bebironcic -> RE: Problemi u Srbiji (22.4.2010 12:24:17)
|
IZVORNA PORUKA: Verus RR IZVORNA PORUKA: Dora IZVORNA PORUKA: minavb Uh al ste zakomplikovale temu, na RR se rusi Vlada. Ja bih vas podsetila na nesto-rekli smo odlucno da vise necemo da budemo socijalisti vec da hocemo u kapiliste, jel tako? E pa kapitalizam povlaci velike promene i izmene u drustvu i zakonima koje su retko fer prema pojedincu. Kod nas, posto mi kao hocemo bezbolno da se rseimo socijalistickih repova, stvari jos nisu tako crne. Podjimo samo od toga da retko gde imate ovakvu prenatalnu dijagnostiku o trosku drzave, tj zdravstvenog fodna. Nama se mozda cini da nije bas sjajna, ali verujte, u nekim razvijenim zemljama zenu tokom trudnoce samo dva puta pregledaju na UZ, za sve ostalo mora da ide privatno. Porodiljska bolovanja traju krace, zene su manje placene...evo pitajte Verus kad mora na posao. Zalite se na cene. Pa jbg, cene skacu sto zbog evra, sto zbog skoka cene nafte tj benzina. Sto je benzin skup? Pa jbg, te akcize nam pune budzet da bi imali para za gomilu socijalnih davanja kojima smo optereceni. Kratko je pamcenje kod naseg naroda, vec su zaboravili kako je bilo pre 17 godina. Ja se samo setim toga, tata umesto plate dobije kutiju zejtina, mama trci da od svoje kupi dve marke, a ja iz skole zurim da umesim hleb jer ga nema u prodavnicama, i kazem sebi-sad nam je super kako nam je bilo. I jos nesto. Poslodavci i ranije nisu bili sjajni prema mamama. Evo npr moja mama, morala je na posao par meseci posle rodjenja deteta, trcala kuci kad ima pauzu da bi bebu podojila, a ako bi zakasnila 5 minuta, ili kojim slucajem izasla ranije, odmah bi joj oduzimali 10% od plate. A sad da kazem sto sam uopste svratila na ovu temu. Posle nekog vremena, prva noc da me ne bole ledja, da nemam grceve u nogama i da mogu lepo da spavam, a mene probude neki vanzemaljci koje sam sanjala. Goddamn vanzemaljci! Da Verus odgovori Mina, pitajte Verus kolika joj je plata i šta za nju može da kupi. Kuci donesem 1800$, kredi za kucu je 1200, kredit za kola 422...moja plata ode na to, ali bar moze da pokrije, a plata mi je malo iznad proseka.. Pitajte Verus koliki je dečiji dodatak. To ovde ne postoji...a ne postoji ni onaj topli obrok... Pitajte je kakav je standard u zdravstvu, kakva su ta dva pregleda na UZ u toku trudnoće? UZ sam imala preko 20...ali sam bila rizicna trudnoca pa zato...inace, drugarica je imala total 3-a ista su kao i kod nas u Srbiji...dva ekspertna i treci da opet pregleda organe i proceni velicinu bebe... Ja verujem da realno nema ni potrebe za više pregleda ako te gledaju na dobrom ispravnom UZ i posvete ti dovoljno vremena za pregled a ne kao kod nas: 5 minuta po ženi sa sve presvlačenjem! Onda ti nalupaju svašta pa u panici trčiš po mišljenje privatnika! Pa još i ovo- ja kad rodim 3. dete ceo svet je kivan na mene. Poslodavac što me nema 2 god. a ne može da me se reši, država što 2 god. mora da mi daje platu a ne radim, ja sama na sebe što ću 2 god. biti kući i Bog će me zaboraviti...e, sad, mogu da prekinem bolovanje ali beba je bolešljiva, ko će da ide svaki čas na bolovanje za 65% a ovako ću primati 100%... pa onda, šta ako mi je posao bedan i stresan i gazda kreten koji me drži prekovremeno i blablabla... Jeste, ceo svet je kivan na trudnicu- majku i svi misle lako je njoj. Daj nek me država pusti da radim, ali kad rodim troje neka mi benificira radni staž. Nek doda neke ekstra bodove u obračunavanje plate, pa radiću ja i posle pola