nala
|
IZVORNA PORUKA: Didy Nala, moje dete je počelo sa 7,5 meseci samo da jede kiflu, keks, hleb, pitu i te ostale stvari što su suve i što se jedu prstima. Hoće on da uzme isečen sir, šunku i dr. u ruku, letos je sam jeo maline i jagode, pred kraj leta počeo i supu, hoće i da bocka viljuškom, ali još uvek ima jela koja ni u ludili neće sam da jede. I čini mi se da sve zavisi od strukture jela. Žitkije stvari (griz, palentu, puding, pire krompir, sutlijaš i sl.) neće sam i gotovo. Kao i te neke močkave i lepljive stvari ako treba rukama. Ja sam za to da se uče da sami jedu od samog početka, prvo sa tim suvim namirnicama što mogu u ruku, a onda dalje. Jer ako se propusti taj period osamostaljivanja, posle neće sami da jedu, nego traže da ih mi hranimo, jer vide da im je tako lakše. Ovako uživaju da sami istražuju i raduje ih taj uspeh kad nešto mogu sami. I ja sam za to. Potpuno si u pravu. Treba ih navikavati sto ranije jer se kasnije odembele. Ovo su fotke koje sam pronasla a ima i one gde sa 6,5 meseci pije jogurt i jede bananu. Samo ne mogu da nadjem taj disk sa fotkama. A jela je sama i te corbuljke samo ne mogu da trazim fotke. Secam se da su se na zimovanju u hotelu cudili kako koristi pribor za jelo i jede sama sa nekih svojih 20 meseci. Ali sve je to individualno.Zato sada ocekujem da cu Aleksu ja hraniti, a mozda i necu, videcemo. IZVORNA PORUKA: SUPER MAMA IZVORNA PORUKA: Rivana Ma naucice svi da jedu sami, niko jos nije ostao a da to nije naucio. I ovo je tacno, niko nije ostao gladan jer nije naucio da jede sam, ali je ovde bilo reci o tome koliko brzo ce nauciti da jedu samostalno. Ali ne zaboravite da i mi doprinosimo tome koliko brzo ce se osamostaliti. Primera radi, dete pocne da jede, mrljavi, mi izgubimo zivce, caskom ih nahranimo i oni vide da tako ide lakse i brze i eto. I naravno, ovo je moje misljenje sa kojim ne morate da se slozite.
|