|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: <<   < Prethodna stranica  25 26 [27] 28 29   Sledeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   RE: Problemi u Srbiji
18.4.2011 21:08:41   
nencydrew
Ma ništa, uobičajeno.Tresla se gora, rodio se miš.

I dalje ćemo živeti od vesti do vesti, od skandala do skandala...

(odgovor članu Olga75)
Direktna veza do poruke: 651
18.4.2011 21:09:45   
lenaa
Vika - vaspitanje i odgoj, oni znaju i umeju, postuju pravila pa cak i kad su deca u pitanju, kod nas ima cak i previse raspustene decurlije koja vec sa 7 godina kradu, puse sa 10, a prostituisu se sa 13 ....U Nisu ispred Tempa ima gomila decice koja prosi u 10 sati uvece --to je delo roditelja nisu deca kriva

(odgovor članu Vika)
Direktna veza do poruke: 652
18.4.2011 21:10:08   
Anoniman
Blizu Berna. mm je bio sluzbeno pa mi je pricao. Ne, ja ne volim te azilantske fore, ako odemo negde u beli svet, bice to zato sto smo tamo dobili posao i radnu dozvolu.

Nama nije frka ovde, mi smo imali srece da smo iskoristili sanse koje smo dobili, cak i pomazemo nase, ali meni smeta ova sredina, sve vise me gusi i sve manje mogu da gledam taj narod kad izadjem iz kuce. Ne znam ko su ti ljudi, osecam se toliko drugacijom i toliko otudjenom od njih. Kad vidim mlade, zgrozim se uglavnom. Tako je retko danas sresti razumne ljude. Cini mi se da mnogi u losoj egzistenciji nalaze opravdanje za sve. Nisam se ja rodila sto kazu sa zlatnom kasikom u ustima, imam i ja tuznu pricu iza sebe, ali jednostavno smo nauceni tako da ne smemo da trazimo izgovore za svoje neuspehe zbog toga gde smo rodjeni i gde zivimo. Za mene je neuspeh pretvoriti se od coveka u kombinaciju, a ja sve cesce vidjam kombinacije po gradu. Tuzno mi je kad odem na koncert Vanese Mej, a pola publike u prvih 16 redova gde su platili kartu 4500 dina pola veceri provede pijuci pivo iz plasticnih casa i grickajuci cips, na stolicama presvucenim sjanim materijalom u boji zlata....

(odgovor članu lenaa)
  Direktna veza do poruke: 653
18.4.2011 21:16:28   
lenaa
Misu user posted image user posted image user posted image
(ne poznajem to mesto)
Upravo tako se i ja osecam u Sr

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 654
18.4.2011 22:09:19   
Brand new mama
I meni je muka od izgovora da je sve kod nas takvo jer smo bili u losoj situaciji dvadeset_ godina.E,ja sam bila u losoj situaciji-rodjena sam bas kad je umro drug Tito,a moji bili jos na faksu.Kad sam zavrsila cetvrti-poceo rat.Zbrisali za Srbiju,ali se vratili u tadasnju Krajinu jer nismo imali sta da jedemo(stari bio u Krajini jer su prijetili da ce da roknu babu i tetku zbog njegovog izdajnistva).kad sam zavrsila osmi-Oluja. Naravno-kraj gimnazije-bombardovanje.Moj dipl.ing radio kao vodoinstalater,pravnica prala po kucama-sad su "farmeri" u Hrvatsko. I nisam sponzorusa, brat mi nije mafijas i ne pamtim kad sam provela i prije dolaska ovdje cijel dan u nekom kaficu. ne slusam Cecu, zalim sto nisam apatrid i bas mi prija da mi niko ne puca iznad glave.Nadam se da cu to jednog dana dozivjeti u ex Yu,da necu svugdje biti treca cipela i da necu razmisljati da li ce mi klinci "roknuti" nekog zeze radi,da se pokazu pred drustvom

Steh auf, wenn du am Boden bist

https://www.youtube.com/watch?v=I3z-gqLGIKU

(odgovor članu lenaa)
Direktna veza do poruke: 655
19.4.2011 1:38:22   
vukosava
unapred se izvinjavam za 2 dugaackka posta koja cu da nakacim al ne mogu da odolim:

I nikada se mi necemo razumeti!!! Mi iz dijaspore i vi iz domovine....

Istinita prepiska izmedju dva brata (nisu rodjena braca)Z Prvi je poslednjih 10 godina proveo u Svajcarskoj, dok drugi nije nikada otisao iz Beograda. Obavezno procitati dva puta, pa nakon toga jos jednom. (Svaka slicnost je slucajna. Imena su izostavljena iz pisama)

< Poruku je uredio vukosava -- 19.4.2011 1:40:11 >

(odgovor članu Brand new mama)
Direktna veza do poruke: 656
19.4.2011 1:38:37   
vukosava
Iz Svajcarske za Jugoslaviju...

Cao, Brate moj, da ti znas kako meni nedostaju neke stvari kao smoki, bipovo pivo, kisela voda Knjaz Milos ili 3 srca, jogurt, burek, pogacice, kiflice, i sve ostalo sto bi na mrtvacku glavu pojeo ili polizao. dupe bi dao za sve to, ali sve to 10 godina nisam okusio pa vala mislim da cu sledeci put kad budem imao priliku rasturiti stomak, a pre toga cu gladovati da bi mogao da nabacim jedno 20 Kg. Sta da ti kazem burazeru moj,bolujem kao i svake godine za Jugom, patim pa ludujem. Ali jos jednom ti kazem i ponavljam: "Ja koji zivim sa druge strane kunem se da ne bi nikad napustio Jugu da zivim dole". Znam kazaces mi da ne znam kako je to kad ne zivim u Beogradu ali ne znas ni ti kako je vani. U svakom slucaju Juga je samo jedna, i to nigde neces naci.

