RE: Refluks (GER) (Puna verzija)

Forum >> [Beba] >> Novorođenče, beba

Poruka

Olga75 -> RE: Refluks (GER) (12.1.2013 15:27:17)

pa to ti kazem , mislim postoji neki " fizioloski " refluks , bebe bljuckaju i dokle god to ne ometa napredovanje i normalan razvoj pedijatri nece posumnjati na GER

MOCICA -> RE: Refluks (GER) (13.1.2013 10:47:45)

IZVORNA PORUKA: minavb

IZVORNA PORUKA: spawalica

kako ste vi saznale da vasa beba ima ger?

Potvrdjen je RTG snimkom zeludca.

Nama nisu ni na ovaj nacin uspeli da dokazu iako joj se sve vreme snimanjavracala hrana, tek su utvrdili gastriskopijom!

MOCICA -> RE: Refluks (GER) (13.1.2013 23:23:42)

IZVORNA PORUKA: Adriana83

One su imale potvrdjen refluks ali nisu dobile nista od terapije sve dok S nije ostecen jednjak. Tada je tek dobila Controloc. Do tada i posle toga bilo je samo polozajna terapija,manji a cesci obroci,cesce podrigivanje u toku podoja i pirincana sluz pre podoja.One su sad prerasle sve to,Anita i dalje zna da bljucne i povrati posle jela ali to nije nista strasno,kako je bilo.

Kako si joj dala da pije controloc? I koju dozu i koliko dugo je pila?

Adriana83 -> RE: Refluks (GER) (14.1.2013 12:04:01)

Ona je dobila terapiju 2x2.5 mg Controloc i 4x120 mg sukralfat pulvis.Controloc sam joj davala tako sto jednu tabletu od 20 mg (nema slabiji) rastvorim u 4 ml vode i to onda podelim u 8 spriceva po 0.5 ml.Onda to ispadne po 2.5 mg u pola ml vode.To sam joj davala ujutru i uvece,pola sata pre podoja.Sukralfat sam joj davala isto tako sto rastvorim u vodi i podelim na doze,u ona 4 obroka izmedju isto pola sata pre podoja.Ona je to pila nekih 5-6 nedelja,a prestali smo jer je jedan dan mm dao preveliku dozu( nije je podelio) pa je umesto 2.5 mg dao 12.5 mg! Kod dr su nam rekli da obustavimo na par dana,da se organizam ocisti i ja posle nisam ni nastavila jer je ona bila ok bez lekova.Samo da napomenem da je doza od 2.5 mg odredjena na osnovu njene tadasnje tezine koja je bila 4780 gr.?Imala je tada 4.5 meseci.
Ako te jos nesto zanima,ako nisam lepo objasnila,slobodno pitaj.Ja sam ovo sad malo nabacala ali nadam se da sam ti pomogla.

MammaMia -> RE: Refluks (GER) (14.1.2013 12:10:41)

Mi imamo dijagnozu na osnovu simptoma : halazija (oblik refluksa). Nikakva terapija nije uvedena, ona povraca vec 5 meseci svakodnevno (sad smo na jednom dnevno). Za 10 dana ce joj raditi rendgen jednjaka. Vodila sam dnevnik, nije mi pomoglo, jer nekad na neke namirnice reaguje a nekad ne. Na mleko najcesce reaguje, ali ako je bas animiram i polako hranim, ne povrati ga uvek.

MOCICA -> RE: Refluks (GER) (18.1.2013 10:31:05)

A kakve su joj stolice kad joj dajes mleko i koje mleko joj dajes?

