RE: Refluks (GER) (Puna verzija)

Forum >> [Beba] >> Novorođenče, beba

Poruka

Bunnyca -> RE: Refluks (GER) (8.4.2012 10:17:17)

http://www.stetoskop.info/Kaskadni-zeludac-Cascada-venticuli-3910-c28-sickness.htm?b9

MOCICA -> RE: Refluks (GER) (8.4.2012 11:55:14)

To je zeludac iz dva dela narodski receno.

Interesuje me da li je neka od Vas primila tetanus u toku dojenja. Ja treba da primim 3 dozu- to je ono godisnja revakcinacija, a dojim je i vec sam pisala sve joj prenosim preko mleka. Maltene kad je dojim je isto kao da njoj dam da jede. Takva joj je reakcija a i stolice su u skladu sa tim (boja).

Verus -> RE: Refluks (GER) (8.4.2012 15:43:32)

Ovo je covek o kojem pricam..

E sad, iako dete ima anatomski problem, ova terapija i dalje moze da ublazi ger i olaksa detetu simptome, sto je po meni, totalno vredno pokusaja. Mislim da strahu mesta nema ako se ide nekome ko je proveren, skolovan i iskusan....

IZVORNA PORUKA: lovens

Cula sam da ima dobar u Bg kod Merkatora, navodno idu nasi sportisti kod njega, skolovan u inostranstvu. Kada sam pitala mog kuma, koji je lekar specijalista na VMA, sta misli o tome, rekao mi je da veruje u to i to vrlo. Inace, on je specijalista i za akupunkturu, a kaze da cuda cini. Tako da, kiropraktika mozda pomogne kod gera...

slavkaaa -> RE: Refluks (GER) (9.4.2012 15:37:03)

Lovens,
Super, važi, dogovorićemo se kada dođeš. A štp se tiče spavanja, odnosno ne spavanja, mislim da moja Nika potpuno vodi, to je neverovatno koliko loše spava. Leže u 23 h, ustajemo u 7 - 8 h a u tom periodu se probudi, bez preterivanja bar 10 puta. I to moram da ustanem da je uzmem i ponovo uspavam. A inače se teško uspavljuje. Još to njeno hranjenje, ma ja sam mrtva žena..

Bunnyca -> RE: Refluks (GER) (9.4.2012 16:10:59)

Slavkaa pridruzujem ti se,nisi jedina mrtva...... mada ja nisam umorna ali sa zivcima sam malo off[sm=smiley36.gif]

minavb -> RE: Refluks (GER) (9.4.2012 18:25:18)

IZVORNA PORUKA: slavkaaa

Lovens,
Super, važi, dogovorićemo se kada dođeš. A štp se tiče spavanja, odnosno ne spavanja, mislim da moja Nika potpuno vodi, to je neverovatno koliko loše spava. Leže u 23 h, ustajemo u 7 - 8 h a u tom periodu se probudi, bez preterivanja bar 10 puta. I to moram da ustanem da je uzmem i ponovo uspavam. A inače se teško uspavljuje. Još to njeno hranjenje, ma ja sam mrtva žena..

Vaskrsnuces duso. [sm=smiley1.gif]

slavkaaa -> RE: Refluks (GER) (9.4.2012 20:47:40)

[sm=smiley1.gif]

Verus -> RE: Refluks (GER) (10.4.2012 16:51:13)

Javio mi se onaj Dr. Vlada-kaze da ne voli rad na deci mladoj od 5 godina, ali posto "ovde nema puno izbora" spreman je da "radi sa nama"...tako da odoh ja kod njega cim se vratim i malo sredim stvari....

MOCICA -> RE: Refluks (GER) (10.4.2012 17:49:44)

Tash mi je poslala podatke od apoteke u Madjarskoj preko koje moze da se nabavi Alernova. Da li neko od Vas nabavlja Alernovu obicnu ne AR na ovaj nacin i da li bi i meni doneo??? Podrazumeva se da cu uslugu platiti. Ja vec 15 dana pokusavam da pronadjem nekog od mojih ali niko ne ide u tom pravcu.