Evo ti nasta lici jedan moj dan, ovde:

Dizem se oko 7, 7 i 30 kidam od kuce, 8 na posao do 12 i 30 pa na rucak (ako imam vremena za to) pa ponovo od 1 i 30 do 6, pola sedam (ako nije i kasnije, ali recimo pola sedam), 7 kuci, okupaj sina dok zena postavlja sto za veceru, pola 8 za stolom, pola devet sin u krevet pa onda cerki menjam pelene dok joj zena pravi jelo, pa joj dam da jede pa kad zavrsi to je oko 9i15. Ovde filmovi ili utakmice pocinju u 8i30 tako da nista nisam uradio, jos dok se istusiram i sednem par minuta da se ispricam sa zenom to je 10 sati. Dobro znam, mozes mi reci sto ja dajem cerki da jede, ili sto joj menjam pelene, ili sto zena ne kupa sina, pa samo zato sto dok ga kupam malo se poigram sa njim u kupatilo i to mi je prilika da provedem koji minut sa njim. A sto se tice cerke ako joj ne dam da jede ili ne menjam pelene, onda je uopste ne vidim. Radi od jutra do mraka, pa idi kuci kad mozes, ako mozes. Dobro, istina, da imam dobro mesto i da mi se posao dopada, ali s tim bolje jer u svakom slucaju takav ti je ritam ovde. Ode sve u q...,najavili su poskupljenje osiguranja za nas (za bolest) za 10%, to je sedma godina uzastopce, dosta vise. Svi kukaju, nema para nigde, ode sve u q... a trose 13 miliona dnevno za vojsku, zemlja koja nikad nije htela da ratuje. Zeneva placa 1,5 miliona SFR dnevno kamate na kredite jer je u govnima, pa sad ti vidi. Nije samo nasa Juga otisla u q... !!!!!

Smucilo mi se da se tako zivim, zena mi je sad prestala da radi zato sto sin pocinje prvi razred 30-og
avgusta. Skola pocinje od 8 i 45 do11 i 30 prve dve godine pa posle isto i popodne od 1 i 45 do 4. Sad ako ona (ili ja) radimo, kako mozes odraditi onih 8 sati dnevnog rada ako moras tako da se jeb.... sa decom? NEMOGUCE! Onda prestajes da radis, ili placas15% obe bruto plate da bi platio da ti cuvaju decu dok radis i to naravno ne mozes skinuti sa poreza koji je oko 2 bruto plate.

Evo ti normalna situacija jedne neozenjene osobe:
-Plata prosecna oko 3''''400 SFR bruto (3''''000 neto)
-Godisnji porez oko 8''''000 (800 mesecno) (imamo tri poreza)
-Stan (soba, kuhinja, kupatilo, voda, struja (bez telefona) oko 1''''000 SFR
-Osiguranje za bolest (minimalno 250 SFR mesecno)
-Mesecna karta za prevoz 70 SFR
-Da jedes u podne (najmanje oko 20 SFR/dnevno - Pizza i pice)
20SFR x 20 dana = 400 SFR

Pa sad ti vidi sta ti ostaje, cigareta 4,50 - Litar benzina 1,30 - bioskop 16 - restoran dvoje oko 100 -
novina 1,70 - koka kola 4 - hleb 2,50 - litar vode 1,50 - mleko 1,80 - i naravno meso, kako koje izmedju
20SFR/kg za mleveno meso do 100SFR/Kg za kvalitetnije meso. Jos tu nisam dodao telefon, osiguranje za kola ako ih imas i odrzavanje i tablice, ako se bavis sportom (teretana je 1''''000SFR/godisnje) tenis 14SFR/sat ........ i mogao bi da nastavim daleko duze. Normalna osoba bez ludila tesko izlazi na kraj, pa onda ziveli krediti i kreditne karte. Eto ti normalan zivot kod nas na zapadu, vidis nije sve lepo. Dobro ne treba kukati, treba se snaci ali sto se ipak toga tice, covek sa lakse snalazi kod nas. Dobro, mislim da se se dosta ispricao za veceras, pa samo se javi pa da kukamo i jedan i drugi zajedno. Pozdravi sve i do sledeceg puta ! (nemoj vise da me ostavis mesec i po dana bez novosti, nije fer).

< Poruku je uredio vukosava -- 19.4.2011 1:43:03 >

(odgovor članu vukosava)
Direktna veza do poruke: 657
19.4.2011 1:38:57   
vukosava
Iz Jugoslavije za Svajcarsku...

E moj burazere.

Vidim napisao si mi dugacko pismo, ja cu gledati da napisem najduze sto sam ti dosad napisao. Kao prvo, posto si rekao da se javim pa da kukamo zajedno, gledaj da se ne nerviras kad ovo budes procitao. Ja sve sto ti budem pisao pisacu najotvorenije, pa kako god da ti to shvatis, ako se uvredis, sta da ti radim - reci da sam ja kriv, pa idemo dalje.