Kada je beba alergicna ili intolerantna na mleko terapija je sledeca~
- ako dojite majci se iskljucuju mleko i svi mlecni proizvodi iz ishrane,jogurt,sir,pavlaka,keksi,grickalice ma ama bas sve sto u bilo kom procentu sadrzi mleko u sebi
-u slucaju da dohranjujete bebu koriste se: Alernova (nabavlja se u Madjarskoj,kosta oko 12eura), Alernova AR (mleko slicnog sastava koje ima dodat kukuruzni skrob da bi ga bebe teze povratile,i kosta oko 2100, Aptamil DC nisam ga koristila pa nebih da komentarisem
- u slucaju da prethodna mleka ne pomognu uuodi se Neocate koji kosta kod nas oko 55eura,a u madjarskoj 35

Znaci upotreba mleka u ishrani bebe koja ima refluks,alergiju na mleko ili je intolerantna na mleko predstavlja opasno narusavanje zdravlja deteta.

MOCICA -> RE: Refluks (GER) (18.1.2013 11:01:38)

IZVORNA PORUKA: vesic

molim za pomoc,savet,bili ko.vec dugo citam ovaj forum i konacno resih da postanem clan.veliki pozdrav za sve.moj problem je sledeci:moja beba sutra puni 5 meseci vec dva ipo meseca vodi,o borbu sa stolicom,krv,sluz.krv je u vrlo malim kolicinama,kao niti,mada je krvarenje trenutno prestalo,sluz je jos uvek prisutna.mi smo iz kragujevca,dr ovde nemaju pojma.rekli su mi breast milk colitis i da izbacim mleko,posto je beba iskljucivo dojena.kako sam izbacila mleko bebi su grcevi prestali,ali krv i sluz nisu.sve to traje od 11.septembra,inace od rezultata smo radili koprokulturu,urin i urinokulturu,KKS,uz abdomena i kazu sve je ok.alergo test negativan,nije alergicna na mleko.a simptomi se ne menjaju.citajuci ovaj forum odlazimo kod pr.Perisica u Tirsavoj,on nije ni pregledaod bebu vec po analizama nam je rekao da je breast milk colitis.Dao mi je NEOCATE mleko da vidimo kako ce biti.Za tri dana njoj se stolica stabilizovala.Posto dojim rekao mi je da izbacim mleko,mlecne proizvode,jaja,crveno voce i povrce,orahe,badem,kikiriki,bananu i med.Ja sam nastavila sa dojenjem,stolice su se smanjile na 2-3 dnevno,ali sluz i krv nisu prestali.Onda sam ja jos jednom probala test sa NEOCATE i sve se smirilo.Ponovo nastavljam da dojim,medjutim sluz je i dalje tu.Kupila sam ALERNOVU AR (resila da prestanem da dojim ako joj bude odgovaralo mleko) medjutim stolica od ALERNOVE AR je bila tri dana dobra pa sam joj dala da doji ali sam zaboravila da sam pojela napolitanku sa mlekom i kremom,sutradan se pojavila sluz i krv u stolici onda sam resila da se strogo pridrzavam dijete (pirinac,curetina,krompir,hleb,jabuka,kruska).Ona je juce imala sest stolica redjih ali nisu obilne,imaju vrlo malo sluzi,ali su retke bez krvi.Inace njoj je nos zapusen i puno balavi.Danas sam kupila APTAMIL ADC,da probam da vidim da li ce oda dgovarati,ona je od jutros imala tri stolice zute ali retke.Molim za savet,jer ste skoro sve resile svoj problem nadam se da cu uz pomoc vas resiti i ja.Izvinite sto sam ovako opsirna,ali ja sa ocajna i neznam vise sta da radim hvala puno.

da li ste resili problem? Kako je sada beba?

MammaMia -> RE: Refluks (GER) (24.1.2013 14:22:27)

IZVORNA PORUKA: MOCICA

A kakve su joj stolice kad joj dajes mleko i koje mleko joj dajes?

