Logoped LexisPro
|
IZVORNA PORUKA: Mimica bg Odlicno ste ovo uradili, svaka cast! Treba mi savet..sin ima 2god i 3 meseca, i vrlo malo izgovara razumljive reci, tipa: oda ( voda ), kos ( sok), me me je mleko,ade, dodi, di si ( gde si ), tu si, nece, duda, ono, ovo, i naravno, mama, tata, baba, bata..ali kao beba od 10/11 meseci je govorio mnogo vise, npr. znao je da kaze ko je koja baba po imenu, tatu je zvao po imenu, hteo je i znao da oponasa zivotinje, da pokaze gde su mu oci, usi, ruke, noge..sad to uopste nece da uradi, i za sve sto trazi uperi prstom i kaze 'ono,ono' ili nas uhvati za ruku i vodi do zeljene stvari. A inace prica na nekom svom jeziku koji niko ne razume, i to bas bas prica, posebno kad je u vrticu ili ispred ogledala. Veoma voli muziku, i pokazuje sklonost ka instrumentima, pa mu mi tako cesto pustamo muziku i dajemo mu da svira :) u vrticu su nam rekli da ne brinemo, da je on verovatno lenj, a sto se muzike tice prepoznaje svaki takt, igra i peva opet na svom jeziku, i da se do 3.godine ne sekiramo ako ne progovori normalno. Sta nam Vi savetujete, i da li je ovo normalno za njegov uzrast? Hvala u napred! Na uzrastu od 2 godine očekujemo da dete ima u svom rečniku, u proseku, oko 300 reči. Dete bi trebalo da "pravi" proste rečenice i izvršava jednostavne naloge. Međuti,, svako dete je individua za sebe i odstupanja su moguća. Kada je u pitanju razvoj govora i jezika, ono što želite da vidite kod vašeg mališana je stalan napredak tokom odrastanja. Kada kažemo napredak mislimo na usvajanje novih glasova, fraza, reči i konstruisanje novih rečenica. Probajte da radite sa detetom-u više navrata imenujte predmete ili igračke kako bi naučilo par novih reči. Takođe, zahtevajte od njega da kada nežto traži to i imenuje "Daj vodu". Ukoliko i u narednim mesecima dete ne pokaže napredak u razvoju govora i jezika savetujemo vam da posetite logopeda. Verujemo da nije ništa ozbiljno i da dete treba stimulaciju. Takođe, mislimo da je pogrešno čekati 3. godinu života jer to nije "prekretnica" u razvoju govora i jezika. Lakše je na ranom uzrastu sa par vežbica i saveta usmeriti dete i roditelja ka pravilnom usvajanju govora, te postići dobre rezultate, nego na kasnijem uzrastu korigovati pogrešno naučeno. Lep pozdrav Logopedski Centar LexisPro
|