Mogu ja da shvatim da ti meni napises poruku punu harizmaticne tuge sto zivot nije lepsi nego sto jeste, ali ne mogu da shvatim da ti meni kazes kako je Juga samo jedna i da to nigde necu naci. Pa ja ovde zivim. Vec 22 godine. Ona Jugoslavija koju ti pamtis otisla je u pi... lepu materinu. Zajedno sa smokijem, pivom i pogacicama. Sve u pi... lepu materinu. Moram da ti priznam jednu stvar, pre neki dan bila baba ovde i sad je otisla za Nemacku na dve nedelje da pokupi penziju - imao sam ja i sa njom jednu kracu diskusiju po pitanju toga kako je ovde "a kako je tamo" i nismo se bas proslavili. A jeste me baba isprovocirala, ume ona to, prvo - zasto sam ja bio na mitingu za promene u Beogradu (ko mi je dozvolio!) i mic po mic, dva mica, ja se iznerviram, jer baba ti je bre onaj standardni penzioner koji se ne zali, koji je optimista, ne ide na glasanje ali zato gleda rezimske vesti i sve im veruje (majku im je... da im je...). Njoj je sve potaman. Jel ti sve potaman? Onda sedi kuci i pusti mene da se akam po ulicama, pa kad dobijem batine onda veruj njima na televiziji da su me tukli zato sto ja rusim drzavu. Ode diskusija predaleko, ona kaze kako svi duvaju u istu tikvu, a meni preporucuje "ruke iz dupeta" i da pocnem nesto da radim. Tu ja popiz... pa je pitam, jesi ti ona ista moja baba koja je kao mlada SKOJ-evka lepila komunisticke plakate po Beogradu za vreme okupacije? Jesi ti ona ista baba sto je posle otisla u Nemacku da radi 30 godina zato sto je taj sistem koji su ovde uspostavili BIO TAKO JEB... DOBAR? Pitam je, jel ti imas srca meni da pricas kako je tamo lose, a ovde dobro, kad te tamo Nemacka odranila i dala ti penziju od koje danas dve porodice izdrzavas? Ona mi pominje tetku u Austriji. Jel tetki tako lose u Austriji? Uskace moj otac pa kaze kako tetka mora da radi od jutra do mraka. Jeste, kazem ja, ali tetka je otisla sa muzem i cerkom u Palma De Majorku na letovanje, a ti si Palma De Majorku gledo samo na televiziji - ti nemas pare da odes na Adu Ciganliju jer ceo dan radis za tri litre benzina.

Reci cu ja tebi nesto burazere, a ti se duri kolko god hoces. Slabo si ti tesan tamo na zapadu. Mnogo si
burazere omeksao.. Sta te sad dovatilo pa da mi kukas, ne znam - malo ti je frka sad zbog dece, to je valjda normalno - pre neki dan bilo jedno, sad odjednom dva - dok se organizujes trebace ti vremena. A sto ne bi zamislio tu tvoju decu i zenu - ovde? Sto mene ne bi zamislio da se ovde ozenim i ovde pravim decu? Sto me ne bi zamislio da ih ovde odgajam, da ih ucim da skijaju, vodim u luna park, na utakmice, na kolace..? Oces ja da ti kazem? Zato sto je to nezamislivo. Ovde se malo radi al'''' se zato nista ne zaradi. Sve sto zaradis, das drzavi. Drzava ti otme 85% i da ti 15% kao platu. Onda ti od tih 15% uzme 10% kao dazbine, a 5% da imas da zivis. Ako ti ne valja pa se bunis, dobijes otkaz. Ako se bunis sefu iza ledja, dobijes otkaz i kaznu. Ako mislis da ne valja pa posle otkaza pocnes da bijes, dobijes ti batine. Ako posle batina pretis, ides u zatvor. Ako odes u zatvor, karaju te u dupe hteo ti to ili ne i sa i bez smokija. Jesi izbegavo vojni poziv, jesi. Ako te uhvate ides na vojni sud i dobijes 5 do 20 godina robije. Ako te ne uhvate bezis u Crnu Goru da se tamo sakrijes. Ako ti tamo crnogorci je.. mater pa pozelis da ides van zemlje, uhapse te na granici. Ako nisi ni bio tu da primis poziv, nego zivis u inostranstvu 10 godina, svejedno te uhapse pa te drze 4 dana u zatvoru i uzmu ti 500 maraka kao vaspitnu meru, pod uslovom da se vratis odakle si doso. Jesi bio u ratu, bio si. Za svaki dan u ratu treba da dobijes pare zato sto si mobilisan. Drzava ne da pare nego kaze, pola sad, a pola u sest mesecnih rata. Ratnik kaze "pa nisam ja ratovo pola sad a pola u sest rata" I pocne da strajkuje gladju na trgu. Drzavu boli ku... i covek ode u bolnicu. Jesi profesor u skoli, jesi. Za svoje angazovanje oko vaspitanja i ucenja dece dobijes oko 1500 dinara sto je nesto manje od 80 americkih dolara. Ako ti zena ne da onu stvar ili ako se muzu vise ne dize, onda se izdires frustriran na decu pa ti deca je.. kevu na casovima. Posle odes kuci i opet vidis decu i jednog dana dobijes nervni slom zbog dece. Jesi zdravstveni radnik, jesi.Svaki dan dolazi ti copor penzionera koji ceka za rendgen pred zubnom ambulantom. Nemaju knjizice ili su izbeglice iz Hrvatske i Bosne, kukaju na sav glas, a kad im kazes da im nije nista skacu i teraju te u piz.. materinu. Dobijes platu oko 1500 dinara a ne mozes da strajkujes jer ti drzava je.. mater na televiziji kako
neces da lecis ljude i preti otkazom. Kad dodjes kuci da prilegnes zove te pola familije jer imaju
zdravstvenih problema. Jesi privatnik, jesi. Svaki dan idi organizuj da neko ne zabusava na poslu, ionako ih malo placas. Po podne idi u SDK i plati takse drzavi. Kad to zavrsis idi pokupi pazar i idi kuci. Nema rucka, zena ti otisla kod komsinice. Doneo si pare i podmirio racune. Ono sto ti je ostalo bacis na sto i razmisljas da l'''' da ugasis firmu ili da se bacis u Savu. Jesi svercer, jesi. Ako si uspeo da odes u visokorazvijene susedne zemlje Madjarsku i Rumuniju da prosvercujes cigare, pa te uhvate na granici, mozes da biras ili u zatvor ili pola drzavi. Ako odaberes pola drzavi pa stignes do Beograda da prodas, mozes da biras da l'''' da das pola reketasima ili da se sam prijavis drzavi. Ako das pola reketasima molis Boga da ne dodje murija da ti otme i ono sto ti je ostalo. Jesi danguba, jesi. Ako ti se ne svidja sistem pa na ulici ides da mitingujes, ti onda rusis drzavu i ustavni poredak, ti si NATO placenik i americki spijun, Gelbardov poslusnik, izdajnik i sramota srpskog naroda.