Kada je beba alergicna ili intolerantna na mleko terapija je sledeca~
- ako dojite majci se iskljucuju mleko i svi mlecni proizvodi iz ishrane,jogurt,sir,pavlaka,keksi,grickalice ma ama bas sve sto u bilo kom procentu sadrzi mleko u sebi
-u slucaju da dohranjujete bebu koriste se: Alernova (nabavlja se u Madjarskoj,kosta oko 12eura), Alernova AR (mleko slicnog sastava koje ima dodat kukuruzni skrob da bi ga bebe teze povratile,i kosta oko 2100, Aptamil DC nisam ga koristila pa nebih da komentarisem
- u slucaju da prethodna mleka ne pomognu uuodi se Neocate koji kosta kod nas oko 55eura,a u madjarskoj 35

Znaci upotreba mleka u ishrani bebe koja ima refluks,alergiju na mleko ili je intolerantna na mleko predstavlja opasno narusavanje zdravlja deteta.

Ona otkako smo presli na cvrstu hranu ima tvrdje stolice, ko god od lekara je to gledao rekli su da su normalne. Slabo uzima tecnost, jer pije vodu na kasiku pa nece bas mnogo. Perisic je savetovao Nan sensitive, i na njega je povracala sporadicno, pa smo u nedostatku istog opet dali par dana Aptamil AR koji sam imala u zalihama, isto reaguje.
Radjen nam je upravo rentgen jednjaka i zeluca, pokazao da je sve u redu. Vec 5 punih dana kako ne povraca, zamalo sam htela da otkazem snimanje ali reko' ajde da me posle ne kopka ako opet pocne da povraca. Joj, samo Boga molim da je sve proslo. Novo je jedino to sto je ne budimo ujutro za mleko kao dosad vec cekamo da se sama probudi (znam da ovo moze nekome zvucati strasno da budite dete da jede, ali jedino tako smo uspevali da joj damo odredjeni broj obroka sa razmakom od 3h - razumece svi koji su prosli gubljenje na kilazi usled povracanja).
Ja se iskreno nadam da smo zavrsili sa Tirsovom i sa oba profesora, hvala im lepo, ali daleko im lepa kuca.

MOCICA -> RE: Refluks (GER) (24.1.2013 14:52:21)

Ja nisam doktor samo zelim da podelim svoje iskustvo sa mamama da bih im olaksala pakao refluksa. Ne znam koja je veza izmedju mleka i refluksa ali u slucaju sa moje dve devojcice mleko im podize kiselinu i one povrate obrok. Kad starija tj njen ogranizam vise nije uspevao da povrati cvrstu hranu onda su se javile kisele stolice koje su uz prasak izletale iz guze. Dosle smo do toga da je za 24 h imala 36 stolica, to je smrdelo, haos. Kad smo pili barijum nije nam dokazan refluks, al jeste kaskadni zeludac. Na gastroskopiji smo dobili potvrdu refluksa i promene na dvavaestopalacnom crevu sto je znak intoleranciju.

Ja bi razmislila ako joj vec menjas mleko o Alernovi AR. Mi koristimo obicnu koja se razlikuje u tome sto nema kukuruzni skrob i dete se stabilizovalo.

vesic -> RE: Refluks (GER) (25.1.2013 21:51:49)

DDraga Mocice hvala na pitanju,ali dobro smo,borimo se i nadam se da ce biti bolje.pisala sam vec na temi uvodjenje cvrste hrane deci sa alergijom.ja sam jos uvek na dijeti,a bibi sam dosta toga uvela.sada je na redu gluten(dacu ga kroz griz)i bas mi je frka...posto si imala problem sa obe devojcice mozes li mi pomoci malo. htela sam da te pitam jesu kakve su njihove reakcije bile naa uvodjenje nove namirnice?posto se moja do sada nije osipala niti bilo sta,sem redje stolice od jabuke.i kako je mladja devojcica sada,jeste li probali zumance,kakve su joj stolice?jesi li ti jos na dijeti? veliki pozdrav

MOCICA -> RE: Refluks (GER) (25.1.2013 23:44:55)

