RE: Refluks (GER) (Puna verzija)

Forum >> [Beba] >> Novorođenče, beba

Poruka

MOCICA -> RE: Refluks (GER) (16.3.2012 6:59:23)

Jamie dobro dosla, nadam se da ce ti boravak na ovoj temi kartko trajati ali i da ce ti pomoci u resavanju problema zacaranog kruga refluxa. I moja bebica od 2,5 meseci ima hipertoniju, u grcu je i stalno pokusava da ustane, dize gornji deo tela skoro do 60 stepeni, Bitna stvar je kakva mu je stolica i koju hranu jede?

Mi smo prvo odreagovali sa nekim osipom po licu kad sam uvela Alernovu, ali sad ju je jela 2 dana za redom i normalizovala joj se stolica. Ta dva dana joj nisam dala da sisa jer sam ja jela neku ribu pa je ona povracala. I sad treci dan kad sam joj uvela siku ona je dobila katastrofalan proliv. I pored toliko godina iskustva sa refluxom zaista vise ne znam sta da mislim.

A juce ujutro mi je povtarila mleko sa nekim zutim sadrzajem.

Ja radim sa njom vezbice kuci. Ajmo da pokusamo da nadjemo nekog dobrog kiroprakticara u Beogradu. Treba nam neki proveren jer namestanje vrata nije za igranje, to retko ko radi jer je opasno. Hajde da se raspitamo svi! Meni to ima logike, jer ako je celo telo u grcu onda je i zeludac!

minavb -> RE: Refluks (GER) (16.3.2012 8:01:16)

IZVORNA PORUKA: Jamie

Dakle, pobrojaću neke od naših najčešćih simptoma:

1. velika uznemirenost, razdražljivost i stalni plač, posebno nakon jela
2. odsustvo dnevnog spavanja od samog rođenja (i kada odspava najviše 40 min, to je isprekidano buđenjem uz plač i trzanjem u snu)
3. stalno stenjanje, naprezanje, previjanje, izvijanje, uz pokušaje da se uspravi kada leži
4. eksplozivni i jaki gasovi, užasnog mirisa
5. bljuckanje nakon jela je smanjeno u poslednje vreme, a češće je pred sledeći obrok i to usirenog sadržaja
6. stalno grčevito guranje penica, i svega ostalog što se nađe pod rukom, u usta
7. svakodnevno štucanje više puta po 20 min
8. jako balavljenje i mljackanje (kao da ima nešto u ustima)
9. i ono što me najviše boli, odsustvo smeha, radosti, želje za igrom jer ga motivacija za bilo šta napušta nakon 15 min i onda nastupa naš mrgud i plačljivko.

Sečam se da mi je sestra u porodilištu koja donosi bebe, rekla "Ovaj će vas namučiti". Tek kasnije sam skontala zašto. Kod nas su dve nedelje nakon rođenja krenuli grčevi, mada ja više ne mislim da su to grčevi. Dva meseca preko dana uopšte nije spavao. Popije mleko, zaspi i onda vrisne pa spavanja više nema. Svako veče posle kupanja bi prevrištao bar sat vremena, a onda jadan zaspao od umora. Jedino je noću mirno pio mleko. Sa dva meseca je počelo bljuckanje koje je kasnije preraslo u povraćanje, i smanjio je obroke da bi kasnije potpuno prestao da pije mleko i počeo da pije samo u snu. Kad je razvio taj oblik ponašanja, počeo je da spava preko dana i bio sasvim lepo raspoložen. Nije imao hipertonus, bio je savršen prema mišljenjima fizijatra, ali se grčio i izvijao kada pokušavam da ga nahranim. Mi smo GER potvrdili , i otkrili i kaskadu želudca. Nije intolerantan niti alergičan na namirnice.

noxx -> RE: Refluks (GER) (16.3.2012 9:29:41)

Minavb, koliko dugo si mu davala mleko, kad ste prestali?

