Logoped LexisPro
|
IZVORNA PORUKA: nemirni Imam djecaka koji je tek napunio 3 godine. On skroz slabo prica. Kada je bio mali, dosta je gledao crtane na engleskom, i sada puno, jako puno rijeci govori na engleskom. Ukinuli smo mu odavno sve na engleskom, izbacili crtane uopce, i vec je jako puno rijeci usvojio i na nasem jeziku.Vodila sam ga logopedu, psihologu, oni kazu da je on jako ziv, paznja mu je nula, sve ga interesuje itd. Jako je nemiran, on nikad ne miruje, naucio je da koristi wc, zna da broji do 10 i na nasem i engleskom, zna boje, zivotinje, ma svasta nesto. Kada vidi neko dijete, pridje mu, zagri, poljubi uvijek, ali nekako odmah uzme igracke i sam se igra, nema da se igra sa drugom djecom. Kaze mi psiholog dA je to normalno za njegov uzrast. Inace je veoma veseo djecak, voli da se mazi, da bude u centru paznje, zna jako puno pjesmica. Mene najvise brine sto npr. kad nam neko dodje, on nista ne reaguje kad mu se neko obraca, nema te neke dvosmjerne komunikacije, on bas ignosrise kad mu neko nesto prica, bas nekako u svom svijetu mi izgledA. Od ostalih elemenata autizma stvarno nema nista, jako je osjecajan, kad vidi da neko place i on odmah place ili dodje pa te tjesi, voli da se igra sa starijom djecom, da ga ganjaju, igraju lopte, sakrive, autica. Voli slagalice, kockice, ali nema te elemente autizma da sad igra neke neuobicajene igre, npr. da vrti tockove ili da slaze kocke u neke nizove itd. kAze mi psiholog da je mozda puno gledao crtane pa da je nekako mozda zbog toga u svom svijetu, jer nema druge elemente autizma.Interesuje me Vase misljenje. Vrlo je teško dati mišljenje na osnovu ovoga što ste napisali. U ovakvim slučajevima nezahvalno. Dete na uzrastu od 3 godine u proseku ima rečnik od 500 do 1.000 reči i u stanju da pravilno produkuje 50% do 70% konsonanata. Dobro bi bilo, ukoliko ste u mogućnosti, da otpočnete intenzivan logopedski tretman. Veoma je važno sprovesti provelu sluga (audiometriju). Verujem da ste to već uradili? Srdačno Logopedski Centar Lexis
|