Svaki put kada bi pojela nesto u cemu ima mleka tipa keks , kolac i sl. javljale bi se vrlo brzo tecne stolice, kao proliv samo sto bi smrdele na kiselinu. To je bil prva reakcija. Kada bi se desilo da joj se digne kiselina (sto ja tada nisam povezivala sa hranom, a rekla bi da je tesno povezano), a desavalo se da pojede previse slatkisa e tada bi usledila temperatura 40 koju bi jedva sa lekovima spustila samo na 39 i trajala bi 5-7 dana. Tad bi joj smrdelo iz usta na kiselinu i cesto bi joj se vracala hrana i povracala bi. Dr. bi nam izvadila krv i po tome bi znala da odredi da li je virus ili pogorsanje refuksa.
Kod starije devojcice nisam primetila reakciju pri uvodjenju hrane sem na belance i mleko. Mada sad kad razmislim verovatno joj je jos nesto smetalo cim je imala tako ceste upale tj. tako jaku kiselinu. Konstatno ju je mucila gorusica.
Prilikom uvodjenja hrane mladjoj- prinac joj je izazivao grceve i bolove u stomaku, alernovu Ar bi povratila 5 minuta do 2 sata od kada je jelajer ona sadrzi kukuruzni skrob, zumance joj takodje dize kiselinu, to sam i proverila sa clanicom MinomVB.
Meni je mleko iskljuceno iz ishrane vec 13 meseci, a na dijeti sa 5 proizvoda nemam pojma kako da je nazovem sam vec 10 meseci, nisam ni grama smrsala. Ne rzumem kako moze da se smrsa od svinjetine,krompira, hleba. Kroz moju ishranu primetila sam da joj smeta sargarepa- narandzaste kisele stolice, kukuruz, kvasac, jagnjetina, riba, pirinac, kukuruz. Ili je dobijala kisele stolice ili bi imala napade kiseline koji izgledaju tako da dete odjednom u sred mirnog sna ili u toku dana dok je veselo pocne da vristi i da place i neutesno je sta god da mu se ponudi. amo nesto proguta s vremen na vreme kao pljuvacku. To traje otprilike oko pola sata i jako ga je tesko smiriti. Hvata se za vrat ili grudi kao da pokusava da skine majcu sa sebe.
Moja starija se nikad nije osula, samo su stolice ukazivale na problem, a mladja se osipa na mleko iako su joj testovi na alergiju uredni. Stolice su sada OK, mada trenutno ima upalu jednjaka i pije Controloc.
Sto se glutena tice pedijatar mi rece da se deci sa alergijama gluten uvodi od 4-6meseca, dok gastroenterolozi savetuju od 9-12 meseca. Meni se cini da smo u 7 krenuli sa grizom i super. I keks Zlatni pek ti je bez mleka. Izbegavaj posne kekse koji sadrze soju. Dok krenes griz, mogu i testenine pa odmah lakse. Tikvice su mi recimo super se pokazale kod mladje, jabuke nemoj kisele, starijoj je odgovarao zlatni delises samo nisam uzimala one prezrele zute vec zelene. Kajsija, banana, kruska(slatka viljamovka) mi je isto ok.
Pa vidi ako nesto treba javi.

vesic -> RE: Refluks (GER) (27.1.2013 10:34:05)

mocice draga hvala puno na odgovoru.moju bebu su mucili grcevi sve dok sam ja pila mleko(iskreno preterivala sam i nisam se hranila raznovrsno),sve sto sada ne jedem jela sam posle porodjaja,a i imala sam veliku potrebu za slatkisima ,nije ni cudo sto ima ovaj problem.meni su prvo iskljucili mleko i mlecne proizvode,pa tek kada je perisic rekao da izbacim i ostale alergene,krenulo je nabolje,samo je trebalo vremena.i hvala drugim zenicama na savetima,mnogo znace!moguce da joj jabuka nije odgovarala posto je bila kisela,sacekacu jos malo pa cu probati opet.moja starija cerka kao beba bi dobila samo tackice oko usana kada bi pojela nesto mlecno i to prodje,a Nina je tezi slucaj.sigurno je njoj jos nesto smetalo mozda soja ili jaja,ne znam ali ja to ne jedem....ja sam bas smrsala imam 54 kg,a jedem ali meni je takav metabolizam,u trudnoci sam se ugojila 20kg,sa 78 otisla na porodjaj a sa 65 izasla iz bolnice,nikad nisam ni bila debela. ona ima 1kaku ,2 nekad 3 dnevno,kao plastelin e sada kada se ukaki ovaj prvi deo sto je tvrdji mirise normalno,a ovaj meksi kao jabuka kisela,aali to nije jak miris,nego bas kad priblizim pelenu(izvini na opisu i ako sam nekog zgrozila)ali sam negde procitala da si ti vidjala svakakve stolice kod tvoje devojcice,pa jel moguce da joj nesto smeta.a koliko ti planiras da budes na dijeti i kada ces da joj uvodis mlecno,posto su joj testovi negativni? izvinite zenice moje znam da je tema ger,ali sam morala da odgovorim mocici,ljubim vas sve i da se sto pre prerastu alergije...i  da kako je malena sada,rece da ima upalu,? 