Jamie -> RE: Refluks (GER) (16.3.2012 9:33:49)

Hvala Mocice,
što se mleka tiče, obzirom da nije sisao, probali smo svašta:
1. u porodilištu i 1 limenka kod kuće Bebelaca
2. potom Aptamil 1 po savetu prijatelja čijoj bebi je prijao
3. Aptamil AC 1 limenka nakon Dg jakih grčeva od strane Dr u DZ i IMD
4. Aptamil LF, ni cela limenka, jer je dobio zatvor, a uveli ga jer sam pročitala post od Argus i prepoznala identične simptome
5. Aptamil HA nakon posete lekaru u Tiršovoj, to smo najduže koristili
6. Allernova AR za koju sam čula ovde na temi, 1 limenka, pojačalo se bljuckanje
7. Sada smo već duže vreme (skoro 2 meseca) na NAN Sensitive-u

Reći ćeš možda, vidi ludu ženu, atakuje na detetovu probavu sa silnim promenama mleka, ali sve je bilo uz kosultaciju sa našim pedijatrom, koji je rekao pokušavajte dok ne pronađete šta mu odgvara, a upravo to sam očajnički i pokušavala tim silnim promenama. A našoj mukici, hvala Bogu, do sada je sve odgovaralo, sve je pio sa istim žarom, samo da curi niz grlo, a to što posle jela nastaje haos u stomaku, samo on zna kako mu je.
Što se stolice tiče, od svih vrsta Aptamila (osim LF tvrda) je bila zlatno žuta, fine konzistencije, sa primesama grumuljica nesvarene hrane. Kod NANa je drastično različita, potpuno fine taksture, bez i jedne grumuljice, kao pesak tamno zelene boje (kažu da je to zbog većeg % Fe).

Sto se kiropraktičara tiče, počeću i ja intenzivnije da ga tražim...

minavb -> RE: Refluks (GER) (16.3.2012 9:34:43)

Kako misliš prestali? On još uvek pije kravicu pre spavanja, i ponekad noću. Postepeno sam mu izbacivala jedno po jedno mleko, i sa 13 meseci smo ostali samo na večernjem i noćnom mleku.

Jamie, i ja sam isprobala razne formule po savetu pedijatra, ali svaku je isto odbijao i povraćao. AR nije mogao da izvuče iz flašice pošto je pio u snu. Pio je običan Aptamil do 10 meseci, a onda sam prešla na kravicu.

Anoniman -> RE: Refluks (GER) (16.3.2012 9:48:00)

Neko je napisal da je bebi sporo kada jede kašice u odnosu na mleko. To nije problem samo beba sa GER-om, ja sam to imala sa prvim sinom koji je potpuno zdrav, da tako kažem. Onda sam naučila munjevitom brzinom da kašikam. [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

Jamie -> RE: Refluks (GER) (16.3.2012 11:01:37)

IZVORNA PORUKA: MOCICA

Mocice,

zaboravih ovo da iskomentarišem, jel ste vi beše radili neku dijagnostiku, povraćeni žuti sadržaj zna da bude kod stenoze pilorusa, tako sam nešto čitala, ako se ne varam...

branki* -> RE: Refluks (GER) (16.3.2012 11:11:23)

MOCICE,da ne trazim sad unazad,jeste bese radili nesto od pregleda?da li je baba jela pre mleka nesto od cega bi bilo to zuto?ja bih obavezno naglasila dr za zuti sadrzaj!

Jamie -> RE: Refluks (GER) (16.3.2012 11:24:51)

IZVORNA PORUKA: minavb

Sečam se da mi je sestra u porodilištu koja donosi bebe, rekla "Ovaj će vas namučiti". Tek kasnije sam skontala zašto. Kod nas su dve nedelje nakon rođenja krenuli grčevi, mada ja više ne mislim da su to grčevi. Dva meseca preko dana uopšte nije spavao. Popije mleko, zaspi i onda vrisne pa spavanja više nema. Svako veče posle kupanja bi prevrištao bar sat vremena, a onda jadan zaspao od umora. Jedino je noću mirno pio mleko. Sa dva meseca je počelo bljuckanje koje je kasnije preraslo u povraćanje, i smanjio je obroke da bi kasnije potpuno prestao da pije mleko i počeo da pije samo u snu. Kad je razvio taj oblik ponašanja, počeo je da spava preko dana i bio sasvim lepo raspoložen. Nije imao hipertonus, bio je savršen prema mišljenjima fizijatra, ali se grčio i izvijao kada pokušavam da ga nahranim. Mi smo GER potvrdili , i otkrili i kaskadu želudca. Nije intolerantan niti alergičan na namirnice.