Rekli su mi u zastupnistvu da Alernove ima jos i na trzistu Crne Gore. Da li je neka clanica iz Crne Gore pa da mi pomogne?

MOCICA -> RE: Refluks (GER) (10.4.2012 17:54:19)

Zaboravih pored svih vec pobrojanih tegoba, dobili smo i upalu uva i to sa 3 i po meseca. A strahujem da ima i upalu jednjaka jer vristi kad joj se vrati hrana, namrsti se i sva pocrveni. Mislim da je vreme da trazim da joj uvedu lekove?

Na osnovu kojih simptoma su Vasoj deci uvedeni lekovi?

Mi lepo napredujmo na maminom mleku i Alernovi sa ponekom kiselom stolicom. Ali kiselina u ustma je bas jaka.

Verus -> RE: Refluks (GER) (10.4.2012 18:37:27)

mocice: meni su dali lek bas na osnovu toga: vristao je kad povraca, i odmah pre povracanja.  Mislim da je vreme da HITNO ides kod dr i resavas to.  Odbice ti hranu u potpunosti sto joj se vise osteti jednjak[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley13.gif[/image]

MOCICA -> RE: Refluks (GER) (10.4.2012 20:55:05)

Meni sestra rece da nemogu da mi pepisu lekove tek tako nego da bi se utvrdila upala jednjaka mora da se uradi gastroskopija. Grrrrrrrr, ne pada mi napamet da pristanem, ako mi to ponude, dacu detetu lekove na svoju ruku i tako cu da i kazem. Satrijoj su 4 puta radili i nista nije imala od toga, imala je preko 30 upala jednjaka parcene sa temp. od 40.

Jamie -> RE: Refluks (GER) (11.4.2012 14:19:29)

Mocice,

mi smo bili kod Prof Perišića, i pre endoskopije je tražio kontrastno snimanje rendgenom jednjaka i želuca. Nalaz na GER je negativan, tačnije nije nađeno vraćane sadržaja želuca kada je beba snimana nagnuta napako. Isti nalaz kaže da je i jednjak urednog stanja.

Meni nije jasno kako se samo na osnovu te metode otklanja dijegnoza GERa jer se našem bebcu hrana vraća i po sat i više nakon jela a i na prazan želudac je popio samo 70ak ml kontrasta, a inače popije više mleka....

Ne znam, drago mi je što je nalaz dobar naravno, ali su sa druge strane svi simptomi i dalje prisutni.

Vidim da ti kažeš da ti ni endoskopija nje ništa pokazala, koja je mnogo preciznija metoda, a naravno i invazivnija..ako sam te dobro razumela?!?

minavb -> RE: Refluks (GER) (11.4.2012 17:24:16)

Jos jedna od dijagnostickih metoda kod inaparentnog GERa je 24h ph-metrija.
Cisto da se GER ne zaboravi, Vanja u poslednje vreme slabije savladava gutanje neke hrane, a sinoce je posle vecere pao, od plakanja se zagrcnuio, i sve ispovracao. Toliko se prepao od povracanja da je vristao kao nikad.

Verus -> RE: Refluks (GER) (11.4.2012 17:40:57)

mina[sm=smiley19.gif], siroti vanjuska mogu misliti koji strah...vidim da kad se sad desi Oliju da drugacije reaguje, postaje polako svesniji svega...kazu da zato GER bude gori oko 4og meseca jer dete u tom periodu postaje sve svesnije sebe i svog okruzenja...

Jamie: lupam, ali da nije sve to povracanje zbog neke alergije?

branki* -> RE: Refluks (GER) (11.4.2012 20:45:00)

mina,povrate oni jos uvek s vremena na vreme,cisto da nas podsete da nema opustanja.ja se nekad iznerviram samo tako,mislim se dokle vise,a nekad samo pokupim,obrisem i idem dalje.