MOCICA -> RE: Refluks (GER) (27.1.2013 21:19:00)

AJ odgovoricu ti na temi Uvodjenje cvrste hrane deci sa alergijama ali moram da kazem iz mog iskustva reklo bi se da refluks ima veze sa intolerancijom/alergijom na neku hranu jer hranu koje dete jede a ne odgovara mu pogorsava refluks.

Refluks kod beba je prevedeno na narodni jezik gorusica. I sami smo osetili kako je neprijatna. Kod vecine beba to je prirodna pojava i prodje do prve godine zivota bez komplikacija. Kod vecine mama problem je kad odvesti dete kod lekara, pa evo ja cu pokusati da odgovorim jer je to i mene mucilo.

Dok vasa beba lepo napreduje u kilazi, smeje se, raspolozena je i bljucka do pola sata posle obroka bez obzira na kolicinu sve je u redu.

Ako beba ima periode raspolozenja-pa neraspolozenja, naglog placa, isprekidanog sna- budi se iz cista mira uz plac a tek sto je zaspala, bljucka i sat-dva posle obroka kiseo sadrzaj (sto znaci da je proces varenja u crevima vec poceo), ima jake grceve, dobije upalu usiju, a niste je izvodili nigde na vetar, ima tecne stolice koje nisu zlatne boje, kisele su i sadrze nesvarenu hranu vreme je da zatrazite savet od gastroenterologa.

Bebe razlicito reaguju na problem sa refluksom. Citajuci ove postove izdvojila bih dva tipa beba:
1- izjelice - bebe koju nelagodu pokusavaju da rese tako sto puno jedu, traze da jedu svaki cas.Ja sam svoju devojcicu jedva uspela da uobrocim na dva sata, ali jedva. Nazalost ovo je nije odrazavalo na njenu kilazu jer iako je puno jela uvek je bila ispod proseka. Napredovali smo u gramima, a kada je imala temperaturu u roku 3 dana izgubila bi pola kg. Njen stomacic bi delovao kao rupa i nikad nam nije bilo jasno gde joj sve to stane. Kad bi joj danas bilo lose i povracala bi onda bi sutradan duplo jela da sve nadoknadi.
2- nejelice- bebe kojima je ta kiselina zgadila hranu tako da su odbijale da jedu. Roditelji bi ovu decu najcesce hranili nocu. Primer je beba clanice Minevb.

Kod beba sa refluksom savetuje se vec od drugog meseca dodavanje propasiranog pirinca u mleko da bi se hrana zgusnula.

Refluks je najcesce pogorsa prilikom kijavice i takve bebe cesce povracaju tokom virusnih infekcija.

Ako beba prestane da bljucka kada joj uvedete cvrstu hranu treba obratiti paznju da li joj se i dalje vraca hrana tj. da li primetite da beba ima neki sadrzj u ustima a niste joj nista dali da jede.