godine! Daj neka obezbedi jaslice za dete od pola godine i neka ukine liste čekanja, RADIĆU JA VRLO RADO! Ali ja nisam stoka, neka mi niko ne traži da žrtvujem porodicu radi posla a posao usran i bedan i od plate ne mogu da kupim potrošačku korpu, a kamo li šta više. I pitajte Verus zašto je tamo sama a njeni su ovde. Sigurno ne zato što joj je tamo lošije!!! Tacno...otisli smo davne '98 bas u ono najgore vreme...znam da se i dalje tesko zivi u Srbiji, ali je puno bolje nego tada, mi vidimo tu razliku kada se vracamo u posetu....A ebem ga, pare nisu sve iako su bitne, zato se i nadamo da cemo se vratiti da nam dete odrasta uz bake i deke, pa i po cenu nizeg standarda zivota...naravno, planiram da radim, i dalje, kao stoka da bi imala malo vise od proseka...ne zelim da zivim u bedi.... Trudnice se ovde tretiraju kao i da nisu....NIKO mi na poslu nije hteo pomoci, niko nije ni mrdnuo prstom...stres, previse rada, je eto, skoro izazvalo da rodim dete u 26 nedelji..hvala Bogu pa sam imala dr. koja mi je naredila mirovanje, a drzava samo obezedjuje 12 nedelja NEPLACENOG...TRUDNICKO OVDE NE POSTOJI. I to sto sam primala platu, je bilo od skupljenog godisnjeg odmora (9 sati po mesecu), i skupljenog bolovanja (3.4 sata po mesecu)....znaci, MORAS zaraditi bolovanje i godisnji da mozes da ga iskoristis, nema ono unapred... Vracam se na posao 14 maja....6 nedelja nakog rodjenja deteta: jer, 6 nedelja treba zenskom telu da se oporavi od vaginalnog porodjaja...pa je s' toga, sposobna da radi....Place mi se kad pomislim na sve to, sta da vam pricam...sva sreca, pa mi mama dolazi na 6 meseci: tata je star za toliki put (73 godine) i nije bas dobar sa zdravljem, pa on tamo ostaje sam...Koliko se radujem sto ce mama biti tu, toliko mi je tesko sto ce on biti sam Eh, srce mi se kida... Istina je da ce promene u zemlji doneti sa sobom i druge promene....Iskreno, mislim da je u redu da zena dobije mesec dana bolovanja pred kraj porodjaja (AKO je zdrava i AKO ne radi neki tezak posao, naravno), i da onda bude sa bebom 6 meseci. U vreme kada sam se ja rodila, zene su dobijale 6 meseci placeno trudnicko... Ovo sto se ovde radi je kriminal: pas i macka imaju vise vremena da budu sa svojim bebama nego ja sa mojom.... I tako.... Reko da odgovorim da se ne pitate uzalud IZVORNA PORUKA: minavb IZVORNA PORUKA: Dora Mina, pitajte Verus kolika joj je plata i šta za nju može da kupi. Pitajte Verus koliki je dečiji dodatak. Pitajte je kakav je standard u zdravstvu, kakva su ta dva pregleda na UZ u toku trudnoće? Ja verujem da realno nema ni potrebe za više pregleda ako te gledaju na dobrom ispravnom UZ i posvete ti dovoljno vremena za pregled a ne kao kod nas: 5 minuta po ženi sa sve presvlačenjem! Onda ti nalupaju svašta pa u panici trčiš po mišljenje privatnika! Pa još i ovo- ja kad rodim 3. dete ceo svet je kivan na mene. Poslodavac što me nema 2 god. a ne može da me se reši, država što 2 god. mora da mi daje platu a ne radim, ja sama na sebe što ću 2 god. biti kući i Bog će me zaboraviti...e, sad, mogu da prekinem bolovanje ali beba je bolešljiva, ko će da ide svaki čas na bolovanje za 65% a ovako ću primati 100%... pa onda, šta ako mi je posao bedan i stresan i gazda kreten koji me drži prekovremeno i blablabla... Jeste, ceo svet je kivan na trudnicu- majku i svi misle lako je njoj. Daj nek me država pusti da radim, ali kad rodim troje neka mi benificira radni staž. Nek doda neke ekstra bodove u obračunavanje plate, pa radiću ja i posle pola