dunja RR -> RE: Letovanje 2012 (18.6.2012 15:36:21)
|
IZVORNA PORUKA: LillyT IZVORNA PORUKA: Anck Su Nmaun Mesto pored Venecije - Lido di Jesolo Ja sam se raspametila!! Tja, ja baš nisam oduševljena Lidom, plaža i mesto kao i svako drugo. Čak su mi i neke CG plaže lepše od Lida [sm=smiley1.gif] A i nije baš nešto skupo, prosečne cene. Sicilija jeste skuplja, ali je zato baš lepa. Sećam se da dok smo još išili u Hrvatsku na moru, da je često bilo tamo puno italijana. I sećam se da su pričali da je Jadran mnogo lepši u HR, nego kod njih. Ni meni se Lido nije dopao, doživela sam ga kao nižebudžetno italijansko letovalište, meni je recimo Španija (Costa Marezme pa čak i Costa Brava) čak lepša od severa Italije. Sa druge strane ostrva Sardinija, Sicilija, Kapri, šta reći, prelepo .. Citat sa jednog drugog foruma, koji možda najbolje opisuje prelepi jug Italije, ako akcenat stavimo na more i plaže: "Juzni deo italijanskog Jadrana je potpuno drugaciji od severnog, more nije ni malo slicno mulju Riminija i letovalista Romanje i Veneta. Geografski bi Južna Italija mogla da se podeli na dve celina; sevrni deo, sa Barijem koji je ujedno i glavni grad regije, a tu spada i poluostrvo Gargano (ono sto smo nekada davno u skoli zvali "mamuza" italijanske cizme), sa predivnim letovalistima Rodi, Peskici, Vijeste. Ovom delu pripadaju i ostrva Tremiti. Nedaleko od gradica Andrija, nalazi se utvrdjene iz 13. veka Kastel Del Monte, spomenik UNESCA, poznat po savrsenstvu svojih formi, a jos uvek neodgonetnute funkcije i strukture. Silazeci ka jugu, ima vise interesantnih gradica, Monopoli je mozda najinteresantniji, a u unutrasnjosti, nedaleko od Monopolija, nalazi se Alberobelo, cuven po svojim belim kucicama sa kupastim krovovima zvanim "truli", od kojih su mnoge pretvorene u bedbreakfast, od koji neke i sa bazenom, takodje pod zastitom UNESCA. Silazeci dalje ka jugu, dolazi se do Ostunija - belog grada ("Città bianca), koji je nekoliko kilometara od mora, na brdu, uskih ulicica i belih kuca, sa pogledom na more. jedan od "must see" u Apuliji. To je, ujedno, pocetak poluostrva Salento, "pete" italijanske cizme, koja izlazi na Jadransko i na Jonsko more. U unutrasnjosti Salenta jos postoje sela starogrckog porekla, zvana Greca salentina (Grecia Salentina), gde zivi manjina koja i dalje govori i neguje jedan dijalekt starogrckog jezika. Osim Brindizija, mesta uz obalu su mala, a plaze dugacke, pescane i, uglavnom, slobodne. More je dugo plitko, potpuno providno i divne plavozelene boje. Sto se vise spusta ka Otrantu, gde se sastaju dva mora, plaze i more postaju sve lepsi. Na najjuznijem rtu nalazi se Santa Marija Di Leuka, a iduci zatim nagore jonskom obalom, stize se do mesta Peskoluse poznatog i kao salentinski Maldivi. I jonske plaze su predivne, uglavnom pescane, a more tirkizno plavo i prozirno. Galipoli je sarmantan gradic sa mnogo dobrih ribljih restorana, Porto Cesareo jos jedno mesto sa lepom plazom. U Tarantu se zavrsava obilazak Salenta, interesantan gradic koji ima svoje unutrasnje "malo" more. Na kraju Lece, grad koji je u unutrasnjosti, ali samo deset______ak kilometara od najblizih plaza, beli grad, barokni grad, grad sa fasadama kao od cipke, sa predivnim trgovima, divnim radnjama i mnostvom lokala, karakteristicnim za svaki univerzitetski grad."
|
|
|
|