A evo sta smo mi.

Moja majka radi za 1700 dinara mesecno, 8 sati dnevno. 2 sata dnevno putuje na posao i sa posla. Moj otac invalid radi 4 sata za jedno 2000 dinara. Moja sestra studira vec sest godina i prodaje narukvice i ogrlice koje sama pravi na ulici za 10 dinara komad. Ja ne radim nista, sedim i vatam zjale. Mi zivimo od 200 dolara mesecno. To je 4000 dinara. Racunaj da na struju, komunalije i telefon ode 1000 dinara. Posto nosimo stare stvari, nove retko kupujemo, pa tu nek ide 200 dinara. Novine kupujemo samo petkom zbog TV programa, to je 32 dinara. Hleb kupujemo svaki dan, to je 140 dinara. Na pijacu da odemo par puta, to je bar 300 dinara. U supermarket ako cemo dvaput mesecno, to je 1000 dinara. Prasak za ves, higijena, tu nek ode 300 dinara. Drzava daje 20 litara benzina mesecno na bonove sto je 160 dinara. Na divljaka na ulici benzin kosta litar 19 dinara. Kola se kvare bar jednom mesecno, tu ide bar 500 dinara. Saberi sad sve ovo pa mi reci koliko nam ostaje da kupimo sladoled od 50 dinara, pivo od 5 dinara, sok od 20 dinara i cokoladu od 15 dinara. Restoran znamo kako izgleda spolja. Pizza iz pizzerije znamo kako izgleda na televiziji. Za letovanje smo culi i rado ga se secamo. Muzicki stub nemamo. CD smo kupili za kompjuter prosle godine. Televiziju ne placamo jer tu drzava uzima taksu na brojilo za struju. Plocice u kupatilu kad popucaju, menjamo sami. Pukne bojler letos, cev menjamo sami. Parket sto je popucao ni ne menjamo. Zidovi sto su popucali pokrivamo slikama. Da vidis kako u dnevnoj sobi slike stoje u GE. Od vrednijih stvari u kuci imamo televizor, video i kompjuter 486. Kad nemamo struje osecamo se bezvrednim. Sad ja tebe da pitam - mozes li ti da zamislis svoju porodicu da ovako zivi za 10 godina? Ne mozes? E nismo ni mi mogli da zamislimo pre deset__ godina. Svi vi koji zivite u inostranstvu, a rado se secate nas koji smo ovde ostali za vama, mozete samo da nam pricate kako vam je tesko i kako biste se DA MOZETE, sutra vratili. Mislim na sve, ne samo na nasu familiju u inostranstvu. A zasto je to tako? Zato sto je lepo ostaviti stvari tu gde jesu. I ljude tu gde jesu. Lepo je jednog dana vratiti se sede kose i punog budjelara i videti kako su deca porasla i kako je sve na svom mestu, kako smo mi i dalje kompletni i na okupu i kako i dalje zivimo onako kako zivimo. Vas je.. nostalgija. Kapiram. Zato biste MNOGO voleli kad biste se jednog dana vratili ovde i videli da NISTA niste propustili - kao da nijedan sekund nije prosao otkako ste otisli. I dalje vozimo usrana kola, i dalje gledamo onaj isti stari televizor, i dalje imamo bubasvabe, i dalje se svadjamo sa onim istim komsijom s kojim smo se i pre 20 godina svadjali, i dalje se isto psujemo i isto jedni drugima uvaljujemo koske. Samo, nije nostalgija jedino sto vas muci. Vas grize i savest. Mi smo ovde, vi ste tamo. Nama je tako kako nam je, a vama - vi najbolje znate. Zato vam najjeftinije izadje da nam kazete kako vi tamo crkavate, kako nije to tako dobro kao sto ljudi misle, kako je zaje..... Na taj nacin skidate sebi odgovornost da nam saljete pare. A i griza savesti popusta. Reci cu ti da su price tvog tipa, kako bi dupe dao za Jugu, sjajne za nekog Jugovica-patriotu koji nema po'''' mozga u glavi i kome je zivotna deviza "Cuti, dobro je". Na zalost, ja niti sam patriota niti smatram da sam toliko priglup, a da savijam grbacu nemam nameru. Nemam dlake na jeziku pa cu da ti kazem da na ovo tvoje kukanje ne mogu da se primim kao persona - mogu da se primim kao tvoj burazer, i bilo mi je i smesno i simpaticno, ali da to sve svarim i progutam kao neku jeb... cinjenicu, ne mogu i ne pada mi na pamet da se na to teram - jer ja dobro znam kako je OVDE. Dobro znam kako je bilo u 19 kvadrata bez kupatila, medju misevima i bubasvabama, i dobro znam kako sam se osecao kad u 10. godini zivota ulazim u novi stan sa zeljom da se okupam u NASEM kupatilu. Dobro se secam godina u kojima sam se ja krupnjao i razvijao i mom bratu od ujaka davao svoje stare stvari koje su mi omalile, njemu koji i dan danas zivi u sobi od 19 kvadrata u 24. godini zivota, sa bratom, ocem i majkom. Dobro se secam da smo na letovanje isli svake trece godine i to kod prijatelja da nas jeftinije izadje, sto sam svake godine skolski raspust provodio u selu sa babom i dedom i kozama, sto sam se hvalio u skoli kako mi je ujak iz Pariza kupio ovu majicu i sto mi je stric u Nemackoj kupio video igrice. Kad ja proanaliziram svoje detinjstvo, mogu samo da saberem i oduzmem od pasjeg zivota mojih roditelja i mog kraja u kome sam odrastao, da bi zakljucio kako mi je bilo super jer nista drugo od zivota nisam ni znao da postoji. Da ne bi sve islo tako super, potrudila se priroda i cinjenica da sam kad tad morao da odrastem i da se uhvatim u kostac sa zivotom - pa tako redom od skole i tamosnje zaj**ancije, preko jednog rata, drugog rata, izgubljenih prijatelja, mrtvih prijatelja, restrikcija struje, bede, leba i masti za dorucak - pa sve do danas, do ovog mesta gde sedim i odakle ti pisem, iako svaki cas moze da nestane struja kao pre pola sata sto je nestala. Ili da izbije neki novi rat. Kod tebe moze samo da izbije osigurac. Sta sam dobio time sto sam odrastao? Dobio sam potencijal da jednog dana dobijem infarkt. Odrastao sam u ratovima, u sranjima, u nekim preambicioznim planovima da jednog dana imam svoj posao, da imam svoju gajbu, da vozim usrani auto i da imam strava pic... Otisao sam u vojsku sa tim planovima u glavi, ostavio sam godinu dana zivota nekim majmunima, sedamdeset__ dana straze po kojekakvim vukojebinama na sibirskoj hladnoci, vratio sam se odande kao osamaren i primetio da sam isto onoliko zaj**an kao pre, da nisam bio nigde i da nisam radio nista. Pocnem da volontiram, zasto da volontiram, zato sto sam MLAD I NESPOSOBAN, zato sto zemlja u kojoj zivim podrazumeva STALNU BORBU protiv klasnog neprijatelja, pa tako ja volontiram, u jednoj ustanovi, tri meseca. Volontiram tri meseca i odustanem jer se nekome dopalo sto radim dzabe. Sto sam mlad i nesposoban. Nije mu bilo vazno sto sam skolu zavrsio kao vunderkind. Sto sam bio najbolji u klasi. I meni je vremenom bilo sve manje vazno, danas mi uopste nije vazno. Sta sam posle radio? Opet sam poceo da volontiram. U stampariji, za kompjuterom, opet preko veze mog oca para-socijaliste koji verovatno jos uvek zivi u onom Titovom dobu. I volontiram, volontiram.. i tako dva meseca. I odem. Zato sto im se svidelo da im radim dzabe. Nekako u to vreme posle 2 godine kukanja iskukam da mi uplate voznju da naucim da vozim. I naucim da vozim. Moj otac ima auto koji je dve godine stariji od mene. Evo za godinu ipo dana vozio sam. Oko 300 kilometara sam presao. Sta sam radio posle volontiranja? Navukao sam se na jednu drzavnu firmu. Plata bedna, ali dobra za pocetak. 100 maraka. Posle sve manje. Cetiri meseca, celo leto ''''98. 70 maraka. Pa celo leto teren. Dok moji vrsnjaci svi na more ili na Adu, ja dve torbe od po 20 kila na ledja pa peske po gradu jer ne radi prevoz. Pa radi ko konj. Kakav tenis, kakva teretana. Smrso sam 20 kila. Pa plata kasni mesec dana.. I tako do septembra. Onda se upecam na inostranstvo. Dosta mi je svega, ide mi se odavde, necu ovako da zivim. I nema. Ne mogu da idem zato sto sam SRBIN. Zato sto ne ispunjavam USLOVE. Dobijem poziv od drugara Grka da odem u Grcku kod njega dve nedelje. Jedva sredim vizu preko veze na 15 dana. Odem. Dozivim. Dvanaest dana sam ja ziveo kao oni. Dvanaest dana sam se upoznavao sa zivotom. Nikad pre toga u inostranstvu nisam bio. Sedim u kaficu, pic.. se razgolitile, decembar j**ote. Jedan ortak salje Jack Daniels, ja nikad nisam pio Jack u kaficu . Popijem ja, sednemo mi posle, caskamo, ja narucim turu. Stigne racun, on da se uvati za dzep, ja reko ma daj, ja placam turu. Ja izvucem 10.000 drahmi od 15.000 kolko sam imao u novcaniku. Platim. On kao negoduje i vrati SVEZANJ novcanica od 5.000 drahmi. On vodoinstalater od 25 godina, vrati jedno 300,000 drahmi u dzep. Tamo more , pic.., zaj**ancija, zivot, sve bre. Vratim se iz Grcke. MESEC DANA pokusavam da se opasuljim gde sam se vratio. Pokusam ponovo za napolje. Ne daju. Batalim stvar, bacim se na moleraj sa ortakom. Farbarija, drvenarija, police, krecenje.... za sitne pare. Krene ali stane. Nema posla. Nema narod para. Negde u to vreme pocne rat. Svi mi protiv celog sveta. Bombe fijucu iznad glava. Sedim kuci i cekam da dodju po mene. Nisu dosli. Moj kum izgubi nogu u ratu. Stao na nagaznu minu. Bio talentovan fudbaler. Pocne leto. Pokusam da upisem fakultet sa 36 bodova od 40. Ne prime me ni na uzi spisak. Ostanem sam tu gde jesam. Odem na miting ZA PROMENU vlasti. Bace suzavac na nas. Pogusimo se. Opozicija razjedinjena, je.. im se za narod. Sta radim? Sedim kuci. Posla nema. Nerviram se.