Hvala za odgovor Mina, ti si nam GER guru, sve je počelo od tebe...sva sreća da je neko bio uporan i isterao pravu dijagnozu, obzirom da se većina pedijatara na pomen simptoma isčuđava, uz konstataciju - to je normalno, sve bebe bljuckaju i svi nabrojani siptomi su normalni, proći će...
Ja sam mišljenja da svaka majka može da oset_i kada nešto muči njenu bebu, samo treba da je osluškuje....s druge strane ime i mišljenja da baš zabrinute majke, koje stalno posmatraju bebu, same prave nepostojeći problem. Ipak mislim da se kao i kijanje - GER ne može sakriti, tj. umisliti da postoji a da ga zapravo nema.
Kod nas ostaje samo pitanje da li je u korenu GERa zapravo intolerancija na kazein, jer to nismo otklonili kao mogućnost. Znam da je i ovde bilo diskusije na temu veze GERa, alergije i intolerancije, a mene upravo to što je bebac najraspoloženiji ujutru, kad mi je prazan stomak, navodi na to da ga iritira nešto iz mleka, jer jedino mleko i pije...

Probali bismo neki potpuni hidrolizat kazeina, jer HA formule su samo delimično hidrolizovane. Jel neko koristio Alfare ili Alteru od Nestlea, jel ima u Bgd da se nađe? Za Aptamil ADC neko reče da je na bazi surutke, pa je to opet isto, a za mleko na bazi soje, da je i ona sama alergen poput kazeina. Ma ne znam više...

Anoniman -> RE: Refluks (GER) (16.3.2012 11:30:19)

Probali bismo neki potpuni hidrolizat kazeina, jer HA formule su samo delimično hidrolizovane. Jel neko koristio Alfare ili Alteru od Nestlea, jel ima u Bgd da se nađe? Za Aptamil ADC neko reče da je na bazi surutke, pa je to opet isto, a za mleko na bazi soje, da je i ona sama alergen poput kazeina. Ma ne znam više...

Mi smo koristili Alfare, ne znam dal ga ima u apotekama, znam da ga koristi Zille, naručivala ga je u nekoj apoteci u Kikindi, a sada ga uvozi iz Mađarske, kao što ja uvozim Allernovu.
Ali vi ste pili Allernovu AR, ona je potpuni hidrolizat kazeina.
Althera-e nema na našem tržištu, ili je bar nije bilo pre godinu dana kada sam se ja raspitivala.
Deca alergina na kazein su često alergična na soju.
Ad mleko na bazi hidrolizata surutke jeste odgovarajuća formula za decu sa alergijom na kazein, preporučuju je alergolozi, imunolozi, gastro... surutka je druga grupa alergena od mleka i mlečnih proizvoda.

Anoniman -> RE: Refluks (GER) (16.3.2012 11:32:52)

Vidim da se trudiš da središ post, pa evo, kad budeš imala vremena pročitaj: Kako se citira? KLIKNI OVDE

Jamie -> RE: Refluks (GER) (16.3.2012 11:33:01)

IZVORNA PORUKA: Tash

Neko je napisal da je bebi sporo kada jede kašice u odnosu na mleko. To nije problem samo beba sa GER-om, ja sam to imala sa prvim sinom koji je potpuno zdrav, da tako kažem. Onda sam naučila munjevitom brzinom da kašikam. [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

To je i nama sad najjača disciplina - brzo kašikanje, i sve je ok, samo da izbegavamo silikonsku kašičicu, jer od nje pomisli da ja cucla, pa krene da vuče iz nje i tek onda nastaje lom, kad se razočara [sm=smiley19.gif]

Anoniman -> RE: Refluks (GER) (16.3.2012 11:35:56)

