RE: Refluks (GER) (Puna verzija)

Forum >> [Beba] >> Novorođenče, beba

Poruka

jele85dr -> RE: Refluks (GER) (25.3.2013 11:03:51)

babyblue, hvala puno na odgovoru. evo sad smo dosli od nase pedijatrice, ona negira da postoji bilo kakav organski problem, i kaze da bi se na njoj nekako manifestovalo da je organski. i da ju pustim da ogladni i da ce onda jesti, nikako da objasnim zeni da ju pustim da ogladni i da ona opet nece. na kraju je rekla da ju pustim da jede koliko ona hoce. kad bih ju tako pustila, pila bi po 20ml svakih 5 sati i 5 kasika kasice za ciijeli dan.
kontaktirala sam tirsovu i dali su mi broj telefona na koji mogu da zakazem pregled, ali da nazovem sutra, pa cu tako i uraditi. jedino ne znam da li da idem kod dr perisica privatno, ili ipak u tirsovu.. [sm=zmeden.gif] najradije bih da uradimo sve pretrage za jedan dan i da se odmah vratimo, mada, ne znam koliko je to moguce.

ako neko bude imao jos neku informaciju ili neki savjet, slobodno napisite, svaki prijedlog je dobrodosao. [sm=smiley1.gif]

babyblue -> RE: Refluks (GER) (25.3.2013 12:38:35)

Nema na cemu Jele. Pedijatri su i u mom slucaju isto tako reagovali, nego prati ti svoje dete, ti si ta koja je sa njom 24h dnevno nije pedijatar i pregled zakazi svakako kod dr Perisica. Ja sam ovde isla u Tirsovu, nisam privatno jer sam se snasla da brzo stignemo do pregleda, ali da znas kod dr Perisica na klinici se prilicno dugo ceka bez obzira sto je pregled zakazan. Morate doci ujutru rano, jer red obicno bude kilometarski vec u 7-7i30h. Ja ti mogu dati prof. broj tel. ukoliko se odlucis da ides privatno. Pozz

MOCICA -> RE: Refluks (GER) (25.3.2013 21:55:52)

Jelo na pravom si putu. Odvedi dete sto pre i nemoj da se plasis. Verovatno ce joj dati lekove tipa ranitidin ili controloc i nece je muciti sa ph metrijom, gastroskopijom ili rtg. Refluks je toliko lako dgijagnostikovati danas da mi nije jasno zasto se rade te dg, a jako su teske. Ja sam pisala kako i sta. Uglavnom po uvodjenju lekova ona ce se vratiti u formu.
Da li je sa detetom sve u redu ili ne primetices po njenom raspolozenju. Tesko da ce ti biti raspolozena ako ima upalu jednjaka. Upala je jako bolna.

jele85dr -> RE: Refluks (GER) (26.3.2013 3:37:17)

