Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".
Saznajte više.
Korisnici na ovoj temi: niko
|
|
Korisnik | |
|
|
RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama 13.12.2011 22:32:11
|
|
|
|
Yula
|
Jao, gde da pauziram vise, pa kada ce mukica jesti nesto konkretno, sa dve godine? Furam ja polako sa karfiolom, osip mu je vec veceras malo bolje. Ako se pogorsa, jbg, videcu st adalje, ali ne bi trebalo. I ja mislim Snelle, da je taj period od 2 nedelje kada su u pitanju mlecni proteini, ili uopste neka hrana koja se uzima u duzem vremenskom periodu i treba neko vreme da se organizam iscisti od toga. A da je ona dobila osip od mandarina verujem da bi, ubrzo nakon prestanka konzumiranja istih, stanje trebalo da pocne da se popravlja, tj. da se osip povlaci. E sad, to je moje laicko shvatanje toga, moguce da gresim.
|
|
|
|
RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama 13.12.2011 22:33:39
|
|
|
|
Snelle
|
Yula, i ja razmišljam isto kao i ti.
|
|
|
|
RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama 13.12.2011 22:43:21
|
|
|
|
Yula
|
E, a pazite sad ovo. Mislim da o ovome nisam ovde pisala, a stalno nameravam i uvek zaboravim. Mi smo radili one specificne IEg iz krvi ( ako se to tako zove ) i pokazala se alergija samo na belance, na zumance i kasein se nije ocitala. Ta koznom testu je reagovao i na zumance i na belance. Na mleko nije. Ali, tu gde je bio test za mleko mu je 24h ostalo crveno, kao da ga je malo vise ogrebala ili je reakcija stigla kasnije, jer, tamo kod dr-a nije tu nista pokazivalo, ali kasnije kada smo dosli kuci smo videli to malo crvenilo i kao sto rekoh, ceo taj dan i celu noc je stajalo. Nama je doktorka tvrdila kako uopste ne mora da znaci da je beba alergicna na kasein, mozda je imala sluz i krv u kaki od jaja i da ako se ne ocita alergija na mleko u krvi, da mu polako pocnem dodavati u ovo mleko obicno ad mleko i da svaki dan povecavam dozi i pratim bebu. Ja sam to kategoricki odbila. Ona je tvrdila i za malo se nismo posvadjale, kako joj njeno iskustvo kaze da krv u kaki uopste ne mora biti alergija na kasein, vec moze biti i alergija na jaja. Mene zanima vase misljenje o ovome. P.S. NIgde na kutiji od pirinca ne mozemo da nadjemo sastav, a nije neki snj pirinac, vec izuzetno kvalitetan i skup proizvodjac koji prozivodi bas tu BIO liniju, znaci organsku i imaju puno namirnica za dijabeticare i vegetarijance.
|
|
|
|
RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama 13.12.2011 22:49:46
|
|
|
|
Yula
|
Kada sam ja drzala dijetu, dok sam dojila, procitam da osip na licu bebe moze da bude znak alergije na jaja. A moj L. imao sitan osip tako po obrascicima, ja mislila od balavljeja, pa od vrucine... Ali nije bio crven, vec onako kao sitne bubuljicice. Izbacim jaja i kroz 3 dana osip se povukao u potpunosti! Dosta kasnije mu se po malo i ponegde vracao, ali vrlo malo, i dan danas ga ima po malo, ali ne na obrazima, vec vise sa strane ka usicama, i ako tretiram pantenolom, drzim pod kontrolom. To sto sada ima mislim da je od silnog balavljenja i guranja svega i svacega u usta, a i stalno se pipka balavim rucicama po licu. P.S. Mi smo malo vise otisle u off. Ako je problem da brisemo poruke? Eventualno da se prebace u adekvatnu temu?
< Poruku je uredio Yula -- 13.12.2011 22:51:39 >
|
|
|
|
RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama 13.12.2011 22:53:27
|
|
|
|
Anoniman
|
IZVORNA PORUKA: Yula Jao, gde da pauziram vise, pa kada ce mukica jesti nesto konkretno, sa dve godine? Ja ću sada da vrištim na tebe, a ti se seti onoga što sam ti napisala pre koji dan da me ne shvataš pogrešno! Marku sam počela prvi pirinač da uvodim sa malo jače od 6 meseci. Mlatila sam se prvo 10 dana samo sa pirinčanom vodom, pa sa 3 zrna pirinča, pa tako u nedogled. Mislim da je nekih 3 nedelje trajalo uvođenje pirinča. Onda tarapana sa jabukom, šargarepom (pisala sam ti o tome), pa ukidanje svega, pauza, pa tek tada ponovni početak sa karfiolom, imao je više od 7 meseci! Sada ima 15 meseci i svaki dan jede različito (i za doručak i za ručak - večera je uglavnom isto što i doručak), i tako još od jula/avgustam kada je imao nepunu godinu. Hoću da ti kažem da ako budeš žurila, kao što sam ja poletela sa jabukom i šargrepom iako se dr nije slagala ali je popustila na moje insistiranje, možeš sebi napraviti magareću uslugu. No, ti radi kako hoćeš. Laički razmišljajući, krv u stolici se može javiti od bilo koje namirnice koja iritira creva.
