vukosava
|
IZVORNA PORUKA: Verus RR bubulence, tesko ces dobiti u inostranstvu pomoc od drzave ako nisi drzavljanin: evo, ja sam u SAD sad ce 13 godina. Ode skolovana, radim u bolnici vec 6 godina, magistriram. Placam porez na zaradu, na kucu, na kola, na zvanje koje imam (da, placam 70 dolara mesecno za zvanje koje nosim, za zanimanje koje radim u bolnici). Da sutra ostanem bez posla, ne bih imala pravo na pomoc preko biroa: jer nisam drzavljanin. A dajem lovu za taj fond, pa ti gledaj... Slazem se da je puno lakse, i dalje, novcano, bez obzira na sve, ali da recimo, mm ne grebe i radi subotom extra poslova u njegovoj struci, mi od 2 plate ne bi imali dovoljno da pokrijemo sve troskove. Ja kuvam, retko jedemo po restoranima itd. Znaci vodimo racuna. Lepo zivimo: ALI vodimo racuna. I samo zato sto je on vredan, i puno puno radi, dodatno osim onog 8-5 od ponedeljka do petka. Ali da je isto nije-zato ne bi mnogi odlazili iz Srbije..ali imam drugaricu iz BG koja je dosla ovde sa 17 god. zavrsila skolu na stipendijama, doktorirala matematiku, sad radi na univerzitetu u cikagu kao profesor: e ona nema sta da trazi uSrbiji...za takve tamo nema mesta. Sto ona kaze, ovde joj daju pare da ide u Japan i Australiju na seminare, a kaze, u BG ne bi dobila ni za gorivo do Pozarevca. Mene za takvim ljudima, koji zive u Srbiji boli srce. Za onim kao tvoj muz koji mora da kreci a zavrsio fakultet. E TO MI JE FUJ. upravo tako! meni je moj novosadski faks placao da idem na konferencije u BEOGRAD: autobus ns-bg-ns + 2 gradska prevoza (sta ako moras da menjas buseve) !!!!! a sta da ti kazem ovde su mi platili i da idem za srbiju, kanadu, teksas, pensilvaniju, vasington grad, sijetl, viskonsin...
|