RE: Refluks (GER) (Puna verzija)

Forum >> [Beba] >> Novorođenče, beba

Poruka

Adriana83 -> RE: Refluks (GER) (14.3.2012 9:30:54)

Mislim da je bas taj!Ali trenutno nemam pakovanje,danas cu uzeti novi pa cu ti tacno reci koji je i sta sadrzi.A smem li cajeve da pijem?Ja pijem za dojilje neki koji sama pravim.Komorac,anis,kim,maticnjak i lavanda.Sve kupujem u rinfuzi.A sto ne smem domace sokove,tj zasto sve mora biti termicki obradjeno?Smem li domace dzemove?Ja ih sama pravim(sljiva,kajsija i breskva,jagoda samo za decu-taj ne jedem)

minavb -> RE: Refluks (GER) (14.3.2012 9:32:03)

Da, na to sam mislila ali nešto ne mogu da nađem precizne podatke. Margarin se inače pravi hidrogenizacijom ulja, i često se koristi sojino. Ima i lecitin, opet najčešće sojim jer kontam da je jeftin. Eliminisaćemo margarin dok ne nađemo tačne podatke od čega se koji pravi, mada mislim da će to ići malo teže.

minavb -> RE: Refluks (GER) (14.3.2012 9:34:28)

Šta stavljaš u džem, osim voća i šećera? Termičkom obradom se denaturišu proteini.

minavb -> RE: Refluks (GER) (14.3.2012 9:48:18)

Definitvno se margarin izbacuje. Ne nađoh podatke o tačnom sastvau, vidim da se palimo ulje često koristi, ali kontam da je sojin lecitin najčešći u prehrambenoj industriji. Preskačemo margarin.
I u bundevinom pouteru nađoh sojin lecitin.[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley13.gif[/image]

Anoniman -> RE: Refluks (GER) (14.3.2012 10:30:10)

Margarini (obični) sadrže razne E-ove. To sam nedavno gledala jer mi neko reče da lupetam da sadrži jaje [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image], i već kod prvog E sam spustila kutiju.

Sve ide termički obrađeno. Zašto? Npr voće zbog celuloze, ako se ne varam. Sigurno sam razlog zapisala u temi Ishrana bez jaja i mleka, tada mi je još bilo sveže u glavi.
U džemove neki ljudi stavljaju one džem-fixove, stavljaju konzervans (koji sam izbegavala u ishrani, i ni za Marka ga sada ne koristim).
Čajevi - meni rekoše - NE. Ali to je sledeća priča: ja sam alergična na polene, pretpostavka je da je Marko sve ove probleme povukao od mene, tako da se izbegavaju čajevi, poseban akcenat na čajeve kod kojih se koristi cvet. Recimo, uvela sam mu beli slez, on je od korena, i ne reaguje na njega.

Bolje sama pravi namaze za hleb. Npr: Izdinstaj svinjetinu na luku, ispeci plavi patlidžan na ulju, i sve to zajedno ispasiraj. Ubaci u frižider da se stegne, i onda iseckaj na deliće i tako u delićima stavi u zamrzivač. Posle kako ti treba vadiš iz zamrzivača. U frižideru može stajati max 3 dana, jer nema konzervans. Isto možeš praviti sa šargarepom. Mislim da može i sa paradajzom, ali ja ne bih jela paradajz, on je jak alergen.

Adriana83 -> RE: Refluks (GER) (14.3.2012 11:20:31)

Onda izbacujem i margarin.U dzemove stavljam samo voce i secer,sve prirodno zbog dece. Negde na ovim temama sam mislim procitala da soja-lecitin moze [sm=zmeden.gif] Kao i surutka u prahu...

MOCICA -> RE: Refluks (GER) (14.3.2012 11:59:46)

Posto sam ja gnjavila dr zasto ne sme soja, on mi rece da 97% dece sto je alergicno na mleko je alergicno i na soju. Pa sam ja negde u 4 godini uvela kozje mleko al i tu je dobila crvene mrlje po licu i obustavili smo.

Nama je limunska kiselina pravil uzasan problem. Imas je najvise u sokovima, a i u nekim lekovima. Dizala joj je kiselinu uzasno tako da do pete godine je pila jednu vrstu vocnih sokica koji je nemaju. I gde god bi isli nosili bi taj sok, cak i na more 2 paketa pa su nam uvek prigovarali na granici.

Mi smo na proizvode koji sadrze surutku imali isto losu reakciju. To ti je isto mleko!

Najbolje napisi ti sve sto jedes a mame eksperti ce ti sugerisati sta da izbacis.

minavb -> RE: Refluks (GER) (14.3.2012 12:08:13)

Zavisi na šta je dete alergično ili intolerantno-proteine surutke, kazein ili laktozu. 