Starije dete je do godinu dana jelo na plastično, a mlađe je sa 10ak meseci odbilo plastiku, jedva sam shvatila zašto neće da jede, hoće dete običnu kašičicu. [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

Jamie -> RE: Refluks (GER) (16.3.2012 11:42:22)

Tash, dobro kažeš, koristili Allernovu, ali AR a ne običnu pa ga je možda mučilo to što je gusta, sporije ide, pa se nagutavao vazduha dok vuče i za rezultat imali pojačano bljuckanje. NAN je tako redak, kao voda, ne ostaje ni tačka u flašici nakon jela, pa mislim da mu to najviše prija. Ne znam koje su gustine Aptamil ADC i Alfare, ali su mi oni poslednja nada, ako zaboravim na Humanu na bazi soje...odmah bi palila kola pa za Kikindu ili Mađarsku ako treba, mada se malo bojim jer negde pročitah da Alfare stvara jak zatvor.

Hvala za link, nadam se da sam sada naučila da citiram i odgovaram [sm=smiley1.gif]

Anoniman -> RE: Refluks (GER) (16.3.2012 11:54:17)

Alfare je u principu mleko za dijareju. Marko nije imao zatvor od njega, ali je imao zelene stolice. On sadrži krompirov skrob, recimo, Zille je pisala da njen mali povraća od krompira, pa je pomislila da možda zato bljucka i Alfare, pa sad hoće da proba Allernovu.
Ako ćeš samo da probaš sa Allernovom, mislim da je trenutno ima u Aksi.

Verus -> RE: Refluks (GER) (16.3.2012 12:22:38)

jeste cini mi se da prevacid jeste inhibitor...jos uvek ga nismo poceli cekam na doktora i na apoteku, a do tada dajem zantac, ne znam, kontam mozda ce biti jos gore ako ga skinem. Planiram prevacid mesec dana, pa da vidim ima li poboljsanja bez istog. Zbunjuju me promene stolice iako nema promene moje ishrane (zbog alergija). Cas su lepe zute, pa niotkud zelenkaste, kiselog mirisa? Znam da je mina pisala da je tako bilo i vanji ali bez razloga, mislim, nista nisu testiranjem nasli. Mene i dalje kopa misao laktoze i overloada,ili blage netolerancije, ali pedijatar nije nista testirala iako sam 2, 3 puta to pominjala proslog ponedeljka. Jos nemam vesti za GI doktrora...naime, ova bolnica je izgubila pedijatrijskog GI, koji je bio jedini, pa sada 2x nedeljno dolaze 2 razlicita dr iz drugog grada...pa ona ne zna ni kome da se obrati. Uzas....

On je trenutno malo bolje, mada mi mama kaze da je prekljuce jedva povratio, a juce cesce, ali vise bljuckanje, ali mu dosta curi i pljuvacka, jede rukice i sl. Dosta guta, bas puno guta sve to...

Hvala Verus, već sam primetila dosta sličnosti, posebno što smo i mi bili na Zantacu, tačnije tvoji raniji postovi su nas ohrabrili da naručimo sirup iz inostranstva i nadamo se da će delovati, ali ništa od toga i kod vas i kod nas [sm=smiley13.gif]

Koliko vidim sad ste dobili Prevacid, jel to beše IPP? Ja sam negde čitala da je najbolja zapravo kombinacija dva leka, IPP i blokatora H2 receptora. Ujutru IPP a uveče H2 blokator, čime se pokriva čitav dan i noć, jer smo mi sada izgubili i onaj lep noćni san, počeo je da se budi i da kmeči po više puta noću. Ali je nemam više hrabrosti za uvođenje novih lekova...

Verus -> RE: Refluks (GER) (16.3.2012 12:28:03)

I da, on sada jede oko 120ml svakih 2.5 do 3 sata...I imamo PUNO problema sa gasovima, puuuno, sve se uvija, muci da podrigne prdne itd... I uvek je kriv i u fetalnoj pozi, sa nogama ka grudima, kao da je uvek u bolovima...

noxx -> RE: Refluks (GER) (16.3.2012 12:42:42)

IZVORNA PORUKA: minavb

Kako misliš prestali? On još uvek pije kravicu pre spavanja, i ponekad noću. Postepeno sam mu izbacivala jedno po jedno mleko, i sa 13 meseci smo ostali samo na večernjem i noćnom mleku.