šišarkica -> RE: Refluks (GER) (26.2.2013 18:04:36)

dragi roditelji, molim vas za pomoć i savet.
naša beba ima mesec i po dana i dijagnozu GERD. danas nam je prof. perišić iz tiršove prepisao 1/4 nexiuma ujutru, naglasio da tabletu ne sečemo nožem nego da podelimo na četvrtine rukom i da rezmutimo u 5ml vode i da damo bebi. problem je u tome što nikako nisam uspela da rukom podelim tabletu na četvrtine (na pola mogu, ali na 1/4 nema šanse), i sledeći problem je kako to dati bebi. mi smo probali na kašičicu, ali beba je izbacila iz usta veći deo... molim vas da nas posavetujete kako da ovako maloj bebi damo ovaj lek. izvinjavam se ako je već bilo reči o ovome na forumu, ali mi moramo da damo bebi lekić ujutru, a do tada nema šanse da pročitam celu temu :)

branki* -> RE: Refluks (GER) (26.2.2013 22:27:27)

lek stucaj u spricu,ubrizgaj vodu i daj joj na spric.

šišarkica -> RE: Refluks (GER) (26.2.2013 22:53:07)

probaćemo špric. hvala!

MOCICA -> RE: Refluks (GER) (3.3.2013 11:44:48)

A kakva je razlika da ga iseces nozem ili slomis? Glupost! Seci na pola, pa na cetvrtinu, pa to ubaci u spric, zatvoris, uvuces vodu i lekic se sam jako brzo rastvori, nemoj da ga drobis. On je jako dobro rastvorljiv, za razliku od Controloca.

šišarkica -> RE: Refluks (GER) (4.3.2013 1:15:58)

da, stvarno se rastvori za tren

šišarkica -> RE: Refluks (GER) (4.3.2013 1:17:37)

da, stvarno se rastvori za tren

Jamie -> RE: Refluks (GER) (15.3.2013 23:14:13)

IZVORNA PORUKA: MOCICA

Svaki put kada bi pojela nesto u cemu ima mleka tipa keks , kolac i sl. javljale bi se vrlo brzo tecne stolice, kao proliv samo sto bi smrdele na kiselinu. To je bil prva reakcija. Kada bi se desilo da joj se digne kiselina (sto ja tada nisam povezivala sa hranom, a rekla bi da je tesno povezano), a desavalo se da pojede previse slatkisa e tada bi usledila temperatura 40 koju bi jedva sa lekovima spustila samo na 39 i trajala bi 5-7 dana. Tad bi joj smrdelo iz usta na kiselinu i cesto bi joj se vracala hrana i povracala bi. Dr. bi nam izvadila krv i po tome bi znala da odredi da li je virus ili pogorsanje refuksa.

Prilikom uvodjenja hrane mladjoj- prinac joj je izazivao grceve i bolove u stomaku, alernovu Ar bi povratila 5 minuta do 2 sata od kada je jelajer ona sadrzi kukuruzni skrob, zumance joj takodje dize kiselinu, to sam i proverila sa clanicom MinomVB.
Meni je mleko iskljuceno iz ishrane vec 13 meseci, a na dijeti sa 5 proizvoda nemam pojma kako da je nazovem sam vec 10 meseci, nisam ni grama smrsala. Ne rzumem kako moze da se smrsa od svinjetine,krompira, hleba. Kroz moju ishranu primetila sam da joj smeta sargarepa- narandzaste kisele stolice, kukuruz, kvasac, jagnjetina, riba, pirinac, kukuruz. Ili je dobijala kisele stolice ili bi imala napade kiseline koji izgledaju tako da dete odjednom u sred mirnog sna ili u toku dana dok je veselo pocne da vristi i da place i neutesno je sta god da mu se ponudi. amo nesto proguta s vremen na vreme kao pljuvacku. To traje otprilike oko pola sata i jako ga je tesko smiriti. Hvata se za vrat ili grudi kao da pokusava da skine majcu sa sebe.

