Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".
Saznajte više.
Korisnici na ovoj temi: niko
|
|
Korisnik | |
|
|
RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama 27.1.2012 0:49:59
|
|
|
|
Yula
|
Ma, ako nije bilo reakcije ne brini. Pametno sto nisi davala i sljivu i tikvicu isti dan. Nista, sutra nastavi sa tikvicom, verujem da ce ona malo pomoci. Zasto bebi ne pomognete sa tim sto je dr preporucio? Necete vi to stalno davati, jer verujem da ce joj se uskoro stolica regulisati, a uvescete i neke namirnice koje su laksativi i sve ce ici super! I rekla sam ti, nista se ne sekiraj, nigde ne kasnite. Brzo ce sada tikvica, posle mozes i krusku, ona je super za kaku. Mi smo jutros probali malo.
|
|
RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama 27.1.2012 8:43:33
|
|
|
|
Anoniman
|
Macaki, Yula je u pravu. Nemoj pauzirati ako nema reakcije. Ako sam dobro shvatila, uvela si krompir i šargarepu. To praviš kao kašicu za ceo obrok (pa koliko pojede), a uvodiš pored drugu namirnicu 3 dana (npr tikvicu. Kada je uvedeš, igraš sa se te tri namirnice za ceo obrok, a uvodiš četvrtu, lupići: karfiol. Kada uvedeš karfiol, imaš 4 namirnice za ceo obrok, a uvodiš petu, lupiću, blitvu... Kada budeš imala 5 povrćki, možeš slobodno dati meso. Uvedi meso, pa ćeš nastaviti sa povrćem. A voće ćeš posle, o tom po tom. Bolje da uvedeš meso pa da središ bebi KS, nego da vam dr da gvožđe, tek tada ćete imati zatvor. Jel imaš na krvoj slici stavku EO ili EOS? Jel to ok?
|
|
|
|
RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama 27.1.2012 9:07:04
|
|
|
|
Anoniman
|
Idem danas da kupim kelerabu, cveklu i papriku. To ćemo da uvedemo do kraja sledeće nedelje, pa ću opet malo modifikovati jelovnik. I inače sam planirala da ga modifikujem jelovnik, otprilike ovako: - da jedan ručkova bude punjena paprika sa pire krompirom (meso, luk, pirinač, paprika, paradajz, krompir) - tako ustvari dva ručka stavljam u jedno - gledajući po povrću: papriku i paradajz - jedan da bude šnicle na luku u imitaciji bešamel sosa uz pirinač ili uz krompir i još neku povrću mogu ubaciti, razmišljam šta ide uz to... recimo šargarepa seckana na trakice - punjene tikvice - bolonjeze sa testom bez jaja (meso, paradajz, luk) - ćufte u paradajz sosu, možda čak i u sosu od mirođije (vidiš, mogla bih uvesti i mirođiju ) - blitvu bih mogla praviti kao što se sprema španać za nas "normalne" , samo da ne stavim mleko, ili da stavim malo njegovog mleka Ostaje još pitanje, kako spremati brokoli, karfiol, prokelj i kelerabu da bi bilo kao za odrasle, nekako ukusnije, a ne bebeći samo bareno? Pl.patlidžan će jesti kroz namaz, cveklu uz jabuku za popodnevnu užinu. Dakle, moja ideja je da mu malo modifikujem jelovnik sa običnog bebećeg u neki koji više liče na odrasli jelovnik, ipak on već ima godinu i po.
