RE: Refluks (GER) (Puna verzija)

Forum >> [Beba] >> Novorođenče, beba

Poruka

Verus -> RE: Refluks (GER) (20.10.2012 23:38:23)

Da napisem dok nisam zaboravila: Oliju se odjednom vratio reflux, bas gadan, kiselina, povracanje, ne spava nocu, vristi. Sada ima 9 meseci, a tada je imao 8.5. U 8 mesecu sam mu uvela hleb, i kratko posle toga je sve krenulo. Oli inace ima i alergije na kravlje mleko, ali posto sam uradila test na ukupan IgE dok je vec jeo hleb, on je bio negativan, sto znaci da nije alergija na hleb, tj gluten. To sto sam ga odvela na to testiranje m ije puno pomoglo da "gledam u drugom pravcu", i skontah da je mozda kiselina od kvasca iz hleba. Moj muz kada pojede puno hleba ili peciva dobije kiselinu-verovatno od istog. Kako sam pocela da mu dajem hleb mesen samo sa soda bikarbonom, sve se sredilo. POvracanje prestalo, kiselina nestala.

Eto, mozda pomogne nekome da uradi isto. Mislim da ce vremenom prestati da mu smeta, dok jos malo "izraste", jer sada jede breskve i banane, a pre par meseci nije mogao kakvu su mu kiselinu stvarale...

Jamie -> RE: Refluks (GER) (23.10.2012 23:36:44)

Da, to sam i ja primetila, mislim da sve nove namirnice kako se uvode predstavljaju okidač za veću količinu kiseline, dok se probavni sistem na adaptira na njih...mi smo neki dan probali par komadića mlečne čokolade i prevrištao je dan [sm=smiley19.gif] Mleko kravica AD nam je uspela iz drugog pokušaja, ukinuli smo formulu pre par nedelja, a za koji dan punimo godinu. Ima sve više divnih dana, ali onda oni loši padnu još teže kad se vrate, štucanje, kenjknjavost, vrištanje, nervoza... Još malo pa ćemo u vrtić, a tamo nas tek čekaju noviteti, gulaši, paprikaši, staraši, biće zanimljivo [sm=smiley36.gif]

minavb -> RE: Refluks (GER) (24.10.2012 7:55:49)

Jamie, odložite slatkiše (čokolada, džemovi, nutela, ...). Svi šećerni koncentrati i konditroski proizvodi značajno pojačavaju kiselost želudačnog sadržaja. Moj sin je med, čokoladu, džem i krem dobio mnogo kasnije nego druga deca, bez obzira što je Nexium pio do 13 meseci. Sada je veliki i sve mu manje namirnica smeta. I dalje ne sme paradajz soseve, prženo i zaprženo, ali mu većina jela više ne smeta.

MOCICA -> RE: Refluks (GER) (25.10.2012 12:12:34)

IZVORNA PORUKA: minavb

Biće dana kad se nećemo ni sećati šta nas je mučilo prvih meseci bebinog života, ja sam već pola zaboravila.

Znaci Mina spremna si za drugo!!![sm=bravo.gif]

MOCICA -> RE: Refluks (GER) (25.10.2012 12:33:21)

Drage moje,

citam Vas al naprosto nepostizem da se javim. MI na kontroli za 9 meseci 9, 450kg i 74,5cm. Vise ne bljuckamo, al nam se konstantno svakodnevno vraca hrana. Nekoliko puta sam bila na ivici da uvedem Ranisan ali nisam. Specificno je sto je pre par meseci uvela nocno dojenje i samo ga povecava nocu, znaci siki sve vise i csce sto me bas cudi.

Ne zurim nesto sa uvodjenjem hrane. Za sada jedemo:
- jabuku, kajsiju, bananu, krusku, lubenicu
- krompir, tikvice, karfiol, grasak, spanac(jede jednom u 10 dana posto on ume da joj digne kiselinu), blitva.
- od mesa piletina i svinjetina, curetina
-mleko ALernova i mamino, al ja sam i dalje na dijeti
- od zitarica samo griz

Ono sto smo probali pa joj pravi problem i dize kiselinu je kukuruz, pirinac, junetina, sargarepa, breskva. I sto je najgore nista od kupovnih kasica nesmemo jer sadrze pirincano brasno, a sokovi sadrze vitamin C ili limunsku kiselinu pa je i to nadrzazuje. Znaci sve samo domace.

Definitivno sam zahvaljujuci Tash I Mini zakljucila da ishrana itekako ima veze da refluksom, ma sta lekari pricali.

