majathegreat
|
Među mojim bliskim prijateljima ima par njih koji su se zaposlili preko stranke, veza i vezica. Skrenula sam im pažnju da o njihovom poslu, njihovoj firmi (taj izraz pogotovo ne podnosim) samnom bolje da ne pričaju. Tu sam isključiva, mrzim to. Imaju svi nadprosečne redovne plate, godišnje odmore, bolovanja, seminare, sindikalne povlastice i muda da blate sistem i državu. Neću da kažem, uglavnom su vredni i školovani, ali manite me takvog poštenja. A o državi da ne pričam, ovamo na sva usta viču olakšice za mala preduzeća, šanse, podsticaji, a nema šanse da dobiješ nešto poštenim putem (što zbog toga jer sam svega dva puta mogla uopšte konkurisati, jer ne ispunjavam uslove tipa delatnost, broj zaposlenih, godišnji prihod, a kad podneseš sve uredno za neki konkurs i naravno platiš bar oko 70-80eur svu tu papirologiju koju traže, jednostavno te obaveste da nemate dovoljno bodova). Sve te pogodnosti su za velike, a ne za male i jesu za vrlo dobro uigranu ekipu. Zna se vrlo dobro čemu služe udruženja građana, a o sportskim klubovima da ne govorim. Toliko se država trudi da obezbedi zdravu atmosferu. Da se razumemo, meni ne treba ništa sem poštene konkurencije i tržišta, tu ni ne mislim na monopoliste, oni su toliko veliki da je nerazumno razmišljati uopšte o tome. Više me nerviraju ovi što kradu na sitno. Što imaju drugare na jako bitnim funkcijama, što poznaju mlađeg referenta u poreskoj upravi. A tek inspektori. Koja fela! Nek se ne nađe niko uvređen, ali ja srela još nisam ni jednog ispravnog. Ili je drzak i ku*či se značkom inspektora, opija ga zadovoljština što ima "vlast i pendrek", iživljava se na ljudima, ili jednostavno nema znanja za svoj posao. Ljudi moji ja sam lično sedela u poreskoj upravi i pisala im zapisnik ili im tražila propise za koje nisu čuli. Odoh u krajnost, ovo je više moj problem, ali jeste problem u Srbiji iz ugla malog privatnika. A tek kad mi kaže neko, ma boli te dupe ti si privatnik, dođe mi da šiznem. To što radim od jutra do sutra i nemam ni pinčike, na to mi kažu ćuti, dobro je da ima posla! ufff
|