marketing RR
|
Kratko ću objasniti šta bi dete do 18. meseca trebalo da "usvoji". Što se tiče senzomotornog razvoja dete bi već trebalo da hoda i da puže četvoronoške uz stepenice, stavlja kocku na kocku ili loptu u čašu, žvrlja po hartiji, lista knjigu. Kada je govor u pitanju do 18. meseca većina dece ima aktivan rečnik od par reči (mama, tata...), razume jednostavne naloge (dođi, idemo) i npr. na zahtev pokazuje delove tela (pokaži nonu-noga). Na emocionalnom planu deca već imitiraju da bi nasmejali okolinu, prave pantomimu u ogledalu, pokazuje prstom kada nešto hoće... Na osnovu informacija koje ste mi dali, čini se da je Vaše dete malo nezrelije od vršnjaka, ali ne značajno. Ovo sve možete da popravite i nadoknadite. Prvo, ojačajte mišiće govornih organa tako što ćete dati detetu malo čvršću hranu (npr. koru hleba) da žvaće (ne mora nužno da guta i pojede, cilj je da ojača vilicu, jezik i nepce žvaćući), igrajte se oblizivanja, plaželja, coktanja, imitacije konjski kas i dr. Napravite plan kako ćete početi da ukidate dojenje. Znam da je teško ali dete mora da očvrsne, biće bolje za njega. Drugo, pričajte! Zvuči šašavo, ali sve što da radite u prisustvu deteta opisujte-Sada idemo napolje, samo da mama uzme kišobran...Ovo je kao da razgovarate sami sa sobom ali ćete, sigurna sam, ubrzo dobiti feedback :-) Nemojte očekivati da dete odmah kaže kuca već ga učite da kaže av-av. Pevajte pesmice umesto pričanje priča. Pesmice kao npr. taši-taši i slične koje će zahtevati da dete aplaudira, te time učestvuje u komunikaciji (samo neverbalno na početku). Kada govorite detetu sedite preko puta njega i gledajte ga u oči i lice kako bi moglo da vidi šta vi radite, te imitira pokrete vaših govornih organa. Motorika je važna. Valjajte se na podu, dobacijte loptom, dajte detetu da hvata, uzima, prevrće predmete u rukama kako krupne, tako i sitne predmete. Pustite ga da žvrlja debelim bojicama po tabli (papiru). Možete da idete i na bazen. Što više uključivanja deteta u socijalnu interakciju sa ostalom decom, ali i sa odraslima. Park, igraonica ili upis u jaslice (razmislite o tome). Odvojite dete povremeno na par sati od Vas i supruga. Neka provede jedan do dva sata sa npr. Vašom prijateljicom koja ima dete, Vi ponudite da pričuvate njeno dete. Ovo su samo neke od ideje. Ovim ćete pokriti sve elemente razvoja - govor, motoriku, socijalizaciju i emocije. Nadam se da sam pomogla. Lexis centar
|