Interesuje me da li ste uvodili kelerabu i kako. Ja nikad nisam pripremala tu namirnicu, a svi me nesto spopadaju, pa ne znam kako ona utice na refluks?

Verus i ja sam to isto pimetila za kvasac, kada sam se najela nekih ustipaka pa ona posle tri dana nije mogla da dojde sebi od kiseline. Mada i aditivi u hlebu su problematicni, ceto mi se desi da se zacrveni kad gricka hleb. Sta Oli jede, imas li nesto iz tvog jelovnika provereno dobro da nam predlozis?
Hvala unapred!

minavb -> RE: Refluks (GER) (25.10.2012 21:28:03)

Mocice[sm=smiley31.gif]

bojanica7 -> RE: Refluks (GER) (23.11.2012 13:19:24)

ja sad kontam da je moja gala mozda imala refluks dok je samo sisala. ona je apsolutno posle svakog podoja bljucnula, i to nekad dva-tri puta (doduse ne u mlazu, ali pozamasno) i nikad nije podrignula. nosali smo je, ma kakvi. nego je lepo spustimo i ona bljucne i to je to. ali nisam nikad brinula zbog toga jer je ok napredovala i mama mi je rekla da sam i ja kao beba stalno bljackala i to je bilo to. cim je pocela sa sest meseci da jede cvrstu hranu, bljuckanje je prestalo i nikad nije povratila.

vesic -> RE: Refluks (GER) (24.11.2012 21:47:58)

molim za pomoc,savet,bili ko.vec dugo citam ovaj forum i konacno resih da postanem clan.veliki pozdrav za sve.moj problem je sledeci:moja beba sutra puni 5 meseci vec dva ipo meseca vodi,o borbu sa stolicom,krv,sluz.krv je u vrlo malim kolicinama,kao niti,mada je krvarenje trenutno prestalo,sluz je jos uvek prisutna.mi smo iz kragujevca,dr ovde nemaju pojma.rekli su mi breast milk colitis i da izbacim mleko,posto je beba iskljucivo dojena.kako sam izbacila mleko bebi su grcevi prestali,ali krv i sluz nisu.sve to traje od 11.septembra,inace od rezultata smo radili koprokulturu,urin i urinokulturu,KKS,uz abdomena i kazu sve je ok.alergo test negativan,nije alergicna na mleko.a simptomi se ne menjaju.citajuci ovaj forum odlazimo kod pr.Perisica u Tirsavoj,on nije ni pregledao bebu vec po analizama nam je rekao da je breast milk colitis.Dao mi je NEOCATE mleko da vidimo kako ce biti.Za tri dana njoj se stolica stabilizovala.Posto dojim rekao mi je da izbacim mleko,mlecne proizvode,jaja,crveno voce i povrce,orahe,badem,kikiriki,bananu i med.Ja sam nastavila sa dojenjem,stolice su se smanjile na 2-3 dnevno,ali sluz i krv nisu prestali.Onda sam ja jos jednom probala test sa NEOCATE i sve se smirilo.Ponovo nastavljam da dojim,medjutim sluz je i dalje tu.Kupila sam ALERNOVU AR (resila da prestanem da dojim ako joj bude odgovaralo mleko) medjutim stolica od ALERNOVE AR je bila tri dana dobra pa sam joj dala da doji ali sam zaboravila da sam pojela napolitanku sa mlekom i kremom,sutradan se pojavila sluz i krv u stolici onda sam resila da se strogo pridrzavam dijete (pirinac,curetina,krompir,hleb,jabuka,kruska).Ona je juce imala sest stolica redjih ali nisu obilne,imaju vrlo malo sluzi,ali su retke bez krvi.Inace njoj je nos zapusen i puno balavi.Danas sam kupila APTAMIL ADC,da probam da vidim da li ce odgovarati,ona je od jutros imala tri stolice zute ali retke.Molim za savet,jer ste skoro sve resile svoj problem nadam se da cu uz pomoc vas resiti i ja.Izvinite sto sam ovako opsirna,ali ja sa ocajna i neznam vise sta da radim hvala puno.

vesic -> RE: Refluks (GER) (24.11.2012 21:54:25)

znam da je tema ger,,ali sam opisala nas problem zato sto sam citala da je Verus sa oba deteta imala problem sa stolicom.pa bih volela da cujem savet za ishranu,posto je po meni dojenje najbolje....hvala puno

