RE: Refluks (GER) (Puna verzija)

Forum >> [Beba] >> Novorođenče, beba

Poruka

Snelle -> RE: Refluks (GER) (4.7.2013 20:39:47)

Jovana, da li je beba alergična na laktozu ili kazein? I koju formulu koristite?

jovanamek -> RE: Refluks (GER) (8.7.2013 10:50:59)

Beba je intolerantna na laktozu, a za kazein jos uvek nismo proveravali.

jovanamek -> RE: Refluks (GER) (8.7.2013 10:52:10)

A koristimo Nestle Nan bez laktoze, gotovo od rodjenja (od 20 dana zivota).

preplasena -> RE: Refluks (GER) (7.8.2013 17:31:02)

Moja beba ima sedam meseci super jede ali ima prolive vec dvadeset dana intolerantna je na laktozu i fruktozu pa bi je vodila kod dr perisica da li neko moze da mi posalje pp broj tel privatno hvala puno i ako neko ima slicnu situaciju neka se javi svaki savet je dobrodosao

jovanamek -> RE: Refluks (GER) (7.8.2013 22:20:31)

Preplasena,
moja beba je imala sluzave prolive vise od 2 meseca, a takodje je intolerantna na laktozu,pri cemu je i slabo jela i napredovala.
Pokusavali smo sve i svasta,isli kod Dr Perisica i kod Dr Radlovica. Perisic je bio za to da guta sondu (!), dok je Radlovic insistirao da pocnemo sa cvrstom hranom. I kada smo poceli sa pirincanim kasama sve se stabilizovalo.
Moj savet - Radlovic.
Osim toga,cime je hranis? Mi koristimo Nestle NAN bez laktoze.
I kako su vam utvrdili intoleranciju? (mi smo 2 nedelje lezale na institutu zbog toga...)
Pozz

Yula -> RE: Refluks (GER) (7.8.2013 23:57:41)

Jovanamek, sta se desilo sa ekcemom, da li se i on povukao? Da li ste dete nekako testirali na alergiju na mlecne proteine?

jovanamek -> RE: Refluks (GER) (8.8.2013 7:30:30)

I ekcem se povukao sa uvodjenjem cvrste hrane, pri cemu smo promenili i jos neke banalne stvari a koje su dale efekta.Npr: ne pretopljavamo dete vec lagano oblacimo, mesta sa ekcemom iskljucivo obicnom vodom peremo (dok je jos bio ekcem,sada sve normalno) a nakon kupanja samo utapkamo,ne brisemo. Mnoge smo kreme koristili i cini mi se da je od njih samo gore bilo.
Nismo radili testove na kazein, jer mora da se vadi krv iz vene pa nam je to bila poslednja opcija. Raspitali smo se,institut Torlak radi mnoge testove iz krvi dece,potrebno je u privatnoj lab. izvaditi krv i odneti kod njih (ovo je opcija ako hocete sve sami,a ako odete u Tirsovu ne znam kakva je procedura). Takodje su nam rekli na Torlaku da krv skladiste i cuvaju do 6 meseci tako da vam mogu uraditi testove na bilo koje nutritivne ili inhatorne alergene. Mislim da je cena na kazein oko 2000din.

jova ger -> RE: Refluks (GER) (8.1.2014 2:05:06)

Nadam se da ima jos aktivnih na ovoj temi...ustanovljen nam je "tezak oblik gera" ali, citajuci temu nisam vise nacisto sa sobom. Joca je u 25danu zivota poslat u bolnicu zato stn je imao 300gr manje od izlaska iz porodilista. Nakon 12dana pakla gde su lupali dg od stenoze do kamena u zuci je ustanovljen ger. Svaki dan su mu radili uz stomaka,2x radiolosko snimanje i 2x su mu davali kontrast,jednom od usta a drugi put od anusa. Dogovorili su se da je ger i trenutno smo 24h u hranilici pod uglom od 60°. Vise ne povraca nego bljucne nekad i to vise ima pljuvacke nego mleka i obozava da jede! Moje pitanje je da li smem da mu dajem kravlje mleko na svoju ruku? Imamo 2m i 5d, pije 200ml hipp ar 5x dnevno i svaki put kad izvadim flasicu on place i kuka,dusa me boli. Kad sam pitala dr za povecanje ove doze ili kravlje i uvodjenje cvrste hrane kao da sam pitala da mu ubrizgam heroin,tako je reagovala. Malo se raspisah, ali nadam se da ste me razumele...puno hvala!