MOCICA -> RE: Refluks (GER) (11.4.2012 22:01:06)

Jamie,

nisam doktor ali imam dosta tog iskustva i logicar sam u zivotu pa cu pokusati da objasnim a ako sam negde pogresila neka me neko ispravi.

Objasnicu po koracima kako su nas slali:

1. prvo UZ- ime pokusavaju da otklone Stenozu pilorusa na koju sumnjaju zbog povracanja i ostale abnormalnosti.

2. RENDGEN- sa ovim snimkom pokusavaju da utvrde abnormalnosti jednjaka (dupli jednjak). Guranje sonde(endoskopija ili gastroskopija) kod ovakve dece moze biti smrtonosno. Jedno dete im je umrlo u Tirsovoj zbog toga. Sa njim ne moze tacno da se utvrdi GER. Nama je rezultat sa pijenjem barijuma 5 puta pokazao da nemamo GER.

3. PH metrija- 24 pracenje refluksa - po meni najbolji nacin za utvrdjivanje refluksa jer se prati 24 sata i aparat belezi kada se javljaju epizode refluksa i kako. Nazalost ja sam u svom ne znanju ovo izbegla, plasila sam se jer je moja devojcica bila isuvise zivahna da bi joj gurnuli nesto u nos a da ona to ne dirne 24 h, pa sam otisla kod drugog dr. A tamo su me docekali rasirenih ruku sa gastroskopijom.

4. GASTROSKOPIJA/ENDOSKOPIJA - nacin da otkrijete mnogo stvari- refluks, upalu jednjaka, abnormalnposti, biopsija, intolerancije, kaskadni zeludac, hiutaus herniju... Mada smo mi posle svake imali obavezno jos jacu upalu jednjak jer sajla neminovno malo osteti ta tkiva. Ovaj pregled je nista ne boli, ali je jako jako neprijatan. Traje svega par minuta ali ga ne bih savetovala ako ne mora. Uglavnom kako nam je objasnila dr. za upalu jednjaka da se potvrdi (to je ono vristanje, odbijanje hrane) potrebno je uraditi gastroskopiju da bi je odredila duzina terapije. Mada ja licno iz iskustva mislim da se upala jednjaka vrlo lako prepoznaje i da moze da se i leci. Ne smatram da je moje dete bog zna sta dobilo sto smo radili 4 gastroskopije.
-Otkrili su intoleranciju na mleko- to sam mogla i sama dete ima grceve 15 minuta posle jela i vristi od bolova do sledeceg obroka+kisele stolice.
- otkrili su refluks- pa dete godinu dana bljucka i povraca- a sta bi drugo bilo
- otkrili su upalu jednjaka koja je vec tada bila B- pa nije ni cudo koliko su je zapustili- vristala je posle svakog vracanja hrane, nocu bi se budila posle pola sata od zadnjeg obroka i vristala od bolova do 5 ujutro dok joj ne nestane snage, nikad nije sastavila sna duze od 10 minuta preko dana. ALi ih je zbunjivalo sto je ona konstantno jela pa im se to nije uklapalo u sliku upale jednjaka, ali je ona jadnica tako lecila nelagodu. I kada je imala najacu upalu jednjaka, kada nismo mogli nikako da zaustavimo kiselinu dr. nam je uvelo nexium (do tada smo bili na Ranisanu) ona je i dalje trazila da jede na svaka 2 sata, a imala je oko godinu i po dana. Posto je upala bila mnogo jaka dr. je predlozio da joj iskljucimo hranu i prikljucimo je na infuziju da zastitimo jednjak od tog vracanja hrane. Za mene je ovo bilo katastrofa i nekako se smilovao i dao nam je 3 dana fore da jedemo samo palentu i nekako smo uspeli da smanijmo kiselinu.

Ja objasnila najbolje sto sam umela ako gresim neka me neko ispravi!!!

