Rivana -> RE: Stambeni kredit (11.6.2009 12:28:08)
|
Obezbeđivanje kredita je u odnosu na pronalaženje željenog stana (bar u Beogradu) je prava dečija igra. Kao prvi korak predlažem vam da stavite na papir sve uslove koje vaš budući stan mora da ispunjava i koje je poželjno da ispunjava. Naravno, ne očekujte da će sve vaše želje biti ispunjene. Agenti kažu da se retko ispuni preko 70% želja. Ako ste kreditni kupac, u principu u obzir dolaze samo uknjiženi ili stanovi koji su u zgradama sa upotrebnom dozvolom i dokumentacijom koja će nesumnjivo dovesti do uknjiženja, a time vam je izbor znatno sužen. U Beogradu je uknjiženo manje od 30% stanova. Pretpostavljam da ni u ostalim delovima zemlje situacija nije mnogo bolja. Ako hoćete da izbegnete plaćanje agencijske provizije (uobičajeno 3% od kupoprodajne vrednosti nekretnine), moraćete dugo i strpljivo da okrećete brojeve telefona iz oglasa dok ne naletite na nekog direktnog oglašivača ili za stan koji se prodaje saznate preko rođaka i prijatelja. U svakom slučaju, obavezno platite advokata koji će pogledati papire od stana i sastaviti predugovor i ugovor. Ukoliko se odlučite da stan tražite uz pomoć agencije (gde u 3% ulaze i usluge advokata), najbolje je da izaberete agenciju (tj. agenta) po preporuci, ili da za početak angažujete pet do šest različitih. Posle nekoliko dana shvatićete da vam svi nude iste stanove, jer i oni čitaju iste oglase, ali je njihova prednost u tome što su ili oni ili njihove kolege videte te stanove, pa vam mogu uštedeti mnogo vremena. Ostaje vam da izaberete agenta koji vam najviše odgovara kao ličnost i za kojeg procenite da će vam posvetiti najviše svog vremena. Preporučujem vam da se u banci za koju ste se odlučili raspitate da li sa nekom agencijom za nekretnine ima potpisan ugovor o saradnji koji obezbeđuje nižu proviziju za klijente banke (najčešće 2%). Dajte svoj spisak želja agentu i ako budete imali sreće kao što sam ja imao da agent (došao sam do nje po preporuci) stvarno poštuje uslove koje smo postavili, uštedećete sebi mnogo vremena i nerviranja. Evo idi ovde na netu ces naci ukucaj kako kupiti stan u srbiji na kredit.
|
|
|
|