godine! Daj neka obezbedi jaslice za dete od pola godine i neka ukine liste čekanja, RADIĆU JA VRLO RADO! Ali ja nisam stoka, neka mi niko ne traži da žrtvujem porodicu radi posla a posao usran i bedan i od plate ne mogu da kupim potrošačku korpu, a kamo li šta više. I pitajte Verus zašto je tamo sama a njeni su ovde. Sigurno ne zato što joj je tamo lošije!!! Verus je odgovorila. U istoj je situaciji kao vecima ljudi ovde. Mladom paru, cela jedna plata ode na kredite a od druge se zivucka. Razlike nema Takodje je odgovorila da su tamo socijalna davanja minimalna. Tamo nema roditeljskih dodataka, decijih dodataka i slicnih stvari, a na posao moras jako brzo. Samo jos par evropskih zemalja imaju socijalna davanja kao mi, cak veca i mnogobrojnija, ali te zemlje imaju odakle. Ljudi i ne razmisljaju da drzava moze vrlo lako da nam bankrotira bas zbog toga. Meni UZ pregled podjednako dugo traje i u DZ i kod privatnika. Isto dobijem oblasnjenja i slicice i oboje me gledaju na mesec dana. Cak se ovaj dokrot iz DZ vise brine oko moje krvne slike i nalaza urina nego moja privatna doktorka. Nasa rodjaka u Londonu, dva puta pregledana na UZ tokom trudnoce. Posto je imala novca za privatno vodjenje, izdvojila je oko 10000 funtaca za to, pa ti vidi. Mog zeta sestra, svakih 6 meseci iy NJujorka dolazi u Novi Sad da pregleda i prati ciste u dojkama jer kaze da je to ovde mnogo bolje i jeftinije nego tamo. Kazes svi su kivni na trudnicu. To je tvoj licni dojam i nema veze sa kritikom drzave. Ako si ti naletela na takve poslodavce, ne znaci da je to pravilo. Nadam se da ces imati vise srece sa poslodavcima jednog dana i da ces naci neke koji ce imati razumevanja za mame. U mojoj firmi je u sustini katastrofa, ali majke rade od 7 do 15h da bi mogle da odu po decu u vrtice. Svi drugi (ovde mislim na osoblje koje nije zdravstveno, posto zdravstveno osoblje ima drugacije radno vreme) rade od 8 do 16h. Beneficirani radni staz? Ako mene pitate , ta kategorija treba da se ukine potpuno. Ko uopste moze da donese odluku ko zasluzuje beneficirani radni staz? Sta sa majkama koje su sestre u hitnoj, neuropsihijatriji, koje su inspektorke u policiji? Beneficiran rad zavisi od mnogo faktora. To je posebna tema i o tome necemo ovde. I ja sam Dorice trudna i pomalo luda. Ovo mi je prvo dete pa sam jos ludja jer pojma nemam sta me ceka i koliki ce mi troskovi biti. Ipak sam i dalje realna da znam da mi je danas mnogo bolje nego sto mi je bilo pre 17 godina, ma pre 10 godina. Nista licno Dorice, naravno. Svi mi imamo razlicite poglede na situaciju. Samo nemoj da padas u vatru, hladne glave sedi i uporedi, kako se zivelo nekad a kako se zivi sada. Moze bolje naravno, i treba da nam bude bolje, ali obzirom u kakvim smo bili, tek ce nasa deca moci malo lagodnije da zive. Nesto kontam, samo da se docepamo te EU i boli nas uvo. Mozemo da bankrotiramo i 100 puta kao Grci, ali tu su druge zemlje EU da vracaju nase dugove i da nam daju pare. Nisu ni Grci blesavi. IZVORNA PORUKA: verolino IZVORNA PORUKA: minavb IZVORNA PORUKA: Dora Mina, pitajte Verus kolika joj je plata i šta za nju može da kupi. Pitajte Verus koliki je dečiji dodatak. Pitajte je kakav je standard u zdravstvu, kakva su ta dva pregleda na UZ u toku trudnoće? Ja verujem da realno nema ni potrebe za više pregleda ako te gledaju na dobrom ispravnom UZ i posvete ti dovoljno vremena za pregled a ne kao kod nas: 5 minuta po ženi sa sve presvlačenjem! Onda ti nalupaju svašta pa u panici trčiš po mišljenje