Jeb.. majku svima redom. Nemam pare. Ukradem od caleta za cigare. Ne idem nigde jer nemam ni za pivo. Nemam ni za smoki, ni za burek, ni za Knjaz Milos. Imam 22 godine i volim sve sto vole mladi. I sta sad da radim ..? Da slusam kako ti ne bi otisao, da si ostao? Pa ja kad bih mogao da odem, nikad se ne bih ni vratio. Ali ne mogu ni da odem. Hapse nasi na granici. I da ne hapse, nece stranci da me prime. Drzava napravila administrativnu gresku. Zamenili me s nekim, sad sam sto posto na poternici za Hag. Zasto me nisu primili k''''o turistu? Zasto sam isao kod njihovog bezbednjaka u ambasadi na razgovor? Zasto sam sad tu gde jesam? Zasto moram da zivim sa sestrom, ocem i majkom u 70 kvadrata? Zasto moramo svi da zivimo od 200 USD mesecno? Zasto sam potrosio 22 godine zivota na ovo? Zasto cu da se smrzavam ove zime bez struje i grejanja? Zasto ce panduri da me biju na ulici kad budem demonstrirao protiv rezima? Zasto ti da mi pricas da ovo sto ima ovde, nigde nema? Pa ja to najbolje znam. OVO OVDE - nigde nema. Nek ste zivi i zdravi tamo.

