|
RE: Dečija histerija, izlivi besa 23.4.2013 12:21:03
|
|
|
|
Verolina
|
Blek Beti, tvoj post je poprilicno konfuzan. Krenucu od recenice do recenice. 1. Niko ne govori "moram da ga istucem" a da je normalan, jer bi to znacilo da planira da maltretira dete. To je pitanje momenta, a i ovde niko ne govori o batinanju kaisem, vec o dve sake po dupetu kad dete pretera svaku meru i granicu. 2. Ne kaze se PODSTAPALICA neko POSTAPALICA (sorry, jace je od mene) 3. Autoritet se ne zadobija batinama, to je tacno, ali to ovde niko nije ni rekao. Ja znam sta sam rekla-prevescu-danasnja deca nemaju nikakva autoriteta u svojim malim zivotima, ni kod roditelja, ni kod ucitelja, ni kod ostyatka sveta. razlog tome su ocevi i majke koji su potpuno pasivno posmatrali njihovo detinjstvo, dozvoljavajuci im da od pelena donose odluke (kojima nisu dorasli), a da je to posao roditelja. I u takvim situacijama, prvo pricanjem, ali ponekad i sljiskom po guzi, umesto da roditelj postavi situaciju tako da tece u smeru kojem on hoce (sto je za dobrobit deteta), on ce pustiti malu Milicu ili Petra da oni odluce, jer Milica i Petar hoce kako oni hoce. I tako godine prolaze, Milica i Petar i dalje hoce kako oni hoce, pa dodju kod Verke na nastavu, pa krenu problemi. A ta ista Verka obucava i decu ciji roditelji nisu bili tolike demokrate-pa ti mogu reci da su pristojni, vaspitani, imaju mnogo drugara i voljeni su od strane i mladjih i starijih. 4. To sto si ti bila fizicki maltretirana nema veze sa bilo cijim postom u ovoj temi. 5. Sljepkanje po guzi ne radja strah, jer je to instinktivan prekid uznemiravajuce radnje, koji se primenjuje do uzrasta od 5 godina, posle toga ne. Posle toga sam ja totalno protiv bilo kakvog vida fizickog ispoljavanja na detetu. 6. A zasto ti mislis da dete ne razume zasto je dobilo po guzi? Pa dete razume i kad mu pricas, pitanje je samo da li hoce da te poslusa ili ne. Obicno nece da poslusa jer ispituje granice do kojih moze da ide. To svako dete radi, a ja sam od jednog vaspitaca i majke ocekivala malo vise potkovanosti u ovoj oblasti. Moja greska. 7. Sa ovim poslednjim se slazem-samo od roditelja zavisi kakvo ce dete biti. I jos da dodam, oni roditelji koji su popustili ili skroz pustili uzde pre vremena, daleko pre vremena, imace problema. Imacu ih i ja, ali moji problemi sa tom decom su ograniceni na vreme predavanja, a problemi roditelja trajace citav zivot. Meni je jako zao sto ja nekad zvucim kruto, ali bez lazne skromnosti i narcisoidnosti, sto sam starija, sve vise shvatam da je vise ljudi mog misljenja i nacina na koji sam ja vaspitavana, svet bi bio mnogo kulturnije mesto. A mozda ja i nije trebalo da budem rodjena u ovom veku.
Sve zelje su izasle iz mene. Potrosila sam ih na druge. I sad vise ne znam kako se zeli. Ne znam kako se nada.Zelim da mi se vrati ista kolicina dobra koju sam drugima zelela. Zelim ponovo zelju u sebi. Zalim da budem sebicna.
|
|
|