Lilly* -> RE: Kiflice (15.5.2011 16:16:29)
|
IZVORNA PORUKA: snješka Kifle iz pekare Brašno po želji (oko 1 kg, malo manje), kvasac (2 kom), malo šećera, malo soli, oko 100 g putera ili margarina, mlijeko (oko 100 ml), voda (kao i mlijeka) i supena kašika bijelog sirćeta. Sve zajedno zakuvati dovoljno čvrsto da se odvaja od posude, ali ne smije biti tvrdo. Nakon sat vremena prekuvati pa ostaviti da nadođe. Kad nadođe praviti male loptice, veličine loptice skočice . Ostaviti ih 10-ak minuta i svaku razvijati na elipsu, tanko. Elipse rolati u kiflice pritiskajući lagano rukom. Ostaviti u pleh da nadođu na duplu veličinu pa peremazati mješavinom mlijeka i ulja. Treba vrlo malo. Vjerujte da budu čak i bolje nego iz pekare. (recept uzet od jednog starog pekara) IZVORNA PORUKA: moja ciklama a suvi kvasac, probao neko? IZVORNA PORUKA: snješka Ciklama, na suvi sam i mislila. Ta dva komada su u stvari dvije kesice. IZVORNA PORUKA: MaliMis Jedva cekam da probam, mi ionako ne jedemo hleb nego samo ponekad kifle. Snjeska, koliko kifli izadje i koliko ostanu sveze. Nama stavrno ne treba mnogo pa razmisljam da li da pravim od pola ili od 1/4 mase IZVORNA PORUKA: snješka Mišu, možeš slobodno od pola mjere. A budu svježe i sutra dan, a mogu i da se zalede. Budu jednako dobre. IZVORNA PORUKA: MaliMis Super, probacu sa zaledjivanjem. mm i ja pravimo za nas dvoje sendvic od jedne kifle IZVORNA PORUKA: snješka IZVORNA PORUKA: MaliMis Super, probacu sa zaledjivanjem. mm i ja pravimo za nas dvoje sendvic od jedne kifle Jaooooo Mm bi umro od gladi. IZVORNA PORUKA: marince moze pomoc,kako zakuvati i kako prekuvati? IZVORNA PORUKA: MaliMis ja obicno mleko pomesam sa kvascem i secerom, pa ostavim da nadodje. Mleko mora biti mlako ili toplo (ali ne pretoplo). E sad ne znamza suvi kvasac moram da proverim, nikad nisam radila sa njim. Na dno posude stavis so pa preko brasno (skoro sve), napravis malo udubljenje, pa tu ubacis kvasac, pa polako mesas i dodajes mlau vodu sa sircetom tako da so prakticno uzimas tek na kraju. Ja bih puter ostavila da se na sobnoj temperaturi skroz omeksa pa i njega ubacila i dodavala nakon toga brasno do zeljene gustine. Sada se to dobro izlupa ili izmesi i ostavi da naraste u toj ciniji (prekrijes vlaznom krpom) i pazi da ti ne pokipi testo i ne zalepi se za krpu. Ostavis na toplom mestu, npr blizu sporeta. Kad nadodje, umesis jos jednom i ostavis da odstoji jos desetak mi, kao sto pise u receptu. ako bih ja, a Snjeska neka me ispravi. IZVORNA PORUKA: snješka IZVORNA PORUKA: marince moze pomoc,kako zakuvati i kako prekuvati? Pa zakuvaš da nije previše tvrdo, ali da se odvaja od posude. Kad naraste prekuvaš, tj. premijesiš rukama i opet ostaviš da nadođe. Moja greška, prekuvati je nešto drugo, ali to je izraz moje bake i ja ga nekako pokupila. IZVORNA PORUKA: snješka IZVORNA PORUKA: MaliMis ja obicno mleko pomesam sa kvascem i secerom, pa ostavim da nadodje. Mleko mora biti mlako ili toplo (ali ne pretoplo). E sad ne znamza suvi kvasac moram da proverim, nikad nisam radila sa njim. Na dno posude stavis so pa preko brasno (skoro sve), napravis malo udubljenje, pa tu ubacis kvasac, pa polako mesas i dodajes mlau vodu sa sircetom tako da so prakticno uzimas tek na kraju. Ja bih puter ostavila da se na sobnoj temperaturi skroz omeksa pa i njega ubacila i dodavala nakon toga brasno do zeljene gustine. Sada se to dobro izlupa ili izmesi i ostavi da naraste u toj ciniji (prekrijes vlaznom krpom) i pazi da ti ne pokipi testo i ne zalepi se za krpu. Ostavis na toplom mestu, npr blizu sporeta. Kad nadodje, umesis jos jednom i ostavis da odstoji jos desetak mi, kao sto pise u receptu. ako bih ja, a Snjeska neka me ispravi. Bravo mišu, tako je. Samo što ja kvasac izmiješam sa brašnom, a nekad ga stavim u toplo mlijeko sa malo šećera da nakvasa.
|
|
|
|