privatnika! Pa još i ovo- ja kad rodim 3. dete ceo svet je kivan na mene. Poslodavac što me nema 2 god. a ne može da me se reši, država što 2 god. mora da mi daje platu a ne radim, ja sama na sebe što ću 2 god. biti kući i Bog će me zaboraviti...e, sad, mogu da prekinem bolovanje ali beba je bolešljiva, ko će da ide svaki čas na bolovanje za 65% a ovako ću primati 100%... pa onda, šta ako mi je posao bedan i stresan i gazda kreten koji me drži prekovremeno i blablabla... Jeste, ceo svet je kivan na trudnicu- majku i svi misle lako je njoj. Daj nek me država pusti da radim, ali kad rodim troje neka mi benificira radni staž. Nek doda neke ekstra bodove u obračunavanje plate, pa radiću ja i posle pola godine! Daj neka obezbedi jaslice za dete od pola godine i neka ukine liste čekanja, RADIĆU JA VRLO RADO! Ali ja nisam stoka, neka mi niko ne traži da žrtvujem porodicu radi posla a posao usran i bedan i od plate ne mogu da kupim potrošačku korpu, a kamo li šta više. I pitajte Verus zašto je tamo sama a njeni su ovde. Sigurno ne zato što joj je tamo lošije!!! Verus je odgovorila. U istoj je situaciji kao vecima ljudi ovde. Mladom paru, cela jedna plata ode na kredite a od druge se zivucka. Razlike nema Takodje je odgovorila da su tamo socijalna davanja minimalna. Tamo nema roditeljskih dodataka, decijih dodataka i slicnih stvari, a na posao moras jako brzo. Samo jos par evropskih zemalja imaju socijalna davanja kao mi, cak veca i mnogobrojnija, ali te zemlje imaju odakle. Ljudi i ne razmisljaju da drzava moze vrlo lako da nam bankrotira bas zbog toga. Meni UZ pregled podjednako dugo traje i u DZ i kod privatnika. Isto dobijem oblasnjenja i slicice i oboje me gledaju na mesec dana. Cak se ovaj dokrot iz DZ vise brine oko moje krvne slike i nalaza urina nego moja privatna doktorka. Nasa rodjaka u Londonu, dva puta pregledana na UZ tokom trudnoce. Posto je imala novca za privatno vodjenje, izdvojila je oko 10000 funtaca za to, pa ti vidi. Mog zeta sestra, svakih 6 meseci iy NJujorka dolazi u Novi Sad da pregleda i prati ciste u dojkama jer kaze da je to ovde mnogo bolje i jeftinije nego tamo. Kazes svi su kivni na trudnicu. To je tvoj licni dojam i nema veze sa kritikom drzave. Ako si ti naletela na takve poslodavce, ne znaci da je to pravilo. Nadam se da ces imati vise srece sa poslodavcima jednog dana i da ces naci neke koji ce imati razumevanja za mame. U mojoj firmi je u sustini katastrofa, ali majke rade od 7 do 15h da bi mogle da odu po decu u vrtice. Svi drugi (ovde mislim na osoblje koje nije zdravstveno, posto zdravstveno osoblje ima drugacije radno vreme) rade od 8 do 16h. Beneficirani radni staz? Ako mene pitate , ta kategorija treba da se ukine potpuno. Ko uopste moze da donese odluku ko zasluzuje beneficirani radni staz? Sta sa majkama koje su sestre u hitnoj, neuropsihijatriji, koje su inspektorke u policiji? Beneficiran rad zavisi od mnogo faktora. To je posebna tema i o tome necemo ovde. I ja sam Dorice trudna i pomalo luda. Ovo mi je prvo dete pa sam jos ludja jer pojma nemam sta me ceka i koliki ce mi troskovi biti. Ipak sam i dalje realna da znam da mi je danas mnogo bolje nego sto mi je bilo pre 17 godina, ma pre 10 godina. Nista licno Dorice, naravno. Svi mi imamo razlicite poglede na situaciju. Samo nemoj da padas u vatru, hladne glave sedi i uporedi, kako se zivelo nekad a kako se zivi sada. Moze bolje naravno, i treba da nam bude bolje, ali obzirom u kakvim smo bili, tek ce nasa deca moci malo lagodnije