mamice drage, hvala vam [sm=smiley31.gif]
ona je nesto manje raspolozena nego inace, ali mislim da je to zbog gladi. zadnja 4 dana u jednom obroku popije jedva 50-60ml mlijeka [sm=smiley13.gif] i jako slabo spava preko dana. preko noci je zadnjih dana nemirna i vrti se puno. trenutno sam prestala sa vocem i povrcem, dajem joj humana mlijecnu kasicu sa okusom vanilije, samo da sto vise mlijecnog pojede. inace, nisam primijetila da joj smeta mlijecno, cak mi se cini da joj vise smeta npr. jabuka, jer nakon sto ju pojede, pocne pojacano sliniti, mozda joj dodatno dize kiselinu. negdje sam procitala da je banana dobra za neutralisanje zelucane kiseline, pa sam razmisljala sutra joj pokusati uvesti bananu da vidim kako ce reagovati.
jos cu potraziti savjet pedijatrice iz savjetovalista u vezi sa putovanjem, malo me strah jer nije primila neke vakcine, pa ne znam kakvi su rizici putovanja (mama sam prvi put, pa nista ne znam i sve moram da provjerim [sm=smiley36.gif]).
ni ja ne bih da ju mucim bilo kakvim pretragama, ali ako bude trebalo, necu odustajati jer mislim da tih 10ak minuta nekog pregleda nije nista u odnosu na ovih 5 mjeseci patnje [sm=smiley13.gif]
inace, u muzevoj porodici ima puno takvih slucajeva beba koje nisu jele kad su bile male, ili su jele jako male kolicine, pedijatri su to pripisivali maloj porodjajnoj tezini ili su govorili "takvo je dijete" [sm=zmeden.gif] i sva ta djeca su pocela jesti tek nakon godinu i po dana.. evo recimo moj muz je rodjen prijevremeno sa svega 2kg, 2 mjeseca je bio u inkubatoru i izasao iz bolnice sa 2400g, sa godinu dana je imao 7kg, po obroku je jeo max 60ml.. od njegovog brata djevojcica je isto rodjena malo ranije sa manjoj tezinom (2300g) i isto je tako jako jako slabo jela i slabo napredovala. isti slucajevi su i kod brata od strica, a sam stric je othranjen na preprzenom brasnu [sm=smiley24.gif]. vjerujem da je jako puno toga genetski uslovljeno.

MOCICA -> RE: Refluks (GER) (27.3.2013 11:18:14)

DEci sa refluksom se vec u 2 mesecu uvodipasirani pirinac. On skuplja kiselinu i zgusnjava hranu da im se ne vraca. Takodje kada bi kiselina bila jaka da bi ona odbijala hranu dr bi nam iskljucivao svu hranu i bili bi na dijeti tj jeli bi samo palentu. Nazalost kod nas je slucaj da nam je bas pirinac i kukuruz povecavali kiselinu. Al to je vezano za intoleranciju verovatno. Mleko generalno povecava kiselinu, tako da mislim da joj uvedes Alernovu AR ili recimo Novalac bez laktoze lakse bi joj bilo. To su dosta blaza mleka. Jabuku probaj zlatni delises, ali onaj zeleni koji nije prezreo i pun secera. Izbegavaj tecnost, sokove, daj joj cvrstu hranu i uvek joj nudi vodu. Nemoj da se bas naliva ali sto vise pije razblazuje kiselinu. Nama jos odgovara kruska Viljamovka. Banana pokupi kiselinu tako da probaj, mislim da ce joj se svideti.
Pokazatelj da li je sve u redu je i bebina stolica, da li je tecna ili formirana, da li smrdi ili zaudara na kiselinu, koje je boje?
Beba slini zbog refluksa i smrdi joj iz usta. Budi se uz plac, nemirno spava, nesto je budi iz sna, neurozna je i razdrazljiva. Osetis da nesto guta tj da joj se vraca hrana al ne vidis sadrzaj jer ga ona ne bljucne.
Samo ti nju odvedi po drugo misljenje, neces pogresiti, na pravom si putu. Dajem ti savet jer sa refluksom imam iskustvo vec 7 godina.

coldice -> RE: Refluks (GER) (2.4.2013 14:03:48)

Evo i nas, imamo mesec dana i jednu nedelju, mucimo muku sa refluksom. Od rodjenja sin bljucka u vecoj kolicini. Prvo su mislili da ne tolerise vestacko mleko koje je pio dok sam bila na intenzivnoj posle carskog. Posle je povracao i moje mleko jer je imao urinarnu infekciju. Nakon dolaska kuci bljuckanje i povracanje se nastavilo. Odvela sam ga u Tirsovu misleci da se vratila urinarna infekcija. Nakon par dana ispitivanja zakljucili su da pati od GER-a, sve drugo je u redu. Kao terapija da pije AR mleko. Ja sam ipak za to da pored tog mleka pije i moje, pa muku mucimo. Zaista retko bljucka AR, a moje se iz njega izliva ko iz kese. Na uzdignutom je zaglavlju, dugo ga drzim uspravno posle sisanja. Vec sam izludela sa muckanjem vestackog, izmuzavanjem, sisanjem. On sad dosta slabije vuce na sisi, pa ne moze tako da se najede, a meni je i pocela da se smanjuje kolicina. U poslednje vreme ima dane prezderavanja, nije mu dosta ni 200ml mleka. Mnogo ga muci kiselina, stalno mu se vraca pa on to prozvace i proguta. Mnogo stuca posle jela, pogotovo posle podrigivanja. Izvija se unazad od rodjenja, ali ne tokom jela nego kad se nervira, bojim se da nije Sandiferov sindrom. U porodilistu su rekli samo da su mu jaci misici izvijanja nego uvijanja jer je verovatno imao los polozaj u stomaku. Merim ga jednom nedeljno, u poslednjih nedelju dana nije napredovao ni grama. Pomagajte [sm=smiley19.gif]