MammaMia -> RE: Refluks (GER) (3.1.2013 13:25:38)

Mi cemo jos malo godinu dana, jos uvek povracamo i niko da nam pomogne. Nakon visemesecnog tapkanja u mestu uz savet: proci ce, samo se pridrzavajte polozajne terapije, pijte Ar formule - nista se ne menja. problem se javio kada je sa 6 meseci presla sa mog mleka (na flasicu) na Ad, pocela je da odbija obroke, da vristi, izvija se. Onda smo ekspresno presli na kasice, a i mleko otada pije na kasiku, nece flasicu nikako, ni vodu. Tu je bilo borbi jedno 2 meseca dok se nije navikla i sad lepo jede i slano i slatko, ali kolicinski da vam ne pricam. Nisu bitne tablice ali dete jako slabo napreduje, i po mesec dana stagnira. Nasa kilaza je ionako preniska jer je beba prevremeno rodjena (sad ima 6kg600). Povraca uglavnom mlecne obroke (tu i tamo povrati i kasice, pred kraj obroka, valjda joj je puno), gotovo obavezno ono mleko pred spavanje i ujutro (to su nam jedini obroci bez You tube odnosno crtaca), kao da zaboravi na "refluks" uz animaciju. Dakle, ima li ili nema refluks? Jer ako je bas sporo hranim i kolicinski malo, drasticno se smanjuje verovatnoca za povracanjem. Ali onda ne napreduje. Ako joj dam cesce da jede, na manje od 3h, povraca obavezno, iako je malo jela. Cinjenica je da mleko ne voli. Radjene su joj analize na proteine kravljeg mleka, nije to. Sledeci korak je rendgen jednjaka. Sigurna sam da nece nista pokazati. Ona spava i po 12 sati, raspolozena je, a cim povrati, kao da joj je lakse, smeje se momentalno. Sta posle? Ako se odlucimo za 24h ph metriju, sta to moze da pomogne, hoce li nam prepisati lekove ili sta?

Adriana83 -> RE: Refluks (GER) (3.1.2013 14:28:47)

Mamma ja sam imala slican problem sa mojim zabicama.Testovi na alergije nisu nista pokazali a ispostavilo se da su deca reagovala bas na kravlje mleko.Moj savet ti je da pokusas nekoliko dana( bar 7-14) bez mleka i icega mlecnog pa ces videti.Ako je detetu bolje,manje povraca znaces da je zbog mleka.Pokusaj da pratis,vodi dnevnik da li se povracanje pogorsava nakon unosa odredjenih namirnica pa ih eliminisi ali pokusaj prvo sa mlekom.Moja S je dobila ostecenje jednjaka od kiseline koja se vracala i tek tad je uvedena terapija.Reagovala je tako sto je odbijala podoj a ako i uspem da joj uvalim (*) brzo je prekidala,i nakon podrigivanja je jako plakala.
Ukoliko ne mozete bez mleka,pokusaj da joj dajes Alernova mleko koje je namenjeno bas bebama koje imaju alergiju ili ne tolerisu kravlje mleko. Evo OVDE mozes procitati nasa iskustva sa ne tolerancijom-alergijom na kravlje mleko.Srecno i obavezno javi sta se desava.

MammaMia -> RE: Refluks (GER) (3.1.2013 15:59:24)

Hvala ti. Zbunjuje me sto njene reakcije ni na mleko ni na ostale namirnice nisu postojane, nekad ima a nekad nema povracanja. Ona nikad ne place, kao da je nista ne boli. Otvara usta, lepo jede i samo odjednom - fontana, iz nosa i na usta mlaz. Isto reaguje i na jogurt, mislila sam bar ce od njega biti lakse.
Je li neko radio gutanje barijuma, sta se radi ako se potvrdi refluks? Idu lekovi?

Adriana83 -> RE: Refluks (GER) (3.1.2013 16:17:52)

One su imale potvrdjen refluks ali nisu dobile nista od terapije sve dok S nije ostecen jednjak. Tada je tek dobila Controloc. Do tada i posle toga bilo je samo polozajna terapija,manji a cesci obroci,cesce podrigivanje u toku podoja i pirincana sluz pre podoja.One su sad prerasle sve to,Anita i dalje zna da bljucne i povrati posle jela ali to nije nista strasno,kako je bilo.