Zemunka85 -> RE: Refluks (GER) (8.1.2014 9:30:02)

jova ger, ja ti ne mogu pomoci puno, javice se vec neko. Moram samo da ti kazem da Bogu zasvalite sto je problem ipak nadjen. Rodjena sestra moje drugarice je prosla pakao. Malog je kiselina bukvalno ubijala. Posle svakog obroka on je imao trrzaje rukama i nogama. Dijagnoza pogresna - epilepsija. Pola god je "lecen"u bolnickim uslovima ot toga, ubrizgavano mu je preko temena (nadam se da nisam lupila) i po 5 lekova od kojih je bio biljka. Samo ambicioznoscu majke, utvrdjeno je da je tj OBICNI GER. Njen slucaj se i dalje prepricava. Posledice su BILE mnogobrojne, a tek sada oko 3.god on stize svoje vrsnjake. Hvala Bogu, bice to sve OK.

Opet kazem, nemam puno iskustva na ovu temu, sem sati i sati procitanih tema o ovome, kada sam mislila da moja L to ima, a verovatno je i imala, jer je prva 4m non stop bljuckala u mlazu, ali MISLIM da je s ravom tako reagovala i da nista od toga. Ali javice se vec neko iskusniji ...
A vama zelim mnooogooo srece u borbi i da so pre prodje [sm=smiley31.gif]

milicicak -> RE: Refluks (GER) (8.1.2014 9:46:22)

Joco, moje dete je imalo tzv tihi refluks izazvan alergijom na proteine mleka...
ono sto su nama rekli je da dodajem vodu u kojoj se kuvao pirinac u svoje mleko da bi se ublazio refluks. Vi ste na AR mleku pa ne morate to da radite, ono je vec gusce od obicnog. Ja mu ne bih davala kravlje ali slobodno povecaj malo dozu adaptiranog, samo pazi da se ne prejeda...
I taj kosi polozaj je zakon, mi smo se tako prenosali 4 meseca.
Sto se cvrste hrane tice, sacekaj jos malo, mislim da sam negde procitala da se kod dece sa teskim refluksom uvode pirincane kasice sa puna 3 meseca i da cvrsta hrana resava dosta problema.
I nadjite dobrog gastroenterologa, to mnogo znaci.
Puno pozdrava za tebe i malenog :)

jova ger -> RE: Refluks (GER) (8.1.2014 10:24:42)

hvala vam. U kosom polozaju tj u ljuljalici je od 1.12. Mukica jedva ceka da ga dignem da se istegli...imam jos jedno pitanje, gastro je rekla obavezno vodu da mu dajem izmedk obroka, a mene zanima kako ste to radile i koliko ml? Ako mu dam pre jela vuce kao lud zato sto je gladan,pa povrati. Ako mu dam posle jela onda povrati i mleko, mada posle jela spava...nisam vise pametna...inace prijateljima sam rekla da mi odstampaju ceo forum na ovu temu posto ima dosta pametnih stvari a ja preko telefona ne mogu sve da iscitam...hvala vam stn ste tu [sm=smiley1.gif]

minavb -> RE: Refluks (GER) (8.1.2014 13:25:17)