branki* -> RE: Refluks (GER) (2.4.2013 14:13:06)

coldice,razumem te i shvatam skroz[sm=smiley13.gif]iscitaj citavu temu,ima jako korisnih stvari.sandiferov sindrom nema sanse da je,to sam i ja mislila da boza ima koliko sam bila opterecena.proci ce,znaj.boza ima vec 2 godine i skroz je ok,cak i fino jede,ali trebalo je izgurati sve...
[sm=smiley31.gif]

Olga75 -> RE: Refluks (GER) (2.4.2013 14:15:29)

Coldice , ja ne mogu pumo pametno savetovati sem onoga ar mleko , podignuto uzglavlje sat i vise nosanja posle jela
a u Tirsovoj ste bili bas kod gastroenterologa , pitam zbog nekih eventualnih antacida
ne mora da bude Sandifer sindrom
znam da cete imati problema dok ne predjete na cvrstu hranu ali sredice se [sm=smiley31.gif]

milicicak -> RE: Refluks (GER) (2.4.2013 14:26:26)

Coldice, mi smo imali problem sa vracanjem mleka posle sisanja, nije bljuckala nego su joj usta stalno bila puna tog vracenog mleka i strasno je stucala posle jela. Kasnije se ispostavilo da ima alergiju na mlecne proteine i svi problemi su prestali kad sam ja izbacila mlecne proizvode iz ishrane...
Nama su savetovali kosi polozaj pri dojenju, drzanje u uspravnom polozaju pola sata posle jela i da dodajem pirincanu vodu u svoje mleko. To se pravi tako sto kasicicu pirinca kuvas u 1dl vode oko pola sata pri cemu dolivas malo vode da sve ne uvri. Tu sluzavu tecnost (kasicicu-dve) dodas u svoje mleko.
Pozdrav i veliki [sm=smiley31.gif]

coldice -> RE: Refluks (GER) (3.4.2013 22:12:24)

Hvala vam puno na savetima, evo vec par dana citam temu od pocetka. U Tirsovoj je bio na neonatologiji, ne znam da li ga je pregledao bas gastro al nema sta mu nisu radili, cak i rentgen abdomena na sta smo se mm i ja bas deprimirali kad smo saznali. Danas mu se vracalo i ar mleko, bas je bio neki los dan.

milicicak sutra cu probati sa pirincanom vodom, nadam se da je to ok za bebca od mesec dana. Taman sam se pitala kako bih mogla da mu zgusnem moje mleko. Ne znam da li je mlecni protein, mislim da bi mu onda smetala i humana jer je ona od kravljeg mleka?