Mocice,
sve ovo potvrđujem, identično i kod nas, samo se pitam da li je dokazana veza između povišene temperature i refluksa? Jel si pitala nekog lekara?
A ovo sa iznenadnim epizodama neutešnosti i nervoze, milion puta potvrđeno, a i sad sa punih 16 meseci. Samo se pitam ima li tu kraja, kolike su tvoje devojčice, jel im još to traje. Da li će se i kao odrasli ljudi boriti sa gorušicom, lekovi, oštećenje jednjaka, barttova bolest daleko bilo...(jednom drugaru je kao odraslom čoveku dijagnostikovana metaplazija na jednjaku, želucu kao posledica kiseline, pitam se da li je on bio beba sa refluksom)...izvinite, ne želim da budem toliko mračna [sm=smiley13.gif]

MOCICA -> RE: Refluks (GER) (23.3.2013 23:26:07)

Po pitanju povisene temperature vrlo sam zbunjena. Naime moja starija devojcica je imala ceste visoke temperature, i kada bi posle analize krvi iskljucila doktorka virus, govorila bi nam da je to verovatno od upale jednjaka. Kad sam skoro pitala gastroenterologa on mi je rekao da visoke temperature ne karakterisu upalu jednjaka! Ja u soku, tako da iskreno ne znam sta da ti kazem. Kod moje starije refluks i intolerancija na mleko koji su bili usko povezani prosli su u 6 godini. Na osnovu svega onoga sto sam ovde procitala rekla bih da je ona verovatno bila intolerantna na jos neku od namirnica koja bi pogorsavala stanje i izazivala tako ceste upale. Recimo sa mladjom sam otkrila da joj pirinac, kukuruz, sargarepa, junetina, jagnjetina strasno izazivaju kiselinu. Verovatno je tako bilo i sa starijom.
Znaci mislim da se treba drzati principa da se u detetovoj ishrani otkrije okidac za kiselinu i da se ta namirnica ne konzumira 3 meseca pa da se opet pokusa sa njom. To je jedini i najbrzi nacin da se regulise stanje. U suprotnom ako organizam stalno bude iritiran sa namirnicom koja povecava kiselinu ozdravljenje tece sporije.
Vec mesec dana jurim jednu poznatu nutricionistkinju da mi napravi jelovnik za bebu pa cemo videti. Ako uspem javljam.

MOCICA -> RE: Refluks (GER) (23.3.2013 23:32:39)

IZVORNA PORUKA: Jamie

A ovo sa iznenadnim epizodama neutešnosti i nervoze, milion puta potvrđeno, a i sad sa punih 16 meseci. Samo se pitam ima li tu kraja, kolike su tvoje devojčice, jel im još to traje. [sm=smiley13.gif]

A da li je pila neke lekove? Moja starija ima 7 godina i do 6 je pila Ranitidin, Nexium kod nje nije delovao. Mladja ima 15 meseci, od decembra pije Controloc 10 mg dva puta dnevno, bili su nam promenili u Nexium, al on nije delovao. I pored toga sto pije lekove imamo epizode vracanja hrane i danju i nocu, kad spava uz vrisak budjenje... Dobra stvar je to sto ce proci i sto se ova starija nista od toga ne seca, pa cak ni kad vidi kako se mladja muci, ni to je ne podseti, tako da je HAPPY END zagarantovan.

jele85dr -> RE: Refluks (GER) (25.3.2013 0:18:14)