|
|
|
|
RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama 13.12.2011 22:55:08
|
|
|
|
Anoniman
|
Ništa što pišeš sada nije off. Pričamo o simptomima alergije i diskutujemo o mogućoj alergiji na jaja a ne na kazein.
|
|
|
|
RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama 13.12.2011 23:27:34
|
|
|
|
Yula
|
U pravu si Tash, ali... pokusacu sa karfiolom , pa ako bude reakcije, odnosno, ako se ne povuce osip, napravicu pauzu. Ail, vec danas smo primetili da se povlaci, zato sam misilila danas da krenem sa karfiolom. Zaboravila sam to da spomenem, pojavio mu se mali osip i na dnu ledjasca. zapravo, tak osip u vrlo blagom obliku-samo par tackica, mu se pojavio kada i ekcem pre neke dve-tri nedelje i povukao se. I sada, eto mu se vratio i pojacao. Ej, pirinac! Narode, ja mislim da deca ne reaguju zaista na te namirnice vec na nesto iz zemlje ili vazduha sto je ta namirnica upila. Ko zna cime je sve ta zemlja polivana ( iako se sada sadi sve nesto bio ) i ko zna od kakvih krava su nastale te krave koje sada daju to mleko koje piju nase bebe i mi. Kako to odjednom da deca postanu toliko alergicna na sve? Mada, moj internista mi je rekao da on misli da je to zato sto se deca sada vakcinisu protiv svih mogucih bolesti od rodjenja i da jednostavno imuni sistem mora da radi i onda bezopasne tvari registruje kao opasnost po organizam i brani se protiv njega-otud alergija.
< Poruku je uredio Yula -- 13.12.2011 23:30:55 >
|
|
|
|
RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama 13.12.2011 23:45:44
|
|
|
|
Anoniman
|
Moje dete nije vakcinisano. Primio je samo BCG, prve dve doze Hepatitisa i jednu dozu Infanrixa. Čekamo odluku komisije šta, kad, kako...
|
|
|
|
RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama 13.12.2011 23:47:36
|
|
|
|
Anoniman
|
Vidi Yula, ti vidiš svoju bebu (a ja pričam napamet po svom iskustvu) i sigurna sam da nećeš na silu da ga hraniš nečime od čega mu je loše. Tako da, sve što ja kažem, kažem kao neko ko se mnogo opekao zbog toga što u više navrata nije hteo da sluša dr.
|
|
|
|
RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama 14.12.2011 12:40:11
|
|
|
|
Yula
|
Da ja bar imam normalnog doktora koji ce istinski da se posveti problemu mog deteta, bilo bi super. Ovako, meni je savetovano da uvodim detetu najnormalnije namirnice, bez ikakvog nekog naglasavanja sta da mu ne dajem i koliko dugo da traje uvodjenje svake od namirnica, i to od specijaliste gastrenterologa koji naplacuje za pregled 75€! Mislim, i za ovde je to mnogo. Veoma moguce da mu se taj ekcem i osp i pojacao od bolesti, a osip mu se pogorsao bas u tva dana dok je jeo pirinac, i to ne da je samo bio osip, vec je bio i nekako crvenkast. Ma, pazi kada je i moj muz primetio. Bas zato sto sam jako pazljiva necu da insistiram na necemu sto i samo pomislim da moze da mu smeta. Danas sam mu malo karfiola umesala u kasicu od sargarepe i sve je pojeo, heheh, moram da ga varam. Za sada je sve i ok i verujem da ce karfiol dobro proci. Sledece bih volela da uvedem neku od zitarica. Mozete li da mi predlozite sta bi to moglo biti? Od povrca, sledeca mi je na spisku krompir, a zatim tikvica. Sa vockicama bih malo pricekala, jer sam rada da pocne redovno da jede bar 10 povrcki, pa bih onda vockice ubacivala u jelovnik, ili gresim?