MOCICA -> RE: Refluks (GER) (4.4.2013 10:01:52)

Ja bi ti savteovala dijetu. Iz mog iskustva lakse je drzati dijetu sa 5 namirnica pa svake nedelje uvoditi jednu novu i videti dal detetu odgovara ili ne nego se muciti sa pravljenjem vestackog mleka. Na ovaj nacin uspela sam da omogucim mojoj cerkici da bar do prve godinice ne pije lekove. Nasa ishrana je tesno povezana sa dojenjem, tj. ono sto ti pojedes time se beba hrani preradjeno u tvoje mleko, a refluks pogorsava, citrusni proizvodi, vestacki sokovi koji sadrze limunsku kiselinu, voce i povrce bogato vitaminom C, mleko i mlecni proizvodi i svaka namirnica na koju je tvoja beba intolerantna a ti to mozes da utvrdis samo pracenjem i dijetom. Meso i voda su najbitniji za dojenje(suprotno trvdnjama koji propagiraju vestacke vocne sokove i mleko koji su katastrofa za refluks) pri cemu obrati paznju da teletina i junetina isto mogu biti problem.
Kad je vestacko mleko u pitanju kod jakog refluksa savetuje se Alernoiva AR koje trenutno nema kod nas da se kupi nego u bosni(15 euura) ili u Madjarskoj (12). Ona nema mlecne proteine koji dodatno pogorsavaju refluks, a kukuruzni skrob koji sadrzi otezava hrani da se vraca.
Bebama sa refluksom se u majcino mleko dodaje pasirani pirinac da bi na zgusnulo. Medjutim mi smo imali tu nesrecu da je nama bas pirinac bio okidac za podizanje kiseline jer je ona intolerantna na njega i kukuruz, a to su dve najcesce namirnice koje se koriste za regulisanje kisline. Mleko ti se smanjuje verovatno kao posledica i stresa koju donosi refluks. Izvijanje i vristanje, kao i vrtenje glavom je nacin borbe bebe protiv bola koji proizvede vracanje hrane tj. gorusica.
Ako je beba neraspolozena odvedi je kod gastroenterologa koji ce ti savetovati neki lekic pa ces ga uspeti pasti od tezih upala jednjaka. Mi pijemo Controloc al opet nismo nesto stabilno, al zavisi od dana do dana.
Hranjenje na dva sata, nikako ispod, bez prejedanja, i bolje da povrati nego da mu set_a gore dole. Sa losim napredovanjem se odmah pomiri, sve je u redu dok ne krene da gubi tezijnu, moras da imas vagu i u slucaju da krene da gubi na tezini odmah da reagujes, ali ne iako je gubitak tezine posledica neke skoro prelezane temperature izazvane virrusom. Prati raspolozenje deteta.
Za sve ostale nejasnoce, nedoumice, pitanja stojim na raspolaganju i vrlo cu rado pomoci zato sto se sa refluksom borim vec dugo, dugo i ne bih volela da neko prolazi kroz agoniju koju sam ja prosla zbog nerazumevanja okoline, a tad nijedno dete na bilo kom formum nije imalo refluks.

MammaMia -> RE: Refluks (GER) (28.4.2013 0:05:57)

Posto se agonija nastavlja (imamo punih 15 meseci i 7,5kg), ne zamerite sto cu zagaziti u domen nadrilekarstva na granici paranormalnog ali vec sam ocajna. Da li ste cule za pojavu: smaknut vrat (ili smasen vrat) i palo nepce? Po principu: ima negde neka baba sto zabije detetu palac u grlo i odigne ga od zemlje dok druga masira vratne prsljenove i namesti hrskavicu. Dete navodno posle projede bez povracanja. Zvuci jezivo, ali ja sam ozbiljno zainteresovana, samo da povracanje prestane. Poznaje neko neku takvu babu? Pre toga treba otici kod ORL da se utvrdi da li je stvarno meko nepce hipotonicno: http://www.stetoskop.info/Pitanje-za-lekara-2924-answer.htm

MOCICA -> RE: Refluks (GER) (29.5.2013 22:24:20)

Mi 17 meseci, al nocni napadi i daje traju. Mnogo su mi strasniji nego kada je po ceo dan nerozna. Pet dana je prespavala noci i taman sam se ponadala kad ono vrisak u sred noci tj. oko 12-1, i plakanje neutesno, sat vremena. I pored tolikog dugogodisnjeg iskustva, naprosto se izbezumim, dal da je vodim u hitnu, ponovo. Izgleda strasno, vristanje, plakanje, zapomaganje, kukanje, joj ne daj Boze nikome. Nikako ne uspevam da joj prizovem paznju, skroz bude odsutna. Pa je samo ljubim i tesim, a plakala bi i vristala vise od nje. Al samo trpim i nosim je na grudima. Nadam se da ce i kod nas uskoro proci[sm=smiley19.gif]

