Logoped LexisPro
|
IZVORNA PORUKA: peca Veliki pozdrav za logopeda i svaska cas_t za temu Pozdrav, ja imam cerku rodjenu 29.02.2012 to je odprilike godinu i sedam meseci :) Ona je inace jako svojeglava, mozda da kazem i malo lenja :) Sve je od puzanja, hodanja, i tih stvari radila kad je ona zelela :) Nikad je ni u cemu nisam forsirala, verujem da ce tako i progovoriti :) Jos uvek ne prica nista konkretno, sem sto zna da kaze ne, ponekad kaze mama, tata baba, daj, de si, s tim da to baba nema nikakvo znacenje, jer baba nije cesto u nasem drustvu, vice da, da, bu, bu, capa, capa, razne varijacije na temu i tako neke besmislene reci :) Kad uzme nesto da radi , zadubi se i sita se isprica sama sa sobom, uhvati je nekad pa brblja bez prestanka, razlicite slogove, smisleno menjajuci tonalitet tog njenog izgovaranja :) Ja kad joj nesto pricam uglavnom me ne slusa, to joj je dosadno... Jednom prilikom smo bili kod logopeda koji nas je izgrdio jer nije znala gde zeka pije vodu, i jos neke sitnice koje je logoped pitao :) Dijagnoza joj je - ona je nezainteresovana :D Ne znam kako se ta dijagnoza leci :D Inace je jako pametna, bista, namazana, apsolutno sve razume sto joj pricam, cak i ono sto mi ni u ludilu ne bi palo na pamet da razume, sve sto joj kazem radi, odavno vec koristi nosu, zna sta je soba, kuhinja, kupatilo, kad nesto prospe uzme krpu i obrise, sve zna da otvori, sama uzme sok, skine slamku gurne u rupu, plazmu otvara sama, sve provali, i vidim kako upija sve moje pokrete ali reci ne, djubre baca u kantu, kad dodjemo kuci kuca na vrata pre nego sto udje haha, sama se skida, oblaci, kad joj kazem daj nesto da, pljuni, pljune, jednino ne razume kad joj kazem da nesto ne dira i kad joj objasnjavam da mora da jede, tad koristi ono ne :P Pametna je i podmukla, ali ne prica... Ja se sad ne sekiram nesto mnogo ali me to jednostavno nervira. Ja sam sa 3 godine znala da citam i da pisem sto takodje nije bitno ali ona ce skoro dve godine i ne prica uopste dok njeni vrsnjaci sklapaju recenice. Ide u jaslice, njeni vrsnjaci vec broje do 15. Ja radim, muz radi, nismo non stop sa njom, ali kad sam sa njom uglavnom se trudim da sto vise pricam sa njom, naravno nikako bebecim jezikom, ali od svega toga slaba vajda :) Raspisala sam se ja, u svakom slucaju SVE me razume, ali ne prica, a vec dugo brblja. Planiramo ponovo kod logopeda kad bude potpuno zdrava, posto je onako smrkava, ali me u svakom slucaju zanima jos neko misljenje :) Ja iskreno jedva cekam da se ispricam sa njom :D Poštovana, Puno smo pisali na ovom forumu o stimulaciji razvoja govora kod dece na tom uzrastu, te Vas molimo da pogledate ranije odgovore gde ćete naći detalje i budite slobodni da primenite te savete. Moguće je da Vam njen karakter ne dozvoljava da intervenišete kada Vi želite ali probajte. Ukoliko ne želi danas da prihvati neku aktivnost možda će joj to biti zanimljivo za tri dana kada bude u boljem "raspoloženju". Nemojte odustajati. Na primer, kratke priče u slikama mogu da zainteresuju decu. Mislim da ne morate da je učite da pokaže gde zeka pije vodu, može i nešto drugo, ali da ima veze sa njenim delovima tela. Takođe, da može da pokaže gde je lutkino oko, nos, ruka...Probajte da imitirate životinje koristeći igračke ili slike tih životinja i tražite da ona to ponovi. Ne želim da vas zabrinjavam ali neki prosek za dete staro 24 meseca je oko 300 reči u rečniku. Verujemo da, ukoliko i u narednom periodu nema napretka u razvoju govora, trebate posetiti logopeda. Srdačno, Logopedski Centar LexisPro
|