< Poruku je uredio Yula -- 14.12.2011 12:41:49 >
|
|
|
|
RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama 14.12.2011 12:47:31
|
|
|
|
Snelle
|
Ja bih na tvom mestu davala jednu po jednu povrćku, pa tek voćke, jer se među prvim voćkama preporučuje banana, jabuka, pri čemu npr mene od jabuke zaboli želudac, tj jako brzo ogladnim (zbog jabučne kiseline), a banana steže stolicu. Što se žitarica tiče, jedino što sada možeš da mu uvedeš su pirinčane i kukuruzne pahuljice, jer ostale sadrže gluten, pa se preporučuju nakon 8 meseca.
|
|
|
|
RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama 14.12.2011 13:00:47
|
|
|
|
Yula
|
Citah da su neke od vas davale deci kasice od jos nekih zitarica, kao sto je, ako se dobro secam, jecam i slicno? Keva ce da mi posalje palentu, a i ovde cu pokusati da nedjem neku zamenu za nju, mada, ovde je zaista veoma tesko naci cistu izvornu zitaricu, ili bilo sta, u sve stavljaju neke dodatke, i skoro svuda pise da ima tragova mleka, jaja i soje Ovih dana cu ici u neku od organskih radnji, da poksuam da pronadjem nesto. Kada ste vi uvodile meso? Ja planiram do prve godine, za svaku eventualnost, ipak samo jaretinu u jagnjetinu. Mozda probam i govedinu, ali piletinu necu sve dok ne budem sigurna da mi je dete preraslo alergiju na jaja.
< Poruku je uredio Yula -- 14.12.2011 13:01:06 >
|
|
|
|
RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama 14.12.2011 13:02:57
|
|
|
|
Anoniman
|
Moja dr kaže ni slučajno bananu atopičaru, već uvoditi samo ono što raste na našem podneblju. I takođe kaže ne kupovne cerealije. Ja ne bih išla sada sa žitaricama na tvom mestu nego sa krompirom jer njega možeš mešati sa svim povrćem.
|
|
|
|
RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama 14.12.2011 13:05:08
|
|
|
|
Snelle
|
I ječam ima gluten. Ja sam gluten uvela čini mi se, tek sa 9 meseci. I ovde je mahom sve sa dodacima mleka, ja sam se baš izmaltretirala tražeći namirnice koje ne sadrže mleko, jer sam ja dete dojila do kraja alergije. Meso sam uvela jako rano, sa 6,5 meseci po savetu gastroenterologa i to prvo teletinu, pa piletinu....Nisam stručna, ali ne bih rekla da alergija na jaja povlači sa sobom to da dete ne sme da jede piletinu
|
|
|
|
RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama 14.12.2011 13:05:26
|
|
|
|
Anoniman
|
Ne sećam se od kog uzrasta sme palenta. A za meso ću ti napisati kad stignem kući, imam zapisano.
|
|
|
|
RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama 14.12.2011 13:07:31
|
|
|
|
Anoniman
|
IZVORNA PORUKA: Snelle Nisam stručna, ali ne bih rekla da alergija na jaja povlači sa sobom to da dete ne sme da jede piletinu Moja dr kaže da deca alergična na kazein ne jedu teletinu, junetina, deca alergična na jaja ne jedu piletinu, ćuretinu.
|
|
|
|
RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama 14.12.2011 13:13:24
|
|
|
|
Snelle
|
IZVORNA PORUKA: Tash IZVORNA PORUKA: Snelle Nisam stručna, ali ne bih rekla da alergija na jaja povlači sa sobom to da dete ne sme da jede piletinu Moja dr kaže da deca alergična na kazein ne jedu teletinu, junetina, deca alergična na jaja ne jedu piletinu, ćuretinu. I opet dolazimo do toga - sto lekara, sto mišljenja. Pogledaj šta je nama gastro kao prvu vrstu mesa preporučio. Naravno, slažem se da nema potrebe rizikovati u Yulinom slučaju, ali....moje iskustvo je potpuno drugačije.
< Poruku je uredio Snelle -- 14.12.2011 13:15:54 >
|
|
|
|
RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama 14.12.2011 13:21:30
|
|
|
|
Anoniman
|
Opet, vi ste imali krv u stolici, a mi kožne promene. Možda je različito.
|
|
|
|
RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama 14.12.2011 16:50:20
|
|
|
|
Yula
|
A ja mislim da je moj L. imao krv u stolici od mleka, a kozne promene od jaja. Ko ce ga znati. Mada, ja mislim da kozne promene dodju u svakom slucaju sa alergijom, ako dete ima predispozicije za osetljivu kozu. Hvala vam puno na savetima. Uvescu sledeci krompir, mada mi sveki kupila bio tikvice, pa se dvoumim sta da radim sa njima. Mozda ne bi bilo lose da ih obarim ( ja sve barin na pari u onom robotu i barim min. 20 min. ), izmiksam, ohladim i zamrznem, pa posle po potrebi vadim. Ne znam zapravo koliko mogu da stoje ovako u frizideru sveze, jer, trebace mi bar jos par dana uvodjenja karfiola, pa krompir par dana, pa tek onda tikvice. Tash, koliko sam skapirala, ti si neko vreme Marku namirnice uvodila samo po dva dana. Da nije to malo kratak period, ili ja to nisam dobro razumela? Ja planiram da ih uvodim bar po 4 dana manje kolicine, koje svaki dan po malo povecavam, dok posle 5-i i ostale dane dajem veliku kolicinu. Snelle, koliko dana si ti uvodila svaku od namirnica, okvirno? Sto se mesa tice, ja ne bih u pocetku rizikovala s obzirom da je imao burnu reakciju na jaja, ali od recimo 9. meseca bih mogla da polako pokusam sa junetinom. Ajd necu sa teletinom, jer tele sisa, ako to ima ikave veze, ali junetina bi mogla da prodje, pa cu videti hoce li biti reakcije.