|
|
|
|
RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama 27.1.2012 10:02:51
|
|
|
|
Anoniman
|
npr: pon punjene tikvice jagnjetinom i pirinčem u "bešamel" sosu, pomfrit ut blitva, i pečena svinjetina u rerni, krompir pire sre dinstana jagnjetina, krompir, karfiol, prokelj četvr svinjske šnicle na luku sa šargarepom uz pire krompir pet punjene paprike sa pire krompirom (paprika, paradajz, pirinač) sub jagnj., krompir, brokoli, keleraba ned bolonjeze sa testom bez jaja (paradajz, jagnjetina) Kada bih znala gde da ubacim brokoli i kelerabu, subotom bi mogao jesti paprikaš. Jedino da za ručak subotom dam paprikaš, a da mu onaj obrok oko 16h umesto bundeva i griz bude čorba od brokolija, kelerabe (ko zna čega još), a bundeve svakako ne jede puno (muči ga stomak), mora posle nje nešto konkretno, pa je mogu ubaciti u bilo koji dan da je pojede pre voćno-žitarične kašice oko 16h.
|
|
|
|
RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama 27.1.2012 10:25:27
|
|
|
|
Anoniman
|
IZVORNA PORUKA: Tash Macaki, Yula je u pravu. Nemoj pauzirati ako nema reakcije. Ako sam dobro shvatila, uvela si krompir i šargarepu. To praviš kao kašicu za ceo obrok (pa koliko pojede), a uvodiš pored drugu namirnicu 3 dana (npr tikvicu. Kada je uvedeš, igraš sa se te tri namirnice za ceo obrok, a uvodiš četvrtu, lupići: karfiol. Kada uvedeš karfiol, imaš 4 namirnice za ceo obrok, a uvodiš petu, lupiću, blitvu... Kada budeš imala 5 povrćki, možeš slobodno dati meso. Uvedi meso, pa ćeš nastaviti sa povrćem. A voće ćeš posle, o tom po tom. Bolje da uvedeš meso pa da središ bebi KS, nego da vam dr da gvožđe, tek tada ćete imati zatvor. Jel imaš na krvoj slici stavku EO ili EOS? Jel to ok? znaci danas da dam samo tikvicu npr. oko 11h, 1 kasicicu, a onda da oko 13h dam kasicu od sargapere i krompira, citavu dozu? da ne bude to previse cvrste hrane, ionako ne kaki? rekli su mi da sargarepa zatvara, kao i krompir, i da ne bi trebalo da se daje svaki dan.
< Poruku je uredio Macaki -- 27.1.2012 10:26:20 >
|
|
|
|
RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama 27.1.2012 10:32:33
|
|
|
|
Anoniman
|
tash, sad gledam, nema ni nigde rezultata. izgleda da ga je dr uzela i stavila u karton. pih, sto se ne setis da pogledam juce. jel si mislila na eozinofile?
|
|
|
|
RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama 27.1.2012 10:39:27
|
|
|
|
Anoniman
|
IZVORNA PORUKA: Macaki jel si mislila na eozinofile? Da. Ne znam šta da ti kažem, Marko nije imao zatvore, tek pre koji dan prvi put tvrđu stolicu. Ja sam davala cele porcije uvedenih namirnica, a novu namirnicu postupno.
|
|
|
|
RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama 27.1.2012 10:59:42
|
|
|
|
Anoniman
|
imam skuvan krompir za nas. odvojicu za kseniju jedan mali i sad sam stavila jednu sargarepicu pa cu joj to pomesati. koliko pojede.. a tikvicu cu pre toga, sad cim se probudi. jel treba da bude pauza izmedju, npr. 2 sata ? mm je pitao sinoc da li bismo mi smeli da skuvamo junetinu, pa da joj samo onu vodu od kuvanja ubacimo kad muckamo kasicu? kao zbog krvne slike. kaze ne izgleda mu jos uvek spremna da jede meso. e da, dr je sinoc rekla da joj damo zasladjen caj od kamilice zbog zatvora. ja rekoh pa da ne bude alergicna, ona kao ma neeee. a kamilica je bas alergogena, koliko ja znam.