Bunnyca -> RE: Refluks (GER) (11.4.2012 23:15:23)

mocice,kazes da je tvoja mala tada imala godinu dana,pa je i dalje bljuckala i povracala,onda me zanima koliko dugo to moze da traje?
kazu obicno da prestaje do 12 meseca
kako da prepoznamo upalu jednjaka,ako nema temperature,nema povracanja?
i mocice,kako da osetim kiselinu u ustima,jer se to bas oseti kada joj se vrati hrana ili na primer na cucli ili?

MOCICA -> RE: Refluks (GER) (12.4.2012 1:01:24)

Pa ne znam ni sama kako da ti odgovorim na pitanje. Nama se GER i dalje vodi kao dijagnoza(imamo 6 godina). Taj svakodnevni nas je prosao negde oko 4, ali bi se vracao svaki put kad bismo se prehladili pa bi opet ukljucivali Ranisan. Ali nas ger se vezivao za hiatus herniu,kaskadni zeludac,intoleranciju na mleko,belance,limunsku kiselinu i ostala cuda koja su nam katastrofalno dizala zeludacnu kiselinu tako da je ta gorusica bila sustina naseg problema. Kiselina se prepoznaje kad bljucne i strasno im smrdi iz usta ujutro. I puno balave pa je ta prozirna tecnost bas kisela. Pa mozes verovatno i na cucli.Nama su smrdele rukice i rukavi koje je trpala u usta i naravno svaka kragna od majce.

Upalu jednjaka karakterise bolno gutanje-odbijanje hrane i vristanje ili bolne grimase prilikom vracanja hrane. Mada mi smo uvek dobro jeli i solidno napredovali zato je nasa prava dijagnoza malo kasnila.

minavb -> RE: Refluks (GER) (12.4.2012 6:26:17)

Neka deca prevazidju ger sa 6, neka sa dvanaest meseci, a najcesce se oporavljaju oko trece godine.

MOCICA -> RE: Refluks (GER) (12.4.2012 11:46:50)

Citam danas prethodne strane- ja to svaki dan po malo jer sam se kasno ukljucila i naidjem da su jos neke mame imale problema sa ALERNOVOM AR. Ako sam dobro zapamtila LOvens i Babyblue bebe su isto povracale Alernovu AR koju je po recima nase dr. naprosto nemoguce povratiti. Ima li jos neko cije su bebe ovu formulu povracale???

Jamie -> RE: Refluks (GER) (12.4.2012 17:53:56)

IZVORNA PORUKA: MOCICA

3. PH metrija- 24 pracenje refluksa - po meni najbolji nacin za utvrdjivanje refluksa jer se prati 24 sata i aparat belezi kada se javljaju epizode refluksa i kako. Nazalost ja sam u svom ne znanju ovo izbegla, plasila sam se jer je moja devojcica bila isuvise zivahna da bi joj gurnuli nesto u nos a da ona to ne dirne 24 h, pa sam otisla kod drugog dr. A tamo su me docekali rasirenih ruku sa gastroskopijom.

ALi ih je zbunjivalo sto je ona konstantno jela pa im se to nije uklapalo u sliku upale jednjaka, ali je ona jadnica tako lecila nelagodu. Za mene je ovo bilo katastrofa i nekako se smilovao i dao nam je 3 dana fore da jedemo samo palentu i nekako smo uspeli da smanijmo kiselinu.

Ja objasnila najbolje sto sam umela ako gresim neka me neko ispravi!!!

