Lu -> RE: Kako produžiti porodiljsko bolovanje? (18.10.2011 20:06:42)
|
IZVORNA PORUKA: Tea2 Znam da slične teme postoje,ali ni u jednoj nema konkretnih i skoro ažuriranih podataka o načinu ostvarivanja prava na bolovanja po razlićitom osnovu.Pravilnici se stalno menjaju.Koliki razmak između bolovanja?Kada se ide na komisiju? Mene konkretno sada muči pitanje koliko mogu da dobijem na osnovu deteta koje ima 14 meseci,a koliko na dete od 6 godina?Koristila sam 15 dana na osnovu mlađeg deteta,15 dana na osnovu starijeg.Imam li pravo još 15 na osnovu mlađeg deteta?Molim ,pomozite!!!! IZVORNA PORUKA: minavb Imaš.Ima pravo na dva puta po dve nedelje, samo mora druga dijagnoza ili na drugo dete. Meni je dr otvorila prvo 15 dana na jednu dijagnozu pa nastavila 15 dana na drugu za isto dete. IZVORNA PORUKA: Tea2 Hvala,Minavb.Ja sam vec iskoristila 15 dana na mlađe dete,sada koristim 15 dana na starije dete.I dalje mi nije jasno da li imam pravo jos 15 dana na mlađe dete. IZVORNA PORUKA: minavb P imaš, kažem ti ja sam dobila dva puta 15 na jedno dete. IZVORNA PORUKA: Tea2 Super ako je tako. IZVORNA PORUKA: bea83 Tea, sad sam pogledala Zakon o zdravstvenom osiguranju (član 79. se odnosi na ono što tebe zanima KLIK) i iz propisa proizilazi da imaš prava na bolovanje do 15 dana radi nege deteta do 7 godina u svakom pojedinačnom slučaju bolesti, odnosno o svakom dužem odsustvovanju sa rada odlučuje komisija za bolovanje. S obzirom da si iskoristila 15 dana za jedno, i 15 dana za drugo dete, što ukupno iznosi 30 dana, mislim da lekar mora da te uputi na komisiju za svako dalje produženje. Ovo pišem samo strogo tumačeći zakon, ali nisam sigurna da li bi lekar mogao da ti napiše neku drugu dijagnozu za prvo dete pa da po osnovu toga ti produži još bolovanje bez komisije (mada iskreno mislim da ne može jer bez obzira na dvoje dece gleda se ukupno trajanje bolovanja po osnovu jednog razloga a to je u ovom slučaju nega člana uže porodice). Jedino što znam sigurno da možeš da uradiš jeste da produžiš bolovanje još 30 dana po osnovu drugog razloga na primer usled svoje bolesti (ne daj Bože, ali ako imaš ginekologa ili nekog dr opšte prakse koji bi ti izašao u susret to bi ti rešilo problem. Izvini ako ti nisam mnogo pomogla, ovo baš nije moja oblast, ali pokušala sam da ti približim zakonske odredbe IZVORNA PORUKA: minavb Ja mislim da je bas ovako kako bea kaze.
|
|
|
|