Draga jova ger,
pre svega, preporučujem da se obratite gastroenterologu u Tiršovoj, dr Vojislavu Perišiću koji je nama mnogo pomogao.
Drugo, odložite uvođenje kravljeg mleka, ali zato čvrstu hranu možete postepeno uvoditi već od navršena 3 meseca. Redosled uvođenja namirnica je nešto drugačiji za našu decu, i to možete naći negde na ovoj temi.
Napajanje vodom između obroka nije preporučljivo, sve dok ne bude uvedeno više čvrstih obroka.
Pozdrav i sve najbolje.

jova ger -> RE: Refluks (GER) (8.1.2014 13:45:42)

hvala puno! Nadam se da je vasim bebama bolje...s obzirom na to da je nama dg tezak ger i dilatacija jednjaka buni me to sto on uziva u jelu i cak kad povrati ne pravi nikakve grimase niti se buni,place...sasvim je veseo i raspolozen, jedino zbog gasova i tvrdje stolice nekad place...i da izasao mu je pupak napolje, valjda od silnog stenjanja...

jova ger -> RE: Refluks (GER) (10.1.2014 15:24:31)

Na zalost opet ja sa par pitanja. Danas bili kod dr u dz kaze panicim za pupak bzvz,tako da je to ok. Dobio je za mesec 1,2kg sto je odlicno! Rekla sam joj da pije 5x 200ml i da kuka da je gladan,a ona meni da mu dajem 4x 150 i pre spavanja 200ml. Da njegovi bubrezi i zeludac ne mogu toliko da svare. Ko je ovde lud, dete je gladno?! Da je slusam ili ne? Iskreno,razmisljam o grizu u ad mleku pa neka onda bude 150.Upravo je popio tih 150 i place od gladi,a ja sa njim od muke... U sredu idemo kod gastro Stojcic u ns,ako je neko isao kod nje. Kako izgleda ta kontrnla i hoce li reci sa kojim namirnicama da krenem...ako na osnovu vaseg iskustva ustanovim da lupa gluposti da ganjam tog Perisica i ne trosim vreme... Eto, zahvaljuju Joca i vec poblesavela mama :-)

milicicak -> RE: Refluks (GER) (10.1.2014 16:58:23)

Jovo, odlicno ste napredovali :)
meni licno je bez veze to da sva deca moraju da piju istu kolicinu mleka u odredjenom uzrastu. T sa 22 meseca nikad nije popila vise od 180ml AD mleka, a nije da nismo nudili. Moj stav je da mu dajes da pije koliko je gladan samo pod uslovom da se ne prejeda, odnosno da nadjes neku kolicinu od koje se najede ali ne bljucka. I ako mislis da mu samo to AR mleko nije dovoljno, mislim da je bolje da mu u mleko dodajes pirincane pahuljice za bebe. Ali sacekaj dok ne odete kod gastro.
I ja vodu ne bih forsirala dok ne krenete sa cvrstom hranom, dovoljno je da mu povremeno ponudis kasicicu-dve.
Sve najbolje i drzite se :)

jova ger -> RE: Refluks (GER) (10.1.2014 22:55:50)

hvala puno!

serpica -> RE: Refluks (GER) (10.1.2014 23:10:17)

Jova ger ja tek sad vidim da za ovaj problem postoji i dijagnoza[sm=zmeden.gif] naime i moj bebac je prvih dva meseca zivota stalno bljuckao
nekad vise nekad manje,ali uvek posle svakog podoja/hranjenja uvek,nekad cak i u mlazovima,meni je pedijatar rekao da mu nije razvijen neki misic u zelucu i da ce to vremenom da ojaca i da prestane,u medjuvremenu smo promenili mleko i uzeli AR formulu od koje je imao sok ispljuvao nesto poput zvake uzas,vratila sam se na NAN jer mi je dr rekao da mu to mleko dajem da pije koliko hoce a da ce on da izbaci visak.Nastavio je da povraca ali recimo ne nakon svakog obroka vec 3,4 puta u toku dana...ja sam mu na svoju ruku uvela cvrstu hranu nekde sa 3 meseca prvo pirncane pahuljice koje sam mesala sa adaptiranim mlekom a kasnije sam uvodila i druge namirnice,za koji dan punimo 5 meseci rucka povrce sa kukuruznim i pirinacnim pahuljicama,jabuku,bananu,ponekad mu cedim sokice..nisam mu dala a i necu sigurno jos neko vreme kravlje mleko,nije to tako bezazlena stvar popricaj sa dr oko toga i naravno gluten ne bar jos par meseci...a formulu koju koristis slobodno povecaj dozu...eto to je moj savet ko zna mozda i moje dete ima taj problem a meni niko nije rekao nista o tome..i da, jos uvek ponekad bljucne nakon mleka ili hrane ali mnogo manje nego ranije...