Mi ovde, kakvi smo, ko nam bre je.. mater !

< Poruku je uredio vukosava -- 19.4.2011 1:41:57 >

(odgovor članu vukosava)
Direktna veza do poruke: 658
19.4.2011 2:03:46   
Brand new mama
E,Vuko,mislim da ovo def. opisuje sve.Mog dragog hvata nostalgija pa pada u depresiju zbog "tamo daleko",zato sto je frajer zaboravio da je platu dao za jedan vodokotlic prije 5 godina. A tad nije imao pauzu za rucak,kao ni slobodan vikend.Ali to smo mi-ljudi.nama uvijek nesto fali... fali mu burek-jbt burek,napravicu ti burek.I onako je u onom bureku sa coska bilo sira znj kvaliteta u tragovima,ali kad ga gledas sa udaljenosti od 1500 km ti je nabolji na svijetu. Ovdje ti je kamata za kredit neka mizerija jednocifrena,kod nas ne znas ko ce vise da te opali,a ista banka.Jer mogu,jer mi nismo sigurni..ali kvadrat je 3 puta skuplji.I ne,nemas garazu. kad ti dodje kod dr majka sa pola pluca zbog kancera,prvo se zagleda sta ima u kesi.Dobro pa si joj poslao nesto para pa je mogla da kupi pokloncice da bi joj "otkrili" da su joj zracenjem sj... pluca jos vise.Ali OK,sta bi bilo da si pozajmljivao pare da je posaljes busom i bez kesica za komisiju? Ili da nisi lupio parice za magnetnu? Moramo se mjenjati, htjela bih i ja da moji klinci citaju Andrica na nasem jeziku,a ne Grasa na njemackom,ali ne znam da li je to dovoljno

PS-krenula sam u fazu "tamo i ovamo",ali dok kojekuda jaucu za "nevinim ubicama" i "gladnim Mahatmom" necu ni sliku da mi vide

< Poruku je uredio Brand new mama -- 19.4.2011 2:05:40 >

(odgovor članu vukosava)
Direktna veza do poruke: 659
19.4.2011 3:40:10   
Verus
vuko, samo cu ti reci da me je sve ovo podsetilo na nasa detinjstva, na odrastanja sa 5 majica i saznanjem da ne mozes jer se nema, a ti sa 12 godina dovoljno zreo da znas da ni ne trazis nesto od roditelja jer nemaju...user posted image sam celo pismo...

Direktna veza do poruke: 660
19.4.2011 4:27:42   
Verus
user posted image user posted image
IZVORNA PORUKA: verolino

IZVORNA PORUKA: gagi

I dosli smo do zakljucka da nigdje ne cvijetaju ruzeuser posted image

Ruza nema, al' gibanice imauser posted image
Kad se vrnete iz inozemstvo, pravimuser posted image

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 661
19.4.2011 5:29:15   
vukosava
IZVORNA PORUKA: Brand new mama
E,Vuko,mislim da ovo def. opisuje sve.Mog dragog hvata nostalgija pa pada u depresiju zbog "tamo daleko",zato sto je frajer zaboravio da je platu dao za jedan vodokotlic prije 5 godina.

pa da, pre je to neka "zal za mlados' " i proslim vremenom nego za realnim stvarima... ja recimo prve godine sam sanjala moju ulicu i kucu non stop, mamu i sestre da ne pricam... da skajpa nema ja bi bila kuci odavno... al recimo odem prosle godine kuci kad sam bila u 2. mesecu trudnoce... ajme tih tretmana kod lekarke kojoj sam dala 50 evra ili 100 sad sam zaboravila - u beogradu negde u jovanovom... pita me jel zeljena trudnoca (ja sam slucajno zatrudnela pa sam rekla nije, mislila sam pre da li misli da li je prizeljkivana, planirana...) gledala me ko skota ceo pregled.... tek je na kraju ukapirala da zadrzavam bebu, o boze pa sto bi placala ultrazvuk da je gledam da hocu abortus, pa jesam li toliko bolesna osoba... to je bilo tek kad sam dosla... onda kasnije odem na svoj bivsi posao.. haos i ludnica.. kome god da udjem u kancelariju svi upadaju ko kauboji, nenajavljeni, prekidaju sve u pola reci... a to je kao akademska institucija... svi kukaju kako nemaju para, a sta da kazu oni koji nemaju ni zdravstveno ni penziono ako su ovi svi odreda besni i nezadovoljni... trebalo mi je 2h da se podsetim svega sto me nateralo da probam da odem negde....

IZVORNA PORUKA: Verus RR

vuko, samo cu ti reci da me je sve ovo podsetilo na nasa detinjstva, na odrastanja sa 5 majica i saznanjem da ne mozes jer se nema, a ti sa 12 godina dovoljno zreo da znas da ni ne trazis nesto od roditelja jer nemaju...user posted image sam celo pismo...

da, i pantalona za 10 maraka, izlazaka bez dinara, kola, putovanja user posted image user posted image hahaha ma nismo ni ekskurzije imali, kakvo inostranstvo... inostranstvo nam je bio sverc za bugarsku po benzin user posted image user posted image

elem , cim sam dobila ovu ovdasnju ponudu za posao otisla sam lepo i kupila nov auto da znam sad svaki dan sto ostah ovde a ne odoh za europu ili nazad za srbiju... znaci sa papirom i vozackom lepo meni dadose kola sa nula uplate... u srbiji secam se u societe generale samo sto mi rentgen zuba nisu trazili za mnogo manje pare... za kredite koje sam uzimala ne bi li kupila nov krevet ili ormar...da, jedan kredit sam uzela za digitalni fotoaparat... nisam sad neki burzuj, al izdrzavam svoju malu porodicu sama u iznajmljenom stanu sto bi u srbiji malo morgen mogla osim da radim u nekoj ekstra banci...