MammaMia -> RE: Refluks (GER) (4.6.2013 16:44:13)

Mococe, izdrzi. Proci ce i ta posast.
Kod nas je novo to da smo radili i ph-metriju koja nije potvrdila GER. Nisam znala da li da se radujem ili da se skenjam. Takodje, test intolerancije igg antitelima, iz krvi, koji je pokazao ogromnu rekaciju na proteine kravljeg mleka, po svemu sudeci nije pouzdan: po savetu lekara hranili smo je dva dana samo kravljim mlekom ali po 60ml na svaka 2h i nije povracala. Dakle: bez dijagnoze smo, uz savet o ishrani - cesce a manje. ja se u tome nikako ne snalazim. Dajem joj sad da jede 7 puta dnevno (na 2-2,5h) po, meni se cini malo (od 60-180ml), ali ona opet bar jednom dnevno povrati. Barem napreduje koliko toliko na kilazi. I dalje ni govora o krupnije miksanoj hrani, odmah se zagrcne. Plazmu lize, eventualno glodje 15 sekundi pa baci, smoki sisa, ne grize (ima 6 zuba). Uskoro puni 17 meseci...

Rosita -> RE: Refluks (GER) (11.6.2013 17:06:26)

Da li neko zna recept za piricanu sluz 5 %? Nije mi objasnjeno do kraja. Testiramo dete hranom kod Perisica, treba mi hitno recept. Hvala,

Rosita -> RE: Refluks (GER) (12.6.2013 9:08:47)

Niko nista [sm=zmeden.gif]. Ok, vidim par postova pre, mada sam malo drugacije spremila.

milicicak -> RE: Refluks (GER) (12.6.2013 9:13:38)

Rosita, nama niko nije spominjao procente... ali kontam da 5ml pirincane vode treba da dodas u 95ml mleka. Srecno kod dr :)

Rosita -> RE: Refluks (GER) (12.6.2013 9:21:10)

Mili, ne dajem u mleko nego mi Perisic dao da ga testiram sa nekom kasom u koju ide ta sluz i jos par sastojaka, ali slaba vajda, mali to pljuje, on i vodu pljuje, sta ce kad nije navikao ni na sta osim na siku... Tako da mi se cini da test nece uspeti. No dobro, ja cu dr reci kako je bilo pa sta da se radi.

Rosita -> RE: Refluks (GER) (16.6.2013 13:07:42)

Da li je neka od vas zene, sa decom sa refluxom, dobila od Perisica kashu CHIX kao test za bebu? I koji su simptomi tihog refluxa?

MammaMia -> RE: Refluks (GER) (17.6.2013 17:35:37)

Nama je bio dao CHIX kad je imala 6,5 meseci. Tada je jos uvek samo pila mleko na flasicu, nije jos bila ni okusila kasice pa test nije uspeo. Ja sam tada bila ubedjena da je tihi refluks (prvo je smanjivala kolicinski obroke, dok nije potpuno prestala da pije mleko; presli smo na hranjenje kasiciom, tj. na guranje, kao i nocno hranjenje na flasicu neko vreme; onda je krenulo povracanje u mlazu koje je trajalo do skoro). Sad ima 17 meseci, i tek smo nedavno eliminisali refluks kao dijagnozu (radjena ph-metrija i rtg zeluca i jednjaka, sve ok). Na kraju smo joj, po savetu Perisica, poceli davati obroke na 2h ali malo manje i evo funkcionise. Tu i tamo jos uvek povrati, nekako je previse gadljiva, narocito ako je krupnije blendirana hrana (nisam jos uspela da uvedem seckano ili cak krupnije samleveno) ili ako preteram s kolicinom, ali nekad se zgadi i povrati a da ne znamo zasto.
P.s. Ja sam i tada u fazi povracanja probala da joj dajem manje, a cesce ali nisam bila dosledna, a nista ne moze preko noci.

