dijana1*
|
IZVORNA PORUKA: minavb Ponavljam, za pametnog coveka i komarac je ,muzika, pa i tih 20000 za prezivljavanje. Osvrni se malo, ovde se drugacije i ne moze ziveti i nikad nece. Mislis da je u svetu bolje, da je lakse kupiti stan, platiti zdravstveno osiguranje, putovati...sa prosecnom platom? Silno gresis! Evo odgovora, sve lepo receno. IZVORNA PORUKA: lenaa Lilly slazem se . Evo vam primera kako je u "svetu" - trenutno radi samo mm, ima odlican posao, prosecnu platu, ja ne radim vise od godinu dana, putujemo, za ovih godinu dana smo ustedeli dovoljno da auto koji smo kupili platimo kesom i ostalo je jos dovoljno da mogu da kupim u Sr neki osrednji stan, plus smo dobili bebu, menjali namestaj, laptop, komp. sve placeno preko 1000 chf, isli za Sr u decembru a tu nam ode ohohoo para, i sve je to od te njegove prosecne plate. A kad i ja budem pocela da radim moju celu platu mozemo da stedimo i plus od njegove tako da za godinu dana ladno mozemo da usparamo skoro 100 000 chf - naravno ako budemo vodili racuna kako trosimo. I naravno da od tih nasih prosecnih plata mocicemo da kupimo ne stan nego finu lepu novu kucu za par godina. A kad ce to moci u Sr - nikad pa ni tad. I naravno da bi i mi znali gde i kako da potrosimo sve sto imamo i da jos udjemo u minus ili bankrotiramo- ima ovde mnogo vise mogucnosti za trosenje para. Znaci - u svetu mozes i te kako dobro da zivis. Majo, Lena nije pisala kako nju cini srecnom da zivi "skromniji" zivot, nije to poenta posta. Vec kako moze lepo da se zivi u inostranstvu sa prosecnom platom a da pri tome i ustedis. Majo tako zivi prosecan Srbin, upravu si. A sta taj Srbin moze da ostavi svom detetu, pricu kako je jeo i pio? Ovo sto je Lena napisala to je zivot, s tim sto je njen izbor da zivi "skromnije" ali sa primanjima koje ima moze i malo luksuznije ali to je njen izbor. Da li znate da su u Srbiji najskuplji prehrambeni proizvodi? Da li znate da Francuski gradjanin koji je na birou prima mesecno oko 10000 eura, kada je neki Srbin nesto dobio od biroa? Skoro pa uvek kada udjem u temu "tema za istresanje negativne energije' procitam da se neko zali na posao, ili je dobio otkaz ili mu je mala plata ili nema za ovo ili nema za ono Pa sata vam to govori da nije normalna sredina u kojoj zivimo. Ne moze niko da me ubedi da je 20000 din normalno za zivot. Pa koliko samo potrosis na gorivo, kafu i cigare dok odes na taj posao, pa gde je hrana, registracija, garderoba, higijena...... da i ne nabrajam vise moja sestra je sa 18 godina otisla u Bec, sada ima skoro pa 40 i ima stan od 100 m2, prvo je vozila tramvaj a sada radi kao kontrolor i ima platu oko 2000 eura + stimulacije. A sta je sa Srbijom? Koliko nas Srbin kontrolor ima platu i da li je uopste ima, a za stimulacije i ne zna. Zasto bi drzava ista menjala kada se niko i ne buni, znaci svima je dobro, sem prosvetarima i zdr. radnicima koji su sto posto upravu. Ljudi umesto sto ih pljuju treba da im se pridruze i da svi zajdeno strajkujemo i da dignemo drzavu na nog da se pod hitno standar u Srbiji mora promeniti. IZVORNA PORUKA: pcelica Maja Eto mV radi za 12000 u auto perionici... Po ovom ledenom vremenu oni hladnom vodom peru automobile i to svaki dan guzva... Mene bi bilo sramota da svom radniku dam ovu platu. Ajd daj gazdi tu platu pa da vidimo sta on sa njom moze. IZVORNA PORUKA: gagi Meni je sreca sto je muz moj privatnik ,i ja radim za neku mizernu platu stvarno.Da mi nije njega i nase firmice ja stvarno ne znam kako bi mi zivjeli Priustimo sebi sve stvarno ali samo uz pomoc firme.I imamo takav posao koji nikada nece izumrjeti. To i jeste problem, da bi iole dobro ziveo moras da budes privatnik Ni jedan privatnik u svetu ne zaradjuje kao nas. Pre 3 godine sam se zaposlila u jednom salonu namestaja gde su garniture kostale minimu 4-5000 eura i na razgovoru pitam kolika je plata, " dogovoricemo se tacno, za pocetak ce biti neka pocetna pa ako zadovoljis bice veca" Reko dobro vidim da nece da kaze ali nema veze, radicu. Posle mesec dana zena mi donosi 100 eura, nasmejala sam se okrenula i otisla. Pa toliko sam potrosila na gorivo, hranu i kafu......
|