Mocice,

hvala ti puno na detaljnom odgovoru i baš tako i nama je kao solucija nakon rentgena ponuđena 24h ph-metrija, za šta i ti i Mina kažete da je napreciznija metoda. Imali smo fore danas do 14h da se odlučimo da li želimo ili Dr zatvrara istoriju i naš slučaj kao enigmatičan i nerazrešen do kraja...Nismo se odlučili, ipak mi ta nazogastrična sonda zvuči kao horor.
I mi se konstantno hranimo, kao odojče, na 2h, a ako po plaču sudimo, gladan je odmah nakon hranjenja, plače i kidiše na flašicu kao da nije ništa pojeo, a progutao je 170ml za manje od 5 min.
Pominješ palentu, od kog meseca nju smemo da jedemo i jel to ona obična palenta ko što odrasli jedu? Ja se plašim uvođenja čvrste hrane, na šargarepu je već loše odreagovao, progutao je celu teglicu i bio jako nervozan nakon jela, a posle sledećeg mlečnog obroka je bljucnuo i mleko i šargarepu. Isto se dešavalo i sa mešavinom šargarepa krompir i krompir bundeva. Dr je rakao da probamo i meso, ja napravila piletinu i krompir, i to je progutao ko ništa, osim što sam čula da je hroptao dok jede, kao da mu se negde zadržavalo jer je bilo malo gušće od kupovna kašice. I nju je bljucnuo nakon 3 sata dok se igrao na stomaku...
Najgore je odreagovao na sok od šargarepe i jabuke, to kao da mu je izgorelo sve unutra...bljuvao je i plakao ceo dan nakon toga. A ja kao da nisam čitala da sokovi i čajevi nikako nisu dobri za GER...

Mina mi je pisala o namirnicama koje su najbolje za GER bebe, tj za jaku kiselinu, ali tu izbor nije baš veliki. Jel ima neko iskustva sa nekim namirnicama koje su posebno blagotvorne. Ta palenta? Keksolino, plazma u mleku?

MOCICA -> RE: Refluks (GER) (12.4.2012 20:32:16)

Ocigledno je da su nam bebe jako slicne. Da te ne zbuni i moja druga cerkica ima isti problem a ima 3 i po meseca. Ovo sve sto sam napisala jeiz iskustva sa prvom. Tad kad sam davala palentu imala je oko godinu i po, a sad nemam pojma sta cu i kako jer vidim da joj smeta kukuruz i pirinac. Elem ja sam palentu dpravila dosta redje, onako kasasto i ponekad bi dodavala u vodu so i magarin Rama i to bi bilo jako ukusno.

Koliko ima tvoja beba? Mozda vristi sto je zaista gladan. I mi svaki obrok prevristimo posle jela a pojede 150ml za 3-5minuta. Ja joj do skoro davala 100ml po savetu da deci sa Gerom treba manje a cesce al ona dok se ne najede nije sva svoja.

Sargarepa je i meni sa bebom pravila katastrofalne probleme (kad bi je pojela ja a dojim je). Rezultat su bile narandzaste kisele stolice, kao da sam njoj dala da jede sargarepu a ne da ju je dobila preko mog mleka.

Moja otkad joj se vraca hrana obozava vodu. Moze da popije koliko hoces, al nam je dr na zadnjem pregleedu zabranila vodu i rekla da deca sa gerom ne smeju da piju vodu. I posle 6 godina iskustva znam sve a u sustini ne znam nista!!!

I da jos mi objasnise da polozajna terapija znaci da dete mora da spava i hrani se u lezecem polozaju ali pod nagibom od 45 stepeni. Da se dete nikako ne nosi u rukama, ljuljka i slicno. A moja beba sama ustaje da podrigne, dize se i ako ne uspe onda vristi dok je ne podignem i odmah podrigne i posle mirna. A dr mi kaze da je ne diram nek vristi. Moze li neko da mi pojasni ove stvari oko polozajne terapije il cu da provristim od muke...