Adriana83 -> RE: Refluks (GER) (14.3.2012 12:22:52)

Mi to jos ne znamo [sm=smiley13.gif] .Ja sam samo primetila da je njima mnogo bolje od kad izbegavam mleko i jaja,a cini mi se da im smeta i soja(jedno vece se najela nekih madjarskih virsli i sutra povracale).Imamo zakazane alergotestove na mleko i jaja krajem aprila pa cu videti.ali to je samo na mleko i jaja,a sta da radim sa ostalim namirnicama,da gledam u pasulj?Pitala sam u temi Testovi za utvrdjivanje alergija da bih im radila onaj VEGA test ali ne znam koliko je pouzdan i gde ima u Novom Sadu?Zna li mozda neko?

minavb -> RE: Refluks (GER) (14.3.2012 12:25:40)

Gledaj u pasulj bukvalno [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image] jedi pasulj, a ne viršle. Izbaci sve prerađevine i industrijske proizvode. Jedi samo domaću hranu bez aditiva i konzervansa. 

Adriana83 -> RE: Refluks (GER) (14.3.2012 12:28:22)

Hihihiiiii...[sm=smiley36.gif] Pa tako sam i pocela,samo domace proizvode,sunke,slanine i cvarci [sm=pujs.gif] Ali nekad kad nemam domace a ne znam sta bih na brzinu pojela uzmem virsle ili neki parizer a znam da su puni soje...

Anoniman -> RE: Refluks (GER) (14.3.2012 12:33:31)

Surutka je druga grupa alergena od mleka i mlečnih proizvoda.
Čak, neko od ovih Digestive Care mleka, nisam sigurna koje, valjda Aptamil, je na bazi surutke! (a koristi se deca koja su alergična na kravlje mleko)

MOCICE, koji je to sok bez limunske kiseline, olakšaj nam život! Ja sokove pravim tako što on pije vodu u kojoj se kuavlo voće, i dodajem malo šećera.

U čvarke ide mleko!!!!!!!!!!!!!!!

MOCICA -> RE: Refluks (GER) (14.3.2012 12:59:04)

Moja cerkica je pila one male u tetrapaku 0,2 Dagio od jabuke i kajsije

Adriana83 -> RE: Refluks (GER) (14.3.2012 13:30:30)

U mojim cvarcima nema mleka,deda od mm pravio![sm=bravo.gif]

Verus -> RE: Refluks (GER) (14.3.2012 16:37:49)

Zantac nam ne pomaze, pa ga je dr. stavila na Prevacid; "tucemo" se sa osiguravajecim da pokriju trosak lekova jer mu zaista trebaju, jedan recept ce me kostati 105 dolara ako ne pokriju, ali sta da radim sto se mora mora se...

On je PUNO bolje od jedne seanse kiroprakticara, vodim ga opet u ponedeljak. Prsljen u vratu, 2 u kicmi, i jedno rebro su pomereni, namestio mu je vrat ok, ali ledjima jos treba "rad" da bi bila bolaj. Cesto se to desi tokom poroda, zovu to ovde, "sindrom traumatskog poroda" kad vade bebe iz mame hoce da se desi, i ako prignjeci nerve odgovorne za varenje i GI sistem, navodno, stvara ove probleme. Nekad bljucka, nekad povrati, uglavnom guta...Grcevi nestali kao rukom odneseni nakon te terapije, tako da pocinjem da verujem u kiroprakticare a bila sam najveci skeptik.

Uglavnom se borimo kako moramo..i da alergican je i na GOVEDJE meso, eto, retko a moze se desiti. Tako da sad ni to ne jedem. Ode 20 kila za 2 meseca samo tako[sm=smiley36.gif]

Na poslu sam prvi dan, pa necu dugo, ljub svima, drzite se.

Verus -> RE: Refluks (GER) (14.3.2012 16:40:41)

Mame sa tako osetljivom decom, nema cile mile, nego jesti samo ono sto se kupi sveze, u prirodnoj, "OBICNOJ" formi i kuvati. Ja nisam nista pojela kupovno niti iz restorana od kad je on rodjen: osim pirincanog mleka i pirincanih cerealija...tako jedino ide...
IZVORNA PORUKA: minavb

Uzmi pirinčano mleko. Izbegavaj i soju i čitaj dobro deklaracije jer se često soja dodaje u kekseve i kolače. I kakao je alergen, izbegavaj i njega.

minavb -> RE: Refluks (GER) (14.3.2012 17:39:56)

Eee, citala sam da je Prevacid pun pogodak.[sm=smiley1.gif]

Verus -> RE: Refluks (GER) (14.3.2012 18:59:52)

Nadam se mina! Siromasak se tako pati, jako mi ga je zao, ma sve znas....