Direktna veza do poruke: 662
19.4.2011 8:07:44   
minavb
Mozda treba da se otvori tema "Gastosi na rr"user posted image

Mina, persona non grata :)

Mišljenje je kao zadnjica - svako ga ima.I ne samo što ga ima, već ima i potrebu da skine gaće i drugima maše istim ispred nosa.

(odgovor članu vukosava)
Direktna veza do poruke: 663
19.4.2011 10:14:01   
Olga75
devojke tema je : Problemi u SRBIJI a ne hocu da se selim odvade , super sto smo otisli ili nostalgija ako hocete da pisete o tome hajde da otvorimo temu 

Marija je moj najveci uspeh

JER SMO TAKO U MOGUCNOSTI !

(odgovor članu minavb)
Direktna veza do poruke: 664
19.4.2011 10:25:04   
majathegreat
Možda bi svi problemi u Srbiji jednostavno trebali da spakuju kofere i odu....

(odgovor članu Olga75)
Direktna veza do poruke: 665
19.4.2011 10:27:08   
Anoniman
1. Nepismenost
2. Lenjost + ocekivanje da nam neko plati sto ne radimouser posted image
3. Nekultura
4. Srbovanje
5. Birokratija
6. Turbo folk

(odgovor članu majathegreat)
  Direktna veza do poruke: 666
19.4.2011 10:28:47   
Brand new mama
Otisli smo malo off,ali bas se i radi o problemima u Srbiji.Svi smo(ili smo bili) lose placeni, na nas se derao "gazda"(jer u nekim slucajevima ja to ne mogu nazvati sefom), na faksu ste upoznali likove koji su placali godinu djuture(tipa.3 desetke,3 devetke... toliko i toliko),a tebe je taj isti profan obarao po deseti put zato sto nisi zapamtio koja je to recenica po redu u knjizi...iznajmljivali su i vama garaze sa pogledom u zid pod "komforan dvosobni stan na Zvezdari",dok su i dalje neki zidali vikendice u zasticenim prirodnim dobrima i sprovodili kanalizaciju u jezero jer im je to dopustio drug magistar. Svi smo bili iznenadjeni snijegom u decembru,hladnim radijatorima u novembru i puknutom cijevi koja siklja vec peti dan i rove i onako idilican asfalt,dok sve boli uvo... Sutra cemo ponovo citati novine,u nijemom bijesu ili cudeci se po stoti put sta ce jos da lupe i ostanu zivi,a mehanizam nas nece pustiti van dok ne zdrobi i zadnjeg.ja se ovdje ne nerviram sto je poskupilo ulje,ali se iznerviram sto je kod nas to isto ulje jos skuplje,jer je neko stigao da opali marzu na marzu.

(odgovor članu Olga75)
Direktna veza do poruke: 667
19.4.2011 10:34:07   
minavb
I sta, sve to u nekoj drugoj zemnlji ne postoji? Kako da ne. Meni nije smetalo sto drugi placaju ispite, ja sam ucila i gledala svoja posla, ne nerviram se oko ulja, putara, radijatora...i necu da mrzim svoju zemlju i svoj narod zbog toga. Nigde nije divno i sjajno. Ako naucis da gledas stvari malo drugacije, bude ti smesno kad nas iznenadi sneg u decembru, ne iznerviras se. Mnogo se zla usadilo u narod, to je problem. Sto bi rekla jedna devojka, odakle bre ovoliki HEJT?

Mišljenje je kao zadnjica - svako ga ima.I ne samo što ga ima, već ima i potrebu da skine gaće i drugima maše istim ispred nosa.

Direktna veza do poruke: 668
19.4.2011 12:05:14   
limunada
IZVORNA PORUKA: minavb

I sta, sve to u nekoj drugoj zemnlji ne postoji? Kako da ne. Meni nije smetalo sto drugi placaju ispite, ja sam ucila i gledala svoja posla, ne nerviram se oko ulja, putara, radijatora...i necu da mrzim svoju zemlju i svoj narod zbog toga. Nigde nije divno i sjajno. Ako naucis da gledas stvari malo drugacije, bude ti smesno kad nas iznenadi sneg u decembru, ne iznerviras se. Mnogo se zla usadilo u narod, to je problem. Sto bi rekla jedna devojka, odakle bre ovoliki HEJT?
i ja tako mislim user posted image svuda je tesko,ima i siromasnijih drzava,al nedaj boze da nam se desi katastrofa kao sto je u japanu bilo,sta bi onda!!nervira me sto svako drugi kuka a svako skoro ima internet,zar ne?pa i to se placa,mi npr.placamo 2200 internet i iptv zajedno.najteze je onome ko sutra nema hleba da kupi itd..a mi sto mozemo ista i priustiti i nije nam toliko strasno kako moze biti,nedaj boze!

Nikola 25.02.2011 :)

Srecna vam svima 2012 god.neka se radja sto vise bebica :)))

(odgovor članu minavb)
Direktna veza do poruke: 669
19.4.2011 12:12:12   
limunada
ja znam mnogo osoba koje kupuju kao malo bolje stvari ili kupuju ono sto im nije neophodno pa onda sutra dodje na vrata i trazi u zajam da plati struju,i jos place i kuka.nama se to milion puta desilo da dodju pozajmiti,vise puta smo dali pa kad smo videli kako nas prave ludim stavila sam tacku na to,i odma nevaljamo,ispadamo prokleti!!!uf sto me to nervira1!!mi malo bolje stojimo,al zato moj muz mnogo radi (da bi napravili sobe za nas i dete) a i znamo rasporediti pare,tj.moramo tako ako neces da si u dugovima ili ako hoces da uzivas malo kad ustedis.nadam se da ste me razumeli i da nikoga nisam uvredila.

