Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".
Saznajte više.
Korisnici na ovoj temi: niko
|
|
Korisnik | |
|
|
RE: Peticija: produzenje porodiljskog radi br... 14.4.2011 15:46:36
|
|
|
|
minavb
|
IZVORNA PORUKA: Olga RR mogu da pronadjem pravilnik i da ga ispregledam ali na kraju ce biti samo moje misljenje kojoj deci treba produziti negu neka se mame javljaju pa cemo iztrijazirati ali bih volela da MN ili jos neko radi istu stvar da mozemo da uproedimo Ko?
|
|
RE: Peticija: produzenje porodiljskog radi br... 14.4.2011 15:47:10
|
|
|
|
Verus
|
Odlicno Olga i to je pocetak: -deca sa GER-om dok ne pocnu lakse da jedu (18ti mesec mozda?) -deca sa dijabetesom -deca sa problemima motorike naravno -deca sa alergijama na hranu (da bude dozvoljno da se hrana donosi sa detetom spremljena kod kuce, obelezena imenom) -deca sa psiholoskim problemima (sta bi tu spadalo? dete koje se i pored rane socijalizacije tesko navikava i snalazi sa drugima??) ??? jos?
|
|
|
|
RE: Peticija: produzenje porodiljskog radi br... 14.4.2011 15:49:20
|
|
|
|
minavb
|
IZVORNA PORUKA: Verus RR Odlicno Olga i to je pocetak: -deca sa GER-om dok ne pocnu lakse da jedu (18ti mesec mozda?) Realno , mali je procenat ovakve dece kao sto je Vanja. Ovde bi procenu morao da da gastroenterolog, tj preporuku. Astma?
|
|
RE: Peticija: produzenje porodiljskog radi br... 14.4.2011 15:52:22
|
|
|
|
Verus
|
Nema veze=koliko god da ih je a postoji validno medicinsko potkrepljenje za bolovanjem-onda treba da ga dobije. -astma=da, mada Olga, ne znam da li se astma tako rano razvije kod dece? Ona obicno krene kao posledica alergija...ne?
|
|
|
|
RE: Peticija: produzenje porodiljskog radi br... 14.4.2011 15:53:17
|
|
|
|
Verus
|
IZVORNA PORUKA: Verus RR Odlicno Olga i to je pocetak: -deca sa GER-om dok ne pocnu lakse da jedu (18ti mesec mozda?) -deca sa dijabetesom -deca sa problemima motorike naravno -deca sa alergijama na hranu (da bude dozvoljno da se hrana donosi sa detetom spremljena kod kuce, obelezena imenom) -deca sa psiholoskim problemima (sta bi tu spadalo? dete koje se i pored rane socijalizacije tesko navikava i snalazi sa drugima??) ??? jos? -astma -hronicni bronhitis (da li se ovo cesce desava) -hajde da kazemo: bolesti gornji disajnih puteva (pa se moze nabrojati: astma, bronhitis itd)
|
|
|
|
RE: Peticija: produzenje porodiljskog radi br... 14.4.2011 15:53:43
|
|
|
|
Olga75
|
sta : ko Mina ko hoce neka radi ali bitno je nekoliko misljenja moje ne vredi previse , ja sam samo lekar opste prakse ali mozda ovde ima specijalista vaspitaca pa cak i sestara u jaslicama koje iz prve ruke mogu nabrojati probleme zbog kojih bi neka deca trebalo da ostnu sa mamom i nakon isteka tzv porodiljskog
|
|
RE: Peticija: produzenje porodiljskog radi br... 14.4.2011 15:53:59
|
|
|
|
minavb
|
Mojoj koleginici se pre 15 godina desilo da joj dete posle opstruktivnog bronhitisa dobije astmu. Produzili joj tata bolovanje po tom osnovu. Olga pitam koga predlazes da posaljemo pp ako tog nekog nema da se javi. Dobro kazes, vaspitacice znaju sa cim se muce deca u vrticu.
< Poruku je uredio minavb -- 14.4.2011 15:55:08 >
|
|
RE: Peticija: produzenje porodiljskog radi br... 14.4.2011 15:56:32
|
|
|
|
Olga75
|
bronhitis je cesci ali nije razlog za produzenu negu
|
|
RE: Peticija: produzenje porodiljskog radi br... 14.4.2011 16:00:49
|
|
|
|
Verus
|
ok on ispada sa liste, osim ako je vec presao u astmu, pa treba duza nega mislis?IZVORNA PORUKA: Olga RR bronhitis je cesci ali nije razlog za produzenu negu
|
|
|
|
RE: Peticija: produzenje porodiljskog radi br... 14.4.2011 16:07:11
|
|
|
|
Olga75
|
ako je astma u pitanju kod tako malog deteta moze da bude ali ne mora kazem ti , moram da pogledam pravilnik i sve prostudiram
|
|
RE: Peticija: produzenje porodiljskog radi br... 14.4.2011 16:20:36
|
|
|
|
Anoniman
|
Koliko sam ja videla na netu, porodiljsko se produzava u vecini slucajeva zbog motorickih ili psiholoskih problema deteta. E, sad, ima neka varijanta bolovanja zarad nege deteta, moze se dobiti 4 meseca, ali isplacuju kao i za svvako bolovanje 65%. Mina i Nensi mogu to da pokusaju.
