Yula
|
IZVORNA PORUKA: Christabel Devojke, moja beba ima 7 meseci i kod nje se sumnja na alergiju na pkm. Sve u svemu, ja na diejti a ona ima i spec.formulu kao dohranu. Ima jedan nemlecni obrok - povrce ili povrce sa mesom. E sad, sta da joj uvedem za jos jedan nemlecni obrok? Ako dajem voce, da li moze posle par kasicica voca da se nastavi sa mlekom? Npr.krece navikavanje na jabuku i ona pojede nekoliko kasicica i onda dobije da sisa - je l'''' ide to jedno sa drugim? Ili ako krenem zitarice sa cim da ih pravim? Postoje li neke kupovne koje nemaju mleka u sebi a da su ukusne i da se mogu praviti sa vodom? Ja probala cist pirinac skuvan da joj dajem, nije bas odusevljena. Ili da mesam sa necim? Mogu li npr.domaci pirinac mesati sa svim vocem? i ide li kombinacija pirinac i krompir za slan obrok ili ne? Takodje me zanima koja kolicina povrca i ostalih kasica se otprilike smatra celim obrokom? Posto moja zna da brljavi kasicu i bas nezainteresovano jede, pa da znam otprilike koja je optimalna kolicina za njen uzrast. Christabel, izuzetno mi je zao sto ti niko od nas nije odgovorio ( ako se ne varam ) jer smo sve tada bil eu velikoj frci i oko nasih beba, a i sa nasim vremenom, pa je ovaj tvoj post ostao neprimecen. Nadam se da nas jos uvek pratis i da ces ovaj moj post primetiti. Evo i odgovora na tvoja pitanja. Da, mozes poceti da joj uvodis voce, znas vec kako se uvodi da ne ponavljam kao papagaj, i naravno da posle toga ide mleko. Kada dobije punu kolicinu onda se valjda mleko vise ne daje, bar sam ja tako radila. Moja pedijatrica npr. savetuje mojoj drugarici ( isti nam je pedijatar ) da detetu i dalje posle svakog obroka nudi da sisa, mislim ne kapiram zasto to raditi, mali posle nece da jede, samo mrljavi i zena muci muku sa njim. Pojede on nesto, ali to su neke male kolicine. Ti radi kako ti mislis da treba, ja ti samo kazem kako bih ja i kako sam ja radila. Mada, moja beba je bila tada na spec. formuli. Uvedi mu neke 2-3 vocke, pa onda kreni sa zitaricama. Kazes nije se odusevila pirincem samim, mozes ga mesati sa malo svog mleka, ili kasnij eformule ako prelazis na nju, ali ne naravno dok je vreo, vec pred samo serviranje, anarvno kuvas ga na vodi. Takodje, pirinac mozes mesati sa svim vocem! Stavise, mislim da je to odlicna ideja i to ce malenu drzati duze sitom. Kasnije, kada uvedes jos jedan obrok onda razdvoj voce od zitarica, ujutru daji vocne kasice, u podne meso+povrce, a uvece zitarice. Uostalom, sta da ti pricam, pogledaj moj jelovnik koji je na strani pre i videces kako ja radim, a radim tako jer smatram da je tako najispravnije S obzirom da prelazis na formulu ( ako sam ja to nesto dobro razumela? ), svakako ces gledati da joj uvedes sto vise nemlecnih obroka, a mozda to i nije tako losa ideja jer mala ima i GER i moguce da ce joj prijati nova hrana i u tom smislu, ali o tome ne znam nista, pa ne bih da lupam. Zitarice. Ja sam pocela s palentom koja se pokazala kao izvrstan obrok! Moze i sama, a moze i sa bilo cim da se kombinuje. Kuvas je u vodi i kada se prohladi dodas malo adaptiranog mleka, onoliko koliko ti smatras da treba, ja sam dodavala jednu dozu, a jeo ju je i klot, nije pravio problem. Sada, kada jede mlecno, dodajem mu cesto i malo maslaca dok je kuvam. Kupovne cerealije mozes probati, i neko je spominjao, cini mi se Macaki, da mogu da se nadju cerealije bez adaptiranog mleka u sebi. Kolicina kasice za taj uzrast je, pa ne znam tacno, ali rekla bih 200ml. S obzirom da ti imas curicu, nece biti strasno ako jede i manje. Ali ni ako jede vise Nadam se da sam ti bar malo pomogla. Veliki pozdrav za tebe i tvoju bebu!
< Poruku je uredio Yula -- 16.4.2012 23:28:16 >