Rosita -> RE: Refluks (GER) (17.6.2013 17:42:42)

Ni moj D nece. On ima samo tri meseca. Dao mu je chix 3. Ali dr je shvatio da ne odbija da jede zbog mleka nego zbog neceg drugog i idemo to da ispitamo. Mnogo se plasim, pomenuo je endoskopiju. D kao da lagano razvija averziju prema jelu jer ga povezuje sa bolom. Mnogo se nerviram. Tacno je od bljucanja, preko grcenja i uvijanja na sisi stigao do ove faze odbijanja jela. Ja sam znala da nesto nije u redu, osecala sam to, ali svi me ubedjuju ovo i ono i ta fraza @napreduje@. Perisic me je ozbiljno shvatio, nadam se da ce nam pomoci.

Zemunka85 -> RE: Refluks (GER) (18.6.2013 11:33:02)

Rosita, zao mi je sto moja verovanja nisu bila tacna. Zelim da sve bude ok i to sto pre.

jovanamek -> RE: Refluks (GER) (3.7.2013 18:02:15)

Poštovane mame,
Danima čitam vase postove i shvatam da moja beba ima problem oko koga mi samo vi mozete dati savet.
Ima 4,5 meseca, sa 20 dana smo završile na IMD gde su joj dg intolerancija na laktozu. Od tada se hranimo iskljucivo formulom bez laktoze. Od tada smo jos jednom bile na IMD zbog odbijanja hrane, ali su rekli da je beba zdrava i da joj nista ne fali.
Sve ovo vreme nam se smenjuju periodi kada hoce da jede i nece. U poslednjih mesec dana stvari su se pogorsale. Pored ekcema koji ima od prvog meseca, a koji joj se sve vise i vise pogoršava, beba zadnja dva meseca ima sluzave prolive (do 2 dnevno), i slabo jede. Korpokultura ok, KKS ok, urin ok, ORL ok, a ona jednostavno nece da jede. Pedijatar u domu zdravlja ubedjuje da je sve ok i da je "takvo dete".
Bili smo kod prof Perišića koji je jako brzo zakljucio da bi trebalo uraditi gastroskopiju, ali smo se uplašili toga strasno i sve se nadamo da ce je samo proci, ali nikako. Sad je operu fazi kada odbija da jede, i kada stagnira sa kilazom, a sluzave stolice i ekcem su konstantno tu. Nikada nije bljucnula niti povracala, ne grci se i ne place, generalno je stalno nasmejana i raspoložena, osim sto odbija da jede.
Molim vas, dajte savet, sugestiju, da li se neka od vas prepoznaje u ovoj prici. Blago je receno da smo očajni i da ne znamo sta da radimo.

branki* -> RE: Refluks (GER) (3.7.2013 18:50:12)

jovana,verujem da ste ocajni,sad se sve cini beznadeznim i komplikovanim..proci ce,ma kako ti to sad iluzorno zvucalo.da li beba jede dok spava?ja sam bozu jedino na taj nacin uspevala da nahranim,uspavam ga sa cuclom i onda izvucem cuclu i gurnem flasicu,pisala sam vec..
puno te pozdravljam i bice sve u redu[sm=smiley1.gif]

jovanamek -> RE: Refluks (GER) (4.7.2013 18:55:17)

Nazalost beba nema sanse da jede dok spava,sve moramo da pokusavamo u budnom stanju,a sve je teze i teze nahraniti je. cudno mi je da ona generalno uopste nema nekih problema u funkcionisanju osim sluzavih stolica, niti mi se cini da je nesto boli osim kad vidi flasicu. Tad pocne da kuka..

Stranica: <<   < Prethodna stranica  70 71 [72] 73 74   Sledeća stranica >   >>