jova ger -> RE: Refluks (GER) (15.1.2014 20:41:14)

Bili smo danas na kontroli. Pipnula mu je stomak 1 prstom, rekla da mu dajem vise od 150 mleka i dala prospekat za uvodjenje hrane. Kaze od cetvrtog do sedmog meseca treba da mu uvedem svu hranu. I da mu uvodim namirnice isto kao i normalne bebe sto jedu...pirinac,sargarepa,tikvica,psenica,kruska itd...eto, ne znam sta da mislim...

jelenazvezda -> RE: Refluks (GER) (15.1.2014 23:49:51)

jel moze meni neko ko je to prosao da objasni kada najranije mogu bebu da testiram na alerije i kako jer ima ekcem i dosta njih govore da je mozda na proteine mleka ili kazein,na koji nacin to da odradim jer mi je muka vise od nagadjanja,do pre 5 dana sam konzumirala mleko i bila je cista ,veceras se osula iz cista mira,nisam pametna

jova ger -> RE: Refluks (GER) (16.1.2014 0:45:34)

ne mogu ti mnogo pomoci. Pozovi svog pedijatra i pitaj ili imas na netu br za savetovaliste pronadji na netu...negde na prethodnim stranicama je jedna mama pisala o tome i posto doji cini mi se da je izbacivala mleko i mlecne preradjevine, pa onda redom sta vidi da bebi smeta....nisam ti puno pomogla,ali bar znas da ne camis sama na forumu :-)

milicicak -> RE: Refluks (GER) (16.1.2014 8:48:21)

Jelena,
1. kazein je protein mleka
2. testovi na alergije
a) IgE iz krvi na specificne alergene (moze da se uradi u vecini privatnih laboratorija, cena je u zavisnosti od panela alergena 20-40 000)
b) PRICK test na kozi, radi se kod alergologa
c) test opterecenja (provokacije), dete dobije namernicu na koju je potencijalno alergicno i prati se reakcija, radi se ISKLJUCIVO u bolnici pod nadzorom lekara.
Tvoja beba je isuvise mala da bi bilo koji od ovih testova bio pouzdan. Tacnije, oni kod tako male dece cesto daju laznu negativnu reakciju, tj. test ne pokaze da je dete alergicno iako dete u stvari ima reakciju na tu stvar.
Jedini nacin da utvrdis sta detetu smeta je eliminacija. Prvo eliminises najcesce alergene, iz svoje ishrane izbacis mleko, jaja, soju, gluten, kikiriki, orasaste plodove. I pratis neko vreme. Ako nema poboljsanja, onda probas nesto drugo. I uvek vazi da dete ne pretopljavas, ne koristis omeksivac, oblacis iskljucivo pamuk, kupas u emolijentnoj kupki i nadjes kremu koja joj najvise odgovara.
I najvaznije od svega, probaj da se ne nerviras mnogo :)
Jovo ger, mi smo se refluksa resili sa izbacivanjem mleka ali meni malo neozbiljno zvuci to uvodjenje svih namernica izmedju cetvrtog i sedmog meseca. Iscitaj temu, pa kombinuj svoj instikt sa iskustvima ovde :) i jos jedna stvar, dok god beba napreduje nemas previse razloga za brigu