Jamie -> RE: Refluks (GER) (12.4.2012 22:13:12)

Naš bebac ima 5,5 meseci, a već od drugog meseca je mogao da pojede 180ml, a tadašnji neonatolog je imao teoriju da je on stalno gladan jer je u nekoj vrsti hipoglikemije, da su mu hladni dlanovi i znojavi i rekao da mu kad god popije sve iz flašice, sledeći put povećamo dozu za novih 30ml. To smo i radili, ali smo stali na 180 jer je to bilo previše za tako mali želudac. Mislim da smo mu tad i kiselinu pojačali sa tim prejakim dozama mleka.
Sada jede po 150ml (oko 170 gotovog mleka) na po 2h, a i to je previše za njegov uzrast, u zbiru, oko 1lit i više dnevno mleka. Pokušali smo 2 obroka da uvedemo čvrsta, ali kao što rekoh, reakcija je bila lošija nego na mleko, pojede sve ali mu posle presedne od plakanje i nemira.
Svi iz moje okoline viču gladno dete, al ne može da bude gladan sat nakon obroka od 150ml, ni to nije normalno...

Mi već dva dana ne primenjujemo položajnu terapiju, držanje nakon jela po pola sata najmanje, pod uglom od 45 stepeni. Ko velimo, kad već nije dobio na rendgenu dijagnozu GER, što bi se tako ponašali, pa malo teramo inat [sm=smiley1.gif] I za sada nije ništa ni bolje ni lošije nego ranije...A i naš se nateže da ustane, samo mi ne znamo jel to od nelagode ili je razvojna motorička faza?!

Vodu slabo hoće, ponekad blagu kamilicu HIPPovu. Vode se napio nedavno kada je bio na stomaku, bljucnuo užasno mleko sa kiselinom i zabio nosić u to. Toliko je plakao, i oči su mu bile crvene od te kiseline. A i ja sam negde našla da im ne treba davati vodu jer izaziva jači refluks. Naš iako ne pije vodu skoro uopšte, pelene su mu uvek više nego pune, je ne znam jel to mleko samo prođe kroz njega i ništa se ne zalepi[sm=zmeden.gif]

MOCICA -> RE: Refluks (GER) (12.4.2012 23:13:49)

Prema nasoj tablici izmedju 4 i 5 i 5 i 6 meseca beba treba da pojede 240ml (mera se odnosi na vodu koja se sipa). Ja bi stvarno rekla da je gladan. Ja slusala neku zenu koja mi je rekla kao 100ml+ broj meseci koliko ima beba dodas 10 i beba mi bila gladna.
Otkad sam povecala sa 120 na 150 ona je mnogo bolje. I moja je plakala sat do sat i po posle obroka. Mogla sam sat da navijam po njoj. I jest da ni ovo nema u knjigama al ima u nasem iskustvu. Kad pojede 90 ml vise bljucka nego kad pojede 150 ml. Nemam pojma zasto je tako al sam malo razmisljajuci dosla do zakljucka da verovatno i ona ima kaskadni zeludac kao starija cerka i onda dok se on ne napuni hrana ne pocne da curi u drugi deo zeluca vec se vraca.

Mi iz 5 pokusaja nismo dobili dijagnozu refluksa pijuci barijum, al smo je dobili iz prve na gastroskopiji. Tako da verovatno ga ima, daj Boze da nisam u pravu!!!

Sto se tice podizanja ona od rodjenja dize glavu i trup do nekih 45 stepeni, podrigne i opusti se. Ali je sva u grcu dok ne podrigne, pa smo tu dobijali razne dg- tortikolis, hipotonija, hipertonija...

Voda je i nama bila zabranjena, dok pedijatar to nije cuo i izvikala se na mene kako nisam normalna jer ne dajemn detetu da spere jednjak od kiseline i da je zato i imala tako ceste upale.. Koliko su meni rekli voda dodatno olabavljuje taj prsten, misic koji treba da profunkcionise.

Ko od Vas pije APtamil ADC? Ima li negde sastav, da li je slican ALernovi i da li je i on skroz bez proteina kravljeg mleka. Treba mi hitno zamena za Alernovu obicnu (AR povraca)??????

Stranica: <<   < Prethodna stranica  62 63 [64] 65 66   Sledeća stranica >   >>