MOCICA -> RE: Refluks (GER) (14.3.2012 20:49:52)

Ako sanzas za nekog dobrog kiroprakticara u Srbiji obavesti nas. Meni ta prica ima smisla jer je moja bebica i ovako sva zgrcena.

Bila je jedna dobra emisija na RTV vojvodina o intoleranciji, pa ako ste propustile pogledajte

http://media.rtv.rs/sr_ci/bez-uputa/2015

Verus -> RE: Refluks (GER) (15.3.2012 18:36:32)

Google sam trazila i ima jedan u NS, u jednom centru-ako potrazis na google videces...ne znam ko je ni kakav je nazalost, ali kad se vratim u Srbiju, planiram da saznam, pa ako je neko sa iskustvom i njemu pomaze, nastavicu da ga vodim...

Jamie -> RE: Refluks (GER) (15.3.2012 22:16:34)

IZVORNA PORUKA: MOCICA

Ako sanzas za nekog dobrog kiroprakticara u Srbiji obavesti nas. Meni ta prica ima smisla jer je moja bebica i ovako sva zgrcena.

Bila je jedna dobra emisija na RTV vojvodina o intoleranciji, pa ako ste propustile pogledajte

http://media.rtv.rs/sr_ci/bez-uputa/2015

Drage mame, upravo ovaj post me je naveo da se konačno i mi pridružimo GER družini, zato što i ja mislim da je GER u vezi sa hipertonusom bebine muskulature, bar je kod nas to slučaj. Čini mi se da je moj bebac stalno u nekom grču, samo još ne znam da li je bol zbog grča ili grč zbog bola. Tačnije, da li položaj koji su bebe zauzimale u stomaku ili stekle na porođaju ometa nomalan rad GI trakta ili zbog bola u jednjaku želucu i sl. bebe bivaju u stalnom hipertonusu (posebno se odnosi na napetost vrata i gornjih ekstremiteta).

Ono što opravdava odlazak kod kiropraktičara je i to što naš bebac postaje opušteniji, bolje spava i manje bljucka nakon vežbica kod fizijatra, na koje ide zbog Dg tortikolis, hipertonija i diskretna asimetrija. Napominjem da mi nismo bili od kiroprktičara, ali bi išli ako bi u Bgd postojao neki dobar, koji radi sa bebama.
Mi inače od drugog meseca imamo Dg sumnja na GERD, koja je postavljena na osnovu anamneze: bljuckanje, slabije napredovanje i nagli pad hemoglobina (što je Dr doveo u vezu sa mogućim krvarenjem iz jednjaka). Prepisan je Nexium, koji smo uzimali 2 meseca,bez većeg poboljšanja. Moje mišljenje je da je Dr ordinirao pogrešnu dozu, što sam ustanovila na ovom forumu kod nekoga od vas, kome je sa 5,8kg prepisana doza od 1/3 tablete od 20mg, a nama sa težinom 5,3 kg 1,5 mg dnevno. Nakon toga smo prešli na Zantac sirup, opet uz konsultaciju sa istim Dr, koji smo nakon dve nedelje prestali samoinicijativno da uzimamo jer je stanje ostalo nepromenjeno, čak se i pogoršalo u smislu pojačanih gasova. Sada imamo 4,5 meseca i 7 kg, bebac je rođen CR u terminu sa 3,9 kg. Na žalost je od rođenje na veštačkoj formuli jer se nakon CR laktacija nije uspostavila uz sve pokušaje.

Malo sam se raspisala za početak, puna entuzijazma da ću ovde naći saputnike u misiji - pobediti GER!

Suština je da bih volela da se jave mame čije bebe imaju sledeće simptome, ako ih uopšte ima, kako bih znala da li smo na pravom mestu, jer ja i dalje sumnjam da moj bebac zaista ima GER...

Dakle, pobrojaću neke od naših najčešćih simptoma:

1. velika uznemirenost, razdražljivost i stalni plač, posebno nakon jela
2. odsustvo dnevnog spavanja od samog rođenja (i kada odspava najviše 40 min, to je isprekidano buđenjem uz plač i trzanjem u snu)
3. stalno stenjanje, naprezanje, previjanje, izvijanje, uz pokušaje da se uspravi kada leži
4. eksplozivni i jaki gasovi, užasnog mirisa
5. bljuckanje nakon jela je smanjeno u poslednje vreme, a češće je pred sledeći obrok i to usirenog sadržaja
6. stalno grčevito guranje penica, i svega ostalog što se nađe pod rukom, u usta
7. svakodnevno štucanje više puta po 20 min
8. jako balavljenje i mljackanje (kao da ima nešto u ustima)
9. i ono što me najviše boli, odsustvo smeha, radosti, želje za igrom jer ga motivacija za bilo šta napušta nakon 15 min i onda nastupa naš mrgud i plačljivko.