MicinaMama -> RE: Refluks (GER) (3.1.2013 16:29:24)

Mmama,mozda zbog neznanja da dobro pije na flasicu mnogo guta vazduha pa joj smeta i povraca.Da joj licno mleko smeta to bi alergo test pokazao.Ako ne voli mleko menjaj ga sa cajem.Ja sam sa 5mj odbila mleko totalno,mama kaze da nisam volela da ga pijem,plakala sam.Ni dan danas ne volim mleko.

Nekom detetu nesto ne pase jer nisu sva deca ista.

Vazno je da ne gubi kg,A ako slabije trenutno napreduje ne znaci da je dete bolesno mozda je samo takav tip deteta.Moja Milica ima dve godine i mesec dana a ima 10,700 kg.Hvala Bogu ziva i zdrava.I ja sam se brinula,ali su mi dokazali da nema potrebe.

Pokusaj joj vise davati kasice sa tjesteninom i mesom,jer je u tom dobu,za jutro 1flasica mleka ili solja mleka sa keksom mlevenim.Dorucak povrce,meso i testenina,uzina koji keksic,jogurt. Rucak:Opet mleko sa ml keksom i voce.Uzina:vocni jogurt.Vecera :kasa od samog povrca.Tako je meni ovde dr savetovala.

MicinaMama -> RE: Refluks (GER) (3.1.2013 16:37:46)

eh da zaboravih reci da je i moja milica i u toku jela znala se zgaditi i povratiti.Kao da nezna dobro progutati hranu pa joj to zasmeta.Od tada mi je dr rekla da joj pravim ukusniju hranu uz malo vegete i soli.I polako da je hranim,tj da manji zalogaj lepo proguta.

Uspevalo mi je tako.

Adriana83 -> RE: Refluks (GER) (3.1.2013 17:27:00)

IZVORNA PORUKA: Adriana83

Testovi na alergije nisu nista pokazali a ispostavilo se da su deca reagovala bas na kravlje mleko..

Kod nas su alergo testovi bili negativni ali smo iskljucivanjem mlecnog iz ishrane na mesec dana i ponovnim uvodjenjem ustanovili da im bas to smeta.Kad sam izbacila mleko i sve mlecno,nakon 3-4 dana su pocele lepo da spavaju izmedju obroka( a do tad su vristale) i prestale su da povracaju.Kad smo ponovo dali mlecno,one su isti dan opet pocele da povracaju i placu posle obroka.Tad sam ga definitivno izbacila,nisam davala nista mlecno sve do 10 meseci.Od tada sam postepeno uvodila i pratila reakciju.Sada jedu sve mlecno ali im k. mleko ne dajem.

MammaMia -> RE: Refluks (GER) (3.1.2013 17:58:03)

Micina mama, merci pour ta réponse :)
Da, ova moja se isto nekad zgadi, ali sve mi se vise cini da je u pitanju infantilna anoreksija na koju smo od pocetka sumnjali, jer uz crtace bez problema jede, a ako povrati to je kad joj bude previse (a njoj je 100ml granica pa zato slabo napreduje). Na flasicu zna da pije nego nece, pila je 6 meseci samo flasicu (ali moje mleko izmuzeno), jos u inkubatoru dok je bila. Mozda stvarno da joj nekako dajem cesce a manje, opet moram probati.

MOCICA -> RE: Refluks (GER) (12.1.2013 12:02:48)

Nama oko svetog nikole krenula prehlada+ ja se lepo za slavu najela ribe i svega oog sto se nesme (samo mleko nisam probala)iako sam jos od marta na dijeti i od tada nikako ne uspevam da joj zaustavim kiselinu. Pila je Famitidin pola tabelte od 20 mg jednom dnevno, pa su nam povecali na dva puta dnevno- ali ona kad ga popije pobesni i postne hiperaktivna (a dan joj ga uvece ui umesto da zaspe onao haos od deteta). KAd procitam sastav i pise da sadrzi kukuruzni skrob, a ona reaqguje na kukuruz uzasno i odem da mi promene lek. Sad smo dobili Controloc.

Interesuje me kako da joj dam da popije Controloc kad pise da se ne lomi i ne zvace a ja moram da joj ga rastopim- ona ima godinu dana?????

branki* -> RE: Refluks (GER) (12.1.2013 12:05:26)

cekaj,pa je l sme da se rastopi?rastopi u malo vode,pa joj daj da pije,ako nece,daj silom,na spric.

MOCICA -> RE: Refluks (GER) (12.1.2013 12:06:00)

Testovi na alergije nisu nista pokazali a ispostavilo se da su deca reagovala bas na kravlje mleko..

