Verus -> RE: Bilingvizam ili dvojazicnost kod dece (6.11.2011 14:40:42)
|
Vecina dece tako i radi: sve razume a odbija da odgoovori na srpskom, ali od kada smo zacrtali godinu za vracanje u Srbiju, poceli smo na oba jezika: jer ce u tom slucaju srpski definitivno znati... Mada, imam ovde drugaricu koja mi je davno nesto rekla i misilm da je u pravu: ne treba previse ocekivati od deteta, na kraju krajeva, MI smo izabrali da zivimo u stranoj zemlji pa onda da na silu isticemo svoj jezik i to odakle smo...a nasa deca treba to da prate, i sigurno nije lako. Mislim da je lakse to "samo na srpskom" ako je dete kuci sa mamom i ne ide u jaslice, ako ide u jaslice, to je vec sasvim druga prica. Elem, ima nasa porodica na Floridi cija cerka nije bila van kuce dok nije krenula u predskolsko i sada se i dalje muci jer rec engleskom ne zna. NI to nije u redu. IZVORNA PORUKA: Trcosava IZVORNA PORUKA: Verus RR Bravo Bebilina[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley1.gif[/image] Mi se cerkici obracamo i na srpskom i na engleskom, ali primecujem da lakse usvaja engleski: vecina reci zaista jesu lakse od srpskih, ali razume sve, bas sve sto joj se govori na srpskom. Recimo, ja joj kazem da li zeli jabuku, a ona meni klima glavom i kaze 'apple'. Tako da konta mnoge stvari na oba jezika. Mada, do sada spaja samo par reci (a zna oko 30tak ili vise), i to su sve na engleskom, i mislim da je to zbog vrtica. Kaze 'happy baby', 'make a mess' i 'bye baby'...tako da videcemo, nadam se da ce oba lako govoriti. Verka, bez uvrede, ali mislim da grešite što joj pričate i na engleskom - ona ga zna sa Tv, muzike i sl - vi oboje govorite srpski i mislim da bi trebalo samo na srpskom. Čula sam za sličan slučaj, u pitanju su bile izbeglice koje su otišle u SAD da žive, gde je dete razumelo srpski ali nije htelo da govori. Primer - skače po krevetu, pita je baka ''Šta si ti?'', a dete odgovara ''I'm a butterfly''... Nisam sigurna koliko je dete imalo godina tada.... Opet - to je samo moje mišljenje Ana za sada lepo prelazi sa slo na srb. Ja sa njom samo na srpskom, muž na slovenačkom. Prilagođava se sredini. A brblja za sve pare [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image]
|
|
|
|