Ono što je specifično, to je da se od većine mama tj. beba na ovom forumu razlikujemo po tome što bebac ne odbija hranu, naprotiv veoma je proždrljiv i plače nakon svake flašice, bila ona od 120, 150, 180 ml, a jede na svaka 3 sata, trenutno po 150ml.

Nadam se da nisam pretarala za početak, a unapred se izvinjavam ako je neko od vas pisao da ima ove simtome, jer sam u totalnom haosu guglala i čitala sve i svašta i pogubila se malo...svakako hvala unapred, sa željom da nas bude sve manje na ovoj temi!

branki* -> RE: Refluks (GER) (15.3.2012 22:28:21)

Jamie,ne mogu da ti pozelim dobrodoslicu jer nikom ne zelim da dodje u ovu temu.mi smo imali sve simptome koje si navela,osim sto boza nije balavio i spavao je preko dana,ne puno ali jeste.sto se tice odbijanja hrane,boza je do nekih 4-5 meseci,ne secam se jeo i vise nego sto je bilo uobicajeno za taj uzrast,pio je po 150ml sa nepuna 3 meseca.posle je poceo da odbija.kad nadjes vremena,iscitaj sta je sve pisanona ovoj temi od pocetka,znacice ti puno.pozdrav!

Verus -> RE: Refluks (GER) (15.3.2012 23:10:33)

jamie, pod svojim stavkama si opisala mog sina, od reci do reci[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley13.gif[/image]

Jamie -> RE: Refluks (GER) (15.3.2012 23:32:20)

Branki, hvala za brzi odgovor. Isčitavala sam celu temu, neke delove i po više puta, ali sam se malo pogubila kad se naglo početkom godine priključilo puno novih mama sa sličnim problemom, pa sam izgubila nit šta je kod koje preovladavalo od simptoma.

Znam da sam baš zapazila sličnosti kod nas i Bože, a čini mi se da i bebe od Verus i Mocice imaju slične simptome. Sve u svemu, priključila sam se kako bih aktivno učestvovala i redovno pratila temu, jer se inače vrtim u začaranom krugu pitanja koja sama sebi postavljam, bez adekvatnog odgovora na njih.
Upravo ovo što si napisala o vašem početku odbijanja hrane me je najviše i plašilo, dakle može da se desi i u uzrastu od 4-5 meseci [sm=smiley13.gif]
Šta reći, agonija traje od rođenja, bebac je još u porodilištu bio najglasniji, pa borba sa grčevima (koji su možda od početka bili GER), čajevi, kapi, termofori koji su možda i pojačavali refluks. Pa dijagnoza GERa bez potvrde, jer se plašimo invazivnih metoda, pa pogrešna doza leka, pa dilema da li je lek uopšte potreban, da li trujemo dete bezveze. Pa promena formule, u nadi da je to u pitanju, pa razočaranja kada se ništa ne promeni. Pa osuda okoline, "šta mučite to dete i tražite mu bolesti, on je bre gladan"...i tako smo danas opet na početku, bez terapije, pred uvođenjem čvrste hrane. Pirinčanu kašu već jede, ali plače dok jede, pa pravimo pauzu, pri čemu sam kao shvatila da on plače jer mu je to sada sporo u poređenju sa flašicom iz koje samo curi, a mislim da je to primetila i neka od mama na temi.

Samo da ne počne i on da odbija hranu, to ne znam kako bih podnela, svaka čast vama koje se sa time borite.

Jamie -> RE: Refluks (GER) (15.3.2012 23:50:40)

Hvala Verus, već sam primetila dosta sličnosti, posebno što smo i mi bili na Zantacu, tačnije tvoji raniji postovi su nas ohrabrili da naručimo sirup iz inostranstva i nadamo se da će delovati, ali ništa od toga i kod vas i kod nas [sm=smiley13.gif]

Koliko vidim sad ste dobili Prevacid, jel to beše IPP? Ja sam negde čitala da je najbolja zapravo kombinacija dva leka, IPP i blokatora H2 receptora. Ujutru IPP a uveče H2 blokator, čime se pokriva čitav dan i noć, jer smo mi sada izgubili i onaj lep noćni san, počeo je da se budi i da kmeči po više puta noću. Ali je nemam više hrabrosti za uvođenje novih lekova...

Stranica: <<   < Prethodna stranica  54 55 [56] 57 58   Sledeća stranica >   >>