|
|
|
|
RE: Peticija: produzenje porodiljskog radi br... 14.4.2011 16:29:27
|
|
|
|
Tea2
|
Po nekom starom pravilniku,dobijalo se i na astmu,i na ravna stopala....dalje ne znam.Ne znam gde naci taj pravilnik,ocigledno je bio liberalniji.Mozda traziti da se vrati...pre ce mozda to uspeti ,nego da se ovaj novi dopunjuje.
|
|
|
|
RE: Peticija: produzenje porodiljskog radi br... 14.4.2011 18:51:18
|
|
|
|
Anoniman
|
Anajid je mislim vaspitacica u vrticu, ali mislim da radi sa starijom decom. Ako se astma javlja kasnije ne treba biti na spisku, vec samo ono sto moze posluziti kao osnov za produzetak porodiljskog a ne otvaranje bolovanja za negu dece
|
|
|
|
RE: Peticija: produzenje porodiljskog radi br... 14.4.2011 19:32:03
|
|
|
|
zoća
|
astma kod tako male dece još uvek se ne dijagnostikuje nego samo opstruktivni bronhitis koji nije indikacija za produžetak porodiljskog
|
|
|
|
RE: Peticija: produzenje porodiljskog radi br... 14.4.2011 19:39:50
|
|
|
|
anajid
|
Evo mene.Da ja radim sa vecom decom,a radila sam i u jaslicama jedno vreme.Izvinite,imam sad goste,pa se javim kasnije!
|
|
|
|
RE: Peticija: produzenje porodiljskog radi br... 14.4.2011 19:42:49
|
|
|
|
Verus
|
Super anajid! Hajde nam daj svoje iskustvo sa malom decom od godinu dana: cega je tu bilo, sta ti mislis da bi trebalo biti na listi i pomenuti se u peticiji?
|
|
|
|
RE: Peticija: produzenje porodiljskog radi br... 14.4.2011 21:06:02
|
|
|
|
vukosava
|
IZVORNA PORUKA: minavb I nensi i ja pocetkom maja idemo na komisiju. Vuko, Vanju nikad niko osim mene nije hranio jer ima averziju prema jelu. Jednom je moja mama probala i ispovracao joj se. Mozda bi se vremenom navikao na nekoga drugog, a to ja bas i hocu da postignem. AKo dobijem produzenje, uzela bih devojku pola radnog vremena da vezba sa mnom hranjenje i sleep feeding, pa da ga preuzme kad krenem na posao posto bih vrtic da odlozim. Nadala sam se da cemo problem prevazici pa da krene od septembra u vrtic, ali vidim da to nije moguce. Tatta ne moze da pomogne jer je tatin posao posebna prica. probajte vise puta pa ce moci 100 % moze da povraca bilo kad... ne kapiram kako ga nije niko drugi hranio, jel ga jos samo dojis?
|
|
|
|
RE: Peticija: produzenje porodiljskog radi br... 14.4.2011 21:07:12
|
|
|
|
vukosava
|
ako neko pusi u kuci, a dete ima astmu ili bronhitis, bolje mu je da ide u vrtic gde niko ne pusi... sa jedne tacke gledista...
|
|
|
|
RE: Peticija: produzenje porodiljskog radi br... 14.4.2011 21:12:45
|
|
|
|
anajid
|
Cure,nazalost nisam i nemam vremena iscitati sve postove.Problem sa GER-om je stvarno specifican,nisam se do sad nikada susrela sa tim.Inace,ako su deca na nesto alergicna moguce je doneti poseban obrok za to dete.Ne znam sta ste jos pominjale,hajde neka neko malo sumira probleme koje ste planirale svrstati na ovu listu. Edit:procitala spisak koji je Verus postavila.Slazem se sa navedenim.Ako se set_im jos nekih stvari dodacu,iako mislim da ste vecinu za taj uzrast obuhvatile.