|
|
|
|
RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama 14.12.2011 22:01:56
|
|
|
|
bojkica
|
Kao sto rece Snelle hiljadu lekara i hiljadu misljenja....Nama je dr.gastro.rekao i to je ispred studeneta koji su bili pored njega rekao da krv u stolici kod bebe koja napreduje je uvek alergija na mlecne proteine,meso nam je uveo sa 5meseci,i to junetinu,piletinu,curetinu,ovcetinu!Kukuruz sme od 4.meseca tako pise u knjizi koju ja imam "Od prvog obroka do skolske uzine".
|
|
|
|
RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama 14.12.2011 22:09:53
|
|
|
|
Anoniman
|
Na 3 dana Yula. Prvi dan bukvalno zalogaj. Drugi dan 3-5 zalogaja (zavisi koliko me je prethodna namirnica ohrabrila ili obeshrabrila). Treći dan 10ak zalogaja. Ako se ništa ne desi, smatrala sam uvedenim. Mada eto, pirinač me je izdao sa onim zakasnelim reakcijama. Kad smo kod pirinča, evo 3ći dan pirinča i ništa se ne dešava. Nadam se, nadam...
|
|
|
|
RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama 15.12.2011 9:32:01
|
|
|
|
Snelle
|
Tash, držim fige Yula, i ja sam isto kao Tasha, svaku novu namirnicu sam davala po 3 dana, pa četvrti dan sledeću namirnicu.
|
|
|
|
RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama 15.12.2011 15:28:08
|
|
|
|
ishler
|
Ja smatram da alergije nisu istrazena oblast i da oni (dr.),nemaju pojma..... Sve su vecinom nagadjanja,a i sami to priznaju..... Da odemo svi na selo da zivimo,deca ce nam biti zdrava kao dren
|
|
|
|
RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama 15.12.2011 16:24:39
|
|
|
|
ishler
|
Tash vodi racuna sa mustelom,meni je dermatolog rekao da moze stvoriti zavisnost,a mnogoj deci stvori ekceme. Nama nije pomogla,ni odmogla. Pa cisto mozda da malo promenis
|
|
|
|
RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama 16.12.2011 16:50:04
|
|
|
|
Yula
|
Ja sam u totalnom rebusu. Mom detetu se onaj osip, koji se pojavio onaj dan ( sto sam mislila da je od pirinca ), nekako pojacao. Postao je crveniji i izrazeniji. Ne verujem da je od karfiola ( sada jede sargarepu i karfiol ), koji jede evo 4. dan, a ni od sargarepe koju jede skoro dve nedelje. a izgleda da nije bilo ni od pirinca. Jedino novo sto smo uveli to je kupka Mustela Stelatopia, dal je moguce da je od nje ili se malac jadan osipa nezavisno od svega sto jede... svekrva mu kupila neke laze od gume, pa moracu da ih izbacim na neko vreme, razmisljam da nije od njih. O Boze, stvarno ne znam sta je u pitanju. Taj osipic ima samo na licu i to sa leve strane lica, blize ustima i ispod okceta, mada ga sada ima malo i na desnom obrazu, blize ustascima. On super raspolozen, kasice mu se jako dopadaju, uziva dok jede. danas mu je bio 4. dan karfiola, prvi dan sam mu dala samo malo da ga proba i nije mu se dopao, drugi dan sam mu pomesala sa sargarepicom i sve je smazao, treci dan je dobio istu kolicinu kao i drugi dan, a dans sam stavila skoro pola-pola i super mu se dopalo. sutra treba nova povrcka i planirala sam da mu dam krompir da proba, a posle bih mu dala kasicu 80% karfiol i 20% sargarepu, da bih mu narednih dana pravila karfiol i krompir a izbacila sargaepu, i tako da vidim da nije od sargarepe.
< Poruku je uredio Yula -- 16.12.2011 16:51:31 >
|
|
|
Anketa
Да ли су вам менструације болне?
пеперутка16
У последње време имам толико болне менструације да се и онесвестим..хитно је, она ми да ињекцију и то је то..И сад кад старим како сам старија. Имам 29 година, нисам се још породила итд.