jova ger -> RE: Refluks (GER) (16.1.2014 9:31:19)

kako ste izbacili mleko, kad? Ja sam njoj i rekla da nema logike da mu uvodim hranu kao za normalne bebe kad ima problem. I odmah me je napala kako mom detetu nije nista nego ja visim na internetu pa izmisljam i kako nije svaki refluks isti. Doduse Joca je alav i mislim da bi i pivo popio :-) salu na stranu povrati 1 dnevno, popodne, bio u rukama ili njihalici, to sam uspela da uhvatim, koju god kolicinu mleka da popije. Probacu da iscitam,mada je nezgodno preko telefona. U svakom slucaju hvala.....

Peace* -> RE: Refluks (GER) (16.1.2014 9:42:36)

a) IgE iz krvi na specificne alergene (moze da se uradi u vecini privatnih laboratorija, cena je u zavisnosti od panela alergena 20-40 000)

I-juuuuu! Pre 3 god kada sam ja radila, paleta nutritivnih (20) je koštala 5000, isto toliko i paleta inhalatornih.
Mnogo je skuplje kada rada radiš pojedinačno, npr, samo kazein. Mislim da je cena za pojedinačni (koji je mnogo tačniji nego kad se radi paleta) bio oko 2-3000. To nismo radili.

Peace* -> RE: Refluks (GER) (16.1.2014 11:38:06)

IZVORNA PORUKA: jelenazvezda

jel moze meni neko ko je to prosao da objasni kada najranije mogu bebu da testiram na alerije i kako jer ima ekcem i dosta njih govore da je mozda na proteine mleka ili kazein,na koji nacin to da odradim jer mi je muka vise od nagadjanja,do pre 5 dana sam konzumirala mleko i bila je cista ,veceras se osula iz cista mira,nisam pametna

A zašto si ti ovo pitala u ovoj temi? [sm=zmeden.gif]

Testovi za utvrđivanje alergije
Alergo test iz krvi

milicicak -> RE: Refluks (GER) (16.1.2014 11:53:21)

Jovo, u pravu je dr, postoje refluksi i refluksi. A nije ni svako bljuckanje posle obroka refluks.
Moje dete je alergicno na proteine kravljeg mleka i kao posledica toga se javio tzv tihi refluks pracen sluzavim stolicama sa tragovima krvi. Ona nije bljuckala posle podoja ali jos se sadrzaj zeluca stalno vracao u usta i stalno je nesto gutala, stucala, zagrcnjavala se. Problem sa refluksom je trajao dok sam ja unosila mleko i mlecne proizvode dok sam je doila, a nestao je kad sam mleko izbacila iz svoje ishrane. Alergija joj je dokazana sa godinu dana kada je isla na test opterecenja. A mleko smo izbacili kada se zamalo nije ugusila od povracanja nakon sto je prvi put probala Milupinu mlecnu kasicu sa pirincem, imala je 4 meseca tad. Ona sada pije mleko za alergicnu decu i ne jede nista sto sadrzi mleko u tragovima. Ali mislim da to kod vas nije slucaj.
Refluks je nezgodan zato sto bebe sa hranom koju bljucnu izbacuju i zeludacnu kiselinu koja przi jednjak i zdrelo. To decu boli i taj bol povezuju sa hranom pa odbijaju hranu, ne napreduju ili gube na tezini. Problem sa refluksom mogu da pogorsaju i namernice koje inace izazivaju pojacano lucenje zeludacne kiseline pa i o tome treba voditi racuna prilikom uvodjenja hrane. Ja nemam iskustva sa tim stvarima, obzirom da je nama refluks prosao. Mozda da potrazis savet nekog drugog dr ili nutricioniste. Srecno.

Stranica: <<   < Prethodna stranica  71 72 [73] 74 75   Sledeća stranica >   >>