da zive. Nesto kontam, samo da se docepamo te EU i boli nas uvo. Mozemo da bankrotiramo i 100 puta kao Grci, ali tu su druge zemlje EU da vracaju nase dugove i da nam daju pare. Nisu ni Grci blesavi. Mina , duso, izadji iz Beograda...Pa nije nikakva tajna da se Srbija svela na pasaluk, ta ko da to sto vazi za Bgd ne vazi za ostatak Srbije...Ja ti dalje necu komentarisati situaciju, ali reci cu ti samo jedan primer koji vazi za hiljade i hiljade ljudi- plata 100evra...I cuva se ta plata i grabi se za posao koji donosi tu platu, jer Mina, NE MOGU SVI doci u Beograd( mada je i to pocelo da se desava). I Dora je u pravu- vecina njih jeste kivna na trudnicu, ali u kom smislu- zaboga pokvarila im je planove, morace da placaju trudnicko, porodiljsko i jos jednog radnika umesto nje...Nece bre privatnik da misli o tvom blagostanju...ON MISLI O SVOM. Mogla bi eseje primera da ti navodim i popunim sve rr stranice.. Da se razumemo Mina, jedine koje se ne mesaju u tvoj privatni zivot jesu drzavne firme, a njih je malo, i ne mogu svi raditi u prosveti, zdravstvu, policiji i vojsci... E sad, stvar u kojoj se slazemo jeste misljenje oko ulaska u EU... Nadam se da nisam bila ostra, ali to je moje misljenje i iza njega cvrsto stojim IZVORNA PORUKA: LillyT Moja koleginica zbog cerkice vise nije na poslu nego sto jeste. Iskreno, trpela sam najvise ja jer sam morala da je menjam, a mi radimo od 8 do 20, pa kada mi ona javi ujutru u pola osam da nece doci na posao (muz ne moze da cuva dete niti jedan jedini dan jer ON ima posao), ja onda radim i po 12 sati. Tako da nije samo pitanje trudnoce i majke ono sto brine privatnika, nego cesto i ostale zaposlene. Bas je meni bilo divno da u petom mesecu trudnoce radim i vise od 12h. Ubilo mi se od lepote. Ja sam vec negde pisala, ali ponovicu, poznajem (licno) zenu koja je IZMISLJALA bolesti svojoj bebi kako bi bila sa njom zajedno 2.5 godine, a dete je zdravo i pravo. Njen komentar je bio, sta me briga, moraju da mi plate. Nije mislila o njenim koleginicama koje su htele na odmor sa svojim muzevima, ali nisu mogle zbog njene zamene koja pojma nije imala o poslu pa su joj titrale. Iskreno, ovde je svaka kategorija ljudi na svoj nacin ugrozena, svi imaju neko pravo da se stalno zale i da traze vise. Slazem se sa Minom, mi smo siromasni i ubice nas socijalna davanja. Kod nas je problem u celom sistemu, ali mislim da se to ne moze resiti brzo, sistem se mora menjati godinama. Svaka devojka ovde jeste u pravu iz njene perspektive, uvek ima vise uglova gledanja. IZVORNA PORUKA: lenaa Ja licno mislim da su u Srbiji SUPER pogodnosti za trudnice i majke sa decom. U Svajcarskoj morate da radite skoro do kraja trudnoce i imate prava samo na tri meseca porodiljskog pa ako vam se ne svidja mozete da date ozkaz. Varaju se ljudi kad misle da je svugde negde bolje. Koliko sam upucena u Srbiji zene dobijaju za svako dete sem decijeg dodatka i materinsko svakog meseca a i to je sasvim solidno para, ovde toga nema. Dobicete 200franaka mesecno a to je jad i beda s obzirom da stanarina kosta minimum 1000 franaka. Lecenje je ovde preskupo, svi placamo mesecno odredjennu sumu koja je minimum po clanu oko 250 chf, a s tim imate pravo da placate preko odredjenog iznosa samo 10 % (taj iznos je razlicit od 500-1500 chf godisnje). Ovde porodjaj kosta oko 3000franaka s tim da sve prodje u najboljem redu (ne daj Boze da zatreba nesto vise da se radi) sreca pa necete platiti ceo iznos, u Srbiji se ne placa a jos imate