< Poruku je uredio Macaki -- 27.1.2012 11:01:36 >
|
|
|
|
RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama 27.1.2012 11:11:59
|
|
|
|
Anoniman
|
Meni je dr rekla ne junetinu, ne teletinu deci alergičnoj na kazein, ali taj savet se ne poklapa kod svih, bojkica i Snelle su pisale da im je savetovana baš ta vrsta mesa. Ne znam koliko će vam voda od kuvanog mesa pomoći oko KS. Ali, dok uvedeš još 2-3 povrća, ona će imati skoro 6 meseci, i MISLIM (nisam sigurna, pitaj ostale mamike na temi Ishrana 3-6 ili Ishrana 6-9) da tada već možeš dati meso. Što se kamilice tiče, imaš i temu o njoj. Ne znam šta da ti kažem. S obzirom na to da sam ja alergična na polene, i da je Marko definitivno nasledio sklonost ka alergijama od mene, moja dr nije bila za davanje bilo kakvih čajeva. Posebno ne kamilice, jer se tu koristi cvet. Ono što sam dala na svoju ruku, bez da dr zna, je beli slez, jer se tu koristi koren. On je dobar za kašalj, ali ne znam koliko bi pomogao kod zatvora. Realno, mislim da bi je i obična slatka voda proterala. Ubaci joj cuclu od flašice u usta i stisni dudu da joj ucuri malo u usta. Deo će pljunuti, deo progutati. Pa tako svako malo. Ili prosto špric i sipkaj u usta i gotovo.
|
|
|
|
RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama 27.1.2012 11:33:51
|
|
|
|
Anoniman
|
IZVORNA PORUKA: Macaki jel treba da bude pauza izmedju, npr. 2 sata ?
|
|
|
|
RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama 27.1.2012 11:38:04
|
|
|
|
ishler
|
Macaki, Moj savet je prvo povrce i voce pa meso. Tvoja beka ima slicne probleme sa probavom kao i moja sto je imala kada smo uvodili c.hranu tako da je moje misljenje da je meso tesko,i da ide na kraju, tj, posle voca i povrca,bar smo tako mi a i regulisala s stolica,tj. navikli smo se na hranu Nemoj se plasiti za k.s ima dece koja nece nista da jedu do 1god vec samo da sisaju pa im nista ne fali. Naravno nisam za to ali po meni je sve ovo navikavanje na hranu prvih god dana, a ja moju beku ne teram da jede nego koliko pojede,mada uglavnom dobro jede ali obavezno trazi i sisanje,toje poslastica. Samo bez stresa
|
|
|
|
RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama 27.1.2012 11:52:03
|
|
|
|
Anoniman
|
Ah, moj savet je voće, povrće pa meso , ali se niko ne slaže sa mnom. I ja mislim da ne treba juriti sa mesom, mi ga jesmo uveli kao 5-6 namirnicu (ne sećam se), ali mi smo uvođenje čvrste hrane počeli gaktički sa 7 punih meseci, te je meso stiglo na red tek oko 9og (ako se dobro sećam)... Ni ja se ne bih opterećivala krvnom slikom, ali i to, kao i mnoštvo drugih stvari ne volim da kežm ženama, jer se većina ne slaže sa mnom. Bebe su prosto malokrvne, i smatram da imaju foru bar do prvog rođ, pa i duže da to srede ishranom. Luki sam prvi put vadila krv sa punih 5 godina jer je pedijatar koji ga vodio smatrao to kompletno nepotrebnim, govorio je "Bzvz bockaš dete, a znamo da je malokrvan, srediće se!", i zaista - KS genijalna. Jeste, sniženi su mu MCH, MCV malo, ali je HGB super, i dr kaže da je to ok. I kod Marka se HGB sam sredio. Pred hospitalizaciju mu je bio 88, kada mu je ukinuto mleko (alergen), i kada je počeo da klopa čvrstu hranu, za koji mesec je HGB bio negde između donje i gornje granice, sada je bliže gornjoj. Nisam strikno čekala 2 sata, ali sam nekako odvojila. Tipa, 15min pred obrok, ili nekada kao kompletnu nevezušu u sred ničega, nevezano za obrok.
