minavb -> RE: Ishrana dece starije od dve godine (12.6.2012 14:33:47)
|
IZVORNA PORUKA: Snelle Da li je definitivno nepisano pravilo da deca nakon druge godine katastrofa jedu? Baš tu negde oko drugog rodjendana kreće naša muka. Lana toliko odbija hranu da je to neverovatno! Ok, dešavalo se i ranije da je imala periode da odbija hranu, ali ovako - nikada! U obzir dolaze samo mleko i jogurt, i da, naravno nezaobilazni hleb, pri čemu nikakvo pecivo ne dolazi u obzir. Voće koje je do juče tamanila sad pojede po zalogaj, dva. Meso je misaona imenica, mada njegov preterani ljubitelj nikad nije ni bila. Probala sam sve, od toga da joj miksam, hranim je ja, da jede sama, u komadu sve, da je prevarim uz crtaće, izigravam razne avione, kamione....retko kad nešto upali; da ne pišem koja debilna fora je upalila sinoć za večeru. I ne bih se ja toliko opterećivala, da joj hemoglobin nije na donjoj granici i da sad ne treba da jede bolje nego ikad. Jeste pravilo. U mom udžbeniku "Planiranje ishrane predškolske dece" između ostalog piše, da deca predškolskog uzrasta jedu manje jer u tom periodu prestaje intenzivni fizički rast koji je karakterisao prethodni period. Sećam se da nam je profesorka pričala da ih naročito u tom periodu ne trebamo kažnjavati i terati da jedu ako ne žele (a u kom pa treba to da tadimo), i da nije nikakva tragedija čak i ako za čitav dan pojedu par keksića, voćni sok i mleko. JA Vanju više ne gnjavim. Pojede par zalogaja kifle i šoljicu jogurta, pola ručka, sokić, pola voćke... manje nego ranije, ali jede nešto i lepo raste.
|
|
|
|