Jamie, i ja sam isprobala razne formule po savetu pedijatra, ali svaku je isto odbijao i povraćao. AR nije mogao da izvuče iz flašice pošto je pio u snu. Pio je običan Aptamil do 10 meseci, a onda sam prešla na kravicu.

Ja se nesto razmisljam da mu izbacujem mleko (imam utisak da se mnogo muci dok ga pije, naravno uspavan, posto budan nece ni da lizne), a ubacujem neku zamenu... nemam pojma, to su mi neka razmisljanja, da ga ne mucim vise, napunismo 7 meseci.
On tebi jos ima nocne obroke?!

Verus -> RE: Refluks (GER) (16.3.2012 13:05:08)

Oliver je kod pedijatra u ponedeljak povratio zuto-ali nije nista komentarisala, iako je pre pitala da li povraca nekakvu boju...mozda je bilo od slina, ne znam...

IZVORNA PORUKA: MOCICA

Mocice,

zaboravih ovo da iskomentarišem, jel ste vi beše radili neku dijagnostiku, povraćeni žuti sadržaj zna da bude kod stenoze pilorusa, tako sam nešto čitala, ako se ne varam...

minavb -> RE: Refluks (GER) (16.3.2012 13:10:09)

IZVORNA PORUKA: noxx

On tebi jos ima nocne obroke?!

Da, ali ne svake noći. Recimo, dva puta nedeljno se probudi i neće da zaspi dok ne popije mleko. Znam dva slučaja sa potpunim ukidanjem mleka od sedmog meseca. Deca su prešla na kiselo mleko, lepo ga prihvatila i super napredovala. Probaj, što da ne. Kod nas se desilo sledeće-neko vreme posle uvođenja Nexiuma, sat vremena posle večere je gurnuo neku glodalicu u usta i povratio večeru. Posle kupanja sam ga do tada uspavljivala, pa u snu davala mleko. Te večeri nije hteo da zaspi i ja sam mu dala flašicu. Pio je malo po malo, i popio sve za nekih 30 minuta. Posle toga sam svako veče pokušava budnog da ga hranim, i išlo je, mada i dalje na gurku. Kasnije sam prešla na kravicu, i od tad lepše pije.

noxx -> RE: Refluks (GER) (16.3.2012 15:26:23)

Znaci moze kiselo mleko od 7 meseca? Koliko kiselog mleka moze dnevno da pojede i da li to da mesam sa necim ili da dajem samo to? Kad moze pavlaka?
Vidim da mnoge mame daju punomasni jogurt deci, zasto je onda nama pedijatrica rekla da uzmemo onaj sa manje masti [sm=zmeden.gif]
Mi smo na nexiumu vec 10ak dana, ali nece mleko u budnom stanju da okusi[sm=smiley5.gif]

Verus -> RE: Refluks (GER) (16.3.2012 15:36:12)

Veoma koristan link, doduse na engleskom...

KLIK

Mnogim bebama pomaze cucla, jer tako se luci vise pljuvacke a ona spira jednjak, mada, kaze da neke jako agresivnoj cuclaju sto moze da pogorsa GER. 

Plac ga pogorsava, bebama dati sto vise dodira, paznje, ljubavi...

Nosenje u nosiljci uspravno pomaze (ja ovo radim, tako mogu da usisam i sl)

Gasovi pogorsavaju refluks; dojene bebe podrigivati izmedju menjanja dojki, a beba koje jedu formulu, podrigivati nakon svakih 30-60ml pojedenih, pa tek onda nastaviti hranjenje.

Biti veoma nezan nakon jela; bebu ne drmati jer se tako uzburkava hrana u stomku i lakse se povrati.  Drzati sto duze uspravnom nakon hranjenja.