|
|
|
|
RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama 27.1.2012 11:56:24
|
|
|
|
ishler
|
Tash, kao sto sam i napisala misljenja nam se poklapaju,a za voce pre povrca jesam kod beba koje imaju problema sa stolicom, mislim da na kraju sve jedu samo treba biti istrajan.
|
|
|
|
RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama 27.1.2012 12:28:39
|
|
|
|
Anoniman
|
dala sam joj tikvicu, za sad joj nije nista. prvo je napravila facu kao da ce da povraca, a onda joj se izgleda dopalo. prosto se naljutila kada je videla da cu da sklonim. sto se tice uvodjenja namirnica, ja sam nesto ovako zamislila: naredna dva dana tikvica, sutra ponovo sama, a za obrok krompir, a u nedelju sama tikvica ceo obrok. sledece nedelje cu da uvedem ili blitvu ili spanac da bi imala nesto za ks, i jabuku da bi imala nesto protiv zatvora. onda cu one tamo nedelje da uvedem jos jednu vrstu povrca (blitvu ili spanac, sta preostane, ili brokoli) i junetinu. a jabuku cu onda kao sokic moci da dajem kad god prigusti. ili da pre mesa uvedem kukuruzno basno? (palentu) da li bih smela da joj ponovo danas skuvam malo sljivice i dam vodu da pije?
< Poruku je uredio Macaki -- 27.1.2012 12:30:17 >
|
|
|
|
RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama 27.1.2012 12:31:12
|
|
|
|
ishler
|
Ja sam sljivu uvela medju prvim vocem, smes da joj das u skuvanu sljivu sa tom vodicom,mada moja beba nece to da pije. PS. prvo palenta, pa meso po meni
< Poruku je uredio ishler -- 27.1.2012 12:33:27 >
|
|
|
|
RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama 27.1.2012 12:36:10
|
|
|
|
Anoniman
|
IZVORNA PORUKA: ishler mislim da na kraju sve jedu samo treba biti istrajan.
|
|
|
|
RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama 27.1.2012 12:42:36
|
|
|
|
Anoniman
|
IZVORNA PORUKA: Macaki sto se tice uvodjenja namirnica, ja sam nesto ovako zamislila: naredna dva dana tikvica, sutra ponovo sama, a za obrok krompir, a u nedelju sama tikvica ceo obrok. sledece nedelje cu da uvedem ili blitvu ili spanac da bi imala nesto za ks, i jabuku da bi imala nesto protiv zatvora. onda cu one tamo nedelje da uvedem jos jednu vrstu povrca (blitvu ili spanac, sta preostane, ili brokoli) i junetinu. a jabuku cu onda kao sokic moci da dajem kad god prigusti. ili da pre mesa uvedem kukuruzno basno? (palentu) da li bih smela da joj ponovo danas skuvam malo sljivice i dam vodu da pije? E ako nakon celog obroka čiste tikvice ne kaki, ne znam šta šta da kažem. Meni se kaki već kad pomislim. Ništa te dalje nisam razumela... Danas je petak, prvi dan tikvice. Subota i nedelja i dalje tikvica. pon, ut, sre - blitva (npr) četv, pet, sub - jabuka (npr) ned, pon, ut - brokoli (npr) sre, četv, pet - ??? (npr ) Uzela sam redosled kako sam te razumela da želiš da uvodiš. Kontam da ti sada u startu ne treba i blitva i španać, to je isto sr, drugo pakovanje, samo je blitva zdravija (ako sam dobro shvatila), i manje alergena od španaća (taki mi reče dr u DZ). Piči bre ženo, šta si se zbunila!? Ako ovako budeš uvodila, zaista ćete meso uvoditi u avgustu.
