MOCICA -> RE: Refluks (GER) (5.3.2012 23:56:19)
|
Christabel, mi podrignemo jedno 500 puta dnevno i posle obroka i pola sata posle obroka, a najvise podrigujemo sat i po posle obroka. I pre sledeceg obroka i tad podrigujemo. Nekad to bude samo vazduh, a neka bude i mleka kao vrati joj se hrana. Na moje pitanje zasto tako dr. je rekao da je to zdravo! I imamo pojacan crevni rad Zasto nisi nastavila tu dijetu? I ja je drzim. Jedem samo povrce-mrkvu, krompir, zelenu salatu, meso sve sem ribe, voce banane i jabuke i za dorucak tipa margarin, makarone slatke i sl. Ja sebi priustim dve tri case coca cole mada vidim da je i to iritira i da joj smeta i stvara grceve. Nalaz koprokulture je u slucajevima intolerancije/alergije uvek OK. U svakom slucaju lakse je drzati tu dijetu nego davati smrdljivu Alernovu. I majcino mleko stiti taj jednjak od upale i regenerise ga. Drugom recju spasava ga! Upale jednjak su jako bolne i dete odbija hranu! Zamisli kao je nama kad nam se upali grlo pa ne mozemo da gutamo, a ovo je jos gore jer hrana izaziva osecaj nelagode. Upala jednjaka se ne leci ranisanom i nexiumom vec oni dovode do smanjenja zeludacne kiseline pa taj sadrzaj koji se vraca u jednjak ne pece bebu i ona nastavlja da se hrani normalno po uzimanju terapije i saniranju upale. Mi smo prvo pili ranisan, pa ranitidin, pa nexium koji nam nije delovao pa su nas vratili na ranitidin. Test na intoleranciju smo radili iz krvi i to u jednoj privatnoj ambulanti i nisam uopste bila zadovoljna. Trenutno vidim da dosta njih to reklamira, cak mi je i dr. iz DZ to savetovala al ja hocu da se raspitam prvo da to nije slucajno ovaj koji smo vec odradili, ako jest to je onda bacanje para. Nama su intoleranciju konstatovali u 8 mesecu prilikom gastroskopije uocene su promene na dvanaestopalacnom crevu sto predstavlja intoleranciju na mleko. Radjena je hromatografija secera u stolici da bi se iskljucilo nepodnosenje laktoze, ksiloze,saharoze,fruktoze,galaktoze, i glukoze i ona nam je uvek bila negativna. Ona se radi tako sto se da sveza stolica na analizu. Takodje raden nam je test iz krvi za alergije - specificni Ige na nutritive(belance, mleko,soja,psenicno brasno, riba, pomorandza,kikiriki, itd.)i inhalatorne alergene(perje, dlake, budj, ambrozija, itd. ) i ovo nam je negativno. Onda su nam radili Test opterecenja mlekom- prvo se kapne detetu kapljica mleka na obraz, pa za pola sata na rub usne, pa za pola sata na jezik, pa dete popije 1 ml, pa 5, pa 10, pa 20, pa 30, pa 0 pa 100ml. mleka, sve na pola sata. Mi smo ma 1 ml kad smo popili dobili strasne bolove da se drala toliko da se tresla cela bolnica i test je prekinut i proglasen kao pozitivan. Razlog za sve ovo bile su praskave, kisele stolice, bolovi-grcevi u stomaku, kiselina koju je cesto povracala. Tackice krvi predstavljaju problem, verovatno ostecenje i trebalo bi da insistiras na tome kod lekara. Za mene je to alarmantno. RTGom bi ti samo potvrdili reflux koji ti vec imas i jos je ozracili , a gastroskopiju ne smem da spomenem. Uglavnom iako dete lepo napreduje a ima kisele stolice, prolivaste stolice, stolice sa sluzi i krvi odmah se treba javiti lekaru! Sto se ishrane tice pedlazem da je dojis- mleko u tvojoj ishrani ne stvara mleko nego meso i voce i povrce odredjuju jacinu i kvalitet tvoga mleka. Ne zaboravi da pravilnom ishranom tvoje mleko u ovom slucaju deluje kao antibiotik za njen verovatno upaljen jednjak i sanira ga i stiti i regenerise. Ako iskljucis tvoje mliko a ukljuce joj ranisan ili sl. oni ce samo smanjiti kiselinu i pomoci joj da je ne pece prilikom konzumiranja hrane. Inace nejelica i izvijanje kod nas su bili simptomi upale jednjaka. Pored toga mozes da je hranis sa Novalac AC mlekom sa smanjenim sadrzajem laktoze, ako smatras da joj laktoza smeta. Ako smatras da su u pitanju proteini kravljeg mleka onda se preporuca Allernova AR, to je novo mleko i kazu da ne smrdi toliko koliko obicna Alernova koju smo mi pili pa u nju dodavali maltex, secer, medolino i sl. da bi ublazili smrad. Takodje u bolnici prave za decu alergicnu na mleko Ciks to je zamena za mleko, mislim da ima slatki i slani i sastoji se od pirinca i piletine. To koliko sam videla daju i malim bebama. Inace deci sa GErom se ranije uvode cvrsti obroci, a mlecni se izbacuju. Mleko AD sto si joj davala samo joj dize kiselinu bez obzira bila ona intolerantna ili ne. Zato smatram da sad odbija hranu. Nana isto podize kiselinu. Kod jabuka gledaj da biras one manje kisele jer i jako kisele jabuke pogorsavaju kiselinu. Ja mom detetu dajem zlatni delises. I onaj savet sto sam dobila od dr. posle svakog obroka mlecnog tj. tecnog daj nekoliko kasicica propasiranog pirinca da zgusne tu tecnu hranu. Ja ovde prenosim samo svoje iskustvo. Ni u kom slucaju nisam dr. a ovo su ozbiljne stvari i trebalo bi da se posavetujes sto pre sa svojim dr, insistirajuci na krvavim stolicama dok te neshvati ozbiljno.
|
|
|
|