada postane staklasto, dodati mleveno meso, posoliti, proprirjati malo, pa naliti vodom da ogrezne. Kuvati uz povremeno mešanje kako se mleveno meso ne bi slepilo u krupnije grudvice. Iseckati karfiol na svetiće, obariti i ocediti. Poredjati karfiol na dno činije, posuti sa malo prezle, zatim staviti red mlevenog mes, pa opert karfiol i posuti sa malo prezle. Malo brašna razmutiti u deci-deci i po vode, preliti preko musake i zapeci u rerni 6. Grčka musaka: crni luk iseckati na sitne kockice i popržiti na ulju. Kada postane staklasto, dodati mleveno meso, posoliti, proprirjati malo, pa naliti vodom da ogrezne. Kuvati uz povremeno mešanje kako se mleveno meso ne bi slepilo u krupnije grudvice. Oljuštiti patlidžan i paradajz, isečkati na ploške i oropržiti na ulju. Redjati naizmenično dok se sastojci ne potroše. Malo brašna razmutiti u deci-deci i po vode, preliti preko musake i zapeci u rerni 7. Sarmice u blitvi: mleveno meso posoliti i dodati pirina. Listove blive provući kroz ključalu vodu. Zaviti mleveno mestu u list blitve, na krajevima list ugurati u rupu kako se ne bi razmotalo. 8. Pljeskavice: sitno iseckati crni luk i promešati sa mlevenim mesom, i posoliti. Formirati kuglice, zatim od kuglice formoirati pleskavicu. 9. Ćevapi: sitno iseckati crni luk i promešati sa mlevenim mesom, i posoliti. Formirati kuglice, zatim od kuglice formoirati ćevap Sem toga mi je napravila i: 10. Šnicle na luku: dinstate luk, ubacite meso, posolite, dospete vodu i kuvate dok voda uglavnom ispari, a meso se skuva. 11. Šnicle na luku sa šargarepom, isto kao prethodno, samo dodati narendane šargarepe. Sem toga je izdinstala gomilu mesa na luku, razdelila u porcije i zamrzla. Takođe, samlela je i jagnjetinu i podelila u porcije. Sve je već znači termički obrađeno, i tako zamrzuto, zahteva malo podgrevanja, dokuvavanja krompira/pirinča, i gotovo. Pre koji dan mi je donela i punjene paprike.
< Poruku je uredio Tash -- 30.1.2012 22:23:37 >
|