Ako se sto jos bitno set_im napisacu...mada vecinu ovih stvari znamo i radimo...

Naravno DOJITI bebu ako je ikako moguce.  Mamino mleko se lakse vari, i kada se i povrati ne iritira kao AD mleko.  AD mleko se teze vari, i samimi tim sto duze stoji u zelucu, vrsi jaci pritisak na sfinkter misic i pogorsava reflux.

Regulisati stolicu: opstipacija pogorsava refluks...

NE PUSITI oko deteta, duvanski dim pogorsava refluks!

Verus -> RE: Refluks (GER) (16.3.2012 16:20:18)

Chiropractors helping infants with acid refluxInfants with Acid Reflux and Colic Helped by Chiropractic[image]http://www.braile.net/Newsletters/2008NYK/Caucasian%20baby%20sleeping%20on%20mat.jpg[/image]Research published in the Journal of Pediatric, Maternal & Family Health on May 9, 2009 documented the cases of 16 infants who were suffering with colic or acid reflux and got complete resolution of their symptoms with chiropractic care. In this study, seven of the infants were diagnosed by a medical physician with colic, while nine had been diagnosed with acid reflux prior to receiving chiropractic care. The infants in this study ranged in age from two weeks to eleven months.
Of the 16 infants a history of birth trauma was reported in 10 of the cases. Upon examination, upper cervical (neck) subluxations were determined to be present in all 16 cases. In this study chiropractic care was rendered for 2 to 6 weeks on the various infants with all patients showing a complete resolution of their symptoms in that time frame.
Dr. Erin Elster, a chiropractor and the author of the study, explained the relationship between subluxation and colic or acid reflux by saying, "Research is revealing that injuries to the upper part of the neck may be a factor in a number of disorders. These injuries lead to misalignments in the neck that may compress the spinal cord and other nerve structures in the neck. This compression leads to nerve interference and can result in a host of disorders such as colic and acid reflux”.
Dr. Matthew McCoy a chiropractor, public health researcher and editor of the journal that published the study added, "It makes a lot of sense when you think about it. "If you damage or compress the neurological structures in the neck this can have far reaching implications on the functioning of the body. Through research like Dr. Elster’s we are finding that correcting the misalignments associated with these injuries reduces the nerve compression and people improve. In this study it was infants suffering from colic and acid reflux.”
In her conclusions the author, Dr. Elster wrote, "These results suggest a causal link between birth trauma, upper cervical injury, and colic / acid reflux onset. Correcting the injury to the upper cervical spine (with chiropractic adjustments) appears to eliminate colic and acid reflux."

minavb -> RE: Refluks (GER) (16.3.2012 19:20:49)

IZVORNA PORUKA: noxx

Znaci moze kiselo mleko od 7 meseca? Koliko kiselog mleka moze dnevno da pojede i da li to da mesam sa necim ili da dajem samo to? Kad moze pavlaka?
Vidim da mnoge mame daju punomasni jogurt deci, zasto je onda nama pedijatrica rekla da uzmemo onaj sa manje masti [sm=zmeden.gif]
Mi smo na nexiumu vec 10ak dana, ali nece mleko u budnom stanju da okusi[sm=smiley5.gif]

Moze kiselo mleko, pavlaka , jogurt, mladi sir, svi kiselomlecni proizvodi. Koriste se punomasni proizvodi, a ne oni sa manje masti, jer su masti jako vazne za razvoj mozga beba. Mana se slucajno desilo da predjemo na mleko u budnom stanju, moras sa tim biti jako strpljiva.
Verus, tekstovi su vrlo korisni.[sm=smiley1.gif]

noxx -> RE: Refluks (GER) (16.3.2012 20:56:51)

Hvala Minavb.
Meni se cini da je nama malo bolje, mislim da ne oseca vise onakvu nelagodu dok jede kasice.. e sad, da li je od nexiuma ili ne, ne znam..
Jos nesto, dr Perisic nam je rekao da mu stavljam puter u sve kasice, jel nije rano za to?

Stranica: <<   < Prethodna stranica  55 56 [57] 58 59   Sledeća stranica >   >>