Kod nas su alergo testovi bili negativni ali smo iskljucivanjem mlecnog iz ishrane na mesec dana i ponovnim uvodjenjem ustanovili da im bas to smeta.Kad sam izbacila mleko i sve mlecno,nakon 3-4 dana su pocele lepo da spavaju izmedju obroka( a do tad su vristale) i prestale su da povracaju.Kad smo ponovo dali mlecno,one su isti dan opet pocele da povracaju i placu posle obroka.Tad sam ga definitivno izbacila,nisam davala nista mlecno sve do 10 meseci.Od tada sam postepeno uvodila i pratila reakciju.Sada jedu sve mlecno ali im k. mleko ne dajem.

Vidim da ovo zbunjuje mnoge. I meni su sa obe cerkice testovi na alergiju na mleko bili u redu, ali obe imaju intoleranciju. Simptomi su dete je- hiperaktivno, besno, vristi, boli ga stomak, tecne smrdljive stolice...To je intolerancija!

MOCICA -> RE: Refluks (GER) (12.1.2013 12:13:53)

IZVORNA PORUKA: branki

cekaj,pa je l sme da se rastopi?rastopi u malo vode,pa joj daj da pije,ako nece,daj silom,na spric.

Uputvo kaze bez zvakanja ili lomljenja popiti. Pa mi cudno. Sve se nadam da ce se javiti neka mama sa iskustvom sa njim da mi kaze sta da radim.

A i mora da popije pola tablete

MOCICA -> RE: Refluks (GER) (12.1.2013 12:31:34)

IZVORNA PORUKA: MammaMia

Hvala ti. Zbunjuje me sto njene reakcije ni na mleko ni na ostale namirnice nisu postojane, nekad ima a nekad nema povracanja. Ona nikad ne place, kao da je nista ne boli. Otvara usta, lepo jede i samo odjednom - fontana, iz nosa i na usta mlaz. Isto reaguje i na jogurt, mislila sam bar ce od njega biti lakse.
Je li neko radio gutanje barijuma, sta se radi ako se potvrdi refluks? Idu lekovi?

Mi smo radili. Ovom metodom moze da ne pokaze refluks a da ga dete ima, sto je kod nas bio slucaj, pa smo uspeli da ga dokazemo tek gastroskopijom. Moj savet je da vodis dnevnik ishrane sta joj odgovara a sta ne. Recimo mojoj ne odgovara pirinac, kukuruz, sargarepa, mleko(iskljuceni su svi proizvodi koji na bilo koji nacin sadrze mleko jogurt, maslac, slatkisi, grickalice). Njoj ocigledno nesto od te hrane ne odgovara i ona reaguje tako sto povrati.

Kod nas je slucaj da nam je mleko dizalo kiselinu tj. povecavalo je sto je dovodilo do povracanja, pa upale jednjaka kad su nam ukljucivali lekove.

Znaci ako ti ona povrati ponekad to je ok. A ako primetis da joj se vrati hrana u usta sto znaci da ne mora da povrati vec da je samo ponovo proguta, ja to zovem seta joj hrana gore dole-to ostecuje jednjak i onda daju lekove kao prevenciju da ne bi doslo do upala. Ali ako nema tegoba nemoj da brigas!

I ako ti nesto nije jasno jos, molim te pitaj. Prosla sam kroz sestogodisnji pakao refluksa i intolerancije i vrlo rado cu pomoci svakome da vise niko se ne muci kao ja!

Zemunka85 -> RE: Refluks (GER) (12.1.2013 15:08:40)

Au. Mom detetu staaaaaaalno seta hrana, sto kazes. Ona konstantno nesto guta, gutljaje neke. Budjenja su mesecima bez dana izuzetka takva. Cak nekad i pravi face kao da joj smeta nesto, vrti glavu levo desno.....kako ja to da proverim? Do pre neki dan je po pravilu bljuckala i to dooooosta. Sada se smanjilo. Ali stalno guta nesto....

Olga75 -> RE: Refluks (GER) (12.1.2013 15:13:47)

pa idi kod pedijatra i trazi uput za gastroenterologa , verovatno ce prvo odbiti ako dete lepo napreduje ali ako mislis da ima GER insistiraj

Zemunka85 -> RE: Refluks (GER) (12.1.2013 15:24:41)

Bila sam, pitala. Kaze da je to normalno i da ce proci. Lepo napreduje i nema mesta za brigu. Ne znam...

Stranica: <<   < Prethodna stranica  68 69 [70] 71 72   Sledeća stranica >   >>