< Poruku je uredio anajid -- 14.4.2011 21:20:14 >
|
|
|
|
RE: Peticija: produzenje porodiljskog radi br... 14.4.2011 21:25:24
|
|
|
|
Anoniman
|
Anajid, reci da li bi vaspitacice mogle da se prihvate hranjenja dece sa GER-om ili ne. Pretpostavljam da ne. Mozda bi mogli dobiti od vrtica potvrdu da takva usluga nije moguca, samo da se setim kako se zove to gde im je centrala, bar u BG To bi znacilo za peticiju
|
|
|
|
RE: Peticija: produzenje porodiljskog radi br... 14.4.2011 21:50:44
|
|
|
|
minavb
|
IZVORNA PORUKA: vukosava IZVORNA PORUKA: minavb I nensi i ja pocetkom maja idemo na komisiju. Vuko, Vanju nikad niko osim mene nije hranio jer ima averziju prema jelu. Jednom je moja mama probala i ispovracao joj se. Mozda bi se vremenom navikao na nekoga drugog, a to ja bas i hocu da postignem. AKo dobijem produzenje, uzela bih devojku pola radnog vremena da vezba sa mnom hranjenje i sleep feeding, pa da ga preuzme kad krenem na posao posto bih vrtic da odlozim. Nadala sam se da cemo problem prevazici pa da krene od septembra u vrtic, ali vidim da to nije moguce. Tatta ne moze da pomogne jer je tatin posao posebna prica. probajte vise puta pa ce moci 100 % moze da povraca bilo kad... ne kapiram kako ga nije niko drugi hranio, jel ga jos samo dojis? Vuko, idi na temu GER, tamo sve pise. Ne bih ovde o tome. Vanja nije sisao.
|
|
RE: Peticija: produzenje porodiljskog radi br... 14.4.2011 21:52:00
|
|
|
|
anajid
|
Misu tesko bi to bilo izvodljivo,jer ti imas 18 beba,mislim male dece od 1-2 god. i ne mozes to bas nikako stici.I ovako je muka oko tog hranjenja,a kamo li na miru nahraniti dete sa GER-om.Mislim da bi se moglo doci do takve nekakve potvrde od strane vrtica.
|
|
|
|
RE: Peticija: produzenje porodiljskog radi br... 14.4.2011 22:02:59
|
|
|
|
natasat
|
Danas sam bila na lekarskoj komisiji na opstini Cukarica gde mi je sediste firme. Inace zivim na Novom Beogradu. Za ovu lekarsku komisiju vazno obavestenje: necekajte 15 dana pre isteka porodiljskog odsustva odnosno nege deteta da podnesete u 27 marta zahtev za produzenu negu deteta ( uz zahtev prilazete i fotokopiju vase zdravstvene knjizice i izvestaj lekara fizijatra ili dr. lekara- potpis 3 lekara ), nego to ucinite oko 20-25 dana ranije zato sto se ova komisija sastaje na svake 3 nedelje. U komisiji su dr. pedijatar predsednik komisije, psiholog i socijalni radnik. Pozovu te 2 dana ranije-meni su poslali sms poruku kada da dodjem i obavezno se ide sa detetom. Moj klinac ima 11 meseci i treba da idem na posao 21 aprila. Od dokumentacije sam predala nalaze ortopeda - mali je imao deformaciju stopala pa je morao da nosi antivarus cipelice i izvestaj fizijatra iz Tirsove kod koga smo odlazili jos dok je bio beba: dete ne stoji stabilno, hipotonija misica narocito trupa itd -malo je nakiceno . Predas knjizicu od deteta i cekas na red. Udjes sa detetom, komisija te odmeri od glave do pete, pregledaju dokumentaciju ( dete nisu uzeli u ruke) i rekli su mi "dosta vam je tri meseca". Hvala lepo, dovidjenja. Bila sam ubedjena da cu dobiti 6 meseci jer je dosta njih dobilo. Na tortikolis se inace slabo dobija produzena nega ali desava se. Sada razmisljam od kog lekara da trazim novi izvestaj za sledecu komisiju? Imate li predlog?
|
|
|
|
RE: Peticija: produzenje porodiljskog radi br... 14.4.2011 22:09:37
|
|
|
|
Anoniman
|
Nato, prekopiraj post u temu produzetak porodiljskog bolovanja, ovo je tema samo za peticiju, tako da ce ti tamo neko dati odgovor
|
|
|
|
RE: Peticija: produzenje porodiljskog radi br... 14.4.2011 22:59:38
|
|
|
|
natasat
|
Hvala!
|
|
|
Poslednje teme sa foruma
Najčitaniji sadržaji u rubrici Ishrana bebeNajbolja hrana za vaše dete, sem majčinog mleka koje dete treba da unosi dokle god za to ima mogućnosti, su sveže namirn...
Anketa
Јаслице или дадиља
пеперутка16
Да ли бисте радије уписали своје дете у вртић или унајмили дадиљу?