prisustvo lekaara na porodjaju, ovde ne. Jos zene hoce da dobiju i penziju ako rode cetvrto dete (eh na ovo moram slatko da se nasmejem) pa Srbija ce realno tek tad da propadne, a cela Romska populacija da se obogati (izvinjavam se unapred nije to prozivanje vec realnost). Slazem se sa tim da je plata od 100 evra jad i beda i da bi mnoooogo bolje bilo kad bi se zenama u Srbiji omogucilo da rade za neke pristojnije plate, verujem da onda nebi razmisljale a alternativi da rode odredjeni broj dece samo da bi odmah dobile penziju. IZVORNA PORUKA: lenaa I jos nesto da dodam, u Svajcarskoj ako ste trudni necete ni dobiti posao, a kad trazite posao ako jos uvek nemate dece onda vas dave pitanjima pa kad planirate - u startu ma koliko da ste dobar radnik imate ogroman minus i gledace da vas zadrze u firmi samo onoliko koliko njima odgovara a da ih ne kosta. NJihovo je razmisljanje zasto da vas placaju i tih par meseci bolovanja kad mogu da zaposle nekog koji ih nece kostati IZVORNA PORUKA: verolino IZVORNA PORUKA: LillyT Ja sam vec negde pisala, ali ponovicu, poznajem (licno) zenu koja je IZMISLJALA bolesti svojoj bebi kako bi bila sa njom zajedno 2.5 godine, a dete je zdravo i pravo. To je vec izolovan slucaj...I vrlo bezobrazan...trebala je onda biti domacica...Isto, ne razumem kako joj nije nedostajao posao, ali to je druga tema... Ja ne kazem da su svi privatnici lose nastrojeni prema trudnoci, ali fakat je da vecina njih jesta...a zasto? Pa prosto, na finansijskom su gubitku..To je logicna stvar... Ma vazno je da smo mi zive i zdrave IZVORNA PORUKA: Dora "Kazes svi su kivni na trudnicu. To je tvoj licni dojam i nema veze sa kritikom drzave. Ako si ti naletela na takve poslodavce, ne znaci da je to pravilo. Nadam se da ces imati vise srece sa poslodavcima jednog dana i da ces naci neke koji ce imati razumevanja za mame. U mojoj firmi je u sustini katastrofa, ali majke rade od 7 do 15h da bi mogle da odu po decu u vrtice. Svi drugi (ovde mislim na osoblje koje nije zdravstveno, posto zdravstveno osoblje ima drugacije radno vreme) rade od 8 do 16h. Beneficirani radni staz? Ako mene pitate , ta kategorija treba da se ukine potpuno. Ko uopste moze da donese odluku ko zasluzuje beneficirani radni staz? Sta sa majkama koje su sestre u hitnoj, neuropsihijatriji, koje su inspektorke u policiji? Beneficiran rad zavisi od mnogo faktora. To je posebna tema i o tome necemo ovde. I ja sam Dorice trudna i pomalo luda. Ovo mi je prvo dete pa sam jos ludja jer pojma nemam sta me ceka i koliki ce mi troskovi biti. Ipak sam i dalje realna da znam da mi je danas mnogo bolje nego sto mi je bilo pre 17 godina, ma pre 10 godina." Mina, drago mi je što ne vidiš kako se živi u ostatku države. Svi znamo da je Beograd druga priča i nije realna slika života u Srbiji. Čak je i Novi Sad iznad standarda, ja nemam poslodavca imam svoje dve firme i jako veliku muku sve poplaćati državi, ispoštovati radnike, imati za normalan život...Ali vidim kako je. Ne mogu i neću da se tešim kako je 90-ih bilo gore, ono nije bio život. Ne znam da li radiš u državnom sektoru, verovatno da čim se tako dobro razumeš u fondove, državne izdatke prema nama smrtnicima, ali ne zaboravi da mi finansiramo tu državu. Iskreno da ti kažem, ja dobro živim, vodim trudnoću privatno, imam dovoljno novca za sve, ali me boli kako drugi žive, ne mogu da ostanem ravnodušna na nepravdu, na samovolju te iste države. Zato od NAS POSLODAVACA PRAVI ZLO. JER NI MI NE MOŽEMO DA OPSTANEMO.
|
|
|
|