(odgovor članu limunada)
Direktna veza do poruke: 670
19.4.2011 12:19:24   
Verus
Olga je u pravu,otisli smo u off zbog pisanja o nasim osecanjima=ali mislim da se i dalje nabrajaju problemi Srbije zbog kojih su ljudi otisli ili se ne bi vratili...Mene i posle 13 godina vuce nazad, i odlucili smo da se vratimo, bez obzira na sve o cemu smo pisali.  Da li me je strah? Jeste.  mm nije ni malo.  Kaze on da je ceo svet drugo srn isto pakovanje. Puno smo vagali, pricali, razmisljali.  I sto rece BNM htela bih da mi dete cita Andrica, i ima bar mali deo onog srecnog detinjstva koje smo svi imali pre tih gadnih godina...Pitam se ipak, jednog dana,kad odraste da li ce me pitati zasto sam je tu dovela?  Da li ce i kroz 18 godina biti ista borba "preko veze", varanja, laganja.  E to je ono sto meni smeta.  NE manje para, manji stanovi, prljavije ulice.

Najveci problem Srbije su ljudi, i ne mogu ocekivati da se bilo sta promeni dok se oni sami ne promene, jer su i oni ta ista drzava koja ima te iste probleme o kojima pricamo.

(odgovor članu limunada)
Direktna veza do poruke: 671
19.4.2011 12:28:57   
limunada
jeste ljudi su problem,skim god da pricam kazu da bi voleli ici u inostranstvo ziveti da ovde nema zivota user posted image pa mislim se kako si dosad ziveo?lepo je otici malo u svet ali vratiti se svojoj kuci.vecina kad bi otisla ziveti u inostranstvo patili bi da se vrate vamo,ja bar tako mislim,aj mladi se mozda lakse prilagode al stariji nikako.moj tata radi preko i po 4 meseca nedodje kuci jer se neisplati,eto sta ti je i inostranstvo znaci sve je to isto,nego su ljudi jako nezadovoljni,neznaju da uzivaju u onome sto imaju.jedino kazem zao mi onih koji nemaju krova pa se mnogo pate.

(odgovor članu Verus)
Direktna veza do poruke: 672
19.4.2011 12:29:27   
dunja RR

IZVORNA PORUKA: limunada

IZVORNA PORUKA: minavb

i ja tako mislim user posted image svuda je tesko,ima i siromasnijih drzava,al nedaj boze da nam se desi katastrofa kao sto je u japanu bilo,sta bi onda!!nervira me sto svako drugi kuka a svako skoro ima internet,zar ne?pa i to se placa,mi npr.placamo 2200 internet i iptv zajedno.najteze je onome ko sutra nema hleba da kupi itd..a mi sto mozemo ista i priustiti i nije nam toliko strasno kako moze biti,nedaj boze!

Žao mi je Japanaca iskreno. Ne branim naše ljude i ja kao i Verus mislim da problem leži u nama samima, čojstvo je nestalo, ljudi nemaju svesti, osećaja pod osnovno a o mudrosti i da ne pričamo. U srcima naših ljudi gaji se mržnja, zavist....ne ulazim šta je uzrok, ali loši smo mnogo bre

i da DESILE SU SE I NAMA KATASTROFE, nisu prirodne kao u Japanu ali zašto tako brzo zaboravljamo ratove, bombardovanja...ne treba u njima tražiti opravdanje, ali ljudi pa mi smo bili ono što je danas LIbija a još smo u sred Evrope; hej pa zar to nije katastrofa???

(odgovor članu limunada)
Direktna veza do poruke: 673
19.4.2011 12:33:14   
minavb
Nemoguce da bas toliko ne valjamo. Evo sad sam gledala dodelu nagrada grada Beograda. Nagradu dobise i onaj ribar sto izvlaci utopljenike pored Pancevackog mosta i ona deca sto su napravila punjac za telefone. Pa zar to nije lepo?

(odgovor članu dunja RR)
Direktna veza do poruke: 674
19.4.2011 12:35:36   
limunada
upravu si dunja desile su se katastrofe,ja sam to osetila na svojoj kozi,iz hrvatske sam izbegla u srbiju,samo da nebude vise rata kud onda,ma uzas!to se nemoze zaboraviti

(odgovor članu dunja RR)
Direktna veza do poruke: 675
Stranica:   <<   < Prethodna stranica  25 26 [27] 28 29   Sledeća stranica >   >>
Stranica: <<   < Prethodna stranica  25 26 [27] 28 29   Sledeća stranica >   >>
Idi na:

10 saveta za brigu o sebi nakon embriotran...
Odabir prave klinike za VTO je najvažniji korak na vašem putu ka roditeljstvu. Uz tim iskusnih stručnjaka, veoma je važn...
Tumačenje ultrazvučnih nalaza u trudnoći
EDD, BPD, TCD, GS... pomažemo vam da razumete šta znače sve te skraćenice koje ginekolozi koriste za tumačenje razvoja v...
Popularna ruska imena za bebe i njihovo zn...
Jedan od najuzbudljivijih delova iščekivanja bebe je odabir imena. Ako ste trudni, a razmišljate o ruskom imenu za bebu,...
Moja mama divno priča svake noći
Autor: Svetislav Sveta Vuković, Peva: Dečiji hor Kolibri
Preminule sestre Sara (5) i Tina (9), stra...
Juče, baš oko podneva, deka i unuke kročili su ispod terase Železničke stanice u Novom Sadu kada se ona iznenada obrušil...

Anketa

За дојиље.
пеперутка16

Мало чудно питање, али ме занима: да ли су дојиље пробале своје млеко?

Click Here