bubulence -> RE: Stambeni kredit (28.4.2021 10:35:27)
|
IZVORNA PORUKA: dddaca IZVORNA PORUKA: bubulence Za osiguranje kod nac.korp. su uzeli tu visu sumu, gradjevinsku, i od nje hteli da nam naplate 3,3 % ali nismo hteli. E sada, taj procenat se razlikuje , nije kod svakog isti i ne znam na osnovu cega se racuna ( kumovi su platili 2,7%, kolega 3,9%). Mi nismo uzeli to osiguranje pa nam je rata veca za nekih 7e. Troskovi predugovora, ugovora, overe ugovora, zalozne izjave, hipoteke, poreza i svega sto mora da se obavi pre same isplate su oko 2000e, a ako uzimas osiguranje kod Nacionalne korporacije onda je i skuplje. Pricali se da ce ukinuti to osiguranje, ne znam da li je u medjuvremenu ukinuto.Naša sreca je sto smo podigli bas mali iznos kredita, inace da smo trebali samo iz kredita da kupimo kucu odavno bi odustali. Na ovaj iznos u procentima utice LTV racio. Sto je veca procenjena vrednost nekretnine koju zalazes u odnosu na iznos kredita, manji je taj procenat koji placas. Sto se hipoteke tice, trebalo bi da moze da se stavi i na drugu nepokretnost koja je uknjizena, ne mora obavezno na nepokretnost koju kupujes. Konkretno mislim, na primer, ako su roditelji saglasni da stave hipoteku na svoju nepokretnost, a ona npr. vredi vise od ove koju ti kupujes, trebalo bi da moze. Sto se tice iznosa u evrima, kredit je samo indeksiran u evrima, a uvek se isplacuje u dinarima. Takav je zakon. Zato uvek racunaj i na kursne razlike. jedino sto mozda mozes da probas da se dogovoris sa bankom da ti daju povoljniji kurs za transfer. Moze hipoteka na drugu nekretninu ali je onda ucesce 40%
|
|
|
|