minavb -> RE: Dijetalni meni (19.9.2012 14:37:39)
|
I evo jedne relativno zdrave low carb torte Čokoladni kolač sa višnjama Za ovaj kolač je potrebno: 200-250g zamrznutih višanja 10 tabletica zaslađivača - 1 menja kašičicu šećera (može i stevia ili Diamant zaslađivač, na pakovanju uporedite slast proizvoda i prilagodine kolaču) 75g putera 75g crne čokolade sa što većim % kakaoa 75g mlevenih badema 2 manja jaja 100ml neutralne pavlake za šlag (oko 35% mlečne masti) 75g crne čokolade komadić putera oko 20g malo pavlake za šlag ili mlevenih badema za ukrašavanje Postupak: Višnje staviti u cediljku da se dobro ocede. Zatim u manjoj šerpici kašikom izdrobiti tabletice zaslađivača. Ubaciti višnje pa sve zajedno malo prokuvati da višnje opuste još soka i da taj sok skoro ispari. Ostaviti sa strane da se prohladi. Rastopiti puter, zatim ubaciti pa rastopiti čokoladu, dodati jedno po jedno jaje i na kraju umešati mlevene bademe. Sve to obaviti običnom kašikom jer vam mikseri i mućkalice ne prave uslugu posto ubacuju vazduh u smesu pa kod pečenja umeju da se naprave brda i doline a nama treba ravna površina. Smesu izliti u dublji plehčić obložen papirom za pečenje, veličine 25x15x5cm pa peći oko 15 min na 180°C. Kada se osnova malo prohladi preko nje ravnomerno rasporediti višnje. Ko voli, može malkice da natopi biskvit sokom od višanja ali nema potrebe jer je on veoma sočan i vlažan posto ne sadrži brašno. Preko višanja preliti krem koji se napravi tako što se zagreje pavlaka skoro do ključanja, pa se skloni sa ringle, ubaci se čokolada i kada se ona rastopi doda se komadić putera.Površinu izravnati koliko je moguce da se višnje malo uvaljaju u krem, pa dobro rashladiti kolač. Pre služenja ukrasiti umućenom neutralnom pavlakom ili mlevenim bademima.
|
|
|
|