leamalamut -> RE: Dojenje - vase iskustvo II deo (18.3.2013 22:28:46)
|
Evo da i ja podelim svoje iskustvo.Porodila sam se carskim rezom i moja beku sam videla tek posle 5 dana .... zbog nekih sumnji u trudnoci odmah po rodjenju je prebacena na Tirsovu gde su je ispitivali naarednih 15 dana . Imala je 2500gr na rodjenju , nikakvih tegoba niti bilo sta . Ja sam joj se pridruzila 7 dan rodjenja .Do tad je bila na vestackoj hrani i dva dana sam joj donosila moje izmuzeno mleko...taj period ne daj Boze nikom , ali ta prica je za neku drugu temu .Pri tom meni je mleko krenulo drugi dan porodjaja kada mi je sestra iz laktarijuma stisnula bradavicu...a ja se pogubila i odusevila . Naredna dva bolnicka dana sam se izmuzala da bi po izlasku iz bolnice imala ploce a ne grudi...uh to je bilo bolno ali me je setra moja uhvatila i dva sata smo obe masirale i uspele da razbijemo te ploce .Nakon toga sam se na tri sata izmuzala ... Kada sam beku prvi put stavila na siku odmah je uhvatila , ali posto je bila majusna nije mogla lepo i jako da vuce.Tu sam par dana kombinovala vest.mleko i svoje mleko .Da bi po dolasku kuci (nakon 21 dan od porodjaja) , krenula samo sa mojim mlekom ali preko flasice .Davala sam joj sisu malo je vukla .Pa sam tih prvih dana kuci sve navijala sat , pola sata pre isteka tri sata da se izmuzem pa joj dam ...kuku kad se samo setim , samo sto nisam stavila ispred zgrade natpis ,,otkupna stanica'' :) . Po savetu moje divne patronazne beku sam prvo stavljala na siku pa koliko vuce da vuce a predhodno se malo izmuzem pa joj to posle podoja dam da ne bi mleko stalo jer je NAJBOLJI STIMULANS stvaranja mleka upravo bebino sisanje , ni jedna pumpica tu ne pomaze.Malo po malo i beka je ocvrsla dovoljno da sisa ceo podoj tako da smo flasicu vec sa dva meseca izbacili osim u prilikama kada sam morala da izadjem pa da ostavim mleko ... Vestacko nismo do sad koristili a evo vec ima 6 i po meseci ... Za sve ovo vreme imala sam dva puta upale dojki , jedne pa druge , neki oblik mastitisa , jednom su mi krvarile jedva sanirala , imala oba puta temperature po 39 , pila Panklav i sve vreme dojila .Imala sam neposredno po dolasku kuci i hematom na rani od CR-a i tad temp. bol , lekovi ali sanirano . Pre dva meseca i upalu grla opet temperatura i Panklav...proslo posle dva tri dana .Sve vreme dojim . Sad smo uveli dohranu povrce i neke vocle uglavnom i isprobavamo meso ... Nekad je raspolozena a nekad je uopste ne zanima...Sika je i dalje primarna i kao obrok i kao poslastica i kao uspavanka . Dojim je na zahtev . Ima dana kada se sama uobroci pa to bude na 3 ili 4 sata . Nekad nema nikakve logike . Sada posle malo vise od 6 meseci od rodjenja ima 7.400gr sto mislim da je dobar napredak. Ovo mi je prvo dete , svasta sam prezivela u trudnoci i posle porodjaja , raznih komentara i prognoza i dijagnoza ali sam se ja za nju izborila .I sad gledam jednu smeskicu ,zdravu i pravu , srecnu i zadovoljnu kako loka i vrti moj lancic kao jarence repic i mislim da lepse nesto nisam dozivela .Dojenje stvara neverovatnu vezu i radost izmedju majke i bebe i ko god ima mleka treba da doji .Svakako da nije lako , da ima dosta toga o cemu moras voditi racuna , u pocetku se moraju isforsirati ti mlecni kanali da prorade , brinuti o dojkama, leciti se kad je potrebno i biti istrajan .Moja se nekad budi jednom a nekad imam utisak i sto puta nocu da bi sikala . I ne znam kad cu celu noc prespavati ali neka .... i to ce proci i doci na svoje mesto .Mi smo majke , zene stene , sve izdrzavamo ...
|
|
|
|