|
|
|
|
RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama 27.1.2012 13:17:44
|
|
|
|
ishler
|
Ni meni nije kakila, jedino od kruske ,jabuke, palente,i sljive lepo kaki,ostalo nista,tako da je nesto od toga obavezno svaki dan
|
|
|
|
RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama 27.1.2012 13:31:02
|
|
|
|
Anoniman
|
IZVORNA PORUKA: Tash Ništa te dalje nisam razumela... Danas je petak, prvi dan tikvice. Subota i nedelja i dalje tikvica. pon, ut, sre - blitva (npr) četv, pet, sub - jabuka (npr) ned, pon, ut - brokoli (npr) sre, četv, pet - ??? (npr ) ili mozda ned, pon, uto - palenta ili bolje da to dajem ponedeljkom? inace u ponedeljak joj je imendan, ne bih bas da cackam mecku tada..
|
|
|
|
RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama 27.1.2012 15:01:28
|
|
|
|
Anoniman
|
Mici, nemam ja pojma kojim redosledom ćeš da uvodiš namirnice, to moraš sama da odlučiš. Ja sam sama odlučila, Yula je sama odlučila... ne mogu ja preuzeti odgovornost za tvoje dete ako ne daj Bože nešto ne bude ok, ti si joj mama, i ti si ta koja ima instinkt i slušaj ga! Umrla sam od smeha na komentar o imendanu! Danas je Sv. Sava, nisi trebala danas tikvicu... Šalim se naravno, ali mislim da malo preteruješ. Neki ljudi baš za prvi rođendan odluče da daju čokoladu jer je tada kao dete veliko, a ti bi mogla baš za imendan da odlučiš da joj nije ništa i uvedeš novu namirnicu. Imam utisak da samo tražiš razlog zašto ne uvoditi novu namirnicu. Nemoj se ljutiti, od srca sam ti ovo rekla. S druge strane, nikuda ne kasniš, i ako će ti biti lakše, preskoči ponedeljak.
< Poruku je uredio Tash -- 27.1.2012 15:02:57 >
|
|
|
|
RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama 27.1.2012 15:06:22
|
|
|
|
Anoniman
|
Evo nas kod kuce. Izasli izbolnice u utorak, ozdravili, osip se povukao jer tamo prakticno nista nije jeo osim Alfare-a I to je trajalo citav jedan dan, sad je opet osut oko usta, a ja nemam pojma vise od cega Nista novo mu nisam uvodila, poludecu vec...
|
|
|
|
RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama 27.1.2012 15:09:03
|
|
|
|
Anoniman
|
Pitala sam te već negde pre: kakvu dudu koristite? Ja sam sa Nuk-a prešla na Avent jer je Nuk nakrivljen prema obrazima, naleže na njih, a Avent je ravan, pa manje naleže, nekako odstoji. Htela sam danas da ti šaljem sms, ali je bilo 8 ujutru, kao rano je, posle ću i zaboravila.
|
|
|
|
RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama 27.1.2012 15:51:37
|
|
|
|
Anoniman
|
Nukovu i koristimo, razmisljala sam i da to promenimo. Probacu drugu, pa da vidimo. Mije rano da mi saljes u 8h ujutro, mi smo aktivni vec od 6-pola 7h
|
|
|
|
RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama 27.1.2012 18:33:18
|
|
|
|
Anoniman
|
Krenula sam danas sa paprikom. Kupila sam i cveklu. Kelerabu nisam našla.
|
|
|
|
RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama 27.1.2012 22:09:39
|
|
|
|
Anoniman
|
tash, videla sam juce u maxiju kelerabu. zille, dobrodosli kuci.
|
|
|
Poslednje teme sa foruma
Najčitaniji sadržaji u rubrici Prirodan izbor za miran san vaših mališanaNedostatak istog može negativno uticati na fizičko i mentalno zdravlje roditelja, smanjujući njihovu sposobnost da se no...
Anketa
Najlepse je:pisuljicapomozite :)Adrijana (
19%)
Sofija (
23%)
Aurora (
13%)
Hana (
45%)
Ukupan broj glasova: 91Hvala za glasove. Glasao/la si za sve aktuelne ankete. Izradi
svoju anketu!