minavb -> RE: Dijetalni meni (18.9.2012 10:53:26)
|
KAd drvo i ćumur gori, pa još na njega kapa mast iz mesa, oslobađaju se kancerogeni aromatični cikloalkani. Oni preko dima dospevaju u namirnicu, pa ih tako sve namirnice koje se na ovaj način pripremaju (dim dospeva do njih) sadrže. Takođe, suhomesnati i mlečni proizvodi koji se dime, takođe sadrže ove cikoalkane koje drugim imenom zovemo i slobodni radikali (radikali vazda bili loši). Pošto se njihovo dejstvo uglavnom poništava unošenjem antioksidanasa , tako se pravilnom ishranom unos štetnih i zaštitnih materija može dovesti u ravnotežu, te nema velike opasnosti. Dakle, ako bi neki Lala jeo puno dimljene šunke i slanine svakodnevno, moglo bi se reći da ima predispoziciju za kancer debelog crvea. MEđutim, ako on uz tu slaninicu jede puno salate od celera, cvekle, šargarepe sa limunom, i dosta luka, rizik mu se smanjuje, mada i dalje postoji.
|
|
|
|