evo jos jedne mamice koja sumnja na gerd [sm=smiley13.gif]
bebica ima 5,5mj, i sve je pocelo kada je bila stara 18 dana, povratila u mlazu i od tada pocela da odbija dojenje (bas kao sto se desilo jednoj forumasici ovdje, minivb... inace, procitala sam temu od prve do zadnje stranice). pedijatri su prvo govorili da joj smeta zacepljen nosic, pa da ju muce grcevi, pa da ju trebam podici da podrigne, pa na kraju da nema dovoljno mlijeka i da se zato ljuti [sm=smiley13.gif] agonija i njeno odbijanje se nastavilo i kada sam se pocela izmlazati i davati na flasicu, pokusali sa 3 razlicita adaptirana mlijeka, ubacivali u moje mlijeko rizine pahuljice, ma nista. na kraju jedva docekali 4mj da zapocnemo sa kasastom hranom. citav 4mj je odbijala kasicu, da bi kad je napunila 5mj pocela da jede kasice. ali to je trajalo citavih 7 dana, kada je i njih pocela da povraca. [sm=smiley19.gif]
hranim ju iskljucivo u snu, jer budna ne jede uopste, osim tih kasica koje nekako jedva pojede 50gr 2x dnevno.. ali zadnja tri dana odbija da jede i u snu [sm=smiley13.gif] inace, ne povraca, ali cesto bljucka, i cesto i 2 sata nakon hranjenja vrati sadrzaj u grlo i ponovo ga proguta. nismo iz srbije i kod nas nismo naisli na razumijevanje gastroenterologa, koji je jedini pedijatrijski u gradu i koji me je optuzio da od zdravog djeteta hocu da napravim bolesno i da ne znam hraniti dijete.. isli smo cak i nutricionisti, ali ni ona nije ponudila rjesenje.
kako je ovo odbijanje hrane kulminiralo zadnja 3 dana, odlucila sam da je konacno vrijeme da potrazim pomoc pravih strucnjaka (kojih kod nas nema), jer se bojim tezih problema, kao sto je ostecenje jednjaka i neke druge bolesti koje mogu biti izazvane refluksom. inace, ona se cesto iz sna budi uz bolan plac [sm=smiley13.gif] procitala sam da spominjete tog dr perisica, pa sam malo pretrazivala na internetu i pronasla sam da radi na djecijoj klinici u tirsovoj, pa bih rado otisla kod njega ili kod bilo koga ko radi tu. ne znam da li mi neko moze reci da li negdje u beogradu mogu da uradi 24satnu ph metriju jednjaka? nisam nasla da u tirsovoj to rade.. [sm=zmeden.gif] jer se bojim da je gastroskopija previse bolna za ovako malu bebu..
inace, ona napreduje, ali slabije. prvi mjesec je dobila 900gr, drugi 730, treci 350, cetvrti 600 i peti 500gr. rodjena kao krupnija beba od 4100gr na 85oj percentili, da bi sada spala na 15u [sm=smiley13.gif] ali nije meni tako bitna ta tezini, niti da ona bude debela i slicno, bitno mi je da ju nista ne boli i da sa uzivanjem jede.. inace, ima apetit i krene fino da jede, ali pocne se grciti, privlaciti glavu ka ramenima, stiskati se i na kraju plakati..
u kuci imam ranitidin i na korak sam do toga da joj ga sama dam, ali opet, ne zelim da riskiram i da izazivam sudbinu, ipak sa malim bebama treba biti posebno oprezan.
eto, nadam se da ce mi neko odgovoriti i dati mi neki savjet.
pozdrav iz banjaluke! [sm=smiley1.gif]

jele85dr -> RE: Refluks (GER) (25.3.2013 0:26:31)

eh da, zaboravih napisati.
od juce ima temperaturu, koju uspijevam skinuti paracetamolom (i ja isto imam temperaturu, pokupila virus od muza), eh sad ne znam da li je kod nje isto virusno ili je pak upala jednjaka [sm=smiley19.gif] jer radili smo nalaze krvi i ne pokazuje znake virusne infekcije. bojim se da je upala jednjaka i da zato toliko odbija..

babyblue -> RE: Refluks (GER) (25.3.2013 0:54:20)

Jele pozdrav za tebe, nazalost evo te na ovoj temi, ali dobro, samo polako, bodrice te ovde svi i samo strpljenja koliko god da to strasno zvuci. Pitala si za 24h pH-metriju, ona se radi u Tirsovoj. Kad smo bili pre par meseci na poslednjoj kontroli u Tirsovoj dr Perisic nam je rekao da moze odmah zakazati pH-metriju, tako da znam da se kod njih sigurno radi. Sto se tice leka, nemoj nista na svoju ruku, bar ja ne bih.

Stranica: <<   < Prethodna stranica  69 70 [71] 72 73   Sledeća stranica >   >>